Saturday, January 20, 2007

Ramalanku benar belaka?

Oh my...it's seriously refreshing when dapat tidur bebetul nih.

In fact, not only did I wake up fresh, sempat sambung tidur one more round after brunch.

Then spent some more time mengumpul taik mata again sat sebelum bangun for lunch. Spent some time with the folks at home, depan the idiot box. Yes, we all love the weekends, don't we?

Jumpa sayang aku, lawat kedai kak long tuk buat lambaian ratu then gerak ke Stadium Putra Bukit Jalil for the full dress rehearsal of Anugerah Juara Lagu.

Stage cantik, but tatau ler camna rupa kat TV kang...esoktau ler.

Aku dok setempat front row center (ala ala jer) sebab nak check out the sound, plus get the most approprate view, plus nak beri pluang bebetul nak hayati the show. Yerlah...kalau esok mungkin lain persembahan meka..ada yang lebih hancur...ada yang lebih meletop.

But at least it allows a last minute change to my opinion over who my choices for Anugerah Juara Lagu will be.

Ni review aku dari full dress rehearsal sekali ngan what I think their chances are of winning tomorrow. Kira predictions aku ler. Tikam, jangan tak tikam.

First up onstage, Bob dan Aspalela Abdullah.

I'm sorry...I really like this song, but run of the mill sangat. In terms of music and lyrics, I really can't see the point of this song from the point of view of a competition.

I support Bob because of his immense talent and voice, but Hantaran Hati is hardly an innovative song.

The performance itself was like watching a badly rehearsed segment of a Visit Malaysia Year 2007 cultural promo.

Vocally however, the duo proved to the others what real singers can even make out of the lamest (not that Hantaran Hati is the lamest, even though it is pretty lame) song.

Oh by the way....host malam esok, Ally Iskandar, Cheryl Samad dan Fara Fauzana. Erm...no comment.

The fusion glamour theme and the tribute to Bernard Chandran for sponsoring was so waste of time. I really don't get the theme...and seriously I couldn't be bothered ler nak try and paham.

On with the show, next performance dari M. Nasir with Juwita Citra Terindah. Erm...I love this song because somehow it's so retro pop!

Tapi dari segi persembahan, paham jer ler kan. It's M. Nasir.

What you see is what you get.

Takper...aku bouncing jer time lagu nih. So I can say from Hantaran Hati, ni reverse sangat sebab the song is so strong while the performer is ho hum.

Tapi takper ler...what else can I say? Gila nak carut sifu????!!!

Time nih nak gi toilet cigarette break, tapi kena halang security.

Al kisahnya TV3 amik pasukan keselamatan third party. Apparently Stadium Putra Bukit Jalil punya in house security, kata Datuk Farid Redzuan yang sempat berbual ngan aku before the show kicked off.

Mmm...patutler SEDIH sangat perangai security. Memang sesuai perangai minimum wage motherf*****s yang dasar gila kuasa.

Gi mampos ler...I only wanted a ciggy break...and I earn more than four times your salary ok, loser. Sesuai ko jaga toilet.

Nak kata ko jaga jalan ke backstage, pass leh lepas. Tapi TOILET PUN NAK JAGA???!!!

Seriously...patut ler muka ko cantik sangat!

Caught the rest of abang Nasir's performance instead which had a rockin' end.

Ok ler...lega sikit hati with that and pujukan member TV3 pas aku ngamuk. Hish...how come the lower the rank, the bigger the loser...authority trip lak lebih. Macam sial....

But since my mood pun da hangin sikit, sesuai ler set the mood for the next performance yang would have rosak my mood anyway, which was Misha Omar with Ku Seru.

I thought the Ziana Zain-esque, overdrawn and milked till the nipples are sore and cracked vibrato attempt, was SO passe and so five minutes ago.

Erm...seriously lah...someone get her vocal lessons and a new hairstyle, ok. And what is with that pacing about....it was ok ler zaman zaman Bunga Bunga Cinta, tapi I think it's run its course, so agak agak ler da.

Ngan henjut, sepak kaki...you get the picture.

BORING!

Lagu? Erm...ok ler. I like Ku Seru though not as much as most of the other songs, tapi Misha Omar is one major spoiling factor dalam nak hayati lagu nih.

And korang perasan tak...masa dia nyanyi live mesti sengau abih menjadi jadi.

Oh well...maybe she just had a bad day.

Either that or dia nak gi ke toilet dan kena halang ngan sekuriti (kot ler sbab henjut-henjut cam tak tahan kencing jer)

Apapun, this song is one confirmed non-contender for the Ballads category for me.
Fara Fauzana ada wat cross over at this point ngan Bob dan Aspalela, M. Nasir and Misha Omar.

Suka M. Nasir punya jawapan masa Fara soal (tatau esokpun soal ke tak) kenapa tak abih abih AJL kena ada M. Nasir je (dalam bahasa lebih sopan).

Abang Nasir hanya jawab , "selagi masa diperlukan" or something like that. Cayalah!!!!

The video playback then went on to scenes of Kota Tinggi dan sebagainya menunjukkan keadaan banjir yang melanda selatan tanahair, rupanya promo Tabung Bantuan Banjir TV3.

Cait...ingat dalam AJL ada wat segment tribute tuk mangsa mangsa banjir. Baru nak puji very the semangat kemasyarakatan.

Kalao esok bahagian nih, da masuk commercial break rupanya. Abih je iklan yang gerenti berejam (dimana takleh ke toilet sebab nak gi jauh nak mampos!) so bersabar ngan ngan rajinnya update ler blog lagik.

Alamak...lagu seterusnya Zapin Cinta SMS performed by kak Dibah and *ugh*! Senario.
I love kak Dibah's voice, tapi I seriously am super irritated by the mere presence of tiga ekor dak Senario tuh. Sora haram kuar. And their attempt nak appear the comedic act they're supposed to be FAIL.

Damn...why can't humour be intelligent???!!! Kalau Indonesia, Project Pop pun wat lagu lawak...tapi lagu semua kelas...ni cam @#$%^&*. And you call this JUARA LAGU???!!!

But Adibah was vocally sedap and made the lagu fun, tapi dalam nak nikmati sora kak Deebs, rasa loya lak sora Senario. Not to mention the almost retarded manner of themselves strutting all over.

Kalau aku ala filem Click starring Adam Sandler tuh, this is one part of my life yang aku nak forward.

BLEURRGHH!!!!

NEXT!!!!

Erm...sapa ek? Banyak sangat songeh Ally ngan Fara...aiyak!

The horror continues! Pretty Ugly lak muncul ngan Diari Seorang Lelaki.

Uwa...feeling bluesy dan jazzy lak katanya...arrangement for intro lain. Cam memberikan seribu harapan (yang bakal hancur)

Nyanyian Neves yang nervous breakdown?

The first two lines ok ler...then hancur seperti biasa. Somebody get him vocal lessons please!!!!

Ker mintak Misha coach dia sebab advance sikit. Arghh...berdarah telinga aku!!!

Arghhh...noooo....helppp...tortureee!!!

Aku rasa kalau meka nak seksa orang in police detension ke ISA ke OSA ker haper...mintak Neves nyanyi live jer ler...cukup ler.!

It beats even the most vile form of torture you can imagine.

Just when you thought it couldn't get worse, tiba-tiba ala ala dramatic pause!

Terhenti...senyap... uwaa...pandai ek wat drama.

Backing singers empat orang meka nih lak....amik alih ler.

AWMIGAWDDDD!!!

Just when I thought it couldn't get worse. Korang pun tau kan si Neves sebegitu lahar sora dia, tapi jangan terkejut backing vocals LAGIK LAHAR!

Arghhh!!! The torture intensifies katanya.

Teruknya!!!!

Abih jer the extended torture, had to go back for some more bila Cheryl interview Senario dan Pretty Ugly.

Uwaaaaakkkkk!!!!

Montah ijo.

Something good followed though ngan next performance by Hazami ngan Mungkir Bahagia.

Mak aih....audio visual prsentation katanya.

The appearance of the full choir MELETUP!

Very the performing arts utilised. Aku tanak cakap lebih...kang pecah lobang, tapi kalao korang tak dapat mengadap TV sepanjang malam, PLEASE CARI MASA ketika Hazami perform sebab rugi kalao miss.

Sora dia perlu ke komen?

Apapun, Hazami did me proud! As I am sure he will repeat the excellent performance for tomorrow at the actual event.

Times like this, I'm proud to say what very few people know.

That I had a hand in developing Hazami's career before anyone knew about him.

Time tuh, Ted yang kenalkan kawan ITM dia yang baru balik London. Katanya sora meletup and aku patut tolong. Sebab kawan yang sora pun tak kurang elok, aku pun meet up ngan Hazami, tak silap aku kat rumah member kat Seksyen 6 time tuh kat rumah Wan, and after listening to him, and his demo, aku got on the move straightaway.

Set a meeting ngan Ajai to test some of the talents I was promoting, with Hazami being the main focus.

Needless to say, kul 9 malam kat Nearfield Studio (skang Wake The Baby) Nurul dan Ajai sekali terngangang ngan demo Hazami.

Esok paginya pada pukul 11 pagi, Ajai call aku dan kata, confirm dia nak sign Hazami. The rest is history.

Yes, he was the first artiste I discovered. Two more followed.

The third was Nikki, yang aku kenal sesampainya kat Kuala Lumpur untuk Malaysian Idol. Aku kawan ngan dia sebab kagum ngan bakatnya, dan berjanji akan memastikan impian dia akan menjadi kenyataan sekiranya dia tak muncul sebagai Malaysian Idol pertama.

Needless to say...she is where she is today and one of the undoubted best new talents in the country courtesy to the management of Ning & Associates.

The second artiste I left out?

Yang memang derhaka dan tak sedar diri....dan antara finalist for AJL kali ni Perlu ke...*bleurrrghhh*

The only thing yang aku tak suka pasal performance dia was the visual pmpuan gedik kat background. Korang tengok jer ok.

But aku vote nih Best Performance easily tanpa saingan ok.

Next was Siti Nordiana. Erm...break iklan ler. Pakai tag Artiste ihsan dari seseorang teman dan bergilir ke toilet ngan sayang aku.

Masa aku gi break lak, serempak ngan Dayang sempat nak sembang pasal persiapan Anugerah Bintang Popular, because she's one of the artiste sponsored by my team.

Mawi dan M. Nasir next...besh gak performance meka gak. Memang sebab da banyak kali tengok persembahan meka, kot aku da lali sikit kot dan terbiasa kot ngan Lagu Jiwa Lagu Cinta nih...tapi kuat gak ler kiranya.

Tapi kalau aku best bet for Best Performance si Hazami, my vote for Best Vocal Performance goes to, tanpa was was lagi, is none other than Adibah Noor.

Mak aih...aku terduduk, melelh airmata ok. Eena, ko jangan tipu...ko pun feeling gak kan nak nangis, tapi maintain cantik punya pasal tanak nangis kan???

Kan kan kan....Hah...lari ko dok sebelah laki ko si Yasin takut kena carut. Matilah aku pasnih jumpa Eena...love you babe.

Adibah was amazing, and kalau biasa orang pakai kanak-kanak tuk dance, Adibah has a children's choir yang memang mengundang seribu kesayuan...this is another performance not to be missed!!! I mean it!

Memang...aiyo....kalao tak menang memang lahar sangat. Oh by the way, sapa tak paham apa tuh lahar, lahar ad pendek kata untuk lahanat.

Matilah....carut tak hengat.

Alunan melodi lagu nih, memang melayakkan ler lagu nih seperti predicted by many as Juara Lagu.

Kalau lagu ni betul dapat menyandang title juara kali ni, ni hanya kali kedua pemenang Song of the Year atau Lagu Terbaik di AIM dapat juga anugerah sebagai Juara Lagu di AJL.
The only person to have done that was Siti Nurhalzia, and closest saingan was Ning Baizura, yang previously ngan Awan Yang Terpilu.

Tapi Ning kena cilok kat AJL oleh Jac bila Jac menang ngan Gemilang.

Gemilang lak kena cilok ngan Warkah Untuk Laila tuk AIM, so it'll be nice to see if Warkah leh dapat Juara Lagu and set a record for completing the baton relay race.

Next up...Elyana...artiste yang suam suam kuku yang berangan lebih syok sendiri mulot cam #$%^& nak kutuk artis lain, berangan stylo walaupun rambut feeling nak Naima la...nak Agnes Monica, dan berangan image kaki ayam vogue, padahal recycle Bjork, Joss Stone...dan pelbagai.

Perlu ke.

Kesian lak abang Aidit dan Ad Samad sebab lagu best leh bagi kat pompuan nih. Tak sesuai.

Gedik tak bertempat dan feeling kuat dia lebih hebat dari artis lain.

KEJI!

Korang dengar radio ERA tak?

Kan ada satu iklan..."Wow...rambut ranggi...pakaian stylo...tetapi kenapa kaki ayam?"

"Pakailah Jazz Star dari Pallas"

Someone bagi Elyana dengar iklan tuh...barukot dia belajar pakai kasut.

Kalau lahar...memang dan tetap akan lahar!!!

Vokal kalau setakat nak picit anak tekak separuh mati nak kuarkan suara, simpanlah.

Berlakon jer lah.,..

Fara cross over agik, for interview nyan Zahid. YEAH!!! pastuh ngan Elyana...BLUWWWWEKKKK!!!!!!!

And last but not least for the night, lagu Secebis Harapan dari Nora.

Ya ampun...besh nya!

Sesuai lagu tuk closing.Powerful accoustic backed ballad. Tak terkata aku nak komen lebih lebih pun. I just say it was fantabulous dan meletup, meledak dan me-segala everything yang vast and aesome. Leh?

Credits run lak bagik hadiah tuk pemenang, which is RM10,000 tuk Vokal Terbaik, RM10,000 untuk Persembahan Terbaik, RM12,000 untuk juara juara kategori dan RM25,000 untuk Juara Lagu.

Tiada hadiah kerusi Gentel ek...

Last performance by guest artistes menampilkan ramai penyanyi.

Ima ganti Inul bagi lagu Seksi gantikan Inul backed by Joe Flizzow.

Ima kuar, pass baton lak kat Yasin untuk duet Alhamduillah. Ella lak masuk tuk solo tuk for her version of Ulek Mayang.

Then ada kak Ani ngan RuffEdge. Dayang Nurfaizah was next ngan Penawar Rindu...besh dari Ina Naim ok...marah lak peminat peminat Bert kang ngan aku...

Faizal One In a Million lak perform. Erm...kalao rehearsal wat lagu meletup, mana nak letak muka depan tuan punya lagu in M. Nasir bila dia perform Raikan Cinta...leh lupa lirik!!!

Aiyo...Keji tau full dress rehearsal pun leh camtuh ke?? Malam esok tengok lak camna!
Then masuk ler ending for the night with the announcement of the winners.

Aiyo...cantik sangat ke baju Bernard Chandran??? Kredit agik!

Cheryl punya baju ok but nothing great, Ally punya bosan and normal...tapi Fara punya mak aih!

Apa tuh ala lip lap, very the Astro punya wardrobe standard, tak hengat pastu ala pleated skirt tuh. And was that with a half corset. Somebody help this guy....we think his name da overrated ler judging by the look of things.

Ramalan ku yang harapnya benar belaka?
Etnik Kreatif an Irama Malaysia : Warkah Untuk Laila
Pop Rock : Juwita Citra Terindah
Balada : Terlalu Istimewa/Secebis Harapan/Mungkir Bahagia (tapi pas nilai berapa kali, walaupun tough fight, aku rasa Secebis Harapan for best overall in terms of song structure, lyrics as well as arrangement)
Juara Lagu : Warkah Untuk Laila (pilihan best package setakat nih)
Best Performance : Hazami untuk Mungkir Bahagia
Best Vocal Performance : Adibah Noor untuk Terlalu Istimewa

Note : Time full dress rehearsal meka sebut Best Performance - Hazami, Best Vocal Performance - Adibah Noor, Pop Rock - Lagu Jiwa Lagu Cinta, Balada - Terlalu Istimewa dan Etnik Kreatif dan Irama Malaysia - Warkah Untuk Laila. Juara Lagu? Kalau ikutkan full dress rehearsal, Warkah Untuk Laila. Lebih kurang kan ngan ramalan aku? Cuma beza Pop Rock je kan?
Yer...terima kasih kak Kelly sebab kongsi ramalan awak yang memang tak jauh beza ngan aku. You're right...great minds do think alike....

Tapi I think my prediction walaupun tak popular sangat ler...tapi I think for most in the industry, these are the best picks...and hopefully the industry people will judge the same way tomorrow.

Dan nak sambung last sebelum end entry nih...my own anugerah aku nak sponsor kalao TV3 bagik aku peluang nak hadiahkan atas pentas (sah aku campakkan je kat meka sebab tak larat nak preenting)

Worst Vocal Performance : Neves Pretty Ugly untuk Diari Seorang Lelaki
Most Syok Sendiri Berangan Artiste : Elyana
Show Paling Bosan : erm...ramai sangat kot tak mampu aku sponsor hadiah banyak itiewwww

Until tomorrow for full review (tengah malam onwards ok)...good night...nak supper and party dulu!

Note : Dengar khabar esok ada 13 juri, ramai ek? Kenapa ah? Tak penah pun ramai camtuh...Tengok je pic kat atas tempat duduk juri. Penuh, ok! By the way, sorry pics tak banyak...tanak ler pecah lobang banyak sangat visual AJL esok.
Enjoy the show...and don't forget my review!

Reactions:

0 comments: