Friday, April 13, 2007

Vindication

Ok...ni nak sambung pasal cita smalam tuh. Abihkan kerja yang perlu earlier in the day
Sebenarnya hari ni relax, so terlebih rajin nak update keja esok lak just now. Senang...kalau camtuh, esok, I mean pagi ni, leh senang sikit ati takyah kelam kabut.


Lagikpun, pikirkan nak ada peluang time off nak dating. Lama gak tak rasa nak romantic ni nak jalan-jalan berduaan nak layan tengok wayang dan sebagainya. Oh...pada yang kat Langkawi... aku da letih nak usaha. Ko malas nak usaha, jangan salahkan aku kerana tak berusaha. Dah mungkin takde jodoh, dan ada lain yang lebih berminat.... aku hanya mampu tahan sebegitu lama. Takkan nak buktikan segalanya tanpa sebelah pihak lak berusaha membuktikan lak kan.
I haven't given up...just I feel it's your turn. And kalao ko tak nak... NEXT! Ada yang nunggu kat Sarawak...tapi jauh lak. Skang dok PJ senang sikit. Apapun...nanti aku sambung bab tuh.

Balik soal siang tadik, abih keja je, aku gegas ke Shangri-La tuk jumpa Vern, kerana Ning, Nikki dan Yanie ada show Secretaries Week. Bukan gi nak layan show, tapi sekadar as a meeting point. Tunggu sat, layan Jovian dan Megat yang ada sekali. Amik ko...aku leh ngaku antara the very few in Malaysia untuk lihat gambar baju Linda yang dikecohkan tak berapa lama dulu. Oops...was I not supposed to say that. Apapun...CANTIK!!!!

sultanmuzaffar tiba tak lama kemudian and we all piled into his car, together skali ngan si Elly dari Harian Metro ke Bukit Aman. Di situ, rupanya ada wartawan dari Berita Harian dan Utusan dah tunggu kami sekali. Kami lambat teramat, sebab janji 4.30pm nak sampai tapi tiba sejam kemudian, thanks to our tardiness, and the rain and the traffic jam (matila perasan artis glamour ke nak grand entrance nih!!!).

Tak jadi nak wat report kat sana, because initially we thought we had to lodge the report kat Cybercrimes Unit or whatever but we were told we first had to lodge a normal police report kat any police station. So we piled back in the car and headed for Balai Tun. H.S. Lee, or the Dang Wangi station dekat ngan Stadium Merdeka dan Stadium Negara.

Finally at 6.40pm, sultanmuzaffar filed the report under his name, including me and Vern in the report for the harrasment and threats received since early this week.Thank you ler pada officer Bhawani yang rilek je amik report tuh. Perghhh...canggih ok skang nak wat report. Dia ada dual screen PC yang echo whatever you type. Kira ko wat report tuh, ko leh type masuk terus (tengok sultanmuzaffar type tuh ambil MrManager perhatikan - matila aku mencelah je jadik tukang proofreader dan bagi satu dua ayat). Merasalah aksi ala ala update blog di balai.Apapun thank you to officer Bhawani sebab baik giler....

After we were done, we went to grab a bite, aku da resah sikit sebab da kol 9 dah. TIket wayang pon tak beli lagik. Janji ngan si 'dia' nak movie date for Jangan Pandang Belakang. I don't know which is scarier... tengok horror movie malam Jumaat ke...going on a movie date after so long on the same night.

Took a pic to remember the moment - hey...it's a first ok for Malaysian bloggers. First step in initiating action before anything.

Let me make this clear - tujuan laporan ni dibuat adalah untuk pertamanya, keselamatan kami
sendiri, dua untuk tindakan susulan terhadap pihak yang bertanggungjawan, and ketiga, mengajar anyone with an Internet access and decides to main lepas molot anonymously, and that this country has laws, and if we the bloggers have to abide it, that also means readers too have a responsibility to police themselves.

We were doing out best by being responsible bloggers by revealing our identity and also considering whatever we say (as laser as we are, we make sure there's no case kalao in the court of law - and trust us, we do check).This one's for all Malaysian bloggers. We're speaking up too...like some of our community members, and we hope this will not stop.

Kalao nak cita lebih, beli Harian Metro atau Berita Harian ari ni.

Hah...tengok si Elly tuh...rajin ok nak amik pic police report sambil Vern enter frame gambar. Ni masa kita tengah dinner and sekaligus interview ngan Elly for Harian Metro.

Rushed back to the office, sent Elly, booked a couple of tickets online for the midnight show, and met my date in Bangsar itself. Sampai ke panggung kat MidValley by 11pm, an hour earlier than showtime at midnight.

Picked up the tickets (beli ok...jangan kata aku promo tapi tak penah beli tiket!) and bought some snacks, lounged about and then made our way into the hall at about 11.40pm.

Terkejut sebab ada dua orang cleaner masih dalam proses membersihkan dewan. Oops...that's a record.

Dok for ten minutes, and foud the mood horribly eerie! Erm.... went out, we asked the usher kalao kami salah panggung ke, ticket misprint ke...dia kata tak.

Sambil gelak, he practically threw us back in the hall and parted iwth a reminder.... "jangan pandang belakang".

Setan!!! Dahler seat kami kat tengah, smack in the middle...takde orang kat dalam tuh...lampu lak malap.

Keji!!! Arghh!!! Not a good way to die,... on a first date with dia yang comel tuh.

We mula mula tried talking to drown out the silence, tapi then both of us were so blody creeped out, we stopped talking. Susah tau nak maintain romantic bia tengah horror, expecting something to grab your feet from below your seat.

Aduh!!! Aku sempat amik pic panggung kosong tuh...nak remind me of how horrific this was.... if the movie wasn't. Ni gambar bukti how scary the cinema was...ok!
Chickened out of turning around (sebab kami dok belah tengah), so just flipped my mobile facing the back to take a pic.Thankfully, in five minutes the first people filed in...and soon the cinema was...erm...quarter full. Felt foolish for booking the tickets...sedih tol crowd turnout. Ni ker yang orang kata first day RM400,000 plus. Haiyo...

Wasn't so glad for the presence of people in the hall in just a short while later sebab belah kanan aku, satu group rempit yang BUSUK (literally - I think the last time meka shower was last August) yang sempat gayut kat phone at the start of the movie (dahler masuk lambat dan kecoh lak tuh) while on my left was this couple yang pot pet jer keja sepanjang movie, while bringing in a baby (thankfully quiet) and a four ke five year old child (yang bising sikit, but kalah pada molot morai parents dia).

Cheapskate buggers...get a babysitter la...and learn to not talk so loudly if you have a yakking disorder.

So was the movie any good?

Boleh lah....nothing great, honestly.... but yet at the same time, it wasn't all that bad, though it did reek of some amount of corniness (no pun intended with regards to the final scene with the jagung)

Scary bits to look out for - Intro masa benda tuh muncul. Then masa it flew beside tingkap Pierre (atau nama watak dia Darma - busuk!). All of us have heard of stries like that - my uncle sendiri penah kena kat Pandamaran in the 80s, demam seminggu ok...dan kena first prize pastuh sebab beli nombor keta dia.

Matilah...sempat tuh. Then there was jelmaan ala hantu tinggi time keta Darma breakdown and orang nak tolong.

Creepy too was masa opah dia 'nampak' benda tuh and welcome it to the house while Darma dan Mak Lang tercengang jer. And also the weird faceless family kat the lift. Scary!!!

And part Darma angkat Opah dia masuk ke bilik tu...shit! Menjerit aku! Not exactly the most macho thing to do to impress your date, ok!

Bad bits was the whole cast punya acting, with Jalaludin Hassan overdose seperti biasa with his Who Wants To Be A Million Hair accent, dan Ladyanna yang nampak cam pementasan Hari Penyampaian Hadiah Sekoalh Rendah Kazmpung Pelir Hitam (don't we all love that statement). Even Pierre pun busuk sikit sebab lisping dia bvious abih, especially one of the opening scenes yang dia wat ala marah and I couldn't understand what he said for most parts.

Acting dia pun below par.

As for the script, it was silly and senseless with so many holes here and there. Though I have to say it was nice there were details (yang dia sempat explain) such as bab bukak bumbung time exorcism tuh, dan bab jari kaki tuh.Effects and costume was biasa je. Banyak bab spoil sebab bila benda tuh melayan nampak ala ala ada wires suspending the creature terbang cam tak lancar sangkut sangkut sikit.

Moka hantu dia pon elok sikit je dari Umie Aida time Puaka Tebing Biru, with the eyes looking like cheap white manila cardboard cut outs.

So, worth watching ke? Mmmm...difficult question. It was ok lah...so aku rasa korang kena layan sendiri kot. Yang takut easily mungkin rasa seram. Aku rasa tuk aku it was more shocking than scary. Shocking sebab banyak bab terkejut sebab audio dia yang irritatingly booming time nak takutkan orang tu ngan sound effect.

So try it out for size and see how you guys like it, or ask friends yang korang trust and see whether it was any good to them. I wouldn't pay to see it again, that's for sure.

You want to see something really scary. Try this out. Hari tu, masa ngan Juan lawat Mimirinie kat Ancasa Hotel, aku terasa nak ke Gents to take a leak. Matilah tengok pic sebelah. See anything strange? No?

Take a closer look because there's a damn camera in the loo! Gila ke haper. This is one toilet, I'd wait to use the ONE and ONLY cubicle! Gila ker haper..so voyeuristic ok!

So lain kali masuk toilet pepandai ler usha dulu ada cam ke tak...actually make that standard practise as I do walking into an unfamiliar area. Scout for cameras in all shapes and sizes.

Urgh!!! You can't even piss in peace nowadays.

Eh...ok ler..nak tido. Esok dia nak dating agi...tak confirm sebab dia nak bak parents dia ke hospital siang, so maybe kita jumpa later je. Sempat aku nak settle some stuff first. Nak lelap kejap dulu ek....

More updates coming soon.

Oh and by the way, kami bertiga bloggers da bersetuju nak blackout nama orang yang tak patut disebut dalam posting akan datang, sebab tak kuasa peminat dia masuk sini wat taik. Besides... IT doesn't even deserve out webspace and bandwidth, so there!!!

In other words, I'm hanging up the NO F*****G PETS ALLOWED sign on this blog. Ta all...


Reactions:

0 comments: