Saturday, August 04, 2007

Karaoke and crap

Went out with my friend Bernard. Ingat nak sambung clubbing cam smalam nak lupakan all the bull I'm going through. Tapi dalam perjalanan nak lepak kat Bangsar ngan dia sebelom we make our way to the dancefloor, dapat panggilan dari kawan.

Katanya ada pertandingan karaoke, nak kita jadik judge. Selepas dua tiga kali dia call, tak sampai hati nak say no, so iyakan jer lah kan.

Rushed, and sampai just as they were starting.

Now generally I hate karaoke competitions.

Now I know why.

It was BORING! Bad choice of songs, worse singing and even more dreaful dressing.
Pertandingan ni kat Uptown Danau Kota, and I was surprised that there was like over twenty contestants in the final.

Layan...

Erm... realised a few things. Tatau ler aku imagine ker haper.

But jahat gak bebudak jaga snoke machine ni ek.

Everytime ada peserta yang erm... kurang elok naik stage, mesti dapat effect smoke machine.

Mula mula ingat gimik.. lama lama cam carutan lak.

Cam nak cover muka peserta lak. Heh..."you've been smoked!!!"

Smokescreen takyah tengok muka kot.

Jahat kan!!!

Anyway... the competition took almost four and a half hours. And I think I've now gone deaf.

Daripada ramai ramai tuh, I think only two were decent... not even good.

Oh well...lap telinga yang da berdarah abih ni jap ek.

In the end, among the top three, ada lak dak nyanyi sumbang nak mampos ni. Erm.. malas nak cakap apa, tapi rasanya ada pihak yang 'untung' malam semalam pas competition. Oops... geli lak aku nak judge kan competition nak selit orang yang di menangkan.

And it wasn't too different from another competition going on at the same time.

Got updates from Bernard yang communicate ngan member yang layan Festival Filem Malaysia.

So much for Ke Arah Kecemerlangan Filem Malaysia.. Cinta won Best Film, which I don't really mind.

But Shuhaimi Baba again for Best Director? You've got to be joking! For that piece of crap called

Waris Jari Hantu? Let's face it, they'll never let Yasmin Ahmad win. PERIOD!

Strange kan how our talents are celebrated by the world, and yet, back home, reality is so much more different.

Best original story? Waris Jari Hantu? Come on!

Sheesh... dah la nomination ngarut 13 in total. Tak kena tol.

Whatever. Mukhsin nak overlook sangat... lantak la. Kalau baru ni Mukhsin leh menang silver award kat NETPAC Festiva at Jogjakarta... FFM nampaknya tak lama lagik obsolete la.

Wat syok sendiri stakat nak puji effort yang takde pembaharuan atau revolutionary at all. As good as a two bit karaoke competition at the end of the day. Only difference is, at least that competition takde la result ngarut AND televise for Malaysia to see.

Local Oscars konon... cam kesial...

The world recognises us in our talents, and we? Our own industry recognises mediocre standard movies, whcih are equivalent to made for TV shite.

FILEM TERBAIK

Cinta

PENGARAH FILEM TERBAIK
Suhaimi Baba

PELAKON LELAKI TERBAIK
Rusdi Ramli Filem (Waris Jari Hantu)

PELAKON WANITA TERBAIK
Vanida Imran Filem (The Red Kebaya)

LAKON LAYAR TERBAIK
Mira Mustaffa (Cinta)

CERITA ASAL TERBAIK
Shuhaimi Baba (Waris Jari Hantu)

SINEMATOGRAFI TERBAIK
Khalid Zakaria (Puaka Tebing Biru)

PENYUNTING TERBAIK
Akash Sing (Cinta)

SKOR ASAL TERBAIK
Shamsul Cairel (Waris Jari Hantu)

PENATAAN SENI TERBAIK
Nazrul Asraff (Puaka Tebing Biru)

PENATAAN BUNYI TERBAIK
Addaudio Ex Sdn. Bhd. (The Red Kebaya)

PELAKON PEMBANTU LELAKI TERBAIK
Dato’ Haji Rahim Razali (Cinta)

PELAKON PE
Azean Irdawaty (Waris Jari Hantu)

ANUGERAH CIPTA PELAKON HARAPAN LELAKI
Azizan Nin (Nana Tanjung)

ANUGERAH CIPTA PELAKON HARAPAN WANITA
Natasha Hudson (Chermin)

PELAKON KANAK-KANAK TERBAIK
Mohd Syafie Naswip (Mukhsin)

LAGU TEMA ASAL TERBAIK
Tam Spider(Cicak-Man)

Pengarah Harapan:
Zarina Abdullah (Chermin)

Filem Box Office:
Jangan Pandang Belakang (RM5.5 juta)

Anugerah Cipta Filem Digital Terbaik
Chalanggal

Anugerah Cipta Filem Pendek
Pintu

Anugerah Cipta Filem Animasi Terbaik
Helping Hand

Pereka Kostum
Shamsul Yusof (The Red Kebaya)

Poster Terbaik
L’ Agenda Production Sdn Bhd (The Red Kebaya)

Dokumentari Terbaik
Jejak Rasul - Muhammad s.a.w Episod - Israk Mikraj (2006)

Anugerah Khas Juri
Zombi Kampung Pisang
Cicakman
Profesor A Razak Mohaiden

Anugerah Filem Bukan Melayu
Possesed

Ni full list of winners yang aku dapat from Budiey. I think it's mostly crap though. Congrats anyway to Cinta and The Red Kebaya, and also to adik Syafie.

Lain tuh...whatever la. Enjoy those trophies, cause they're empty wins as far as I'm concerned.
Malas...back to party mode...

Reactions:

0 comments: