Saturday, June 09, 2007

Backstage

Ok...yesterday was simply fun. Not the event itself which was okay okay jer. Nothing great. The only things worth remembering were the performances of Gita Guttawa and Jac.

Yang lain biasa je. Audio cam cipap dalam venue, sound engineer cam mogok je... ke da memang kaki fengtau because levels during the band performances was horrendous. Wat sakit telinga je.

Ok...nak retrace my steps sikit.

Sampai je we went into the venue and saw this horrendously plain looking set up. Macam stage setting Pesta Pantun peringkat kebangsaan je ok...so plain! I think RTM could have done better.

Tapi ok ler...sesuai ngan si host merangkap penulis skrip Adi yang gila glam was everywhere siap baca sajak pelbagai. Eewww!!!

Still I suppose it was slightly better than last year, tapi memang kalao da biasa awards events kat negara kita sendiri, downer sikit to see that it was all actually pretty sad looking. More like a normal TV show production than a fancy awards show yang menampilkan nama nama terbesar muzik Melayu serantau. Erm... budget takde kot.

Bumped into Vern, separated from the rest of the media for a smoke, and then hung out at the dressing rooms to socialise... the 'nasty' part of work (NOT!)

Sebelom apa apa, wajib ler...jenguk si Yanie tengok persiapan dia.

Erm...very space age don't you think? Heh... tengah dia siapkan rambut, salam ngan Aznil who was already running through the script.

Bumped into quite a few people here and there, so went snaphappy.

Sebenarnya banyak pics nak amik, tapi biasala...keja ma. So dalam socialise pon kena la korek info sana sini kan. So I was a little distracted to snap more pics than usual sebab banyak meng-GRO-kan diri nak hi here and there.

The first person aku dok layan is kak Marlia Musa. dan abang M. Nasir. Nak korek cita Aduh Saliha kena tanya laki, nak pot pet gosip sambil sambilan, layan ler kak Marlia lak.

Lagikpon most of the time jumpa kak Marlia pon time anugerah camni backstage. So catch up ler. Lagikpon... last year masa APM gak dia jadik teman mengumpat aku. She is a helluva fun lady, ok! Trust me...

Let's see, there was a ton of other people in the rooms so takleh ingat semua. Rich dan bebudak Estranged ada. Oh..and both the Singaporean Idols in Taufik Batisah (one cool dude!) and Hardy Mirza (don't fancy him as much as Taufik sebab dia nampak cam berangan sikit).

Acha and Irwansyah ada skali...erm...who else ek. Oh of course Kris Dayanti ler pon. And the hosts and a couple of other people...masaalahnya jam packed ngan groupies yang tak perlu (as in every other event) that tak nampak sangat)

Merasalah aku tempek pics je la untuk senangkan keja...

Erm...sorry there weren't that many to begin with sebab aku malas sebenarnya nak bebanyak pics. Nak lading blog pun berzaman kan...

Anyways...enjoy the candid shots I did take...

Estranged chilling out before the show.sambil kak Marlia pot pet tak abih dan abang Nasir as usual senyap. Taufik rilek je and friendly with everyone, even masa in the make up chair.


Kris Dayanti as usual leh layan je. Mood dia always on... walaupon dia diva! Kesian lak dia, kasut tumit tinggi dia patah heels ok just before the show, tapi dia still sempat nak practise Saling Terpesona ngan Yanie.

Erm..and that pretty much ends my collection of backstage pics. Leh? Told you aku malas nak amik pic sangat. Kang jadik cam groupie tak betui, ke jakun yang baru nak layan event camni, atau over eager person lak nak snappy tak abih abih.

Whlle it's not god for visuals, aku actually prefer nak mingle sebab time ni ler nak eratkan hubungan ngan mereka yang jarang kami nak spend time with, especially artis luar, dan menyenangkan keja bila meka mai Malaysia.

Which is one thing the Indonesian artistes are good at.

Cam Kris Dayanti... tiap kali jumpa mesti tegur dulu. It happens again and again. Patutnya dia yang diva, kita yang tegur. But the reason why she remains a diva sebab dia bring herself to be humble, thus elevating her status n the eyes of people.

Acha memula tak ingat aku masa aku tegur, but the thing about Indo acts is they recover so fast.
Aku cuma ingatkan dia masa KL kami jumpa, and she frantially recalled last meka turun tuk promosi. Hah...and she managed to recall we met in Planet Hollywood masa launching soundtrack album Heart.

See that?

That's great PR work by artistes. Not bimbo kan diri prmped up and posed je.
Oh well.. tu sebab nya the Indonesians at times are so better than us in terms of artistes.

Eh...Datuk Siti Nurhaliza dan Datuk Khalid pun ada. Heh... salam.... lovng nampaknya meka berdua ni. Walaupon Datuk Khalid takyah temankan Siti sampai backstage, dia tetap stay by her side. Touching sangat tengok.

Aku malas review the show sebab aku rasa Astro akan ulang 276 kali dalam masa terdekat. Lagikpon, aku rasa aku review based on dalam venue which was actually ok, sebab aku dengar sound muffled sikit kat TV.

So dunno... apapon... here are the results for Anugerah Planet Muzik kala korang missed it.

Most Popular Song (Singapore) : Dambaan (Didicazli), Usah Lepaskan (Taufik Batisah), Merpati (Hady Mirza)
Most Popular Artiste (Singapore) Taufik Batisah, Hady Mirza, Sleeq
Best Song (Singapore) : Usah Lepaskan (Composer : Taufik Batisah, Lyricist : Taufik Batisah & Imran Ajmain, Artiste : Taufik Batisah)
Best Artiste (Singapore) : Imran Ajmain
Best Album : Konspirasi Dunia (Bhumiband)
Best New Male Artiste : Imran Ajmain
Best New Female Artiste : Noryn Aziz
Best New Duo/Group : Letto
Most Popular Song : Kian (Mawi)
Most Popular Duo/Group : Sofaz
Most Popular Male Artiste : Mawi
Most Popular Female Artiste : Siti Nurhaliza
Best Duo/Group : Dewa 19
Best Male Artiste : M. Nasir
Planet Music Humanitarian Award : Zainal Abidin
APM Special Award : Kris Dayanti
Best Song : Biarlah Rahsia (Composer : Melly Goeslaw, Lyricist : Siti Nurhaliza, Artiste : Siti Nurhaliza)
Best Female Artiste : Siti Nurhaliza
Best Album : Naluri Lelaki (Samsons)

After the show, kami semua proceed ke post party. Ingat mesti horror cam tahun lepas kena layan kari basi cincah roti putih dan sirap suam je...tapi tahun ni rasanya pas pelbagai complaints they had, they stepped it up.

Ok ler sebab ada memacam makanan...tapi yang tahun ni cam tahun lepas, ramai gatecrashers, dan sedara mara dan rombongan cik Kiah yang menghiasi persada seni yang tak perlu. As usual, most of the Indonesians tamau join kenduri camni,and who can blame them?

Cuma nampak Acha dan Irwan kejap je. Sebab aku rasa meka pon tak larat.

Siti pun takde, sebab rasanya dia pon tak larat nak hadapi the whole frantic scene. As was Mawi.

But lepak ngan Mawi for about 20 minutes pas dia menang dia punya second award backstage, memang tau dia da nak ciao.

Dia mai pon surprise katanya sebab memang tak rancang budget nak holiday.

Sunday Jom Heboh kat Danga Bay dan dengar remainder tuh from Monday onwards until the end of the week dia ke Jakarta.

Masa post party dapat sembang lama gak ngan Gita Guttawa. Dak ni cuma 13 tahun. August ni baru she's turning 14. Amazingly talented, and trained in classical vocals, she's played the piano since the age of five or something.

Sapa minat Gita tuh, her album available from Sony BMG dari hari Selasa.

So jangan lupa gi cari.

She was the only person that I really wanted to take pics with, and no thanks to my voluntary cameraman yang entah siapa, blue jadiknya, so ni je la pic sempat aku rakamkan ngan Gita, Nak nangis rasana...kes naya nih!

Takpe...tunggu dia mai KL. She is uber sweet and a real gem.

Was so parched sebab didn't bring any water along with me, and didn't have enough change (not in Singaporean currency for the vending machines, so masuk je post party (aka kenduri for the extreme close proximity which is worrying for a claustraphobe like me) aku parked myself near the tempat air, at one time balancing three styrafoam cups dangerously as I was told by the attendant they had to be careful not to drip anything and stain the carpets (I think that was an excuse je for the slow service)

In the end, spilled some of my beverage TWICE, only noticed and caught on camera by this stalker merangkap presiden NingClix Singapore yang tunggu je aku wat kesilapan to catch on camera, Sophie (heh...keji tau!!!), leaving a stain on the carpet. Erm...damn. Oh nevermind...gives the cleaners something to bitch about when they're on their rounds about inconsiderate guests.

One group I wanted to talk to, but somehow they were a quiet lot that didn't seem the party hearty sort were Singaporeans Bhumiband.

Aku minat their sound and managed to take their pic tapi tak sempat bual panjang ngan meka. Sayang tol. Anyway, heard they have a new album coming out, so worth checking out too.

We left the event really tired, especially since the post party venue was gettng hot and stuffy,

Many were bitching about how Singapore Idol yang kedua si Hady Mirza seemed to have hit head in his butt sebab sombong semacam, so majority of us ignored him totally. Tunggu le mai KL tengok kalao ko leh make it tak in Malaysia.

Dahler bakat biasa je.

I mean Taufik Batisah just kicks ass compared to him. More talented, more sweeter and more overall, complete with the makings of a real pop star. Hady just came across as a real pain in the ass berangan kes who thinks he's all that when he's not.

Ko dok je Singapore.

No wonder Taufik masih following kuat gila kalao banding ngan Hady.

Pas balik hotel, kami bersiap, dan keluar ke Little India. As usual with every trip ke SIngapore, malam malam ni nak ke mana lagik.

Ada yang cadangkan Zouk yang dekat je our hotel... ada yang cadangkan Ministry of Sound.
Tak larat le...in the end as usual, jalan jalan window shopping kat Mustaffa Centre yang 24 jam tuh. Didn't buy anything walaopon kengkawan stock up on perfumes (kept telling them it's not as cheap tak caya)

Didn't hang out too late. Was back in the hotel by 4am.

Didn't sleep, abihkan keja...and watched TV. Okla...continue esok je ok...

Reactions:

0 comments: