Tuesday, April 03, 2007

Zombi Kampung Pisang

Semalam da ke klink. Da amik obat. Dalam sakit aku, tension tol. Setan!!!! Tak dapat MC.


Mesti klinik dekat rumah aku (sebab panel) kedekut nak bagik sebab dia nak wat bisnes haram jual MC dia. Ada reputation tuh....tapi yang aku paling sakit ati, ubat dia semua cam tak nolong.

Tadik petang, gi panel clinic located in my office itself. Banyak agik obatan aku dapat. Lantak sekali je, da marked improvement. My fever and flu is almost gone, and bengkak mata pun dah surut. Ok sikit la...there goes my reason to wear my Guccis for 24-7.

So ari ni tak nonton Diarrhea. Sebabnya aku ke preview for filem Zombi Kampung Pisang.

Ok...korang mesti pening pala....pikiaq apa la title busuk camtuh.

Well...you haven't seen the movie...it gets worse.

When I say worse, I mean in the sense of corniness and tackiness (ada ke term corniness?) But other than that...lawak gila sial!

Anyhoo, mula mula aku quite negative about the film. As a rule, I dislike Mamat Khalid punya hasil keja yang aku rasa most of the time syok sendiri. Secondly, Malaysian zombies??? And thirdly, we know how cheap horror effects here are....so berat sikit nak layan.

But da atas invitation, plus aku pon dari perap kat rumah je, baik aku membawa diri ke Mid Valley Megamall.

Ramai gak orang hadir preview, yang diadakan belah malam dari kebiasaan waktu siang. Konon sesuai filem horror aa....

But I like the idea of night screenings sebab lebih elok. Rasa relaxed and not rushed.

Had dinner first at Amarin kat level dua, where semua orang berkumpul. Ramai ek bloggers yang hadir. Ada Juan, Budiey, Ajami, Kash....ooo...siap ada kemunculan kali pertama Maddox24, Nampaknya semakin ramai bloggers yang berani tonjolkan diri...bagus!

So after we grabbed a bite, and aku telan semua medication aku, we made our way to Golden Screen Cinemas for....jeng jeng jeng...Zombi Kampung Pisang (loya aku nak sebut title dia - maybe it's just the medication)

Amacam...korang tengok poster ni nak gelak ke nak scream in horror! Aku nak scream in horror sangat sebab wat aku nangis kenapa ler aku mai datang tonton. Tak pe...give it the benefit of doubt ler kan.

But much later, aku discoverd, that while is is as expected on helluva silly movie, but it's so bad, it's actually good. At least they admitted it was more of a spoof of the horror genre.

Kira pecah perut gak ler. Walaupon editing made the story pace a little draggy, tapi kira ada je nak gelak setiap saat.

With local comedies, paham paham jer ler...sometimes lawak kena...kekadang lawak bangang nak mampos. But this one, most of the lawak menjadi gak ler.

Aku bagik korang keyword scene korang kena watch out for.

Tugu Negara, Siti Nurhaliza/ Datuk K, rock, video games, Seroja....

What do they have to do with Zombi Kampung Pisang? A lot! Korang tengok...aku takleh give away too much. Tapi jalan cita dia simple je.

Sorang sorang kat Kampung Pisang start mati seara mengejut. Dalam mati tuh, mayat sorang sorang sorang ilang.... ony to reappear to the survivors as zombies.

Simple premise... tu je.

Tapi aku rasa admirable on thing is that since they adoped more of a parody approach, the tackiness of it all dissolved into a workable formula. Merasalah mati kena tembak, kesan tembakan tuh, blood splat yang berbentuk ala ala splat logo Nickelodeon. Keji kan.... if you don't get what I'm going on about. Go watch it.

I know this is almost impossible, and I probably will regret saying it.... but I would pay to go and see it.

And bak kawan kawan ramai ramai so leh jerit dan pecah perot bersama. It's not Scary Movie, but it does come across along the lines of the same genre.

Think Attack Of The Killer Tomatoes, but not so much stylistic than commercial.

Apapun, aku rasa lakonan paling besh kali ni from Que Haidar (his character maintain macho manjang....tapi sebenarnya nampak apa apa je run away screaming like a girl)., Loloq (sampai bila bila di translate ke until when when - keji!) dan Awie (menjadi gak ler sebagai hero).

Ezlynn irritated me to the max, while the others were just ok, tapi salute for the first time to Mamat Khalid ler. Kalau dulu pilem dia sandard Man Laksa busuk tuh, this is so much of an improvement.

This definitely takes slapstick to a whole new level. Sapa feeling takut nak tengok Zombi Kampung Pisang, jangan ler. Tak horror langsung. Kalau takut gelak, yes, elak dari tonton filem ni.

Aku rasa Mamat Khalid punya reference masa wat Zombi Kampung Pisang ni mesti a combination of those classic cult B-grade horror movies like Night Of The Living Dead and Evil Dead, with a cocktail of parodies like Airplane and Scary Movie etc.

Is it really any good? Let's put it this way.

It's not an award winner, but it's funny like all hell! Yer, walaupon ada zombies, sesuai untuk tontonan umum. In fact this is another movie for the whole family dari bebudak sampai atok nenek (takkan terkejut piunya)

Zombi Kampung Pisang memulakan tayangan di pawagam pada 19 April. This Tayangan Unggul Sdn Bhd production dibintangi Awie, AC Mizal, Que Haidar, as well as Nadia Mustafar, Ezlynn, Soffi Jikan, Zami Ismail, Jalil Hamid, Loloq dan Rusminah Sidek.

I give it two bags of tepung jagung, four kain pelikats and one human hair wig rating. In other words, a must see.

Aduh...funny.... sapa nak wat gathering tengok ramai ramai (tapi kena la pastikan ari biasa dan tayangan malam ek)

Esok takde apa apa. Yeay...aku on another two days MC sampai Jumaat, so dapat rilek je kat rumah. Walaupon gerak ati nak shopping, shopping and more shopping!!!!

Tunggu entry seterusnya to see if I actually shop my brains out...and jangan lupa ulasan Diarrhea seperti biasa.

Untuk lebih gambar filem Zombi Kampung Pisang serta gambar behind the scenes, click HERE!!!


Reactions:

0 comments: