Friday, March 09, 2007

Akademi Fantasia 5 - Ulasan dan komentar pra musim

Dengan diumumkan senarai tenaga pengajar dan juga barisan pelajar untuk Akademi Fantasia musim ke 5, ada ke yang sudah teruja?

Honestly if you ask me, I don't know what to think...

Ok lah...yang aku boleh puji, nampak lah usaha tenaga produksi baru dalam cuba memperkenalkan elemen elemen baru untuk membakar minat pengikut siri.

Still, I don't know if it's enough that they basically consulted a feng shui master and changed the logo to red. Sebenarnya I think I'm one of the series' purists. I don't want to see it changed to the point of none recognition.

Even the logo....orange...purple..you get what I mean kan selepas empat musim.

Tapi kata meka tuk melambangkan kehangatan (matilaaaa background lahar kan...jangan last last memang lahar da ler) and so on...you get the picture.

They 'revamped' the concept of Inbasan Akademi Fantasia yang da takde, dan perkenalkan Debat Akademi Fantasia lak. Kind of replacing it with something with a more sensational appeal.

Yerlah...mau nya kalao ada yang bertekak sana sini kena ban (sila pastikan ada floor manager yang memastikan gambar Nasir Jani dan Rosnah Mat Aris terpampang ketika siarang langsung sebagai peringatan kepada tamu akibat bahasa jiwa b*ngs*t....oops!!!)

Then the SMS by the bundle thing called AFUNDI SAKAN.

EkkkkK!!!!!! (bunyi ala buzzer jawapan salah). SO WRONG!!!

Whoever introduced the term should be shot for failiure of understanding the show. Patutnya market it as a way nak senangkan pengundi. Instead, terbayang nak PULUN, BORONG dan sebagainya...which for the average viewer, orang tak kuasa nak undi.

Dah berapa musim kita dengar pasal pelajar ni punya ayah Datuk ler pam duit berpuluh ribu la....bapak si dia ni berhutang tuk nak berapa lot undi la...apa ni...???

Patutnya benda ni kalao nak buat duit pun, jangan ler nampak sangat meka galakkan. It becomes almost a shameless statement that they want to make money and that wang besar lebih dihargai daripada jumlah pengundi. Pikir bebetul ko paham ler statement aku.

Tapi takde ler semua buruk...like I said. The new production teams seems quite capable, and I suppose it is not fair to judge them this early on. Yerlah..kang aku nak puji sana sini lak orang kata tuh ni pasal aku.

So...yes, aku lom bersemangat membara agik pasal Akademi Fantasia...but...perhaps..who knows...we'll see this Saturday punya Tirai Akademi Fantasia jadik cam kes kedua musim lepas mana jadik showcase sponsor jer ke tak.

Moving on dari aspek tenaga pengajar, mula mula dikatakan tenaga pengajar seramai lima atau enam orang aku da hip hip hooray da.

Yerlah...I want to see the challenges of educating when it comes to a smaller ratio of faculty to students. All in all...seperti di khabarkan...the faculty was more or less what I expected. No real surprises.

Teringat zaman sekolah rendah masa start sistem KBSR dulu, satu kelas sampai 45 murid. Gila ker haper...

Anyways...tengok-tengok...alamak Dr Love ker haper dia ada...pastu ada fashion consultant agik! (nanti aku ulas kat bawah sikit). And cikgu Bahasa Inggeris? I think kak Fati pun da cukup...nak abihkan duit kat sapa lak ni????

To start off, mai kita mulakan ngan merangkap musical director Roslan Aziz.


Ada berani ke mau carut kata pemilihan ini salah? Roslan is of course and accomplished and well packaged enough in his talents to be both. Tu tak dapat dinafikan oleh mana mana pihak.

Walaupun hati aku tetap lebih senang ngan Ramli M.S. yang for me professional yang ada sikap (camna cakap ek) acuh tak acuh depan kamera....which works.

He was able to give an insight into the workings of the industry accurately when potrayed on camera. Tapi nak wat per..

How will Roslan fare? Again..dari bab menjalankan tigas secara teknikal, takde masalah.

What I do worry about is what everyone else feels too. Soal garang...marah. Aku pun tamau tengok budak budak tuh dimanjakan...but here's hoping it's done the right way lor. Good luck to Roslan.

I love kak Fati to bits!!! Dan peminat Akademi Fantasia yang mana leh kata kak Fati tak contribute. She's been one of the best members of the faculty and the sole reason why I would even bother about with Akademi Fantasia this time around.

Her work speaks for itself (when you have four daughters yang berlakon hebat dan diiktiraf...you have to be doing something right).

Cuma aku sedih sikit,gandingan dia ngan Umi Fauziah Nawi takde kali ni. She came back bila Umi takde lak. Nak nangis rasanya...aduh...but two thumbs up for kak Fati's inclusion.

Abang Dee kembali lagik ngan pesen rambut terbaru yang menampilkan rebonding tak kejung dan colour yang lebih natural!!!

Another one of my old favourites, memang takyah cita panjang lebar pasal pencapaikan ke kemampuan Adnan Abu Hassan ler. Happy they brought him back.

Have nothing against Ajai, but feel like Adnan has the right approach in bringing out the best in the kids as proven before.

Haiyooo!!! Perlu ke aku nak mengulas!!! Aku rasa this one is a YES YES YES all around. Eye candy for straight guys, and dance floor diva extrodinaire for those who are not. Girls want to be like her, and some boys too (matilah statement)

Anyways, just hope Linda brings it on for the choreography of Menuju Puncak yang hambar dua tahun ni. tetap koreografi musim kedua yang paling best!

So good luck Linda...

Orang nak cakap apa pun, aku sebenarnya suka kat si Syafi nih. Approach dia dan cara dia interact with the students....

Tapi level keyakinan aku sebab pengajaran teknik yang aku rasa tak place emphasis on their vocal development in the short term.

A week by week syllabus which should encompass ALL the necessary basics, so that each week, lebih mendalam. Kira kalau pelajar minggu pertama ke kedua terkeluar pun, had a fair fight going into the competition, able to do their best to the extent of the short education.

Tu je masaalah aku nampak pasal Syafi. Can she compress her vocal performance syllabus into s 10 week course, which is also a detachable week by week stand alone programme. Mintak mintak leh ler kali ni. Sedih aku Siti Hajar tak wat comeback...

Alamak....tora datang lagik ngan pakar motivasi ting tong. With the personality of a dead fish, I wonder camna dia leh motivate with all those uninspiring and corny lines.

To be fair...erm....ok I can't. I just don't see why a motivational consultant kena di highlight kan.

Takyah....at all. Apa? Kesian bebudak stress? Gi mampos ler...da dok Akademi, dapat elaun, makan minom jaga, belajar ngan tgenaga pengajar yang almost all meletop, kuar da glamer... and they're missing their cats or whatever becomes traumatic? As if...motivation comes in many forms....and they don't need someone specific for that. So unnecessary...

As a fashion designer...dia biasa je. Nothing great...nothing amazing. But then again nak salahkan camna...dah orang MASIH tak paham....

We don't need a fashion designer to dress these kids. We need a bona fide IMAGE CONSULTANT or STYLIST to take care of these kids and save them from the Dark Side called the wardrobe department! (matila Darth Vader pun leh lari kalao tengok costume tacky yang penah dipakaikan)

Good step in appointing someone to take care of everything to do with the attire of the kids. Bad move in not understanding apa yang di perlukan.

Image consultant or stylist diperlukan sebab meka ada pemahaman lebih mendalam mengenai subjek (in this case genre muzik) as well as the ability to suit to the individual's strength and play down the weaknesses in dressing someone up.

Fashion designer ni...kang kalao orang carut sesuatu yang azab (seperti baju Elmo yang Farhan pakai final lepas) kang terasa kata "cantik apa!!!" fashion is subjective!" (kata kata paling popular ketua wardrobe Astro...dan juga "apa kelayakan awak nak komen?!!" (same goes to you?)

They'll never seem to get this right...and harap la...aku mintak aku silap pasal hasil kerja yang bakal Jasmi tampilkan. I'm actually not judging his abilities, but the fact that his role does not fit the function.

Sebab gambar bakal guru Bahasa Inggeris takde, dan we don't know who in Uranus is he...and how astro dapat jimat duit kalao mintak kak Fati je ajar bebudak ni...baik kita cita pasal Aznil.
Again memacam dikatakan, dan ada yang tak suka dia masih memegang Akademi Fantasia as the overall branding host.

Me? Aku suka! Sebab apa pun nak cakap pasal Aznil...aku hadir SEMUA konsert musim kedua, ketiga dan keempat (musim pertama yang hadir dua konsert je) and Aznil kali terlalu banyak kali menyelamatkan keadaan kalau apa apa tak kena.

He's like the glue that sticks everything together whether it be a piece off sebab technical problems ke wardrobe problems ke...anything...kira dia ni Mr Fix It ler.

I think he's still good for Akademi Fantasia.

Now on kepada pelajar pelajar Akademi Fantasia...

Sebenarnya memang aku tak teruja pasal bab pelajar atas beberapa sebab.

One because I don't know i they can sing. Masa pengumuman semalam, pelajar pelajar tidak diperkenalkan, so nak tengok live pun susah.

Ni kira tahap musim pertama Akademi Fantasia da...sampai camni.

Yerlah...kalau musim kedua, sempat agik tengok muka memasing live. Dan yang ketiga siap- dengar sample suara. Sama ngan musim keempat.

Kata pihak produksi, ni supaya tak expose budak budak tu awal sangat. Biar kurang ler plastik meka tuh. Bagus gak...

Tapi...camna aku nak ulas. Ok ler...kalau ikut rupa..erm...sorang dua ada muka cam pelajar lepas lepas. Ada yang leh muka commercial..dan ada yang muka cam patut di posekan kat kolam renang tuk majalah. Personally tuk aku takde sorang pun yang 'tasty'. Merasalah statement takde taste kat memana...

Tatau ler orang lain camna.

Jumlah pelajar yang meningkat ke 16 lak, sebenarnya aku tak suka sebab aku rasa ramai sangat. Jumlah minggu pertandingan tetap sepuluh, so pastinya ada minggu dimana ada yang dua tiga orang sekali akan disepak trajang kuar dari Akademi.

Mesti Samsonite beriya sebenarnya nak taja beg banyak tahun ni.

Apapun, I don't like it sebab aku rasa focus on development susah sikit, plus tiada masa sangat bagi penonton mengenali pelajar ngan lebih dekat. This comes as a problem sebab tak sempat nak develop any sort of emotional attachment to any of the kids, which was a factor for kejayaan musim musim lepas.

Will it work in reverse kali ni? Entahlah...tak berani komen.

Apapun, Sabtu ni kita akan lihat ler buat kali pertama barisan pelajar pelajar ni.

Reactions:

0 comments: