Wednesday, November 28, 2007

Oh wow!

First of all, congratulations to my friends, pembaca-pembaca blog yang enjoy the concert yesterday. I heard you guys got seats at the arena area, right in front. Hope you guys are satisfied with the tickets. Sapa tak masuk padan muka... hah! Amik ko! Lain kali masuk... jangan segan-segan.

Thank you guys for reporting to me how the concert went, and thanks to Mozac for taking this video of Nikki performing His Eye Is On The Sparrow for me. I'm pretty impressed by her performance as much as everyone else is...but you guys be the judge. What do you think? Pause or mute the imeem player sebelah or click the video window to launch in another window.

Me? I went for the launch of the Kuala Lumpur International Film Festival. How was it you ask? Well, let me put it this way.

Imagine the worst tortures... inflicted upon me. Times that by a thousand, as you have those people from Mystarz LG sing to me, while dressing me up in last season's colours. Get an idea?
Buat malu jerk. Nama jer international level. Sudah lah filem tak banyak yang competing. And then pastu malam pembukaan pun macam kenduri kahwin siot. No... I take that back.

Datin Seri Siti Nurhaliza's wedding pun lebih grand! I can overlook the fact, a handful jer karyawan filem tempatan yang hadir yang digantikan orang kementerian, dan makcik makcik jual tupperware dan Zhulian dari Finas. Aku leh maapkan cultural performance semua repeat performance with nothing unique to offer.

Aku leh lupakan kordial orange tuh... or the joget lambak which was the highlight of the night - tapi I can never forgive them for thinking this could ever put Malaysia on the map when it comes to international film festivals.

Kalau camni ler meka nak buat, baik takyah. Stakat nak gunakan tuk promosi 1957 : Hati Malaya yang busuk tuh...buang masa. Mentang-mentang ler tak laku kat panggung kena promo camni.

Aku ingat aku sorang je bad experience, masa dok luar isap rokok tension, ramai agik kengkawan kongsi perasaan gundah gulana (amik ko bahasa!) mereka.
Tanpa mendedahkan nama, ni antara komen daripada kengkawan.

Complaint #1 (seorang producer filem) - Apalah...kata festival. Letak aku semeja bukan dengan orang industry nak kita networking...gi letak aku dengan makcik makcik ni dari kementerian ke Finas yang excited tengok-tengok kalau Maya Karin hadir, sibuk planning nak ambush tuk amik gambar bersama. Ni ke international.

Complaint #2 (wartawan) - My God! What are they doing???!!!! Meka joget lambak tarik tarik omputeh semua. So much for a dignified elegant event. And this is the highlight of the night???!!!

Complaint #3 (orang industri belakang tabir) - Aku confuse. Ini festival filem ke Citrawarna??? Apa mereka nak promosi? Main focus meka tourism ke filem? Macam filem bukan main focus langsung!

Complaint #4 (pelakon wanita) - Aku tak kisah nok...pas ni aku curi-curi balik jer. Letih kalao camni...

Complaint #5 (kengkawan organiser) - Nok...kalau da budget ciput dari Finas tapi angan-angan jer lebih, nak wat camna...

Complaint #6 (director yang tak hadir on the phone) - HAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!! Seb baik aku tak pergi!

Complaint #7 (orang industry gak) - Ini festival filem ke annual dinner Finas dan KeKKWa? Semua orang meka. Makanan dan persembahan pun style style meka jer...

Complaint #8 (rakan industri filem) - Eh? Ko pun keluar isap rokok? Aku nak tertidur dalam tuh...had to come out kalao tak berdengkur aku kang.

Nak lagik ke? There were so many complaints, aku shudder in horror that Finas and KeKKWa leh organise event camni. Tak caya aku meka nih tak reti nak hold an international standard festival. Come on lah... setakat buat malu takyah hold better.

Kalau budget tak cukup ker, tak cukup masa planning ke, next year jer lah buat.

Jangan main tangkap muat jerk. Kan malu kita kalau camni. Especially when internal ketidakpuasan hati menjejaskan festival, with some of our own producers and directors enggan nak participate. So in the end we have mediocre films at most tuk bertanding.

Citrawarna kembali lagik!


Berapa kerat jer orang pilem mai. Eh Michelle...ko kena urut tuh sebagai upah tak kena carut ke? (ampun!!!)


What is this???!!!


Aiyo!! Joget lambak!!!


Cam kesial nya... aduh.

I'm not kidding, but by the end of the night (the first half hour) aku dah pening. My head was throbbing dan aku rasa nak pitam.

Since this was a film festival, or so they claim... they could have made a good movie out of this. Just stick a camera to record the pelancaran, and this would have been the SCARIEST movie ever made!

Leh? Matilah....

Aduh....nak tidur...trauma...trauma...

Reactions:

0 comments: