Tuesday, August 22, 2006

Sour grapes!

Hari ni kurang kerja, sebab Siti pun da kawin, and we're all just taking a breather before the next circus over her preparations for the reception.

So sempat ler aku updatekan blog. After the tonnes of medication I took, I am feeling slightly better... and pas paksa diri untuk nak rajinkan diri, I have finally, yes, finally put up a proper update selepas beberapa hari.

Ok... first of all, aku nak deal with several issues yang timbul hari Jumaat lepas.

Of course, firstly, pasal sesi Lepas Geram kat ERA.

Makcik meroyan yang ngadu pasal blog wartawan yang kutuk Faizal sebagai orang kampung.

Aku mula-mula geram abih... but then aku tergelak sorang.

Yerlah... tima kasih ler makcik sebab naikkan nama blog aku pada satu Malaya... dan membodohkan diri sendiri.Aku dedicate gambar ni kat ko.

Ko memang OKU dari segi mentaliti!

Buat kali terakhir aku akan ulangi... time competition berjalan, aku akan say what I feel is necessary in evaluating the students of Akademi Fantasia. Secondly, apa aku cakap atas dasar pemerhatian - backed by what I feel is the reason for what I feel.

Thirdly, da Akademi Fantasia pun da abih... penting ke nak berbalah pasal sokon-sokong sapa lagi? Sekarang kalao sokong, sokong bukan ngan mulot. Sokong ngan beli album.

Tu je.

Orang kutuk aku memacam, bebudak tu semua ok je ngan aku. Seperti musim-musim Akademi Fantasia yang lain... dalam Akademi aku anggap meka as TV characters, but once out, depending on their real character, aku anggap as friends. Aku tak terkejar nak berkawan seperti separuh orang. Aku tak menggunakan tugas sebagai alasan. Aku tak berkepit ke mana saja dan sanggup habiskan wang Ringgit untuk nak rapatkan diri.

And that's the truth.

Faizal is more than ok with me. Kalau dia boleh call tengah malam (time tu dia pree sebab celah recording) nak tanya khabar... kalau Haziq leh call aku sebab nak tanya khabar.... kalau Lotter mintak nombor aku.... and bila jumpa je melompat peluk terus.

Mereka lah yang paling aku kritik dalam Akademi, tapi meka sendiri leh tima... apa kelemahan mereka aku say it face to face je. Nak terasa terpulanglah kan?

Kalau aku pun dalam keadaan mereka, aku lebih rela orang terus terang cakap apa saja kelemahan aku, supaya aku boleh perbaiki diri.

Bukan nak memuji ke tak abih-abih padahal standard tak sampai kemana.

Farhan... Velvet... Diddy... all of them... sampai yang terkeluar awal dan aku penah kritik hebat cam Salima pun maintain je.

Yang makcik meroyan tuh kenapa?

Lepas geram konon... makcik oi... kalau nak lepas geram... mai sini. AKu ajar ko wat blog ek!

Pastu ko meroyan la sepuas ati. Orang mengkritik takleh konon... abih ko kritik aku leh? In English, we say that's the 'pot calling the kettle black'.

Atau kalau tak paham bahasa, paku dulang paku serpih mengata orang dia yang lebih!

Anyway, ko nak kritik etika kewartawanan aku, sila bagitau ko ni keja apa makcik... ko tau ke pasai etika kewartawanan?

Lagipun, ko paham tak blog tuh apa? Blog ni memaparkan pendapat individu... so apa kena mengena nya ngan kerja aku?

Kalau tak paham... gi belajar dulu sebelum nak komen orang. Cermin muka sendiri.

Dahler tiba-tiba meroyan konon pasal menghina orang Terengganu kampung la... ko baca ke tak baca? Ke ko tengok gambar je?

Mangkuk hayun tul...

Anyway... tu first issue. Second is of course, gossip thread yang muncul dalam beberapa forum pasal Media Appreciation Night Akademi Fantasia.

Orang tak penah bising pasal masquerade party lah... company dinner la.. even hari penyampaian hadiah.... klau ada cross-dressing.

The event organised by Astro, yang dihadiri media dan juga bebudak Akademi Fantasia, serta ramai kaki penyibuk was for fun.

Well, again, people can say what they want to lah... bab tu aku tak heran langsung walaupun personal attack memacam pun, aku ok je.

After all, for one night of having fun... aku walk away with a four days three nights full board at Cherating worth RM1,500.

No hal je...

So to friends and to my blog family, yang risau aku stress ke apa-apa pasal tuh, don't worry lah.

Small matter.

Little things like that are not worth the stress.

So anyway, picking back up... on Friday, aku teman beberapa orang kawan tuk photography untuk portfolis finalists Akademi Fantasia musim ni.

Thanks to a mix up in Maestro, sesi yang patutnya mula 11 pagi, hanya akan berjalan pas semayang Jumaat. So since we were in Subang Jaya, we thought singgah ler sat kat Mydin Mall (ya ampun.. siap bukak MALL katanya).

Lihat gambar di bawah... kami shopping tuk snacks for Fiebie.

Wanie posing ngan snacks kami beli tuh Fiebie

Sebenarnya shopping trolley tuh ala ala gimik je kat Mydin Mall. Pemegang rekod as the biggest shopping trolley in Malaysia katanya (why bother???!!!)

Pastu kami pun kembali ke studio Click. Bebudak preparekan for sesi photography manakala aku lepak je menunggu bebudak sampai.

As soon as we reached the stuio, tengok Rich kat luar, so caught up with him on several thing dan sembang. Sat agi... si Lotter lak join. Turns out Rich yang hantar Lotter ke studio sebab Lotter dok melepak rumah dia malam sebelumnya. Yang dijadualkan sampai lagi, si Haziq, Farhan dan Velvet sebab si Faizal masih kat Terengganu ada show.

Tengah Lotter di make-up, si Haziq lak sampai.

Kecoh sekejap pasal semua hoo-ha menggila.

Time antara shoot Lotter punya next shot, wig yang dalam koleksi bebudak jadi mangsa bila Lotter feeling rockstar sat.

Amik ko... rupa cam haper ntah.

Aku tengok bebudak kali ni pandai lagik posing daripada bebudak Akademi Fantasia musim lepas. Kira natural gak ler depan camera feeling top model.

Bergilir mereka berdepan ngan kamera, sempat ler sembang ngan Haziq pasai peminat dia ada yang tak puas ati ngan aku.

Yerlah... bukan tak sokon ke apa... kan da kata, apa kritikan dari hasil konsert, is for that period only. Masih ada yang tak paham... bebudak ni semua da ok jer ngan apa pun kritikan.

Nama pun nak jadi artis. Ingat semua orang akan minat ke sampai takde yang mengkritik.

Namakan satu artis yang takde kelompok yang akan mengkritik. Aku puas ati gak sebab bebudak ni pijak bumi nyata, dan sedar tu asam garam kehidupan mereka sebagai artis.

Sempat ler meka tanya nasihat memacam.

Alamak... rambut Haziq cam penyapu siot. Kering... very dry and brittle.

Tu la akibatnya Astro dapatkan khidmat 'stylist' murahan nak kalerkan rambut meka... kan da hancur.Mintak dia gi treatment kalao leh sebab risau umur muda da gugur semua kang.

After all, tetiap kali meka photoshoot dan sebagainya, biasalah nak kena hairdryer... iron... gel... etc.

Smart Haziq posing... tengok hasil photography memang dia one of the best when it comes to it.

He's definitely a natural in front of the camera.

Pas bebudak abih, dan nak pulang, Farhan dan Velvet masih tidak kelihatan. Aku tertidur dan terjaga about past 7. Rupanya miscommunication punya pasal! The two girls ada press conference earlier, so memang tak sempat ler, tapi da bagitau.

Ada yang bangang yang tak sampaikan pesan.

Whatever lah... sempat gak aku lelapkan mata sat.

When they arrived, again kecoh...riuh rendah semua sibuk hi hi puffy amiyumi katanya.

The make-up and photography session went well enough. Cita banyak pasal bebenda that's been happening and all. I love the way the girls are. Sebenarnya nampak keletihan meka teramat, tapi jejak masuk je studio, semua orang di salam.

Hah... camtuh beb PR baguih. Biarlah orang nak kata sombong ke diva ke... tapi ko tak camtuh da cukup.

Sebagai orang baru, jangan ngalah ngan kritikan... jangan mabuk ngan sokongan... malah bekerja lah lebih keras nak membuktikan tanggapan orang salah belaka.

Ni some of the shots I took with the girls (tanak amik pics ngan bebudak tu with my mobile, walaupun Haziq paksa gambar ngan dia tuk handphone dia)

Kalau nak tau beberapa budak Akademi Fantasia ni, hobi bergayut!

Tengok tuh... kantoi si Velvet!!! Hah... aku da ada photography evidence, bah!!!

Pandai gak Farhan pose!

Gayut ngan sapa???
With the REAL Velvet and Farhan (kenapa spek itam?... sebab tak cukup tidur...)

Went back terus berehat sebab keletihan teramat.... tambah agik satu badan sakit je. Effect umur kot....

KOed terus tanpa maaf!

Eh by the way, hari sebelum tuh singgah Thomas & Guys, sponsor rambut bebudak Akademi Fantasia (bukan ketika rancangan - tu buruk!)Thomas & Guys yang baru ni located kat Petaling Street, so lepak kat sana sebab bebudak Prelude ada ler sana. Atas jemputan Hazel dari Maestro, aku singgah ler.

Bukan nak wat rambut pun... aku tengah syok nak panjangkan tanak wat per per.

Time kat sana, serempak ngan the best people in the world!!! The ones who actually deserve the term mesra.

Sapa lagik kalau bukan majoriti moderator untuk @15. Ala korang selalu chat ni, meka laa yang lidah manis tapi raja tebas mesej, pastuh kaki apikan pasal isu tuh ni.

Tapi meka ni semua baik-baik ok!!!

One of my closest friends, si Qenari (kena ikut nickname) Korang kalao tengok dia chat, ni lah gambar dia ek! Comel tak?

Kalau dia kat msjbox, aku perasan yang suka ayat dia si BlackList (mak aih... mana leh BL, dia tuh minat Mawi tau!)

Ni gambar Qenari yang aku amik dulu kat Astro tapi tak jadi-jadi. Bawahnya pics konon make-over dia yang vast. Ramai mod sebenarnya aku tak kenal lagi... dulu kenal laa seketul dua. Kali ni aku serempak si HipoKiutSgt, DakArab... sapa agik ek. Watie....

Sorry ler kalao ada yang aku tak perasan atau tak ingat lak... jangan marah ek. Aku sempat amik pic Qenari tengah makeover (hasilnya takde sebab aku da ciao sebab tak sanggup tunggu berzaman dia nak cantikkan diri... dan Hipo sebab dia sibuk posing tunggu turn dia nak wat rambut)
Tapi since Qen kata nak SMS rambut dia yang dia feeling cantik sangat... nanti aku letak atas izin dia kalao dia benarkan ek.

By the way, Qen... tul ke gossip koda ada boypren??? (matilah aku kena lanyak sikicik ni bila jumpa kang... dia ni ganas gak tau!)

Cantik ke??? Ni lah Qenari @15. Erm... comel laa kot!!!

Siapa mod yang pusing pala tuk elak di kesan, dan gambar ala ala curi HipoKiutSgt

Lain kali chat, pandai-pandai ler ayat ek moderators comel-comel ni. Ni ramai lagik yang kiut miut, Tapi nanti aku amik pic letak sini so korang leh bombard @15 ngan kata kata manis tuk ayat meka ek.

Sambung cita... now where was I. Oh yes...well Saturday and Sunday was actually more of a rest day. Asalnya cadang nak ke Melaka tuk perkahwinan kakak Hatta, tapi malam minggu tuh janji ngan Mr. Manager lepak sekali kat Yogyakarta Quake Aid 2006.

Pegi bukan seperti separuh orang atas dasar nak carik makan... tapi atas undang kawan. Uwaa... lama da tak pakai tag Artiste - All Access.

Dapat ler merentas desa satu area ek.

Masa sampai, keta aku tetiba breakdown secara misteri. Lantak ler. Time tu Padi tengah perform, so sebab keta tak jauh dari tapak konsert, layan dua lagu dulu before check keta.

Takde apa dapat dikesan, tengok pas kejap lak ok je. So whatever.

Lepak tunggu Ning sampai ngan her mom, tengok-tengok sia sia je sebab meka da jalan ke backstage rupanya. Aiyak...terpaksa aku dok layan my cold pizza and bersemuka seseorang yang aku tak ingin.

Pada orang tu - I know you're reading this. I'm not mad anymore. But it hurts everytime I see you. You know what you did. At least apologise. Apapun, at least ler dia salam ngan aku dan senyum, walaupun aku rasa plastik.

Made my way backstage je, saw the people I wanted to meet the most.

PADI!!!

Aku dua regional bands aku memang gilakan, Padi dan Sheila On 7! They're the best, and most intelligent rock acts for me.

Aku tak tegur ke apa, tapi it was nice to see time meka kena interview, Padli, vocalist of the band, angguk dari jauh dan senyum.

Mak aih!!! Ingat aku lagik. Last I met them was years ago, and I've only met them I think twice, sekali sini dan sekali di Singapore.

Pas abih kena interview ngan TV semua, he walked up to me and talked to me. Aku memang admiration aku tuk Padi max lah. Manager meka pun rileks je layan aku.

The other two Indonesian artistes I met, sorang leh ingat aku , sorang tak.

Melly memang tak penah ingat aku... nevermind... I love her songs. I've only met her three times, sekali AIM berzaman dulu... and she wasn't much of a talker back then either, and the last masa Fiesta Media Idola earlier this year.

But the best thing was, Kris Dayanti nampak aku dari jauh, terussenyum and excitedly waved.

"Rambut kamu udah panjang!"

I giggled aja lah. What else do you do when Kris Dayanti talk s about your hair. Erm...

Sempat sembang sikit je sebab masa tu dia nak naik pentas da. Also with Anang, her husband.

Cantik tak rambut Ning wat camni?

Walaupun tetap maintain pesen sama dia yang short bob light light tuh, dia gel kan and blow, meletup!!! Very the revival of the Eighties!

Aku pantang ler nak amik pcis of them both together. Mak aih, bila dua diva bertemu, dan posing sakan... ni rupanya hasilnya!

Sunday was absolutely a day of rest for me lah. Forget everything about Sheila On 7. Aku memang berhajat nak gi, tapi pikirkan keperluannya nak berehat sebab esoknya pertunangan dan akad nikah Siti awal pagi.

Tak larat!

Kena gak tidur. The only real activity was fixing up the car (there was nothing to fix - like I said.. rosak misteri - suspen tak?)

Drop by gi Mentor sat je, then ke Hartamas jumpa Nana and friend and then ke Sampaikan Siti kat Sri Pentas. Abih tuh semua pun da pukul berapa da.

So hit the sack the moment I got back. Tak larat lah...

Of course, esoknya aku gi Masjid Wilayah Persekutuan... banyak ler nak cita. But aku rasa, ramai pun da cita benda yang sama da.

Bukak setiap paper dan majalah ari ni... you get to see everything. Takyah ler aku nak bagi laporan basi.

For me, it was fun - tapi tak kuasa sebab ramai gatecrashers sangat. Dari 1,000 jemputan, dekat 2,000 yang muncul. Wartawan dan media yang diutamakan - tiba tiba bertambah jumlah ngan ada mereka yang tak bertauliah.

And that's what I want to talk about.People selalu cakap... wartawan hiburan tu lah... ni lah...

First off all, aku da penah wat news, politics, features, crime and even sports.

But my background, aku ada amik Diploma In Sound and Audio Engineering.

The point of saying that?

Sebab orang suka kutuk low class la wartawan cam kami ni etc. You don't know what we have to go through everyday....

Tapi yang kelakarnya, kutuk camtuh camni... tetap beli gak nak tau cita kan? The media gives what the people want. People talk about educating your readers... but do the readers want to be educated?

Every magazine, newspaper or even TV show, has a target audience... so why bitch about what the medium is providing.

And that's the same with my blog. Camni lah... lain kali nak ngumpat, cermin je diri sendiri.

Nak kata tak professional? Try coming in as an intern, just mesej or call me. Tengok ko leh tahan tak lifestyle camni?

Dapatkan scoop atau cita yang leh jual... mampu ke?

You don't like a certain brand of reporting? Don't buy the paper, Don't watch or listen to the station... and for blogs, click that little 'X' kat ujung window tuh tuk close it. Senang je.

So bab Siti punya marriage, first of all, aku nak dedicate this to the entertainment reporters which were so dedicated and very gigih in covering the event, without which korang kena jadik antara gatecrashers to know what happened.

Ni sebahagian mereka yang bertugas ketika lunch. Tu Farihad dari Berita Harian dan Hafidah dari New Straits Times. The next pic tu Marliah dan the other end tuh Shaharudin from Kosmo! Tengah tu photographer meka tak kenal nama. Ramai lagi nak amik, tapi tak sempat snappy. You know who you guys all are.
Yang last bawah tuh, yang start isu Ina tuh, Serimah dari Berita Harian gak. Superstar tuh!

So how the wedding? I'm glad for Siti obviously.

So... selamat pengantin baru kepada Siti Nurhaliza dan Datuk Khalid Mohamad Jiwa.

I thought baju Siti ok ler, tapi sarat sikit ngan diamante, but boleh lah. Make up dia aku rasa terlampau tebal, especially around the eyes, sampai nak kata hampir tak kenal lak.

But as horrible as I thought Radzwan Radzwill's ensemble was, I thought the tiara was the MOST HORRIBLE THING aku penah nampak. Ala rupa bargain bin kat Semua House ok!

Perlu ke? Tak penah aku nampak orang tunang dan nikah kat masjid pakai camtuh. Kalau sanding ok ler, walaupun tetap rupa markonah sikit. Still, seb baik Siti cantik, so seburuk mana Radzwan Radzwill punya keja pun... she's still pretty!

Aku dapat ler close up ngan dia masa she spent some time ngan media. Aku dok depan sekali dekat ngan dia, and I could say she really was extremely happy.

Aku sempat wish her congratulations, walaupun sekadar dari jauh.

Siti hanya mouthed the words "Terima kasih", senyum dan angguk.

That was enough. I have buried my hatchet with her. I wish her all the best in her new life as wife, hopefully mother, apart from daughter and pop star. She deserves that happiness in her life. Everyone does.

Rugi je yang tak dapat invite. Tengok kat TV je does no justice to the wedding.

Me?

Semalam I decided to do some things, celah kesibukan coverage tuk Siti punya wedding. One was going for a medical check-up. Banyak tak kena, and I got many types of medication, plasters, creams and much more.

By the end of the first night semalam, aku da pekena semua ubatan aku, and then topped it off with Xanax (sleeping pills), terus aku aman semalam dibuai mimpi.

Lega... tidur dalam kul 4 pagi.

Aku sedar saja...

AWWWMIIIGAWDD!!!!!

Da kul 2 petang! Aiyo... that's the last of the Xanax! No more sleeping pills. Tidur lebih-lebih lak! Aku tanak amik lagik la. Kang terus tak sedar da siang bangun the next night camna?

But I least I feel a lot better now, and I'm thankful that I actually took the time to go to the doctor. Kelegaan dari kesakitan yang biasa (fizikal dan emosional), aku hari ni lebih ceria je.

My mom got into a slight accident yesterday... but I was happy simply because she didn't get hurt.

Damn bloody rude drivers who slam into the rear of 60 year-old women's cars and swear like an uncouth asshole. Hope your mom gets rundown by a steam roller soon.

Arghh!!! Tak perasan da kul 7.30pm dah! Dah dekat dua jam lebih aku blogging ni. Ok ok.... to be continued soon ok with more (yes a lot more) pictures of Siti's wedding... ciao!

PS : Esok aku letak beberapa agik pics Siti kat sini, along with cita pasal birthday party Farhan semalam. Sabar ek. Kerajinan update da kembali so no worries about no entries now.

Reactions:

0 comments: