Saturday, September 08, 2007

Anugerah Era - Part 1

So actually woke up today dah kat Genting Highlands. As planned, semalam pas cucuk langit jap, aku terus gerak naik. By the time I got there, it was about 4 in the morning.

Nak gerak terus ke First World Hotel, hotel konsep bilik Chow Kit yang bery the budget hotel. Dah tuh yang ada bilik tuk dua malam yang disediakan.

On the way naik, si kak Shida call kata nak jumpa. Da berapa kali dia call, tapi masa naik tuh, dia sound serious jer. Dari kebosanan sebab takde geng kat atas tuh, dia bunyi cam horror. Mana taknya. Kerana lepak ngan Vern dan Azmi punya pasal, dan meka horror kan dia cita memacam cita seram, dia da tamau tido. Cam kesial...

So last aku dan Boo Boo sampai ke menyimpang ke Theme Park Hotel jumpa dia.

Lepak jap then checked in dan tido... sedar sedar da tengahari.

Member ramai lom naik agik time tuh.so jalan jalan ngan Boo Boo around First World. Jumpa kak Shida and later joined by Azmi. Budget nak masuk Van Helsing Live! tuh tapi sebab RM25, thought better of it. Si Shida pon smalam takot pree... heh!

By the time got back to the room it was almost 4pm, so start ler mandi tukar baju semua. An hour later or so, kol 5 lebih da sampai balik Theme Park Hotel tuk nak check in tengok persiapan Nikki.

Sampai sana chaotic lak di minta orang ni tuk tolong carikkan subang sebab someone forgot earrings to Nikki punya emsemble.So traipsed back to First World Hotel, ke Times Square sana nak carik ler.

While everyone opted for huge chunky earrings, Jovian thought less is more, so finally got a pair that met his specifications and walked back again to Theme Park Hotel.

Lenguh siot kaki!!!! Rasa kebas da smacam jalan hulu hilir je keja. Still, since missed dinner, nasib la kan. Ala ala Mastercard ad.

Button earrings - RM7.50
Drinks and chicken pie from Coffeebean - Rm30+
Guilt of person asking me to do the chore, and eventually paying for the meal - PRICELESS!!!

Moved down to the holding area, and got snap happy sambil gossip gossip ngan kengkawan semua.


Kak Fati pose ayu.
Yanie and Nikki pose feeling sambil tunggu nak masuk karpet ijo.


Promosi tourism Sarawak sangat Bob dan Dayang Nurfaizah.


Haziq rambut baru... Sahri cam boring je...


Ning and Chris. First public event together.


Dak botak masa kat holding area. Nice outfit Mawi.

Lepak punya lepak... it was time to move in. Kena la lalu green carpet (that was just weird). So ikot ler belakang si Nikki sambil-sambil pastikan dia tak trip over baju dia.
Haiyo... pening. Ramainya orang. There goes my claustrophobia acting up again.I hate crowds. I get so agitated.
Anyway, masuk je, pusing pusing carik seat aku. Memula dok kat arena tuh (thanks Iza and Hani) somewhere third or fourth row from the back, tapi kira near the middle so ok ler. Good view.
Sebelom start event, aku digerakkan to a better seat. Fourth row from the front. Sebab ada dalam setengah jam sebelom event nak start, lari kuar sat gi isap rokok. Besh nya sejuk sejuk ni. Ujan lak time tuh. Sempat ler berkompol kat luar ngan kaki perokok semua yang disisih masyarakat (us smokers are so underprivileged and a discriminated lot!). When I got back in baru perasan the stage.
Entah kenapa, walaopon the whole set-up was quite clean, I just felt takde kena mengena ngan tema set design dia. Erm... whateverlah.
Looked around, found more friends sitting nearby, so since had time to kill, popped about for more picture taking and gossiping. Alamak... banyak nyer info memacam dapat ni time anyam ketupat nak mengisi masa lapang... erm masa terluang.
Fired up my laptop dan wat keja. Event masih lom start after I did some stuff, so got up again and again started merentas desa. Whipped out my phone and started again to take pictures. Selain tuh kena balas membalas SMS kengkawan yang suddenly semua choose that time nak message. Hish... layan.
Anyway, these are some of the pics aku amik masa time tengah sesi meramas mesra... eh beramah mesra sambil nak layan kebosanan sebelom event nak start. Some of the pics aku amik tak clear sangat, so sapa nak bising, pastikan ko follow-up ngan offer nak sponsor mobile phone yang leh amik pic cantik agik ok. Heh...
Shopaholic tak mampu beli camera phone baru dan tak larat sebab aku ni heavy duty sikit ngan phone aku. Pas enam bulan memacam kejadian da jadik sampai kamera yang cukup makan pon da meragam da, And yes, people, you don't have to wait for my next birthday or Christmas for that. I accept gifts anytime!
Now on to the pics.

Nak amik pic Mawi, si Sarimah da signal kayt aku nak enter frame. Ni la hasilnya. Janji cantik ler kan kak Mah?


Andy Flop Poppy (sapa sebelah tuh ek) ala Freddie Krueger dan Jojie, Ella dan Misha.


Ajai posing skali. Mila comel sangat malam smalam.


Farhan dan Velvet - one for the album


Ebi sempat gossip ngan aku sat.


Abang Wan dan Mawi. On standby nak cabut ke event seterusnya.

Tu lah pics jiran tetangga gituh... meka yang dok paling berdekatan ngan aku.

Oh by the way, kalao ada yang tertanya mana Mawi time tu,

Yerlah awal awal ada, tapi time anugerah takde. Mawi dan abang Wan pon da aal awal bgagitau. Actually dia ada booking show, kat PWTC tak silap yang a empat bulan confirm. So bila Anugerah Era set date dua bulan lepas ke haper, meka da takleh tuko tarikh ke cancel show.

So Mawi popped by, tu pun sampai dalam kol 5 lebih tak silap aku. After the first show, commercial break sebelom pengumuman anugerah pertama which he won of course, dia da gerak nak rush turun balik KL tuk show.

Erm... anyway didn't enjoy the show much. Ok ok jer. Nothing spectacular. Not the worst but not the best Anugerah Era. Malas nak ulas.

For me, the vocally enjoyable malam semalam was Anuar Zain, Dayang Nurfaizah and Nikki. The only real outstanding performance for me was Akhbar dan Tukang Kata on Manusia Lupa. Si Tukang Kata tuh nangis sebab emo hayati lirik ok... aku moved by his performance,... seriously!

So what did I do? Well, a lot of things. Time Kristal perform aku kuar Arena sat gi vending machine beli Coke sebab needed my sugar rush. Heh...

Owh... and kaco Ebi sebab dia dok depan aku kita sok sek pasal gosip dia ngan Mila? Jawapannya? Cam lar korang takleh figure out.

Eh... eh... siapa tu? Alamak Mila rupanya. Jeling aku ke Ebi? Heh!

Suka tak pic ni? Masa tengah show sempat berusik lagik. Erm... Mila dok one row in front to the right... to the right. Sempat snap pic ni dia jeling bila aku dok ngumpat dia ngan Ebi. Semoga bahagia... erm... I mean semoga settle gosip bukan bukan ni yer... matilah aku pasni kena carut.

By the time show da abih, the scenario was just chaotic. So lepak sat before I noticed this outfit. Hah.. kalao selalu orang nak diamond lebih lebih, ni dia. Diamond paling besau malam Anugerah Era. Orang soka sangat kan batu batu gedabak nih, so there's the biggest which you must have noticed semalam.

The honour goes to none other than... Dayang Nurfaizah.

The diamond aku referring to kat waist band dia, yang ala ala belt tuh. Mak aih... tu berapa carat tuh Dayang. Heh.. merasa la ko Sinma dan Chamelon pon tak jual camtuh yer baikpon Bonita.

Tapi cantik sungguh. Aku siap leh gunakan belt tuh sebagai cermin!

I think Dayang was one of the better dressed ones last night. Baju Ning ala puteri Jawa pon meletop gak. Ella was fine too, though baju tu tak kena ngan dia. Kalau pakaikan kat yang tinggi cam Nasha lebih sesuai due to the length of the kain. But still, she looked awesome... aku tak sempat tengok close up baju Siti Nurhaliza so takleh judge. Erm sapa lagik ek.

Entahlar mungkin sebab tema tak unik dan tak begitu memberangsangkan aku rasa the scope of creativity pon limited because contemporary traditional wear is so overdone that there really is no place to go anymore with it. Hope that tahun depan meka ada lar tema tema lagik unik sikit so people can actually come up with more than just a kebaya top couple with pants or skirt sebab banyak sangat look yang sama, through no fault of the designers or artists.

Reverse sikit balik... ni batu yang besau entah dilombong kat mana (cam real diamond lak cara aku cakap) yang kat baju Dayang.

Sapa nak, sila tanya Dayang mana nak tempah ek. Not available in Wah Chan, Poh Kong or Habib Jewels gituh.



Snap happy while waiting for the line to move and when it finally did, boy, was it slow. Semua artists dan kengkawan bundled in to one bus to Genting Hotel for the post party, or better known as makan makan dan joget lambak.

Speaking of joget lambak, masa tunggu bad tuh, realised that I was in East Malaysia suddenly!!!

Merasalah ada fungsi Unity Band yang handed out tuh (lom pakai aku nya lagik).

Sebab baru perasan, apart from Nikki and Yanie, Bob sekali ngan PA dia Shuib as well as Adam and his Sabahan posse pun join up. Aiyo... suddenly I'm in in the Bumi Kenyalang Bawah Bayu (new tagline for Visit East Malaysia Year). Sempat sembang ngan Adam.

Bangga gak ngan dia sebab dia banyak improve. Vocally he has never been much, tapi semalam ngan menari, dia da more impressive ngan vocals dia. Da masuk third year, Adam is one of those from musim kedua punya Akademi Fantasia family yang mendadak improvement. Although he's not as strong as a few of the others in that department, you have to give credit to the boy for working hard to better himself.

Sebab kebulur, melahap ler dulu when we reached the post party. After satisfying my need to be fed, mingled sat. Nak amik pics ampir semua aku da snap (yang worth snapping lar) so tak amik pic sangat.

Ella jer aku amik sebab dia tukau baju an tak sembang ngan dia agik. Orang kampung aku, beb!!! Of course ler kena layan.
Hidup Telok Gadong, Klang!!! Matilah aku!!! Aduh! Rumah parents Ella belakang rumah lama aku jer dulu sebelom pindah. Leh?

Anyway caught up with her jap before melayang around the floor.

Siti tak show up (balik awal kot sebab Datuk K dok rumah sorang) so tak dapat amik pics dia.

Pas abih, and there was nothing else to do, layan dancefloor. Bebudak semua breakdancing for entah berapa lama put on free show.

Then it was free for all as everyone went crazy and partied the night away (for two hours at least)

It got weirder on the dancefloor by the second, so by the time Farhan led the dancefloor into line dancing, you know it was coming to an end.

Everyone had started moving back to their rooms, or moved on for their own little party or supper. Gerak with my bunch balik ke First World, joined by Farhan and her uncle.

Tired out gila, but sempat rehat dalam sejam sebelom kuar pas mandi and all for supper. Cuaca sejuk tu make it more bearable, but by the time I was done with my teh tarik, aku da takleh jalan da. Terhoyong hayang nak make my way back to the room. And when I finally made it back to the room, I was dead to the world in less than five minutes. Berat sangat pala...

Budget nak wat keja sikit sebelom tidur nak make Monday more easier tapi couldn't. Takper ler.. besok jer.

Right now... need sleep... sleep and more sleep. But all in all, I have to say, the actual event aside, Anugerah Era this year has been quite an eventful one and definitely one to remember.

Another Anugerah Era related Entry besok, so until then....


PS - Yer... my last entry take note, aku tulis BERNIKAH tu salah ek! I meant BERTUNANG! Biasalah... kan masa tu kelam kabut wat entry, so tetiba aku leh type back to the future gituh. So yeap... that was my mistake. Heh... Erra and Emran are officially ENGAGED and not MARRIED... yet.

Reactions:

0 comments: