Saturday, March 10, 2007

Congrats kak Min!!! Also K-Hole, Singgam and Kiri

Sebelum apa apa aku nak ucapkan...CONGRATULATIONS YASMIN AHMAD!!!


Walaupun ari ni hanya masuk ari ketiga tayangan Mukhsin, tetapi nampaknya pecah panggung merata dengan ramai berpusu-pusu untuk tengok cita besh ini dan melayan pesta air mata dan gelak ketawa (depending on the scope of your personal emotional range).

Anyway, bukan tuk tu yang aku nak ucap tahniah, tapi dapat perkhabaran semalam, yang Mukhsin dalam hari pertamanya saja telah mencatat kutipan sebanyak RM120,000!!! (so takyah ler pose muka risau semacam kak Min...heh!)

Bayangkan kalau filem Buli Balik mencatat kutipan ari pertama pun RM110,000...sapa kata hasil kerja 'perosak budaya' ni tak laku? Sapa kata orang luar je akan sanjung 'filem filem yang tak cukup unsur ke-Malaysia-an' (is there such a term?)

Oh please...to everyone who went to watch Mukhsin, you guys are the BEST! Keep supporting quality local film productions dan aku harap, you take home the emotions that all of us took home when we watched the film too.

Anyway sebut kak Min ni,semalam jumpa dia kat this art gallery where the gala night of the BMW Shorties Awards was held.

It was a fun night, and obviously Yasmin was the star attraction among the many young and no so young but still new and promising filmmakers who showed up.

Nak simpulkan what took place last night....the results of the BMW Shorties Awards were delivered, and this was how it went.

Winner - K-Hole (Abdullah Zahir Omar)
Special Mentions : Kiri (Ghazali Bunari), Singgam (Sasitharan Rajoo)
People's Choice Award : Kiri (Ghazali Bunari) with a total of 1,120 votes

Tahniah to Zahir for the win, Memang K-Hole was one of my earlier choices, tapi sayang jer the other one in Westbound didn't come off with anything. You guys rock lah no matter what...hope to see more of your work ok...

Zahir won RM50,000 worth of filmmaking assistance and also the guidance of the experiences panel of judges which of course termasuk Yasmin, Danny Lim,, James Lee, Affandi Jamaludin, Paul Loosley and Gregory Wee.

Filem yang dihasilkan akan dihantar untuk dipertandingkan at international film festivals via the BMW network.

For the special mentions,, tahniah to Sasi, and most especially to Ghazali atau more known in the blogosphere as Tok Rimau (yang dok sebelah kiri) yang menhasilkan the story as well as Dean Sham tukang direct for the mention.

Kali pertama ni aku jumpa Tok RImau...and it's nice to see he's a down to earth person yang easy going (matilah dia tak carut aku pun sebab aku review Kiri ngan kritikan dush dush doom ala ala fight scene filem Hindustan)

Sasi and Tok Rimau secara mengejut (awalnya takde hadiah tuk Special Mention ni, cuma cenderahati), menerima a return ticket to the next Cannes Film Festival and access to two BMW events kat sana tuk beramas mesra with the biggest and best filmmakers.

Haiyooo...makan hati ok!!!

Tok RImau dan Dean Sham skang akan tarik rambut menentukan sapa yang patut pegi...merasalah kesukaran memandangkan memasing tak de rambut.

Osman Ali juga menghadiri majlis tuh, and had a nice chat with him about Anak Halal, and I'm glad that Puaka Tebing Biru did well at the box-office walaupun I hated it, because Osman gets to continue to make more movies, and improve on whatever kelemahan dalam debut dia dalam Puaka Tebing Biru.

Anak Halal...promises to be the film that brings together the aspects of commercial appeal as well as creative and artistic integrity, so here's hoping.

Kak Yasmin spent the night fluttering about among all the finalists, termasuk yang tak menang memberikan tips and sharing her experience and advice. Memang dia ni tak kedekut ilmu.Oh by the way, walaupun tujuh lagi finalists didn't win anything, tapi tetap dengar pada malam tuh gak, yang kesepuluh filem pendek akan dihantar ke Munich untuk dinilai.

Filem filem pendek tuh kalau ada yang dipilih akan ditayangkan kat sana melalui the Munich Film Festival,

Bangga sih produk filem tempatan.
Moral of the story, you don't need fancy schmancy CGI and big budget or big names to tell a good story (though it does help at the box-office)

Congratulation to BMW for making the night a big success and something to celebrate about for the filmmakers of tomorrow, as well as Fleishman Hillard Kuala Lumpur for their awesome hosting of the event (bangga with my sis, Joyce for her amazing input - and I'm not even mentioning the...erm...orange juice...).

Here's a pic of me, my sis and our other sister in Yasmin. I think my sister's had too much orange juice when this was taken.

Anyhoow...kalau nak baca lebih info pasai event tuh sila click either Sensasi Selebriti (banyak info dan pics), Penglipurlara (formerly known as Bicara Skrip (tatau ler update ke tidak) and Dari Catatan Kash (ni pun update ke tidak tatau...) as well as yasminthestoryteller.

Untuk tonton online atau download the top ten finalists (I still recommend the eerily funny Westbound), go to BMW Shorties.

Oh by the way...semalam pas event tuh, gi melantak ngan Ajami dan Kash sebab kebulur. Budiey nak balik cepat layan Trek Selebriti nak tengok pasal Akademi Fantasia. This was the sight that we had to put up with as we were trying to have supper. Talk about perosak selera.

Nak kuar window shopping sat kat Bukit Bintang....sapa sapa gi Planet Hollywood untuk Sunday Nite Live esok bersama Hazami, tegur tegur lah ek!

PS - For those yang tatau apa kena mengena BMW dan filem dan ingat BMW pasai keta mewah je. sebenarnya BMW da lama terlibat dalam pembikinan filem. Da lebih 70 tahun penglibatan meka nih actually. and they've helped a lot of young filmmakers ngan pelbagai anugerah diraih di festival filem seluruh dunia with their involvement in the productions.


Reactions:

0 comments: