Sunday, April 08, 2007

Miracles do happen!


Yes!!! It's true!!!!

Miracles DO happen! Pihak produksi Akademi Fantasia akhirnya mendengar semua rungutan peminat dan membuat perubahan yang sepatutnya. Dan hasilnya, Akademi Fantasia is back!

With a vengeance!!!!

Ok...so it was not the best concert ever, but sedikit sebanyak, terubat rindu kat Akademi Fantasia yang da lama ilang ni.

The little things I'm glad for (sebab nak positif sikit) them paying just a little bit of attention in listening to us, the fans, is so many things kita semua setuju. There are a few more things that I hope they'll listen a little bit more closer to the fans and change, but this is a good start.

Our wish list yang tertunai!
i)Intro busuk dan draggy patut di sesuaikan
ii)Kejutan dan trigger patut elok sikit
iii)Lagu Menuju Puncak, lebih baik versi lama dari yang hazab remix fengtau tuh
iv)Sepak je reramai kuar for underperforming, jangan feeling tamau eliminate

Akhirnya....iini lah yang dintunggu tunggu. Sedikit usaha dari Astro untuk memperbaiki diri dan bukan menyalahkan orang lain sebab kelemahan diri. Hasilnya? Kami dapat balik pas menonton konsert, yang baru layak dikatakan konsert!

Better intro this time around, walaupon intro aku rasa nak sakit ati sebab ingat Aznil nak take over the spotlight lagik.

But the intro was quite decent this time around, and perhaps, make it the best so far. Simple and sweet, tak over sangat ler cam minggu minggu lepas.

Even pakaian pon nampak ok walaopon simple. and perhaps the one that looked best was Fatin, who actually didn't look anorexic.

Tapi tetap ada yang nampak busuk, ngan baju Melayu sponsored yang sendat! Si Jasmi Rejab ni limited sangat ke resources dia?

Apa pun nak kurangkan carutan kali ni, sebab aku rasa akhirnya semua carutan melalui semua aspek penerbitan dari paper, ke Internet diambil kira AKHIRNYA. Susah ke? Tak kan?
So why not keep improving like this... just a suggestion.

Kejutan nak tunjuk gambar gambar Ebi tuh aku rasa bagus, sebab nampak Astro tak anggap sebagai carutan pada diri sendiri bila benda tu dilaporkan and are willing to rise to the challenge. Cuma kenapa pics ni semua tak tunjuk abih? Matila Akademi Fantasia jadik 18 SX kan?

Still, aku tetap tak setuju benda tu konon menjatuhkan Ebi, malah it works in his favour in lots of way (termasuk mendapat undian rembesan)
So we start with Fatin instead of Ebi yang kena makeover.

In the spirit of much improvement this week (minta minggu depan jangan lak crash and burn again), aku lak letak by point form evaluation for the performances this week.

Fatin - Joget Gila Bayang (Anita Sarawak)
The good - Performance kira takde la send me to sleep even though it was nothing spectacular.
The bad - Sengau nak mampos siot!!!! The vocal equvalent of sandpaper against my gegendang telinga ok!
The ugly - "Fatin ayu...Fatin manis". Yes....Jee. Who else? And Khairil Johari Johar yang ala ala lecturing.dalam mengkritik.
Comment - Dia nih susah ler...takde versatility. Last week ilang sengau, minggu ni comeback lak sound effects dia ni. No loss over her elimination as I predicted she from the start she wasn't worth saving anyway.

Shawal - Izin Ku Pergi (Kaer)
The good - Shawal sounded good ok! I think he has a better tone than Kaer (jangan marah ok, my point of view). And I think that's been echoed by the critics.
The bad - Fatin yang memburukkan persembahan ngan lakonan Hari Penyampaian Hadiah Sekolah Rendah Kebangsaan Kampung Pelir Hitam.
The ugly - Jee leh puji lakonan Fatin.
Comment - Aku sedih dia masih tak dapat pick up level of performance dia. Da dua minggu dia ni down, tapi aku tetap rasa dia ada potential. Just wish tenaga pengajar drill him more on his vocal control to stabilise his voice.

Candy - Setia Ku Korbankan (Fauziah Latiff)
The good - Better than the original!
The bad - The original wasn't that good to begin with...
The ugly - Asyik menjerit dan mengilai cam pontianak tengah period!
Comment - She reminded me of Farah sebelum konsert ke tujuh musim kedua....kalao dia leh overcome, memang ada potential Skang mai kita lihat dia mampu improve cam Farah tak, yang memang self aware of her weaknesses.

Farha - As Long As You Love Me (Backstreet Boys)
The good - Kemunculan Nik Seman, Awang Jasin, Mudin, Awie dan Berahim or the Backstreet Boys. Merasalah that was massively funny ok nak letak video bebudak tu, tapi sora dubbing. Siot je! One of the best ideas so far!
The bad - Jee actually believing that performnce ni 'baik'.
The ugly - Ada yang nampak cam mama bosan drag tak jadi ketika backing ngan Dafi dan Shawal masa start. Matila pakai selendang glitter.
Comment - He screwed up three out of four concerts, but I think dia ni leh agik go far. Cuma dia ni limited to a particular genre.

Aswad - Hakikat Sebuah Cinta (Iklim)
The good - Er... the lighting?
The bad - Body language yang bad imitation of extra Zombi Kampung Pisang!
The ugly - That haird band dan stupid berets dia pakai. Agaknya cuci tak? (tebayang bau tengit!)
Comment - Aku nyesal tak bak bantal ke dewan...zzzzz

Mila - Benci Tapi Rindu (Diana Nasution)
The good
- Improvement yang vast gebedas maximum!!!! Minggu lepas mengejutkan, and minggu ni naik agik! The MOST improved!
The bad - Dia start ngan dok tempat ke 13... bagik aku heart attack risau dia kuar.
The ugly - Ada lagik binatang binatang yang masih dok atas walaopon yang betul betul berbakat dan improve tak dok dalam tempat yang patut.
Comment - If she keeps to the trend of improving like she did in the last two weeks, she DESERVES to be in the final. Now I believe orang sebalik tabir yang bagitau gambaran dia gedik dalam Akademi salah editors sebab aku penah posting pasal al-kisahnya dia dan Heliza students perempuan paling hardworking kalao ikut apa yang dikatakan tenaga pengajar.

Heliza - Torn (Natalie Imbruglia)
The good
- She did more than a decent rendition, with her English applaudable, and her rockish essence of the pop tune intact.
The bad - She didn't do as good as she could, but agree ngan Khairil Johari Johar that this was a difficult song walaopon nampak simple.
The ugly - The outfit yang Ogy suka sangat, padahal baju terlebih terkurang kain with mud-splashed jeans yang kedekut diamante.BUSUK!!!
Comment - Aku risau dia dan Shawal yang tak dok realise it's time to buck up! Mila is catching up to her real fast.

Rizal - Di Ambang Sore (Ahmad Jais)
The good - Nothing
The bad - Everything! (tak paham konsep lenggok langsung, zero vocal control)
The ugly - That he can maintain as the worst for four weeks and still be in the competition!
Comment - Try, my ass lah Jee, dah dak ni azab dan tone deaf! Perlu ke nak puji dia try lak! And Ogy, it was not a predictable performance, he was just unpredictably BAD! Dan body language bukan masaalah dia je, tapi sora dia yang NAN ADO!

Dekna - Salam Untuk Kekasih (Nadia)
The good - She appeared to have improved so much! Second only to Mila in terms of improvement.
The bad - Rambut dia sayang tak permanent camtuh dari style rambut iron murahan dia.
The ugly - Jee. Ada ke patut kata gaya dak tu cam bouncer. So dia tak menggeliat cam betina sundal.... da baju pon shoulder pads cam main American football what do you expect. Salahkan baju jerrr....
Comment - Dekna's best performance so far. Not the best out of her I suspect. More to come. Hope she keeps improving.

Dafi - Zikir Kasih (Amir Ukays)
The good - Er...the music?
The bad - Malas nak cakap vocals yang flat banyak. Tapi kenapa siap dia bersilat dan kuak lentang ketika dance break gituh. Merasalah mendodoi!
The ugly - "It's still too early" katanya. Statement BUSUK. Merasalah vocals under par walaopon da almost at the halfway point dia leh kata it's still early. Menjawab lebih, hasil nan ado.
Comment - He still has a loooooooooooooooooooooooooooonnnggg way to go to prove he's deserving of his spot.

Noni - Pastikan (Siti Nurhaliza)
The good - Nice dress!
The bad - That she was worse than Rizal (something unimaginable!)
The ugly - "Jelas!" Statement Jee tuh...jelas apa? Singing dia? Or jelas it was horrible??!!!
Comment - Cantik tapi that's as good as it gets. Aku rasa dia ni tak serious menyanyi walaopon dia ada sora sikit. Not really a loss.

Ebi - Kasihnya Laila (Jinbara)
The good - Sebab abihkan dekat dua jam tuk dia makeover!
The bad - Hasilnya, setaat pakai baju style Jasmi Rejab (bleeuurghh!!!) dan rambut di gel je.
The ugly - A fantastic performance, tapi that botak in charge for the wardrobe tak bagi image yang setanding.
Comment - Kalau ada yang nak puji showmanship....what do you say to this? He was awesome ok...now this is real showmanship. This is thinking out of the box. He may not have the best vocals, but he has a good package of that, personality, presence as well as looks. Worthy of a standing ovation (er...tapi tu bukan aku yang korang nampak...leh?)

Menuju Puncak, syukurnya, kembali seperti asal. The problem now is with the choreography. Skang Linda la kena up kan her work there sebab steps unimaginate, dan bebudak lak berterabur time steps.

Dekna looked dazed too. Apapun, it's nice to have the old Menuju Puncak balik.

Apapun, aku nak congrat ler team production. Bab video Salih Yaacob yang Gali Lubang tuh, Nek Nak spoof (walaopon busuk sikit sebab tetap nak promosi slot MisteRIA) dan that little dubbed Backstreet Boys was funny as all hell.

The Ebi makeover idea was good, but boo to Jasmin Rejab sebab BUSUK!

Effort dari pihak production pun aku bagik four stars kali ni!

Mai kita semua bangun dan bagi standing ovation bagik meka. Now let's hope they keep this up and not get complacent dan terlalu puas ngan keadaan. Banyak lagi kena improve....

Bab elimination aku memang puas sebab tiga dibuang skali...sebab aku penah meroyan dalam entry sebelom ni katakan patutnya ramai agik patut kena buang sekaligus, and that they should make it two or more...sebab bebudak ni tak perform as well. And terbukti...ngan production da improve, semakin nampak bebudak ni masih main main....and tak sampai standard yang musim musim lepas.

Cuma aku ngaku dalam tiga orang tuh, aku upset sikit Farha terkeluar sebab aku rasa he deserve to have more time in the Akademi. Matilah Rizal Zombi Kampung Pisang tuh patut kena sepak kuar patutnya.

Apapun, aku rasa ngan keluarnya Farha dan Noni, at least skang undian dari Borneo leh focus kat Candy dan Ebi, so here's hoping they rock the votes, bila da combined ngan undian dari semenanjung. Right now, I only want to see them, Shawal and Heliza (walaopn dua orang tu kena buck up sooner or later), while Dekna dan Mila are gaining new respect from me.

The rest? Bosan lah....

Eh ok ler...nak tidur dulu ek. Next entry ASAP with pictures and more story pasal malam konsert.

Memandangkan we all love Akademi Fantasia, here's a little trivia pasal gossip yang circulating gituh. Gossip kan perencah pada Akademi Fantasia, so have fun guys!

Trivia gossip Akademi Fantasia
i) Siapakah yang sudah berkahwin dan ada dua anak tapi tak dimaklumkan (gimik Astro ke?)
ii) Siapa yang da bertunang? (pada polis ke anak polis ek?)
iii) Pada siapa yang Noni sebut "auwwwww" ketika elimination dan kenapa?
Sila letak jawapan dalam ruangan Comments

Bahan bacaan lain :
Mr Manager
Juan Danza
Budiey
Ajami

Reactions:

0 comments: