Saturday, January 12, 2008

Ujibakat Akademi Fantasia 6 - Day 1

Hari dah tiba! The search begins again! By noon I was in Astro for the first day, of the first round of auditions for Akademi Fantasia.

Kali nih lebih sistematik. Takde cam tahun tahun lepas ramai sangat orang ala ala funfair, sebab meka yang da register diberikan lebih kurang, masa meka akan diaudition atau di beritahu akan di call kalao lama lagik time ujibakat meka. Kan bagus camtuh.

So anyway - ini ada beberapa perubahan pada info ujibakat yang terbaru, sebab there has been a change of venues. Sila amik perhatian ek bagi mereka yang akan menjalankan audition di Kuching, Penang dan Kuala Lumpur. Inilah lokasi yang sudah di confirm! Abaikan info lepas.

Senarai Tarikh/Tempat Ujibakat
Negeri/Tempat Ujibakat/Tarikh
Kuala Lumpur/Astro Bukit Jalil/12 & 13 Januari
Sabah/Kompleks Asia City, Kota Kinabalu/17 - 20 Januari
Sarawak/Merdeka Palace, Kuching/17 - 20 Januari
Pulau Pinang/PISA/26 & 27 Januari
Johor/Kompleks Mawar, Johor Bahru/25 & 27 Januari
Kuala Lumpur/PNB Darby Park/2 & 3 Februari

So sebab banyak pics kali nih. Aku bagik basic info on what tok place and then it's on to pictures ok.

Kali nih, seperti before, ada Team A dan Team B. Semua peserta dibahagi dua kumpulan, dan diadili dua set of judges. Untuk peringkat kedua, iaitu ujian vocal, the judges are; Team A, Ajai dan Deja Moss dan Team B, Syafi dan Ogy.

Peringkat keempat patutnya ada Team A dan Team B gak, tapi sebab semalam tak ramai yang layak ke stage nih, so I guess meka save time and gabungkan jerk judges of Team A and B.

Judges for this stage adalah Marlia Musa, Fatimah Abu Bakar and Baha from Maestro. tatau la esok camna.

Lokasi lain, akan mempunyai judges lain - especially Sabah dan Sarawak sebab clash of dates. Dengar antaranya Ida Nerina pun akan jadi judge tau.

Ok... now on to the pictures.

Peringkat 1 - Pendaftaran


Ada syle lah! Walaupun zoom sebatu - tetap maintain pose!


The right pose - and the wrong pose. Stylo belah kiri... abaikan yang dok terkangkang di sebelah kanan.


Sarimah sempat pose tuk aku in the midst of kekecohan audition. Judges Team B peringkat 2 - Syafie dan Ogy.


Seriousnya...


Inilah ruang ujibakat Team B.


Antara yang mencuba nasib. Ada yang lepas ke peringkat 3, ada yang tak. Yang baju merah tu umur 42 tahun. Last dok posing tuh Raja Fouzeel, executive producer Akademi Fantasia kali nih.


Dalam tension telinga berdarah dan bernanah sempat pose. Kali nih kad hijau ke merah digunakan kalao ada mechanical failure jerk. Selain tuh lampu kat tengah tuh ler dipakai.


Amused...


Not amused...


What's on the judge's table.


Team A diuibakat dalam studio. Ini lak set lain.


Yang dok nunggu masuk studio.


Judges Team A - Ajai dan Deja Moss.


Kalau ko penah hadiri production Astro apa pon - mesti kenal Dollah Cantik kan? 0065 cam klon lak versi muda. Yang sebelah tuh si Fadhil - konsep ala Ibnor Riza versi muda.


Er... takyah komen lah.


Er... ni nak ujibakat ke? Ke nak tengok rakaman Kwek Mambo Anita.


Oops... nak layan kak Nita rupanya.


Judges peringkat 3 - Baha, kak Fati dan kak Marlia.


Sorang umur 41, anak tujuh ke haper, sorang agik umur 44 anak sorang cucu dua. Perlu ke?


Ingat tak sorang yang posing kat pic di atas? RUpanya one half kembar tuh. Meka berdua layak ke peringkat 3.


'Ibnor Riza' pun layak ke peringkat ketiga.


Saerah muncul lewat petang sikit.


Akma bukan masuk lagik ek. Kebetulan ada jer di situ.


Pose! Ebi pun ada...


Warm up bagik meka yang baru nak masuk peringkat 2.


She did better than she looked.

Aku akan upload videos esok, since aku rasa dah berat korang nak bukak semua pics nih. Enjoy... and remember to check in tomorrow for updates.

Reactions:

0 comments: