Sunday, April 22, 2007

Too close for comfort!



Akibat marathon movie...memang tak cukup tidur tadik. Aduh...first time aku sampai dewan in less than an hour sebelom show on.

Masuk je dewan da nampak perubahan. Nampak ada empat tempat duduk, so hah...da agak ler da tiba masuk kejutan bab pengkritik ni. Tul ler ada yang bisik ni pasal pengkritik jemputan.

Soalannya skang...regular ke untuk setiap konsert?

Bab lampu biru lampu merah tu pun aku penah bagitau kan...now you guys know why. Just aku tak dapat figure out BILA meka nak gunakan lampu merah tuh...keji sangat pakai lampu biru, tak pakai lampu merah. Pastu aku rasa meka takde guideline ler sampai sedap sedap je tekan walaopon cam...erm...moving on...

Alamak...intro koboi tuh mengikatkan aku pada Salima dulu punya horrific wardrobe last year!!!

You'd think they would learn not to venture into the country and western theme. The bringing on of the kids was cute, walaupon nampak cam promo Macam Macam Aznil sikit.

Amik ko!!!! THe most important thing is the new hairstyle by Ebi...amik ko!!!!

Arghh...first aku nampak dia cam smart gila...then nampak cam Gurmit Singh lak! Then tukau angle...cam Dr Fazley (lebih dikenali blog readers ku yang besh ni sebagai Dr Eveready) Takpe la...at least improvement. Mintak mintak meka wat something AGAIN with his hair. Slightly shorter, not so nerdy next time ya!

Back to the stage action, lawak gak and cute tengok bebudak kecik tu temani pelajar memasing di assign. Besh gak ler intro...walaopon sampai time bab si Haziq kicik ni da overdrawn. Prolonging a good idea. Still cute though.

Penyampaian ngan menggunakan ngan someone like Jalaludin Hassan actually pointless, and even more pintless was Salih Yaacob, even though I have to admit it was kind of funny. Tapi kerap sangat da tengok lawak dia pasal broken English ni.
Again...overkill on a joke. Aduh!!!!

Rizal - That Thing You Do (The Wonders)
First of all, ada ke si Aznil kata lagu ni lama lama? Hanya kerana rentak dan setting lagu ni dalam pilem dia ingat lagu ni laman?

For your info, the movie made in 1996, was set in 1964. Tu je...bukannya dia lagu lama pon! The original song, was a hit in 1996 and peaked at number 42 in the Billboard Hot 100.
Moving on... I have to say Rizal improved a little in the sense that English dia walaupon laughable, tapi still not as bad as Aswad as predicted.

Vocals? For a straight forward tune, despicable! And ending dia pun fumble over the words.
Rating pam jamban aku kurangkan minggu ni tuk effort dia.

No prizes for guessing kenapa Jee dan Ogy bagi blue light special bagik dia Rizal nih walaopon like du-uh sangat performance dia.
Ogy kata he finally did it.

I wonder what he did finally? Make them all merembes???!!! It wasn't THAT good. Sheesh!!!



Shawal - Peronda Jaket Biru (Wings)
Halamak....apa pulak kejutan bak si Erra yang moka tambah cam Umie Aida ni (she did look a lot like Umie with the wig and all)

Erm...oh well, if nothing else, prove yang kalao takde, ada style pon leh carik makan kan.

Tak tahu nak cakap apa, sebab enjoy performance dia yang relaxed ith minimal problems and just a little bit lacking in punch.

Ok...I love Ogy...and aku suka Shawal punya show, tapi overdose lak si Ogy puji. Aiyo...
Tak leh la aku terima Shawal hanya dapat tiga nyalaan lampu biru kalao si Rizal pon leh. Keji!



Heliza - Nafas Cahaya (Misha Omar)
Thank you kak Kathy...but it's not about you nak pot pet pasal apa yangt dia lalui. Ni malam bintang erm...takyah ler cakap. Cait...buang masa ler. Bak masuk ke dalam Diarrhea jer la, apa nak masa show live ni nak meleret nih! Hish!

Erm..predictable sangat ler nak wat konon kategori pencalonan sapa nak jadik Saliha ni...a joke that fell flat.

Looking very Erykah Badu-esque, si Heliza ni ada problem yang aku rasa not as I expected, but predicted some time back.

Aku mula mula rasa dia cam tak mampu nak bak lagu ni sebab vocal dia cam tak kesampaian, asik sumbang ketika practise, tapi she proved she could.

MASAALAHNYA...what I had a problem with, was not the patchy starting yang wonky habis, tapi dia feel nak main bunga sangat. Awat mula jer dah overdose tuh? Haiyo! Heliza, perlu ke?
As a result of that, not build up for an already monotonous song with no peaks.

Still, she was comparatively quite good kalao banding yang lain.
And yet, dia tetap tak dapat any blue light ke? Keji la...Rizal leh tiga...tapi dia tarak.

Merasalah now everyone can fly katanya with pakaian kak Ogy.Very the Air Asia...or was I the only one yang perasan that?



Aswad - Yang Sedang Sedang Saja (Iwan)
Di mana ada Erra, di situ lah ada Hans. Tunggu je ada Umie Aida sekali kot.
Erm...Aswad punya performance ni is very revealing.

We know he can't sing or dance. He's got no prominent hairline (bila la nak cuci beret dia tuh???!)

He can't dangdut, he can't rock, he can't do English... he can only rock kapak meleleh.

Woit korang perasan tak sister si Candy tuh, tiap kali si Hattan dan Og kiritik, sejak Heliza punya performance overdose lak posing kat belakang Sambil jelir lidah pon ada. Keji! Pastu SMS...nak bagitau member muka kuar TV ler tuh! Heh!

Yes, Aswad was that boring sampai aku leh perasan all that.


Candy - Gadis Dan Bunga (Rahimah Rahim)
Matilah Tan Too Lip!!!!!! Haiyak!!!! Aduh pecah perot gelak. Aduh...don't ask why...siot la orang Astro ni suka provate joke!!!

Aduh...sakit perot. Erm...lupa sat malam ni malam bintang bintang yang malap....
Walaupon baju yang Candy pakai tuh cam pakaian nenek nenek glamer gi pasar, but aku tak nampak sangat because she was great onstage!!!

Takyah komen...she kicked the butts of all the others! Plus, bonusnya takyah tengok muka kakak Candy posing sakan bila pengkritik memberi komen nak posing.

Erm...less is more kata Ogy. Why does that make me thnk of Zana.

Apapon...this was THE best performance of all night, with no flaws and almost pro-like! put her on a stage with orang lama pon dia leh shine.


Ebi - Jujur (Radja)
What can I say...it was not perfect. But I don't care!!! Waaopon minus one dia memang programmed crap and for me that brought about a little bit of a jarring feel when his voice and the music were put together, still... Ebi for final!!!

Tapi leh tak potong rambut dia sikit agik. Heh...

Humprhhh...tapi tetap Rizal dapat tiga ayes kan...bodoh tol. Si Ebi show better pon...erm...



Dafi - Meteor Garden Theme - Qing Fei De Yi (Harlem Yu)
Yer...Anugerah Wirama berterusan agik. Yawn...tak paham tol!!!!

Kalau nak sangat orang bagi pesanan, bagi je dalam Diari. Ni konsert NGOK!!! Apa lak buang masa je nih. Takut underrun ler tuh.

I thought Aznil's attempt to be funny towards the musicians was a stereotype statement that was racial typecasting. Small minded joke...

Erm...kenapa seluat dia cam MC Hammer sangat ek, ala ala carrot cut bahagian bawah. Bughok bonar!!!

Vocally, minor slip ups of a whispery lullaby yang hardly challenging. Lousy grasp of lower notes, and boyband-ish at best.

How original...nak interact ngan Jee. Come on lah...perlu ke. Not when someone already mentions it for you to do it ler...

And erm...kenapa selected students ni dapat ler memacam live accompaniment yang nampak mahal jer nih. Hish... kesian orang cam Mila tuh tak surprise apa apa langsung!

Suka statement Hattan, yang belakang tuh diamlah... heh! Tapi...kenapa bab peminat Dafi je camtuh?

Kalau nak pilih lagu yang sesuai ngan lagu dia, aku rasa lagu Tommy Page ker yang bosan dan one hit wonder jer kot.

Ogy, like to Rizal kata...you did it!! Confirm...threee out of three again. Merembes ler...

Taking cue from Farid Kamil later, "tak bagus takper...janji lain macam".

I know two or three pelajar yang that saying can be applied to. Honestly...not that bad...but not that good either.
(dapat bonus one star untuk musicians sebenarnya)


Mila - Drama (Nikki, Ning &Yanie)
Nampak sangat production tatau bab pasal sora power ngan nama nama listed...tapi sesuai lawak cam kesiyal ngan Linda Jasmine. Siot je tau nak bagik gelak.

Erm...Mila didn't do as bad as I thought she would based on rehearsals, tapi my gawdddd...what the hell were those three zebra-like Beetlejuice characters yang terkinja kinja tuh. Azab ok...

And kalao bab operatic, yang higher notes tuh, patutnya memandangkan Candy takleh buat, patutnya meka jemput Nikki nak sedapkan agik lagu yang music memang azab minus one.
Still it was good sebab she was able to perform the song, tapi character tak cukup.

Now this was deserving of the four blue lights ler.



Lagu Bonus - Awas (KRU)/G.I.G(Elite)
What the #$%^&*(!!!! Pakai raincoat lak...murahan tol! Nak ikot Hasnol ke KRU nih. Bangap tul le. Takde bajet ek wardrobe?

Awas couldn't be more bad that KRU live, so ok je. Shawal dan Ebi were the standouts, but the rest in Aswad, Rizal dan Dafi, at least takde ler lupa lirik ke haper, so ok ler.
Busuk tul...step hancur and backing dancer ni cam buang masa je sebab meka pon tatau choreography.

Dak pompuan semua better ler. Candy intro problem sikit, sebab low note dia weak sikit sebab she was dipping tapi for some reason tak sampai.

Mila was the best!!!! Awmigawd...walaopon lagu ni busuk, and brainless pop, she made it fun, cam si Amylea ubah Hak Milik Kekal dulu.

Heliza pon cam semput sikit...aduh. Dia dan Candy cam nyanyi lagu lain lak. Pening aku. They were reduced to back-ups while Mila is starting to become my favourite among the girls.



So Rizal keluar. No surprise. Tuk aku it was only a matter of time sebab dia da terlepas elimination for the past three weeks narrowly and this week, dia yang memang the weakest link.

Minggu depan is where the real battle begins! Sebab starting from next week, it's anyone's game. And I mean anyone can go out...nothing is impossible. Kepada peminat tujuh pelajar yang masih ada dalam Akademi...keep voting and don't get too comfortable with the votes standing...no matter what.

Ni kejutan bila tutup undian at the end of the concert. Aku macam tak caya.

Kedudukan AFUNDI ketika tutup undian Konsert Akademi Fantasia keenam
Ebi - 17%
Mila - 12%
Candy - 12%
Aswad - 11%
Heliza - 10%
Dafi - 10%
Shawal - 9%
Rizal - 9%

And yes, those were the actual standing bila tutup undian. Kira sikit lagi...atau kalao ada double elimination, Shawal would have gone out. Ok ler...nak tidur. Later today sambung entry komentar tidak perlu ok.

PS - Terima kasih tenaga production Akademi Fantasia for that minute of silence, untuk tribute wat the late Azman Ahmad.

Bahan bacaan lain dari peminat-peminat fanatik : (check sendiri tengok sapa update)
Dafi(fanatik tol nih)
Rizal (dia nak Rizal dan Ebi sekali kalao leh)
Heliza (bukan pilihan pertama dia)
Shawal (da awal awal da claim)
Aswad (feveret hang ka?)
Candy (Sabah power!)
Mila (ngaku sebab tengah fofular jer)
Dollah Cantik (sebab meka ni fun!)

Reactions:

0 comments: