Saturday, January 26, 2008

Anugerah Juara Lagu - predictions



The rehearsal for Anugerah Juara Lagu tadik itself was surprising. Why surprising? For the first time aku tengok stage cantik sikit, even though unusual and rather difficult nak have a stage like they did, which was a circular affair yang ada view 360 degrees... welll almost, cause kalao ko dok belakang bukan nampak apa sangat pun apart from montot orang. Heh... unless tu fetish ko, mesti nyesal dapat tiket dok sana.

But kesian sebab bayang stage camtuh nak set change to a band set-up for example memang kelam kabut. Very simple - but I like. Yang overdone the rest of the venue with broken mirrors ala disco ball... kalao korang gi Stadium Putra kang korang paham la. Screens everywhere!... good effort but... erm.. sometimes can come across as a little tacky.

Oh by the way... lari topik sikit jap.

Ni disclaimer sikit sapa gi Anugerah Juara Lagu malam ni - berjaga sikit mangkuk hayun yang keja security. Belagak nak mampos! Ni antara contoh spesis yang bangang.


Tuh yang atas tuh. Memula tahan aku, tanpa pas... aku tertinggal gituh. So explain. Masuk dressing room amik. Then aku berkeliaran lepak ngan kengkawan budak budak production, geng artis and jugak make-up artis dan designers yang semua menganyam ketupat sambil memerhatikan show.

Kali kedua aku nak masuk balik, dia tahan aku lagik. Mintak wrist band lak! Double security measures ler konon... ok ok... tak kisah. Silap aku tak pakai. So aku kata aku gi amik kat belakang la. Kan? Logical?

Well, akibat tanak belajar bersungguh masa kecik dan dok eja security of course la TAK PAHAM BAHASA! P****t ni tak bagik aku amik! Dia refuse entry. Erm.. ok. So aku kata na gi amik camna. Dia TOLAK AKU and then halau mintak gi mintak orang lain amikkan. WHAT THE F**K???!!!

Aku kalao orang kasar... aku tolak balik and just said, "Jangan kurang ajar... who the f**k do you think you are?"

Panas ma... tapi ngan capacity otaknya yang aku rasa about the same as his left shoe, I suppose dia tak paham. Moka toya jerk.

Thanks kengkawan TV3, I got the wristband on. Dia tak puas ati sangat tengok aku da lengap sgala yang perlu. Jeling jer. Masa aku na masuk, dia jeling bengis smacam... so I raised my hand, with the wristband on - and showed him the middle finger. Tak puas ati mai la.. mangkuk hayun. I know it was so juvenile of me to do that - but I guess orang camni tuh jer leh paham. So I had to stoop to that level.

If you were all that... you'd be stopping terrorists. Some people aiyo... inflated sense of duty katanya. Agak agak la kalao nak wat keja. Jangan sampai nak kurang ajar.Orang cakap bebaik, ni na wat perangai cam p*****k! The security company X-KOMANDO SECURITY nih memang bangang. Ada yang staff dia ok... ada yang cam perasan sangat. MATILAH KOOOOOO!!!!

Perot boncit gelebeh ada hati... heh... kalao camtuh...aku pun leh jadik(matilah carot sendiri). Tapi versi intelligent agik la. Unlike them, I can actually breathe without having to be told. Merasalah!

Dari last year da camtuh - though I didn't have a problem last year. Tapi aku dengar sampai boss besau TV3 sendiri sorang tak leh masu kena halau. Heh... stupid security. So pada adik adik yang baca ni,... belajar elok elok tau. Kalau tak kang esok besau panjang keja security camnih kena maki orang jerk sebab tak paham bahasa dan kurang ajar to try and validate your pathetic existence.

Takper la... sedih camna pon orang camni... keja dia nak bodoh kurang ajar tapi time keja lelebih lak nak tengok artis nak brgambar pose lelebih... heh... losers!
So apart from that spoiler of my mood, the rest of the night besh gak. Event camni as I always say seronok because kengkawan ramai.

Ni some of the pics I snapped, sorry ler tak banyak Esok I promise more ek.

Dayang, Shuib, si PA Bob, Bob - yang masa rehearsal ganti Ajai dan Michelle aka mulut jahat Melodi (cayunk you, gurl!)



Caught in the act! Kak Ziana on the phone asik SMS jerk.


The stage - wait till you see it! Simple but nice!


Self explainatory kan?


Mawi - erm... magic ke kang? Tunggu...


Erm... decor?


Briefing pas full dress rehearsal.


So what are my predictions for malam esok? Erm... Ok ok.. a simple rundown jer. Aku pura-pura aku tak dengar la ek keputusan yang dibisik oleh Z (bukan nama sebenar) and pretend not to be aware of it and just make a prediction like everyone else is doing.

Irama Malaysia & Etnik Kreatif
Samudera (Johan Nawawi/Ahmad Fedtri Yahya/Nora)
Kasihnya Balkis (Adnan Abu Hassan/Moharis Yaakup/Aishah)
Dirgahayu (Radeen Sri/Hairul Anuar Harun/Ramlah Ram)
Ramalan : Samudera (Johan Nawawi/Ahmad Fedtri Yahya/Nora) akan muncul juara kategori. Why? Don't know;... but I think it is prety strong overall, and there's not much competition. Dirgahayu tak terkecuali dan ada harapan, but I think asihnya Balkis will be the outsider.

Balada
Kasih Tercipta (Ajai/Shuhaimi Baba/Faizal Tahir)
Mahakarya Cinta (Audi Mok/Mohd Shariza Shamsiri/Faizal Tahir)
Ceritera Cinta (Ross Ariffin/Habsah Hassan/Jac & Lah)
Izinku Pergi (Azlan Abu Hassan/Sulu Sarawak/Sahri)
Harapan (Hazami/Hazami/Fazli Zainal).
Ramalan : Personally I think this is going to be quite tough.
Untuk aku antara Mahakarya Cinta, Ceritera Cinta, Izinku Pergi atau Harapan. Kalau jury going for originality and freshness, I pretty like Mahakarya Cinta to win tapi kalao overall, Izinku Pergi is pretty strong.
So aku takkan pilih tu kategori nih... sebab Harapan pun ada possibility menang - for reasons I won't bother saying here. Ceritera Cinta melody besh, but erm... that's it.

Pop Rock
Farhana (Bumi Kenyalang) (Denai/Andy Rahman/Jinbara)
Janjiku (Taja & Tass/Sofaz)
Sembunyi (Aidit Alfian/Loloq/Misha Omar & Andy Flop Poppy)
Itu Kamu (Estranged, Richard Lawrence Gimbang/Estranged)
Angan Dan Sedar (M.Nasir/Loloq/Mawi)
Destinasi Cinta (Lin Li Zhen/PSNN/Datin Seri Siti Nurhaliza).
Ramalan : I like Destinasi Cinta of course and Angan Dan Sedar. Janjiku is nice but too bloody manufactured. Farhana? No komen.
But I think the best package comes from Estranged with Itu Kamu. At least I'm hoping la.

Juara Lagu : Pemenang kategori Balada akan muncul juara kot. Kalao Itu Kamu menang tuk Pop Rock, then ada harapan la. But it all really depends on who the judges are - dari sana baru leh wat ramalan sebab each person ada individual outlook berbeza and it's easier to predict if you know who they are and what they like.

Best Performance : Sebab smalam full dress rehearsal tak semua all out - aku tatau nak cakap. Lagikpun Datin Seri Siti Nurhaliza tak muncul at the rehearsals so no komen sebab she will probably be the one to watch. Tapi ni kan undi SMS? Korang undi ler bebetol ek.

Best Vocal Performance : Antara Siti again,and Jac for sure. Not discounting Aishah kalao dia peak performance. No one else nya.

Prediction ni aku da lama buat sebenarnya. Dan aku tak ubah walaopon dapat result bocor. Apapun - aku hanya leh katakan keputusan TAK MENGEJUTKAN. Oops!
Tak semestinya mengikut ramalan aku.. cuma TAK MENGEJUTKAN! Heh... I repeat... TAK MENGEJUTKAN.

Ok la.. nak tidur.. esok aku try update live dari stadium with pics. Try ek...

Reactions:

0 comments: