Sunday, January 27, 2008

Anugerah Juara Lagu



So korang suka tak results tadik. Kalao ikutkan, aku kena cakap yang sebenar. In yesterday's entry aku kata aku da dengar bisikan tertentu about the results kan? Well, that part if true.
But sebenarnya aku tak dapat result penuh.

Yang sempat dibisikkan tuh mengenai Estranged dan lagu Itu Kamu menang tuk kategori Pop Rock, dan juga overall.

Kategori Etnik Kreatif and Balada aku tatau sebenarnya. Tapi aku nak clarify dua benda takot ada yang salah anggap.

Satu, result memang da pre-judged. Ertinya memang da diputuskan sebelom ini mengikut perjurian - dan juri yang hadir malam acara tu hanya menentukan pemenang untuk pemenang persembahan terbaik dan vokal terbaik jer. So jangan lak ada yang speku fixed. The results were fair and square!

Secondly, tilikan aku, as in my predictions in last night's posting was done BEFORE aku tau result. Dapat ler aku compare tengok betul ke tak. Heh... kena ke tak kena... So did I guess it right?

Ini keputusan tadik.

Irama Malaysia & Etnik Kreatif
Samudera (Johan Nawawi/Ahmad Fedtri Yahya/Nora)

Aku da terang terang nyatakan Samudera akan muncul juara kategori. No doubt! So score one to me.

Balada
Izinku Pergi (Azlan Abu Hassan/Sulu Sarawak/Sahri)

Walaupun aku tak berani pilih, aku ada nyatakan "I pretty like Mahakarya Cinta to win tapi kalao overall, Izinku Pergi is pretty strong."
Despite the immense competition, that was my overall favourite to win, walaopon hati aku harapkan Mahakarya Cinta.
Score two... more or less.

Pop Rock
Itu Kamu (Estranged, Richard Lawrence Gimbang/Estranged)

Komen aku, "But I think the best package comes from Estranged with Itu Kamu. At least I'm hoping la." Susah again nak wat pilihan, but I was hoping that the judges would be looking for something fresh and not formulaic, with which Itu Kamu would be the immediate winner.
Score three!

Juara Lagu
Aku katakan "Pemenang kategori Balada akan muncul juara kot. Kalao Itu Kamu menang tuk Pop Rock, then ada harapan la. But it all really depends on who the judges are - dari sana baru leh wat ramalan sebab each person ada individual outlook berbeza and it's easier to predict if you know who they are and what they like."
And true enough, with the win of Itu Kamu in Pop Rock, it was the best candidate to win the overall title. Aramaiti!!!!!!!

Best Performance
Sebab menda nih half jury dan half SMS susah nak predict. This is one category aku tak berani teka, sebab time rehearsal, Siti memang takde, which I said she would be one to watch.
And indeed, kalao ikutkan, and please people get it right - this is the actual results as revealed by TV3. No other blog akan confirmkan yer. Speku mungkin... tapi sebenarnya tidak...
Mawi menang bukan SMS. Kalau ikutkan SMS, Datin Seri Siti Nurhaliza won. But it was close there. Cuma, bahagian juri pula, SEBULAT SUARA Mawi dipilih sebagai pemenang.
Of course when you tabulate the results, Mawi won on average on both being the favourite of the jury, and second highest choice in SMS votes.
Not totally unexpected - but I think Mawi can be proud (sebenarnya masa PC pun dia terkejut dia menang bukan kerana SMS.

Best Vocal Performance
Aku ada katakan antara Siti again,and Jac for sure.Well, Jac won with Lah. Tapi this is one I SO WISH I was wrong. Sebab untuk aku, there was one outstanding winner, and it was Bob.
Smalam masa abih full dress aku ada tanya Bob, jadik ke dia ganti Ajai yang patutnya ganti Faizal Tahir. Dia kata tak kot... sebab TV3 mintak dia stand in ker haper jer sebab Ajai not in KL.
Tapi dia kata esoknya, TV3 ada mintak dia hadir standby. And luckily for us, Bob yang nyanyi. And he was AMAZING! Dia sorang jer yang relaxed and emoted the song so well.
Walaupun masa rehearsal lirik baru dapat - and dia unfamiliar ngan lagu nih. I think he deserved it!
Besides, because it was a duet, so judging patutnya ke atas kualiti vokal dan delivery by both Jac and Lah. While Jac was amazing - Lah... erm... some parts horror sikit la. I think in some parts he was trying so hard to keep up with Jac tuh yang kelam kabut.
The only award aku tak stuju.

What did I think of the overall performances?
Ok, ni my mini review. Sapa tak nak dengar aku carot artis kesayangan atau lagu kesayangan meka, please skip this part and not b***h about it kang!

Farhana (Puteri Bumi Kenyalang) - Denai/Andy Rahman & RD Razi/Jinbara
Macam sarkas ngan badut lompat terkinja kinja. The performance was ok ok saja, tapi standard fun fair la. Nothing great about the vocals and showmanship.

Samudera - Johan Nawawi/Ahmad Fedtri Yahya/Nora
Aiyo... for half the song ok, and then as it progressed, mak aih! Scary Mary! Kak Nora was struggling with the higher notes and she totally crashed and burn after that. Bleeding... my ears are bleeding....

Harapan - Hazami/Fazli Zainal
Let's see... lagu by Hazami. Lirik by Hazami. Persembahan pun Hazami? After all, same choir ek. Erm... tak kreatif tol. And overdone. Too much drama. Too theatrical. Cam pementasan teater lak. No.. no.. no!!!

Destinasi Cinta - Lin Li Zhen/PSNN/Datin Seri Siti Nurhaliza
Aku memang suka lagu nih. Tapi tonight, I LOVE IT MORE!!!!
Cakap la apa korang nak... baju back up buruk. Siti ala ninja. Backing cam pesta chingay kebangsaan. TAPI - yang penting - MELETOP!!!!!
I like the whole execution dan walaopon Siti semput situ sana sini sikit sikit (leh wat lagu nih... part two?), but aku respek dia selit choreography yang precise and energetic.
Memang antara best performances.

Mahakarya Cinta - Audi Mok/Shah Shamshiri/Fiq
Pas berdarah telinga aku... kuar nanah lak. Aku da agak dia tak mampu nak bawa lagu nih. Erm... kenapa orang kita slalu tak paham beza antara MENJERIT dan MENYANYI. Bezanya lebih dari sekadar ejaan yer... Fiq tadik MENJERIT. Sekali melalak, melolong.. etc. He murdered my favourite song.

Kasihnya Balkis - Adnan Abu Hassan/Mohariz Yaakup/Aishah
Selamat datang ke Hari Penyampaian Sekolah Rendah Kampung Pelir Hitam!!!! (time Akademi Fantasia jer biasa nama Kampung Pelir Hitam digunakan - and by the way... tuh bukan carot ek... apparently it exists in Sarawak!...konon la - ni pun aku layan dari @15 bebudak sembang)
Wrong presentation for wrong event. And kak Aishah was not at her best.

Sembunyi - Aidit Alfian/Loloq/Misha Omar & Andy Flop Poppy
There were so many things wrong about this performance I don't know where to start.
Masaalah teknikal, sora tenggelam, Andy semput tak sampai note... etc. Wrong... wrong... wrong.

Janjiku - Taja & Tass/Sofaz
Meka naik pentas pas lepak Kotaraya ke? Wardrobe takde budget or sponsor ke?
And performance? Better than semifinal... tapi tetap vocal tahap busuk.

Iziku Pergi - Azlan Abu Hassan/Sulu Sarawak/Sahri
Aiyo... seb baik aku bukan kat rumah, kalao tak confirm tukar channel. I think Sahri has improved, but the whole presentation membosankan sial. Static, flat... zzzzzzzzzz

Angan Dan Sedar - M. Nasir/Loloq/Mawi
That's my magician bud! Walaupun sebenarnya nak wat quick change tapi tak pakai teknik sebenar, aku tetap salute Mawi.
Semua elemen show dia pakai, and sora takde la koyak, walaupun ada yang anti Mawi kutuk memacam.
Proud of him - and camna pon he did his best, which was among the best for the night.

Ceritera Cinta - Ross Ariffin/Habsah Hassan/Jaclyn Victor & Lah Ahmad
Jac rocks - Lah should just relax. But I like the chemistry between them, and the smoke effect on stage, gave it an ethereal feel. Sweet. But again, not Best Vocal Performance material at all for me on Lah's part. Jac takyah la cakap. Amazing as usual.

Itu Kamu - Estranged/Richael Lawrence/Estranged
Menjerit aku time nih. Awesome! Good song, even better arrangement, and awesome performance - in a simple presentation which was true to the spirit of the song.
Memang antara best performance. Masih... masih...masihhhhhhhhh!!!! Sing with me now!

Dirgahayu - Eddie Hamid/Hairul Anuar Harun/Ramlah Ram
Aku kuar isap rokok sebab tak larat da tinga asik berdarah.

Kasih Tercipta - Ajai/Shuhaimi Baba/Bob
Lari masuk balik the moment dengar sora Bob. Me likey! Powerful, honest and simply.. WOW.
Undoubtedly - top three male vocals in Malaysia (korang stuju ke tak lantak la) in no particular order are Hazami, Bob and Anuar Zain.
Bob is so underrated sometimes kesian dia. I hope persembahan dia nih membuka mata orang to his abilities.
Ok kita break jap layan pics, kalao tak ada yang ngadu pening nak baca fonts aku yang kicik comel cam aku.

Raja Lawak? Owh... Jinbara....


Ramainya...claustrophobia alert!!!


Looks like Hazami.. sounds like Hazami. Matilah kes VK Lingam!


Siti in action! I like!!!


Mati aku pecah pala ingat kenapa bak benda 'G'. Rupanya CT! Tak clear tol.


Cup! Sebab aku malas turun amik pic dekat dekat, plus takde mood akibat jam, hujan dan clautrophobia segala spesis muncul event nih, dan juga layan SMS nak update Asyraf yang bertanyakan apa cita kat stadium (kecian dok asrama... belajar rajin rajin ek!), setakat tuh je pics event. Sebab da agak ramai akan post sana sini pics of the night, aku malas nak wat keja balik tuk gambar sama jer. What I will post is pics of those yang rapat ngan aku or mean something to me... and one or two miscellaneous pics.

Ku termenung....


Adik botak aku (lain je bunyi) time PC pun nyanyi ke?


Apapon, congrats Mawi! Proud of you! Bon voyage for your trip to Syria esok and kembali ngan selamat ek.


Richael Lawrence Gimbang! Remember the talk we had outside the studio two years ago? You found it!


Uwaa.. da menang jadik pengacara Melodi ke?


Lah and Jac - not the best but ok la...


Kak Nora kenapa tuh???


My baby sis Faz! Smoking hot!!!


Pose gegurl ker??? Matilah aku!


Dynaz, bakal wife orang ting tong pose ayu... I love this woman. Fun!


Sebenarnya aku banyak pic nak amik tak sempat. Siti, Bob, Sahri... tapi lain kali aku janji nak letak. Eh... kol brapa da. Mak aih... kang esok tak bangun! Wat benda alah ni pun da sejam lebih aku merapu kat blog nih. Anyway, got to sleep. Ada cerita sebenarnya pasai Mawi.

Yerlah.. dia akan ke Syria esok tuk 10 hari. Sebelom dia ciao tuh, sempat ler sembang pasai gossip konon dia nak kawen, awek dia model, Ikin da tempah baju kat kedai pengantin di Shah Alam... banyak la.

Ada la jawapan Mawi bagik. But tuh nak kuar paper... heh.

Nantila aku story kan lelebih later ok. Good night all.. *yawn*

Reactions:

0 comments: