Monday, March 10, 2008

Calon-calon pelajar Akademi Fantasia 6

Seperti aku bagitau awal-awal semua info yang bocor, yes, you guys were the first to find all out about it. Biasalah... ada ler lebihan info tuk korang yang setia baca blog aku nih (especially kalau minat Akademi Fantasia)

Tak cukup bocorkan sapa pengacara, tenaga pengajar, info rancangan serta para pelajar.... nantikan kutukan....oops kritikan yang bakal memanaskan bontot peminat taksub bakal menyusul. Katanya... mencari penyakit tol aku nih kan...

So here we are. Pas abih PC tadik... ni pics bebudak. Kredit pics to Astro, tapi please link and kredit aku ek for the pics sebab susah-susah aku nak wat semua balik bagik senangkan korang.



Takde kejutan kan? Ni info penuh ek.

SERI
Farah Nabila Noor binti Anuar
23 Tahun/23 April 1985
Negeri Sembilan
Melayu
Bujang
150cm/45kg


AYU
Farah Rahayu binti Yahya
26 tahun/3 April 1982
Melaka
Melayu
Bujang
164cm/55kg

SOFEA
Farah Sofea binti Mohammad Yusoff
19 tahun/29 Mei 1989
Kota Bharu, Kelantan
Melayu
Bujang
155cm/40kg

RIN'
Hairina binti Abdul Halim
44 tahun/6 Januari 1964
Selangor
Melayu
Ibu tunggal/satu anak dua cucu
5"2/55kg

IKA
Ika Nabila binti Abdul Rahim
19 tahun/22 Jun 1989
Pulau Pinang
Melayu
Bujang
157cm/46kg

IRSA
Irsa binti Sahabuddin
22 tahun/11 November 1986
Kota Kinabalu, Sabah
Melayu
Bujang
168cm/58kg

LUFYA
Lutfyah binti Sheikh Omar
23 tahun
Johor Bahru
Melayu
Bujang
5'5/55kg

YANA
Marliyana binti Omar Walid
24 tahun/2 Julai 1984
Kuala Kangsar/Perak
Melayu
Bujang
5'4/53kg

NADIA
Nadia Haswani binti Hasnan
18 tahun/14 April 1990
Kuala Lumpur
Melayu
Bujang
5'0/49kg

WANA
Noriezuana binti Syed Shafudin
22 tahun/23 Mei 1986
Johor Bharu
Melayu
Bujang
115cm/47kg

SAIDA
Siti Norsaida binti Tarudin
32/13 Disember 1976
Kuala Lipis, Pahang
Melayu
Kahwin (4 anak)
5'3/46kg

IDA
Siti Nurul Idayubinti Basir
21/1 September 1987
Negeri Sembilan
Melayu
Bujang
160cm/48kg

STACY
Stacie Angie Anam
18/18 Ogos 1990
Kota Kinabalu, Sabah
Kadazan
Bujang
155cm/51kg

NAZIB
Ahmad Nazib bin Zaidi
27/4 Jun 1981
Sibu, Sarawak
Melayu
Bujang
175cm/79kg

NUBHAN
Ahmad Nubhan bin Ahamad
22/2 April 1986
Kuala Pilah, Negeri Sembilan
Melayu
Bujang
180cm/70kg

AZHAR
Azharudin bin Ramli
25/8 September1983
Kuala Lumpur
Melayu
Bujang
178cm/67kg

MARUL
Kamarul Zaman bin Kaha
34/13 Mac 1974
Kuching, Sarawak
Melayu
Bujang
5'9/69kg

TOI
Khairul Nizam bin Baharom
31/31 Mac 1977
Johor Bahru
Melayu
Kahwin (2 anak)
172cm/64kg

ALIF
Mohamad Alif bin Mohd Razali
22/30 September 1986
Pulau Pinang
Melayu
Bujang
170cm/65kg

RIZ
Mohammad Idris bin Zazizi
22/19 Disember 1986
Gerik, Perak
Melayu
Bujang
177cm/78kg

HANAFI
Mohammed Hanafiah bin Mamat
22/8 Mei 1986
Melaka
Melayu
Bujang
168cm/72kg

FAIZAL
Muhammad Faisal bin Abdullah
21/24 Februari 1987
Kuala Lumpur
Melayu
Bujang
169cm/66kg

NAIM
Muhammad Shauqi Naaim bin Salmi
20/23 Disember 1988
Gerik, Perak
Melayu
Bujang
169cm/70kg

EJAM
Shahrul Nizam bin Mohd Piah
30/1 Disember 1978
Pulau Pinang
Melayu
Bujang
178cm/60kg

STANLY
Stanley Maringal David Impi
25/6 Disember 1983
Kuching, Sarawak
Iban
Bujang
155cm/70kg

Kalau nak tanyakan aku, masa press conference tadik meka ada nyanyi... dan for the first time, SORANG pun tak menyerlah bagi aku. Well, maybe Stanley la sebab dia lain sikit. Lain dari tuh, sora biasa biasa ajer. Mungkin aku nih da kena demam Saidah, so I will be for sure supporting her at least this time around.

Anyway, how will the kids be shortlisted?

Ni info lebihan... meka akan ditentukan oleh pihak Akademi sendiri, berdasaran proses orientasi yang dijalankan which will be aired melalui Tirai Akademi Fantasia, as I mentioned. Yeap, there will be three dan bukan dua seperti biasa.

The third will be the announcement of sapa dapat.

Ni info program branding Akademi Fantasia yang akan diadakan.

Tirai Akademi Fantasia 6 (Bahagian 1)
60 minit
Sabtu, 15 Mac 2008, 8.30pm
Ahad, 16 Mac 2008,12pm (ulangan)
Program pembukaan musim keenam ini akan memaparkan sesi ujibakat yang tela berlangsung di Kuala Lumpur, Sabah, Sarawak, Johor Bahru dan Pulau Pinang. Episod pertama ini juga akan memaparkan notifikasi dan pengenalan kepada calon-calon pelajar-pelajar wanita Akademi Fantasia.

Tirai Akademi Fantasia 6 (Bahagian 2)
60 minit
Sabtu, 15 Mac 2008, 9.30pm
Ahad, 16 Mac 2008, 1pm (ulangan)
Episod kedua Tirai ini akan memperkenalkan calon-calon pelajar lelaki Akademi Fantasia, serta ativiti-aktiviti orientasi yang telah mereka lalui sebelum sesi penyingkiran dijalankan.

Tirai Akademi Fantasia 6 (Bahagian 3)
60 minit
Ahad, 16 Mac 2008, 8.30pm
Isnin, 17 Mac 2008, 4pm (ulangan)
Siapakah yang akan bergelar pelajar-pelajar Akademi Fantasia dan menjalani kehidupan di dalam Akademi di Shah Alam selama 3 bulan? Saksikan episod ketiga Tirai Akademi Fantasia untuk mengetahui siapakah antara calon-calon pelajar ini yang akan mengubah impian mereka menjadi realiti.

Diari Akademi Fantasia
30 minit
Mulai 17 Mac 2008, Isnin hingga Jumaat, 6pm
Mulai 17 Mac 2008, Isnin hingga Jumaat, 9pm
Mulai 17 Mac 2008, Isnin hingga Jumaat, 8.30pm (ulangan)
Mulai 17 Mac 2008 2008, Selasa hingga Sabtu, 5.30am (ulangan)
Dua liputan harian selama setengah jam yang akan dihoskan oleh Sarimah Ibrahim ini diterbitkan khusus untuk peminat setia Akademi Fantasia. Musim keenam ini akan melihat pelajar-pelajar Akademi Fantasia yang berlainan umur, bangsa dan personaliti bersatu untuk bersama-sama mengubah impian mereka untuk menjadi realiti. Kenali mereka dengan lebih dekat lagi dan ikuti perjalanan mereka dalam menempuh dugaan, suka duka dalam menuju puncak.
Nantikan juga kemunculan selebriti istimewa dan pelbagai kejutan yang bakal menghangatkan dan menghiburkan suasana.

Konsert Akademi Fantasia (siaran langsung)
120 minit
Mulai 22 Mac 2008, Sabtu, 9pm
Mulai 23 Mac, Ahad, 12pm (ulangan)
Konsert mingguan akan diadakan secara langsung dari Dewan Sivik MBPJ ini bakal menjukkan kebolehan pelajar-pelajar ini dari segi bakat dan vokal. Siapakah pelajar yang akan tersingkir dari Akademi Fantasia, hasil dari undian penonton?
Saksikan siapa pula yang bakal menyerlah sebagai bintang di setiap konsert Akademi Fantasia.

Radar Akademi Fantasia
30 minit
Mulai 23 Mac 2008, Ahad, 6pm
Mulai 23 Mac 2008, Ahad, 9pm
Program baru ini akan menyingkap peristiwa-peristiwa yang berlaku di Akademi yang tidak disiarkan melalui Diari Akademi Fantasia.

Pasal hadiah lak tahun ni, this is what the winners will receive.
Juara akan menerima banglo 4 bilik di A'Famosa Villa D'Lagos, Melaka (RM550,000, kereta Peugeot 307XS (RM139,535), wang tunai RM25,000, pakej percutian 7 hari 5 malam ke Afrika Selatan (RM8,000), pakej pelancongan ke New York (RM10,000) dan Sony Playstation (RM1199) dan trofi for a grand total of RM733,734.

Takde la sampai sejuta... tapi at least jadi ler star bebetol pastu. Takde janji jer sejuta pastu nan ado tajuk albumnya... ooops... tercarot!!!

Naib juara akan menerima kereta Naza Bestari (RM68,877), wang tunai RM15,000, pakej percutian 7 hari 5 malam ke Afrika Selatan (RM8,000), baucar pelancongan (RM3,000), Sony Playstation (RM1,199) and trophy yang berjumlah semuanya RM96,076 (jauhnya perbezaan ngan pemenang!!!... gila lah!)

Tempat ketiga dapat wang tunai RM10,000, pakej percutian 7 hari 5 malam ke Afrika Selatan (bosannya... semua destinasi sama jerk) (RM8,000), baucar pelancongan (RM2,000), Sony Playstation (RM1,199) dan trofi untuk total harga kemenangan at RM21,199.

Tempat keempat dapat wang tunai RM5,000, pakej percutian 4 hari 3 malam ke Chiang Mai (RM3,000) yang tak vogue langsung, Sony Playstation (RM1,199( yang tak membina minda dan membuang masa dan tropfi yang akan digunakan sebagai oemberat for a total of RM9,199.

Tempat kelima akan dapat wang tunai RM3,000, pakej percutian 4 hari 3 malam ke Chiang Mai (RM3,000), Sony Playstation (RM1,199) dan trofi for a total win of RM7,199)

Yang lainnya dapat pulang dan berangan star seketika sebelom ilang entah ke mana seperti kebanyakan lain yang gagal.

Matilah aku....

Pengkritik tetap adalah Fauziah Ahmad Daud (as aku da cakap) and Ning Baizura.

Anyway aku lambat sikit update sebab tadik lepak kat La Bodega kat Pavilion nih ngan Nora, Nik dan Juan. Esok jer la aku post pics event yang tak seberapa dan pics lepak.

Reactions:

0 comments: