Wednesday, October 18, 2006

Bangkok!

Sawatdee Krup!!!

Yes, aku sekarang berada kat Bangkok.

And keletihan tahap gaban...tapi sebab online nak cari kengkawan yang kalau sempat nak jumpa, aku singgah sat update ler blog.

Yerlah...rajin kan diri katanya walaupun berada jauh.

Aku letih gaban because I didn't sleep a wink the whole night semalam berjaga, takut terlepas waktu jer nak bertolak. I had to be at the airport by 6.30am to catch my 8.25am flight, so apa lagi, sahur je, gerak terus ke office tinggalkan keta.

Took the bus (biasa naik cab, tapi nak slum it a bit) ke Sentral, and sampai kat KLIA pun da 6.50am.

Takderler lambat sangat....cukup nak check in dan jalan slow slow ke gate.

Yang aku pelik...flight Thai Airways ni, cam penuh je ngan pekerja asing.

That and pelancong Taiwan yang cakap kuat nak mampos dan perangaii memang stereotype Cina bukit (matilah...I can be racist in that sense because I am Chinese).

Talking loudly, repeatedly kicking into my seat, eyeballing the stewardesses (even the ugly ones)....the list of offences takde ending nya.

Tapi aku dok ngan member aku si Zoe dok carut je. Dia yang pendiam baik tak reti kutuk orang pon, tension je ngan gelagat these Taiwanese (kita syak dari loghat meka) yang memang acted as if they were from the hills of Kwangtung or whatever.

Matilah aku dok Port Klang selama ni pun....takyah cakap la...lebih sophisticated. Matilah Pulau Ketam dan Jinjang pun lebih advanced.

The best thing was that for the whole hour and a half, kita terpaksa nak layan warga bukit ni semua yang berpusu pusu ke toilet, break down the door!

Literally!

Throughout that period, matilah sorang pun tak reti nak bukak toilet door kapalterbang. Nak kata kali pertama, takkan semua tak reti and memang semua first timer???

Sampai ada sorang nih, dia tolak pintu lebih lebih sampai nak roboh...walaupun hakikatnya the door was locked sebab ada orang sibuk melabur kat dalam.

Yang best nya...yang da dua tiga kali malu wat benda sama (how can you still not know how to open the door to the loo pas dua kali gi toilet), leh gelak kawan kawan yang pastuh sama sama fail!

Nak turun kapalterbang pun...auyo...cam haper je. Sampai sanggup tolak-tolak. Aku dok tepi rasa nak hayun je beg Ralph Lauren aku (merasalah bukan Louis Vuitton)

Anyway, bila stepped out of the plane into the airport, baru perasan rupanya lapangan terbang baru! Kalau tak silap aku Suvarnabhumi International Airport namanya. Aku agak je sebab tak kuasa....

Tahan kecing sebab malas nak gi bilik air pas ramainya watak watak gila gi toilet kat plane, aku pun cari ler Gents.

Last last masuk bilik air, salah masuk ke Ladies punya.

Shit! Pastuh found the gents...merasalah lah ada TIGA je cubicle. Urnial pun tiga je. Orang beratur sampai kuar toilet manjang! Hampeh tol!

Tapi lain lain airport ni grand gak ler.
I like some of the finer detailing that makes it known that it's Thai!

The national identity of the airport is stamped all over the place.

Tapi yang paling best dari segi niyang aku nak puji, sampai pintu kaca tuh, frosting dia tengok ler sendiri. Memang kelas!

And on every glass door ok camtuh. Rasa cam grandiose sangat.

And banyak lagik aku tengok touches dia yang commendable, walaupun banyak design dia aku tengok cam inspired by KLIA saja.

Dari bahagian luar kaca versi KLIA tak grand sangat...layout dia...skema dia...very the KLIA.

I seriously wonder if KLIA da menjadi benchmark untuk semua negara kala nak bina international airport yang ada standard world class, sebab as lembab as Malaysia Airports Berhad is in terms of service at times (matilah most of the time), KLIA is indeed something we can be proud of artchitechurally.

And of course functional gak ler.

Yang airport baru ni...rupanya bukan rupa dan layout je...mak bapak punya jauh dari bandar ala KLIA gak.

Highway dia semua, if you squint masa time driving dari airport nak ke the city, ko mesti ingat KLIA ngan lebuhraya dan sebagainya.Siap ada ala ala Low Cost carrier Terminal punya building lagik....though dinch speku ler apa bangunan itu.

One of the things I likes was the stamp of tradition and art all in one throughout the theme of the decor.

Antaranya cam kat area conveyor belt nak amik baggage. Kalau biasanya, airport ni kosong je kan....dia siap ada ala ala art gallery.

A bunch of artwork was displayed throughout the length of the area mana terletak one of the conveyor belts.

And the artwork was mostly admirable...not too avant garde ler.

It was more like something lyang a relfection of the fusion of the nation's proud tradition and modern approach.

Tapi aku pelik satu je...

I really didn't understand this one, try as I did.

Dalam banyak banyak piece tuh...ada satu painting ni...more like a relief, a 3 D punya art tuh, ada patung Buddha kat ujung atas canvas belah kanan, pastu hujung kiri bawah tuh lak ada rake (what do you call that in bahasa ek?)

I really don't geta ny significance at all.

Pelik...tapi malas peningkan.

Tapi yang best sekali tak sangka jejaknya aku kat Bangkok...kat airport je, aku nampak ada tukang jaga dia sana sini.

Berlambak!

Anyway aku ngantuk punya ngantuk, I slept for most of the journey to our hotel, kat Holiday Inn yang dekat je ngan Chitlom punya MRT.

Tak penah dok sini lagik dari lima enam kali mai Bangkok.

Standard gak ler...tapi yang penting...the very the important...aku ada bilik sorang diri!

Besh ni takyah share ngan orang....

Baru nak enjoy bilik, aku double check schedule.

Patutnya interview ngan Rihanna esok tengahari, sebelum free and easy the whole day.

Patutnya hari ni konsert Jay Z dan Rihanna tuh kat BEC Tero je...tapi tengok-tengok meka da reschedule...today is the interview with Rihanna.

Aku tak kisah sangat sebab bila da settle semua hari ni, aku esok lega ler...kosong program seharian leh shopping sakan!

Prathunam....Fashion Mall... MBK...semua sudahpun dirancang.

Tapi tinggal tengok bangun kul berapa je...sebab malam ni lak plan nak ke Silom! lama tak gi....

Kalau sempat, area Patpong wjib nak singgah!

Still, thinking of the interview in an hour je, cukup rush nak letak beg, quickie shower dan tukar baju and then jalan balik nak menuju ke destinasi hotel si Rihanna ni nak wat interview, lemah terus lutut.

Tension sebab tak cukup tidor, ngantuk dan susah nak fokus.

Blur je aku, jalan pun terhoyong hayang.

But bila tengok bilik aku yang ok punya selesa...lega ler hati sikit... little creature comforts can do so much for the mood.

Tapi bilik ni ada one thing pelik. Dia macam ada bucu kaca bilik air ni yang 'tembus' bilik tidur.

This portion of the glass panelling leh nampak dalam bilik air.

Yang kelakarnya, it's covered by blinds ler.

Tapi yang hanj nya, blinds tuh bukan control dari dalam.

TAPI dari luar bilik air.

Aku sampai dok tergelak tengok dia punya thingamajig yang control the vents of the blinds tuh belah dalam bilik tidur and not bilik air.

Jadi kalao ada sesapa ko nak intai, ajak je mandi dalam bilik air of your room.

Member yang dok bilik lain terpaksa kongsi berdua sampai memasng tak berani ke bilik air kecuali member sorang lagik takde dalam bilik sebab phobia terbayang ada yang intai.

Matilah kalao member takde dalam bilik masih ada yang mengintai lagik horror kan!

Matilah menakutkan diri sendiri!

So after da sibuk photography kan bilik nak masukkan dalam blog sebab anticipate later mesti ada masa free.... aku pun bersiap instant!Kami rancang naik MRT saja sebab nak cepat and avoid the massive traffic congestion.

Tak mengejutkan ler kalao setakat Bangkok punya traffic condition kan.

Tapi dalam kelam kabut nak bergegas ke lokasi interview lak, member aku si Zoe ada problem. Masa dia check in tuh, ada pihak hotel check passport dia, tak di cop lak oleh Immigration Thailand.

Merasalah dia seolah masuk negara secara haram.

Call sana call sini ler jawabnya nak settlekan.

Aku cakap...dok je kat Siam...wat bisnes *ehem* *ehem* terus....matilah nak kata overstay pun tidak, enter secara haram pun, technically tidak!

We took the MRT and I kept myself busy tengok semua iklan iklan yang terpampang kiri kanan MRT station.

Bersih nya MRT station meka. Yang penting, aku cam tak campak pon orang isap rokok sini.

Nak light up pulak aku segan!!!

Mmm...takper la...tak batal ler posa aku (oops...did I forget that double orange juice dalam kapalterbang?)

One ad that I couldn't stop laughing was untuk this centre which taught English.

Iyolah...kan orang Siam ni bahasa omputeh meka lemah babas....kat sekolah meka langsung tak tekankan. Akibatnya basic English pun cam vast speaking da ko.... sampai member aku kata Thai Airways punya cabin crew kena degree holder at leasst untuk memastikan meka ni mampu berkomunikasi!

Anyway, nama centre ni, Wall Street.

Berangan sangat tau, nama! Tapi yang tak larat, iklan sebelah dia, nama tempat tuh, sebelah lagik, gambar pompuan sorang ni saying, "I'm cool! I speak Wall Street English"!

Matilah ko!!! very the propah! Aiyo...Wall Street English katanya. Takut aku....

The second iklan I saw was this insurance ad.

Dia kat tengah tengah tempat orang jalan kat stesen MRT tuh, dia letak this car, yang da compact berlipat da. Keji tau nakutkan orang accident camtuh tuk beli kan insurance dia!

Eh...panjangnya entry aku. Plan nak pendek pendek nak letak beberapa pics jer...dah meleret lak jadiknya.

Anyway....ni jer pics aku sebenarnya nak share kan (sebenarnya nak tayang!)

Ladies and gentleman.... I present to you.... Rihanna!!!

Trust me guys, dia ni memang cantik jumpa in person. Dapat ler aku lepak ngan dia interview dalam lebih 20 minit, one on one.

Pastuh bila da settle semua interviews dia for the day, dapat ler lepak ngand ia lagik kejap. Dia nih tinggi lampai! Heels dia pakai takder ler tinggi sangat, but dia da dekat my height... and I'm 178cm!

So korang bayangkan ler. Dia ni kalao dalam gambar tak photogenic sangat...but aku memang awestruck. Tak silap aku dia 18 years old nak masuk 19 je... tapi mak aih.... dia punya self confidence AMAZING!

Kenapa la tak ramai lagi artis kita camni.

Anyway, sapa tatau Rihanna ni sapa, carik lagu Pon De Replay ataupun S.O.S. (remake Soft Cell punya Tainted Love).

Ok ler guys...aku nak mandi. Sat agi nak gi BEC Tero for the show. Matilah back to back, one and a half hours of Rihanna, followed by Jaz Z punya full concert.

Be posting as soon as possible (esok kot pas shopping)

Toodles!

Reactions:

0 comments: