Thursday, March 29, 2007

Pierre and Fasha...so sweet!

Semalam and today memang hectic abih! For some reason tetiba workload increased by leaps and bounds. Walaupun sehari dua ni takkan ada assignment, tapi banyak lak kena siapkan.


Kicking off dari malam semalam. Petang semalam ke sidang akhbar kedua untuk Anugerah Industri Muzik where they announced the results,

Aku bangga gila sebab Nikki sangkut dua pencalonan. One for Best Music Video tuk Caramu and another for Drama with Ning dan Yanie. Bukan senang ok memandangkan kategori tuh sifu dominate ngan tiga lagu. Only one more song manage nak squeeze in, which was Ceritera Cinta.

Mawi sangkut satu je, which was for Best Nasyid Album tapi ok ler. Yang penting nomination pun da top five in the country ok.

Also to Bob, Farhan...ramainya kali ni kengkawan yang up for awards. Word up, Jac! Love you kak Aishah!! (kita sambung anyam ketupat another time ek) And so many more. Tahniah buat semua yang tercalon. It's going to be a great night (suspen better nak tau sapa menang dari nak tau sapa kena buang dari konsert ketujuh Akademi Fantasia sebab the one who goes will never be agreeable).

Anyways.. leh tengok repeat. Heh...so not so much of a problem.

By the way AIM ni special bagi aku for obvious reasons sebab aku wat comeback (kalao ikut perkembangan blog aku tau ler kenapa kan...heh...) So this year aku gi aku rancang nak as tamu je la. Malas lak keja malam tu. Sebab jemputan aku ada dalam professional capacity as well as personal, walaupon tahun ni aku tak amik bahagian dalam proses judging.

Apapun, bagi yang berminat, ni senarai full for those who managed to work their way in.

BEST NEW ARTISTE/ARTIS BARU TERBAIK
Bob
Farhan
Fazli Zainal
Izwan Pilus
Sean Ghazi

BEST VOCAL PERFORMANCE IN AN ALBUM (MALE)/PERSEMBAHAN VOKAL TERBAIK DI DALAM ALBUM (LELAKI)
Bob (Hantaran Hati)
M. Nasir (Sang Pencinta)
Reshmonu (Superfine)
Saleem (Epigoni)
Sean Ghazi (Sean Ghazi - Semalam)

BEST VOCAL PERFORMANCE IN AN ALBUM (FEMALE)/PERSEMBAHAN VOCAL TERBAIK DI DALAM ALBUM (WANITA)
Aishah (Kurnia)
Farhan (Best of Farhan)
Jaclyn Victor (Inilah... Jac)
Noryn Aziz (Alam Maya)
Siti Nurhaliza (Transkripsi)

BEST GROUP VOCAL PERFORMANCE IN AN ALBUM/PERSEMBAHAN VOKAL TERBAIK DUO ATAU BERKUMPULAN
Firdaus (Dunia Yang Lebih Indah)
Hijjaz (Pelita Hidup IV - Perjalanan)
Khafi (Satu Jengkal)
KRU (10 Di Skala Richter)
Raihan (Tawakkal)

BEST ALBUM COVER/KULIT ALBUM TERBAIK
Ad Verse (Transkripsi - Siti Nurhaliza)
Carl Dunford & Ling (Superfine - Reshmonu)
Marcus Ericsson (Television - Pete Teo)
Nizam Rahmat (Gothik Malam Edan - Search)
Nizam Rahmat (Ikon - Amy)

BEST ENGINEERED ALBUM/RAKAMAN ALBUM TERBAIK
Alip, Mamak, Omi, Kamal & Zairie (Analogi - Kristal)
Fadzli, Fauzy, Zairie, Roslan Aziz, Marzuki & Peter Chong (Sang Pencinta - M. Nasir)
Hadie Lizard, Zairi Ariffin & Alfie Zainal (Gothik Malam Edan - Search)
Mamak, Kamal & Zairie (Rock Yeh Yeh 60an - Kristal)
Phil Punch, Peter Chong & C.L. Toh (Sean Ghazi - Semalam - Sean Ghazi)

BEST MUSIC VIDEO/MUZIK VIDEO TERBAIK
Andy Mak (Caramu - Nikki)
Jordan Suleiman (Lost In America - Pete Teo)
Osman Ali (Bisakah - Siti Nurhaliza)
Tate Mario Ghazi (Ku Impikan Bintang - Sean Ghazi)
Tate Mario Ghazi (Semalam - Sean Ghazi)

BEST ETHNIC POP ALBUM/ALBIM ETNIK POP TERBAIK
Satu Taakulan (Natasha - S. Atan & Pak Ngah)
Syahda Berdendang (Syura - Pak Ngah, Eddie Hamid & Idzhar Azwa)

BEST NASYID ALBUM/ALBUM NASYID TERBAIK
Bahagia Berkasih (Ahmadi Hassan - Omar Nawab, Ali Hussien Mawla)
Doa, Berzanji & Qasidah Berlagu (Mawi - Othman Mahmood & Arab)
Dunia Yang Lebih Indah (Firdaus - Faizal Tahir, Akmal Mirwana, Isman Isam, Haris Isa Firdaus & Zulkfli Majid)
Pelita Hidup IV - Perjalanan (Hijjaz - Munif Ahmad, Faizal Osman & Isman Isam)
Tawakkal (Raihan - Bakafro & Farihin Abdul Fatah)

BEST POP ROCK ALBUM/ALBUM POP ROCK TERBAIK
Analogi (Kristal - Kristal & Bong)
Epigoni (Saleem - Umarul Mahdzar)
Gorr...Renng Jer (Chobib - Chobib)
Janjiku (Sofaz - Sofaz)
Sang Pencinta (M. Nasir - M. Nasir)

BEST HARD ROCK ALBUM/ALBUM HARD ROCK TERBAIK
2 Juta (Amuk - DB Production, Neves & Jenny Chin)
Gothik Malam Edan (Search - Edrie Hashim & M. Nasir)
Kuasa (F.T.G - F.T.G)
Live & Unplugged at Planet Hollywood 06 (Lefthanded - Boon Tan & Rosmin Hashim)
Rock Yeh Yeh 60an (Kristal - Kristal & Bong)

BEST POP ALBUM/ALBUM POP TERBAIK
Alam Maya (Noryn Aziz - Michael Veerapen & Daniel Veerapen)
Harapan (Fazli Zainal - Hazami, Azlan Abu Hassan, Audi Mok, Terry Lee, Adnan Abu Hassan, Aman & Ahmad Firdaus)
Inilah... Jac (Jaclyn Victor - Azlan Abu Hassan, Aubrey Suwito, Audi Mok, Kieran Kuek & Aidit Alfian)
Kurnia (Aishah - Adnan Abu Hassan)
Transkripsi (Siti Nurhaliza - Aubrey Suwito, Jenny Chin, Mac Chew, Yasin, Cat Farish, Firdaus Mahmud, Damian V.E)

BEST LOCAL ENGLISH ALBUM/ALBUM INGGERIS TEMPATAN TERBAIK
For Real (Juwita Suwito - Aubrey Suwito, Greg Henderson, Kieran Kuek & Faizal Tahir)
Mango Overheat (Rabbit - Iwan Chan @ Rabbit)
Sasi The Don (Sasi The Don - Sasi The Don)
Superfine (Reshmonu - Reshmonu, Paul Morrison & Audi Mok)
Television (Pete Teo - Nick Lee & Pete Teo)

BEST INDONESIAN ALBUM/ALBUM INDONESIA TERBAIK
Jiwa Ku (Ruth Sahanaya - Jeffry Warowuntu & Jan Djuhana)
Naluri Lelai (Samsons - Samsons)
Republik Cinta (Dewa 19 - Ahmad Dhani)
Selalu Ada (Ari Lasso - Ari Lasso)
SO7 (Sheila On 7 - Jan Djuhana)

BEST MUSICAL ARRANGEMENT IN A SONG/SUSUNAN LAGU TERBAIK
Aubrey Suwito (Teman Sejati - Juwita Suwito)
Audi Mok (Inilah Masanya - Jaclyn Victor)
Bruce Hurn (Hujan Di Tengahari - Sean Ghazi)
Vivian Chua (Getaran Jiwa - Sean Ghazi)
Vivian Chua (Semalam - Sean Ghazi)

SONG OF THE YEAR/LAGU TERBAIK
Audi Mok, AD Samad (Drama - Nikki, Ning & Yanie)
M. Nasir, M. Nasir (Juwita... (Citra Terindah - M. Nasir)
M. Nasir, M. Nasir (Sang Pencinta - M. Nasir)
M. Nasir, M. Nasir (Tujuh Nafas Lagi - M. Nasir)
Ross Ariffin, Habsah Hassan (Ceritera Cinta - Jaclyn Victor)

So tu senarainya...bagi sesapa yang pening ngan list tuh, ni au break down lagik senang tuk korang.

Yang paling banyak pencalonan Sean Ghazi ngan sejumlah lapan, tapi dalam empat kategori. Cuma kesian because of technicality, dan album dia bukan genre pop atau yang dikenalpasti, dia tak dapatbertanding untuk kategori album, sekaligus terlepas pencalonan Album Terbaik.

Rugi....

M. Nasir lak second with six nominations in three categories.
Siti Nurhaliza and Jaclyn Victor masing masing ada empat pencalonan manakala Kristal, Reshmonu and Pete Teo has three each.

Mereka yang masing masing ada dua pencalonan termasuk Bob, Farhan, Firdaus, Hijjaz, Raihan, Saleem, Search, Noryn Aziz, Fazli Zainal, Aishah, Juwita Suwito and Nikki.

Lain lain mereka yang tersenarai : Izwan Pilus, Khafi, KRU, Amy, Natasha, Syura, Ahmadi Hassan, Mawi, Chobib, Sofaz, Amuk, F.T.G., Lefthanded, Dragon Red, JayOne, Samir, Steeltoe Solutions, Rabbit, Sasi The Don, Ruth Sahanaya, Samsons, Dewa 19, Ari Lasso, Sheila On 7, Ning, and Yanie.

By the way, congratulations to Audi Mok, yang banyak pencalonan tahun ni. You win you have to belanja supper ah!!!

Fast forward...aku abih je PC tuh (dan banyak ketupat yang dianyam selepas hasil melepak sana je), sambung minum ngan Juan dan Ima Natasya (leh ke letak link uols...risau iols dinch mintak izin) for a drink kat Starbucks sampai kul lapan lebih.

Tujuan melepak membuang masa lebih sejam sebab kena gi birthday party Fasha Sandha yang wat kat Senja at the Asian Heritage Row.

Tima kasih ler bebanyak Fasha sebab siap bagi personal invitation. Ingat gak kat ita ek....cayang dia.

Anyways, ni special and exclusive pic for sesapa yang minat Fasha dan Pierre Andre.

Sebenarnya meka berdua ni malu sangat nak berdua kat khalayak ramai nih.Sok ngan Fasha, aku heret Pierre, si Fasha lak lari. Da tarik Fasha, si Pierre lak wat alasan nak lari. Aduh!! Pening!!!

Gosip meka bercinta ni...erm...aku tak leh komen ler. Tapi aku rasa korang tengok pic ni, dan dari description aku, korang leh paham paham sendiri.

But I think meka ni make such a cute couple kan.

Susah nak amik pic meka berdua, last last reluctantly pun meka pose kan tuk kamera aku ngan kawan kawan. hah...camtuh ler. Mintak la dapat makan nasi minyak ek....OOPS!

Time tu jangan lupa ajak tau... Anyways, kebetulan time tu aku tengah layan perasaan because of someone, so mungkin aku pun tengah lovey dobey kot tengok meka berdua ni.

Balik je layan lagu Rossa dua belas kali sampai nak tidur Na tidur lak...takleh...sebab air con aku kebetulan siang tadi, fuse box trip. Aiyo...cuaca lak panas nak mampos, bilik aku rasa cam ketuhar je. WALAUPUN kol 3 pagik or something like that ujan.

Because of that tidur bila da subuh, jaga pun about noon. Terus ke opis badan rasa lain. Hate the heat! Aku biarla aku beka kesejukan dari panas berpeluh.

Anyways...packed day again tadi.

Dalam kesibukan, sempat le catch Diari. Well...part of it anyway. On to the vocal bits, syukur ler sangat Diari ada tunjuk bebudak menyanyi....

Shawal may have some problems though it seems he always does, until the concert where he delivers better. Aku harap dia takde masaalah consistency jer.

Si Candy was screaming out Terlalu Istimewa which I know kak Dibah would just roll her eyes at, while Ebi just sounded like a bad version of Mawi.

Hope these people improve cause I'm expecting these two to be among the better performers kali ni.

Dafi was...urm...oh well...boyband at best. What else can I say about him Tengok camna ler dia leh sampai ke tak the higher notes. I'm counting on world hunger ending before that is remotely possible....

Ode To My Family was so badly mangled I almost didn't recognise it at all. Lucky for her I wasn't Syafi or I would have smacked her silly for yelping out random notes to attempt to sound like she was singing.

Farha was a little worry too, sebab dia cam overdose karaoke. Hope he doesn't slip backwards after last week's decent performance.

Aswad was just SO unbelievably bad, that I won't even go there. Kalao tak kang orang kata aku buta seni lak...padahal meka pekak badak kalao meka nak puji lalakan tuh.

Dekna was badly off-key as well and I'm kind of disappointed because I was just starting to give her a chance. I hope so badly she proves my initial point of view of her berubah, but somehow,

That was the good bit...(scary isn't it...tapi at least aku highlight yang positif gak...and that's as positive as it gets).

Padan muka...nal lepas geram kan da cedera, Shawal oi! So many people said that the silly lepas geram room was not the best of ideas nak vent emotions dan sebagainya, but nope....they thought it was good. Good for creating more injuries at least lah nak show tuk isikan masa
Diarrhea kot.

Kok yer pun....nak wat benda camtuh, ajar ler budak budak ni cara sebetulnya nak tombok. With all sorts of penyakit and all, you'd think they'd be smart and not allow these kids any possibility of injuring themselves.

It was all a little draggy from here on, and walaopon aku tonton, tapi aku tak pay attention, and hit the mute button when they later showed some of the other kids nyanyi sebab tengah gayut ngan seseorang nun jauh di Langkawi (rindunya!!!)

Esok je la aku posting entry lain ek....panjang da ni...dan ngantuk...

Reactions:

0 comments: