Sunday, January 06, 2008

Akademi Fantasia 6



Kenapa aku start this entry with the above question? Senang jer,.. sebenarnya, ada sumber aku da mengatakan, esok, sidang media untuk Akademi Fantasia nih bukan saja tuk maklumkan mengenai ujibakat.

Al kisahnya, pengetua juga akan diperkenalkan. Betul ke tak? Tak pasti. Itu mengikut sumber aku.

Ada lagi... aku jugak dengar pengetua kali ni 'repeat performance', iaitu adalah antara pengetua Akademi Fantasia yang lepas! So walaopon nama Ogy dan Tiara ada disebut kononnya lah meka akan menjawat posisi tuh, my sources say otherwise.

Kalao betol lah khabar angin tuh - siapa antara lima bekas pengetua yang terima tugasan tuh?
Musim pertama Akademi Fantasia menampilkan Freddie Fernandez, which was followed by Ramli M.S., M.Nasir, Ramli Sarip and then Roslan Aziz.

Now yang lain nih speculation jerk ek dari aku sendiri.

Kalao betol antara lima nih... here's who I think will be the new principal of Akademi Fantasia.

Freddie Fernandez
Aku rasa kemungkinan tak. Selain sibuk dengan tugas di Maestro Talent & Management, Freddie juga baru diberi tugas sebagai pengerusi or chairman, of the organising committee of AIM 2008 dan juga AIM 2009. Dalam kesibukannya, aku rasa susah kot kalao yer pun dia ditawar tugas tuh dari segi nak fulfill responsibility nya.

Ramli M.S.
Walaupun abang Ramli da deny ngan aku (baca paper esok) tapi aku rasa dia la the most likely candidate... KALAU dia yang tak reject offer. Sebab memang dia berat nak amik tugasan tuh lagik selama ni pun sebab beban tugas. Tambah lagik Anugerah Juara Lagu semakin dekat - dan sapa lagik nak jadik musical director yang meletop?

But track record dia still the best - sebab dia yang masih mempunyai paling ramai anak didik yang masih berada dalam industri POST Akademi Fantasia, thus being the most successful, and possibly the most popular so far.

So will he? I hope.In fact, I think a lot of us hope too.

M. Nasir
Of course konon Aduh Saliha nak start balik penggambaran bulan Mac nih. But with all the problems production is facing, silap silap filem tu terus bungkus. Kalau tak, camna lak bulan tiga kang nak shooting nak ulang alik dari Sabah nak jaga bebudak skali nak hadirkan diri konsert dan sebagainya.

Ramli Sarip
Antara semua pengetua, as much as I love Papa Rock as an artiste, dia yang paling gagal skali. Mana taknya. Musim keempat Akademi Fantasia paling hambar.

Hardly think he will make a return. Kalao Astro nak gak.. no komen lah. Matilah senyum kambing.

Roslan Aziz
Er... takyah ulas lebih. Ada sumber kata confirm bukan dia.

Selain dari lima bekas pengetua di atas tuh, what is the probability of Ogy or Tiara possibly becoming the first pengetua?

Well here's how I size them up.

Fauziah Ahmad Daud
Banyaknya speku melibatkan kak Ogy nih. Dari pengacara mengganti Aznil berentap ngan Sarimah dan Zainal Alam Kadir, hingga ke pengetua. Tapi memang ada ura ura awal awal da mengatakan dia favourite pun for the job as principal.

Mungkin ke tidak - I think professionally it is possible.

Still - camna ngan muzikal Akademi Fantasia yang dia kata dia nak terbitkan tuh?

And kalao tol dia pengetua, I'm sure Astro will be more hard pressed to find another candidate selain Alam dan Sarimah kan? AC Mizal? Ehem...

Tiara Jacquelina
Possible in terms of adulation. With the overrated success of Puteri Gunung Ledang and P. Ramlee The Musical, it would make sense that Astro nak sambar dia for publicity's sake.

Suspen lagik bila muzikal Tuah di tangguh konon lewat 2008 jerk akan dipentaskan. Also bila dikatakan second run of P. Ramlee The Musical yang patutnya dipentas kan bulan dua ke bulan tiga dikatakan called off.

Will she be heading the Akademi?

Likely... but only kalao Ramli M.S. tolak the post. Kira dia second choice for the post after Ramli.

So, rasanya nama kat atas tuh kena ke tak? Who knows? Astro nih susah nak predict.

Sometimes their reasons defy logic, but analisa aku based on just that, so it could end up very flawed.

Apapon, esok meka dikatakan akan umumkan, aku update ASAP. Also beberapa surprise dikatakan akan diumumkan.

Of course one is supposedly the increase of age limit from the maximum 27 tahun skang. Yang lainnya - no komen. Kita tunggu dan lihat. Wait for my update!


PS - Tenaga pengajar dan pengacara Akademi Fantasia baru kisahnya tidak akan di announce esok, so don't ask me. I'l tell you if they pull off another surprise and do that.

Reactions:

0 comments: