Sunday, March 11, 2007

Tirai Akademi Fantasia Pt 1


So yesterday watched the Tirai Akademi Fantasia bahagian pertama. And I have to say, it is looking promising. First of all...THANK GOD it wasn't draped with sponsors shoved down our throats like yang lepas lepas ni.

It was actually decently done...tapi aku tak minat tengok bab nak photoshoot and all, because there's always a danger of salah tafsirkan their perangai as gedik sebab not acquainted with them agik pada tahap ni.

But I suppose some fans to be mesti suka...mana taknya...sebelum dengar dak ni semua nyanyi pun, ada yang da laungkan AFUNDI nama tuh dan ni hanya berdasarkan rupa dan background (LAME!)

The only part I really wanted to watch was bahagian suprise to announce that these kids got into the Akademi.

Bahagian pertama tirai ni, fokus pada pelajar perempuan (seram tengok ada contestant laki yang bertepok komak).

After watching all the surprises, I don't think any of it was really all that great. But ni aku nak bagik title fpr the efforts put in nak ekjutkan budak budak meka dapat masuk Akademi Fantasia.

Kejutan Terbaik
Jatuh pada Fatin dari Johor dengan adengan diculik. Tapi sayangnya satu aku rasa cam tak sesuai lak jantan produksi ala meraba camtuh. Kureng manis ler katanya. Tapi memang nampak muka dia horror dan aku rasa kejutan yang berkesan. Still they should have played it out longer...ni kejap je da..CAK! Anda layak blah blah blah...sayang.

Adengan Airmata Realistic Terbaik
Dimenangi oleh Dekna dari Penang. Masa kena surprise kat rumah tuh, simple je sebenarnya. tapi ya ampun...very the paip pecah.

Walaupun mula mula nampak perangai dia kasar sikit, dan cam ganas....tapi bila confirm je dia dapat jadik pelajar Akademi, rebah terus. Pastu tiap kali she was asked to read back what she got, ke it was read back to her, start nangis agik.

Ni kira aku leh bagik another title gak ni...bakal Bakal Drama Queen Akademi Fantasia kang...ada ler possibility.

Oh by the way...bersepahnya bilik dia...and what's with the pink ropol ropol on the bed?

Babak Berangan Omputeh With No Script
Zana dari Kuala Lumpur dengan senangnya menewaskan peserta lain sebab dahler surprise lemau, konon party and then bukak hadiah ada notification tuh jer.

Tapi reasi ala ala jer, yang untuk tempoh beberapa minute...hanya mampu menyebut..."Oh my God!!! Oh my God! Oh my God! Oh my God! Oh my God! Oh my God............................OH MY GOD!!!

Tiada penggunaan intonasi dan stress point berbeza dan phrasing lari. Dak KL biasalah....

Kejutan Takde Orang Akan Mengaku Ilham Memasing Sebab Cam Tak Idea
Apa tujuannya surprise tuk Mila dari Penang bila rummage through benda benda dalam peti sejuk jumpa notifikasi tuh???

Aduh...dah gi jauh jauh kat Penang, takkan takde idea nak wat kejutan bersemangat sikit. Reaksi dia pun cam mati kutu, I have a lot of thing better to do with my life, tapi sebab aku layan ada camera je aku wat aku terkejut light light...

Kejutan Yang Paling Mengundang Spekulasi
Ramai tertanya masa Noni dari Sabah dikejutkan, adakah itu tempat kerja dia yang sebenar dan betul ke kedai tu merupakan kedai membuat tattoo dan piercing?

Kira ganas gak minah nih kalao tul...

Undercover Paling Akan Menghancurkan Jumlah Undian Pelajar Kerana Pecah Lobang
Aiyo perlu ke pecah lobang dak ni (tapi kira bagus gak ler kan senangkan keja wartawan yang Diya ni ada boipren?

Honestly meka tak pikir ke ngan dia berkepit laki dia camtuh, ramai yang takkan undi dia. Dahler pelajar pompuan ni susah nak dapat undian punya. I think dia dan Zana sebab kejutan tuh akan kureng following...tatau ler.

Lain ler kalau pengundi open minded, but I seriously doubt. Aku rasa kalau Akademi Fantasia mau buat duit kena pikir kejutan meka tuh 'mengaibkan' orang ke tak, and will it help in getting votes for the kid.

Contoh cam tuk Mawi...kejutan tak pakai baju terus undi meletop (matilah aku spekulasi..Isa tak dapat walaopon tak berbaju sebab kata orang dia tak cukop macho jer)

Haiyooooo...

We Had No Ideas :eft Over After A Bad Flight to Sabah Award
Goes to kejutan si Candy yang dapat tau ketika shopping, ngan notifikasi tuh terselit celah baju dia tengah belek belek or something.

Aku da dok nak tidur da so tak berapa perasan. Yes.... it was that interesting.

I Have About The Same Ability As A Dead Fish To React award or the anugerah Aku Tak Kuasa
Jatuh pada Heliza yang menunjukkan reaksi seseronok orang melihat cat kering pada dinding selepas empat hari tidak tidur.

She was so excited I think I almost saw her have an emotion. Bak kata Zana...Oh my Gawdddd...oh my Gawdddddd...oh my Gawwwwwwdddd!!!

Aku rasa keta yang konon terlibat dalam adengan terlanggar tuh (apa la tujuannya) ada lebih skop emosi dari dia.

All in all, aku tak kisah sangat ler sebab kejutan overall OK je. tapi not as exciting. But wait and see ler sebab preview dak laki punya kejutan ari ni am best jer.

Siap pocong pelbagai.

Tapi jangan preview je meletop.

Oh by the way, semua bebudak pompuan tuh dapat ler dengar sikit sikit sora semalam, and frankly tak sorang pon yang sodap. Bukan hazab ler tapi ala ala jer. Nothing great. Still...not theright time to judge lagi, so I reserve my comments until the concert takes place. Masa tuh baru tau potential meka.

All their voices skema, takde yang unik. Kalau ada yang sedap pon with promise, si Heliza zombie takde emosi tuh. She's got the most merdu punya sora. Cuma sayang skali dengar tau da dia ni ala ala feeling Sti Nurhaliza.

Merasalah jadi Siti NurHELIZA...amik je title Siti Nurhalilintar.

Malam ni nak ke Planet Hollywod tuk persemabahan One Night Only Hazami & Friends.
Entah sempat tak tengok Tirai Akademi Fantasia bahagian dua. Tengok camnalah...kalao tal...download je.

Esok entry pasal Hazami & Friends punya persembahan dan juga komen tirai bahagian dua.

Reactions:

0 comments: