Monday, May 21, 2007

Review terakhir for this season



I know nih lambat sikit, sebab ramai da pon sibuk review pelbagai konsert final. But this is my take...and aku hanya leh posting nih pas siap segala kerja, dan juga cukupkan rehat (sebab memang letih gila as usual after every event like this yang kena stay sampai pagi pagi buta)

Pertamanya...sebelom apa apa...mai aku sedikan sikit bahan semburan. Kalao tak kang ada je lalat, langau dan yang sewaktu dengannya yang tak puas ati ngan ewview aku walaopon tak reti yang penilaian orang tak semestinya sama ngan meka nih.

Yerlah...despite the season being over, fanatik fanatik sorang bintang Akademi Fantasia masih tak puas ati dan maki hamun memacam. Especially since tak menang, meka agik la.

But judging that meka ada memacam conspiracy theories yang it was all a set-up in the first place, you can basically judge their mentality and intelligence level, so no comments on that.

Aku cuma kesian ngan si Aswad satu je. Ada peminat fanatik yang kekadang tak pikir tindakan meka bagik orang meluat. Seolah meka je lah peminat kat dunia nih, sampai meka menentukan segalanya.

Mintak mintak da abih musim Akademi Fantasia nih, meka tone down sikit...kalao tak, tatau ler camna dak nih nak dapat peminat pasnih ngan fan club yang lebih lebih lak.

Anyhoo...now on to the review of the final. I'm almost thankful it's over sebab letih siot nak teruskan benda nih lagik. It's the same routine every season.

Before I go on to the review however, aku cita sikit.

Cita betapa kelakar ada yang kuat ngata orang tapi sendiri tak ingat. Malas cakap in detail, sendiri paham ler.

Ewww... some people memang tak reti malu. Aku rasa sapa ada with me that night sendiri nampak perangai seseorang nih and can judge the professionalism of this person for themselves.

Anyways, back to the concert. Meriah gak walaopon honestly, memang aku rasa tak se-electrifying musim musim first, second and third. Tapi ok gak ler.

Erm...spotted the marching band in the back. Horrible looking.

Mak aih!!! Sib baik Dollah Cantek sebelom start dan warning awal awal berjaga tuk letopan.

Heh...kalao tak, ada ler stretcher menunggu.

The performance of Phantom of the Opera was just sad, I don't know sebab house system ker, ataopon apa, but maybe because of the acoustics everything just sounded horrible and I couldn't make out at all what they were singing. Heh...honestly. What as waste... and the costumes looked cam kedai sewa masquerade party. Cheap.

And cheap too indeed was the marching band which just looked damn ridiculous. And the cheerleaders too. Sad ler...was that a basket toss? I don't think so.

Good idea. A 10 for it. But for execution? 0!

Bebudak finalists masuk je abih sora jerit sampai abih. heh...yerlah. Everyone's a fan kan...and this is the final.

Erm...kenapa rambut semua horror? Dari ramai ramai cuma si Ebi punya je ok. Yang lain nampak cam kena naya siot!!!

Dari segi baju, paling kesian si Heliza yang nampak cam a bad version of Catwoman attacked by polka dots. I thought Teenage Mutant Ninja Turtles was too cruel, tapi orang ni pun had the same vision. Berbaloi ke tidak Astro bak Jasmi Rejab tuh, they can see for themselves. Cuma slightly better than keja orang tertentu musim lepas je la... that's why orang tak bising sangat.

The whole intro took some 15 minutes, which I thought was just too long winded.
To make it even worse, abih break jer, the video montage of masa bebudak baru masuk and all.

Arghh!!! Buang masa!

And it gets worse... sebelom Heliza perform ada lak video montage si Faizal. Now that was the ultimate waste of time. Promo tuk dia kot. Yerla...kesiang juara yang tenggelam. So bagik chang ler.

Heliza - Cinta Boneka (D-Va)
Ok...she's back to being herself. I knew the song was the wrong choice from the start. Aku da agak mesti horror, and it was just that. Aku leh maapkan memacam tapi vocal dia, erm, just sounded like an amateurish karaoke outing.

Meleret, and she had a tendency to dip really low on the low notes yang irritating. It wasn't just the start and she didn't pick it up, unlike what Jee said.

Hattan kata dia improve confidence and all, but she never had a problem with that. Ogy said it too, which was weird.

Tiga lampu biru? I don't think so. It was quite bad actually, dan aku rasa jatuh standard dia in comparison ngan previous two weeks.Sedih gak sebab ni opening finalist number and I had hoped dia akan up kan tahap Kesal dua minggu lepas.

Sayangnya...sampai time nih aku da rasa dia slip back to her old faults. I mean, honestly it wasn't that bad, but firstly it wasn't final material and secondly aku rasa dia masih lom break through her shell (erm...for lack of a better word) and tunjukkan kemampuan diri sebenar dia.
A lot of potential, and yet, so deep inside.



Aswad - Bila Mati Cinta Terhenti
Aiyo...start je kekapakan. I'm sorry, but he really has to be more versatile.
Nak kata sora langsung takde, keji lak cakap camtuh. He can sing...but he really needs direction in grooming his vocals.

Nak kapak pun kena ada the right approach ma. I think apart from teaching them the basics of techniques and all, patutnya meka ni diajar to be more vocally expressive and absorbent of other influences. After all, that's the difference between a singer and an artiste.

Vocals dia pun strangely enough cam Heliza, cam lemah kalao banding ngan minggu minggu sebelomnya. He nearly cracked masa nak higher notes, but barely scraped through not too impressively.

The second half was just horrible. Sebutan muffled and I couldn't make up a word of what he was saying. Nak salahkan sound system ke projection yang Chipsmore ala ala ada ada takde gituh.

Overall vocally, he had the same amount of feel as peserta pertandingan karaoke.

Boring. He looked like he tried. But doesn't mean it was good. 10 for effort, 4 for actual execution.

Oh by the way lagu tuh sucked siot. Kenapa la lagu final bosan camni. Ewww!!!! Kalau orang nak kata dia kena naya, aku tak salahkan bab nih because lagu ni horror. Bagik ler lagu potential sikit.

Beruntung kata Jee? You got to be joking!

Tapi dari Jee, ke Hattan, ke Ogy it was pretty obvious it just didn't work.

"Saved by the lagu," kata abang Mamat!

Aduh...mati tergolek aku gelak pecah perot. Paham tak statement dia? Heh!

Kalao tak paham tatau ler.

The song wasn't that good to begin with.


Candy - Dedebu Cinta (Misha Omar)
Aiyo!!!! Sarung wig murah haper tuh??? Keji la rambut camtuh. What's with the stylist? Buta ke memang plan nak naya bebudak nih!

Why la they like to do this. Tak paham.
Baju lak cam yang jual bundle tambah detailing sikit jer.

And please, tell me, what's with the matching puke green heels? I know you were going for this thing with the top, but it didn't work at all. The whole outfit and the

But once dia bukak mulot aku da lupakan rambut kejung dia... oops...sensitif!!! I mean that horrible thing that died on her head!!!

Candy was mesmerising. Few, too few mistakes, and simpy spell binding!!!!

Empat lampu biru!!!! Yeay!! Er...untuk persembahan dia ek, not for the horrendous make up yang ala ala drag queen pencen.
Biarla wardrobe Astro dan Jasmi Rejab naya dia camna pon,she sounded fabulous!

Masa Mamat Khalid komen, ada lak peminat yang standard la kurang ajar, kecoh tak puas ati pengkritik semua puji. Teka la fan club mana yang bising tuh.Tak paham... mengundang je budak tak bersalah lak kena boo kang.

Apapon, memang beautiful!!! (sambil top mata memuji sora jer - damn you wardrobe Astro!!!)


Ebi - Sinar Cinta
Smart siot Ebi. It was a nice fitting suit and a good haircut that offset that ugly shirt he wore inside.

I don't know...it was a little messy... but Ebi carried it ok I suppose.

Ramai ler merembes sampai kontang (pinjam statement Kbians - peminat Ebi) ler ramai ramai.

First things, first, the backing music for his song, was the only one so far yang sedap. Lain semua cam erm... tamau la cakap ringtone. Tapi decide la sendiri.

Erm...tul kata seseorang tuh. So it's not just me, kenapa every song kena ada guitar solo. So the 80an arrangement segala.Blast from the past!

Walaopon lagu ni pon ala rock kapak, at least masa chorus, Ebi brought out a vibe that played true tribute to the kapak genre (does it count as a genre of its own? never thought of it as an offshoot of rock)

It wasn't perfect, but I think it deserved a little more credit than that even though it wasn't fantastic.

Still better than Heliza though, and aku pelik kenapa meka leh bagik si Heliza tiga lampu biru and only one to Ebi.

Oh well...actually I know ler... but no comment.


Note : erm... the My Heart segment terok la. I would have liked it if they hadn't shown Rizal dan Dekna. Sorang tuh da bertunang. Jangan ler wat camni. Tak pasal pasal kang terjadi kisah lama rumahtangga bakal didirkan roboh. Hish...keji...keji...

Mila - Persis Mutiara
Kenapa la bebudak ni dolled up sampai camni. It's so tarty!

Kesian tau!!! Hiish! Kalao make up nak grand jangan ler sampai moka cam colour pallette lengkap semua warna warna warna pelangi.

Dah kira moka cam bontot merak la pakai mekap tebal tebal camni. All the girls are beautiful, and I think the make up, walaopon for stage effect, takyah la tempek sampai kena pahatkan nak buang kang!

Penghinaan tol ler aku rasa meka kena plaster moka ngan make up camnih. Nih mesti pakai make up artist ala ala mak andam yang kedai sebelah kedai mak Non yang niaga sebelah Parit Dua tepi gerai burger si Hassan anak Pak Din tuh.

KEJI!!!!!

And should I go on about the curtains she was wearing? The top bit spoilt it for me and ended up making the lower half which was actually kind of nice, draped all wrong. Don't know...just didn't work. Colour was nic ethough (desperate carik benda nak puji pasal wardrobe nih sebab pujian asik nan ado jer)

But suara dia memang besh, dan bukan je dibantu lagu ok, even though it's the least busuk so far of the original compositions.Tak paham ler...

Kenapa tahun ni lagu lagu tugasan yang original cam kurang menyengat. Ke aku je nih???
Malas nak cita panjang. Jusr simply deserving of empat lampu biru yang sebenarnya tak perlu.


Aswad - Mata Hati Cinta (Awie)
Here we go again. Karaoke session with Aswad. Honestly he reminds me of some wedding singer. Tapi aku rasa kebanyakkan penyanyi kenduri kahwin aku penah dengar pun better than this. Erm.. kang aku komen lebih, tak puji orang kata biased lak. So camna?

Walaopon aku suka lagu ni, aku terdiam. I thought he would prove me wrong, but the only thing wrong was his vocals. Lagu da kuat tapi hasil nan ado.
Ogy kata yang penting dia enjoy. tapi in reality kalao it ends up syok sendiri ler in the end. So wat per?

Suka carutan abang Mamat. Besh... heh...paham ke tak paham terpulang. Dia ni kali ni banyak double meaning. Takde sedirect as it sounds.

Apapon, I suppose in a way I wanted to be proven wrong, sebab aku ingat dia mampu nak tackle lagu ni. But to be kind, it was just average.

It didn't help, dia dipakaikan jaket dan seluar ala ala beli kat bundle kat CHow Kit jer. Hish...melampau dan semakin melampau wardrobe nih. Well.. at least baju dia yang awal tadik tuh lawa ler.


Heliza - Cinta Di Lautan Lalang
Aduh...tajuk dia aku memang tak tahan. Siot je abang Loloq! Heh... aduh...apa la metaphor nih yang dia nak gambarkan. Mungkin jiwa aku nih kurang sensitiviti seni, but I think the title and the song itself was either laughable or just too deep for me to fathom (jangan marah Loloq - lu masih geng!)

Aiyo...close up moka dia pon sama cam Candy dan Mila overdose make up.
Dan erm...kalao korang perasan like I said, again she's wearing the same black body stocking/turtle neck. Aku tau ler dia ni kena limited sikit wardrobe, but jangan ler pakaikan baju yang seksi kalao asik dirosakkan body suit tuh. Carik ler baju sopan cover cover...

Bosan siot lagu baru ni... kenapa ek kali ni lagu lagu langsung tak melekat dalam pala aku. Aduh!!!!!

Tak satu aku leh ingat melodi. Kalao musim pertama, ingat lagu Vince dan Azizi, dua, Zahid, Farah, Adam, dan Bob, tiga aku ingat lagu Mawi, Marsha, Amylea dan Felix. For musim lepas, lagu Faizal, Farhan, Velvet... this time satu pon setakat ni tak masuk langsung. Kenapa ek.

Tak strong satu, pastuh arrangement kehausan. Sora ok ok jer...aduh. Apa nak jadik nih...takde umphh langsung.

Tiga lampu biru lagi? Aku suka pun kat dia...but erm...entahlah.

Aku stuju dan tak stuju ngan komen Hattan. I agree she's found her own sound, walaopon tak defined, tapi aku tak stuju yang the first performance was better. Weird.


Candy - Demam
Kenapa penari backing dia cam senamrobik jer? Who the heck choreographed these people. Sodih!

They were actually a bad distraction and not complimenting her performance at all.

Ok...of all the songs yang original compositions, I think this is the best. The best of the worst, but the best. It was just infectious and catchy and I suppose that it stuck in my mind, for want of a btter tune though.

I found myself grooving to it. Arrangement was weird though, tapi Candy managed to rock the house. I thought she carried herself like a pro.

Dalam bebanyak meka komen komen, tak nampak lak kakak Candy di celah celah pengkritik seperti biasa. Nak gelak aku... teringat konsert konsert lepas moka kakak dia posing celah pengkritik sambil pose sakan termasuk jelir lidah sana sini. Ewww..!!!!

Oh well, people find it hard to appreciate her, and that's going to be her demon for sure when she comes into the real world ni.Still, her talents are undeniable, and at least that's a good foundation. Still.. she has a long way to go in terms of getting close to completing the package.

PS - Aku tak ingat sangat tapi bab Candy nih aku rasa gambar baju dia ni terbalik kan? Patutnya aku letak pic ni kat lagu first. Apapon, keduanya burok so sama jer (matilah malas ubahkan)


Ebi - Farhana (Jinbara)
I never really likes this song and I probably never will, but Ebi did quite good!

Not as good as the girls, but still, he did good!

His vocals were rocking all right, and it just worked, though I don't know. So many distractions to overcome, with the stupid backing dancers it was just silly!

And the clothes just looked cheap.I said wedding singer because for some reason the top (maybe the illusion of the shirt too) made it look like a bad take of a cheap ass tux.

Apapon, you gotta give him credit sebab dia mampu maintain vocal dia despite melonjat sana sini. I didn't like it, but it worked, so there. Erm.. pretty much like Kasih Laila, so questionable ler soal showmanship dia punya originality. I mean you can only do that so many times before it becomes a tired gimmick.

Satu lampu biru je? Erm.. to be fair he deserved more la. Hish... oh well. Go with the flow ler.


Mila - Cinta Pura Pura (Ezlynn)
Was it just me? Kenapa I'm so reminded of the Swamp Thing ngan baju ni? She looks so so draped in seaweeds. Like Ted said, it was so Pirates of the Carribean.

Cam pinjam baju extra lanun hantu. Heh...

Kenapa la stylist nih. Tak bagi bebudak imej sendiri. They tried to make her look like Ezlynn tai secara jujurnya kalao korang tengok dalam pic sebelah kan, she actually looks like a young version of Datuk Sharifah Aini!

But she definitely didn't sound like Ezlynn that's for sure. Aku respect dia nih ler. Memang jauh perjalanan dia da.

Dari performance first and second week, she's now made it to be deserving of a champion.

Now THIS is a champion's performance!!! Baru aku rasa sikit cam final!

Dan aku rasa satu stadium pun stuju!!!!

The only performance for me to get excited about for the whole night.

And the only five star rating I'm going to give this season.

Apapon aku nak gak rating kan bebudak yang eliminated punya show sebab aku rasa meka deserve kredit. Most of them tunjukkan peningkatan walaopon tak beruntung cam para finalis dapat dok Akademi lama sikit nak belajar lagik.

Aku nak tengok, siapa antara meka akan berjaya sebab aku yakin ada sorang dua cam Shawal ni memang ada potential.

Diya - Kaulah Segalanya (Ruth Sahanaya)
She was ok but her vibrato was so heavy. Still aku imagine kalao si Mila leh improve camni, apa perjalanan Diya kalao dia maintain dalam Akademi seminggu dua agik. After all, minggu si Diya kuar, si Mila second last hampir eliminated skali. Now this is called rezeki.


Afiq - Keabadiaan Cinta (Anuar Zain)
He wasn't too bad but I didn't get it so much. Still, promising. Needs quite some amount of work though on stabilising his vocals.


Fatin - Aku Cinta Padamu (Sheila Majid)
Honestly, she's one of the only ones I have no regrets about her not being in. But I have to say, she sounds better than masa dalam Akademi. Strange kan how some things work.


Farha - Perpisahan
Another one who might have gone out too early, quite some potential but voted off. Could have better with some proper training, but not convincing enough for me for th night, especially bab stage showmanship dia, asik tengok lantai kiri dan kanan with zero contact with the audience.


Noni - Semoga Abadi (Misha Omar)
Ok...she was the only one I felt was totally karaoke. She didn't bring anything, and biasa biasa saja.Still, takde la azab ke apa. Cuma no vibes off her.


Dekna - Pelangi Petang
Is it just me or does she look like she's been crying. Tapi sedap tol. Ok...there were parts she was off...aku rasa dia ada something on her mind, because the tears came too naturally for me.

Dekna ni sayang je...

Kalao dia bersungguh awal sikit dalam competition, she could have stayed on longer and possibly ended up a lot better.


Rizal - Laguku Untukmu (Hasnol)
Ok...the biggest surprise of the night. Kalao dia asik sumbang abih dalam Akademi tanpa skali pon leh nyanyi betul betul, ni lak ok.
(for sheer effort!)

Aizat - Yesterday (The Beatles)
He did ok, though perhaps I expected him to totally take this song. Not too shabby but he needs to work on his delivery and to control his body language on stage to make it more genuine.


Dafi - Mungkin Nanti (Peterpan)
Erm...timing dia skip here and there masa verse, and erm, just not there. With some work...erm...and good songs...mana tau lah...


Shawal - Kau Ilhamku (Man Bai)
Another wasted talent. I maintain he should be in the finals. Tapi takpe. Sora dia sedap, rezeki dia kalao ada, ada lah. He is so promising.
But he also needs quite some work as potential alone tak cukup menjaminkan apa apa.


Lagu Bonus - Ikhlas Tapi Jauh (Ikhlas Tapi Jauh)
Shawal for me was outstanding again. and it just was the culmination of something overdrawn. Erm...ok jer la. Ramai sangat melalak laaaaaaa...aiyoooo!!!!


Note : Why ler meka tunjuk lagik skali time bebudak kena eliminate? Perlu ke? Ke nak cukupkan masa...move on already!

Note again : Erm..what's with the Auld Lang Syne on bagpipes? I mean it was nice and all but honestly, tak yah la da. Erm.. Farah looks..erm..different. And Reza just spoilt it with the cuecards. Aznil honestly deserves it sebab he has put a lot into the show, but erm... why make it sound like an obituary?

Despite the TOTAL TACKINESS of it all, I'm not ashamed to say nak gak nitis airmata aku at this point. I mean, cakap saja pasal Aznil, dia manage to hidupkan the show, and no host has brought the life into a programme like him.

Walaopon sakit telinga ngan nyanyian meka semua yang melalak...but I can forgive it...just for this moment.

Lagu Bonus - Kenangan Terindah (Samsons)
Sakit telingalah!!!! Ouch!!! Ow!!!
(bagik can walaopon rasa nak bagik pam jamban)

Menuju Puncak
Ok...I've always wanted to see Menuju Puncak bersama. Dari tour Siti Fantasia, aku harapkan reunion dua musim akan gabung.

Then Akademi Fantasia yang menggabungkan prohram dari negara lain. Masuk musim keempat tak nampak and finally...this it it.

Aku memang time ni aku nitis airmata sebab that's more than four years of my life in Akademi Fantasia, dan memang banyak nostalgia dan kenangan. Walaopon tak lengkap semua bintang Akademi Fantasia, tapi still, it was moving tro see so many of my own extended family yang kenal meka dari Akademi Fantasia, untuk sampai ke tahap ni. WALAOPON ada yang masih lom tercapai impian, but still to many of them aku da feel for until today.

Keputusannya semua da tau kan? Congratulations Mila atas menjadi juara wanita pertama, dan yang paling muda. Aduh...tengok airmata kegembiraan dia... touching lak (sib baik make up da pudar sikit dari masa start...)

Ini breakdown. And some quick facts.By the way, jumlah undian tuh approximate figures based on the total of 1.9 million SMSes yang diterima pada malam final ek.

Juara - Mila (32%- 608,000)
Naib Juara - Ebi (26% - 494,000)
Ketiga - Aswad (21% - 399,000)
Keempat - Heliza (11% - 209,000)
Kelima - Candy (9% - 171,000)

Sejumlah 6.6 juta undian diterima sepanjang musim termasuk 1.9 juta pada malam konsert akhir. AF1 mencatat jumlah undian SMS 4.5 juta, AF2 - 15 juta, AF3 10.9 juta dan AF4 - 7 juta.

Tapi AF4 punya total termasuk 1.21 juta undian yang diperolehi ketika AFMASUK, so kalao kira tolak AFMASUK nih AF5 lebih ler sikit dari AF4.

Ok...before I end this entry, time tuk masukkan bebanyak pic. Sapa yang line cam *toot* tuh nasib ler korang reload ler 50 kali sampai semua gambar muncul. Jangan mesej tanya kenapa tak kuar pics lak...sekeh kang! Dan kalao nak pakai mana mana dipersilakan, tapi sila kredit DAN link ok. Tu je.. thanks...

Ni lak beberapa pics koleksi peribadi, sapa tak suka jangan tengok ek. Ni kebanyakkannya masa post party yang diadakan Astro untuk celebrate Akademi Fantasia 5.


Reactions:

0 comments: