Tuesday, August 08, 2006

The recap!

Aku sebenarnya malas nak blog. Cam kena penyakit lak malas sejak balik dari Jakarta ni nak blog pun tak larat.

Bukan apa, but I just think that I really would love to take a break fom blogging. Unlike some people, blogging for me is supposed to be fun... spontaneous and just luahan perasan sepenuhnya.

Tapi tak tahu lah kan... sebab untuk ada warga cyberspace ni, blog jadi pengganti kerja kan...
Mmm... aku start mana ek?

Indulge me.

Aku start dari last posting. Aku memang last entry aku tak dapat since then nak tengok Diari. Pergi Jakarta pun, harapkan blog kawan-kawan punya blog je to find out dalam beberapa hari tu untuk tahu what's going on back home.

Tapi tu pun untuk memenuhi kehendak kerja. Bukan nak tahu sangat pun kalao secara peribadi, sebab Diari doesn't hold anything for me at all.

Jakarta was fun!!!

Dua setengah tahun selepas tak jejak sana.... banyak kenangan membanjiri my thoughts the moment we landed at Soekarno Hatta.

It was amazing... the rush, the feeling. Almost like being home.

That was where I met someone special two and a half years ago.

Kami sampai lewat sikit, no thanks to the Immigration. Rombongan kami ramai, so kena masuk opis meka dulu... tambah agik passport aku tinggal dalam lima bulan lebih je (kalau ikut syarat kena at least six months).

Alasan sebenarnya, sebab meka tengok big group saja nak kecoh mintak ongkosnya.

Last-last mamat jaga group kami kena bayar RM400 nak settle. Bukan ada apa pun... alasan nak kaco sehingga bayar. Setan...

We spent hours in the bus sebab mancet (traffic jam) before we arrived at this back alley kind of place.

Rombongan kami (kengkawan media dan TV3, ngan mentors in Nurul, Hazami, Yassin, as well as Azmeer and a few more) panik seketika sebab tempat meka bak cam celah kampung je.

Sampai electric cables semua overhanging orang kampung kena tolong amik galah tongkatkan so our bus can go through... where the **** were we??? Tu je running through our minds... nervous gila semua.

Last-last tengok sampai this tempat called Sampan Bujana Sentra (JalanTeuku Cikditiro II No.1, Jakarta, 10350 021-392 3930, 324 617 kalao korang nak try). The food was nothing too unusual. Nak kata sedap.. sedap kot. Time tu kebuluran so didn't really pay much attention to traditions and cultures da bab cuisine. Tau isi perut je.

Bebudak proteges semua sampai... baik gak bebudak ni.

Watched the traditional performance put on by the in-house performers, including an audience performance pakai angklung.

Caranya meka labelkan setiap angklung with a number. They hand many out pada the diners in the restaurant, and then they come up with a music sheet onstage, you play following by the numbers. Cool!

Worked up a sweat gak kami semua main angklung. Daripada horror tempat tuh, turns out it was the kind of place that is a hidden treasure. No regrets ler kiranya gi sana sebelum sempat check-in and mandi.

Pastu headed straight for the hotel. Kami dok kat Sari Pan Pacific Jakarta (masa ngan dia dulu dok Hotel Mulia Senayan - satu hotel ngan Mariah Carey sebab time gi tuh nak tengok konsert dia sana). I found out Starbucks 24 jam yang aku penah pegi (nostalgia agik) kat bawah hotel jer. Kira turun jalan sikit da sampai.

So pas freshen up, went to grab a cuppa, jalan sikit nearby and went back to the room and KO (sempat tengok Rockstar : Supernova)

Esoknya bangun awal, tunggu ada bangsa lambat siap, then gerak to Trans TV, Sana kami ada press conference untuk Mentor, versi Indonesia yang dipanggil Bintang Cari Bintang. Leh tahan gak mentor-mentor meka.... Glenn Fredly, Yuni Shara, Audy, Inul... not bad ler. Layan one of their episode, kebetulan minggu tuh, anak didik Glenn, kumpulan Pasto hampir tersingkir, but surprise surprise no elimination so meka selamat another week.

Sempat jumpa Inul dan Audy, tapi yang paling mesra tegur aku, si Yuni Shara. Dia mesra je tegur, time tuh dia dok sebelah Nurul right behind me.

Tengok-tengok, anak didik dia, Matthew yang favourite dalam competition. Ramai gila peminat!

We left the station quite late, gerak gi grab a bite kat California Pizza Kitchen nearby to grab a bite sebab memasing hungry. Rupanya entourage TV3 semua da kat sana termasuk Datuk Farid and Co. We were later joined by geng proteges from Bintang Cari Bintang. Rupanya on both sides ada birthday, so berlawanan ler nak nyanyi birthday song. Merasalah Malaysians take harmony (gelak evilest!)

Yang aku terharu, bebudak protege Bintang Cari Bintang semua nyanyi in tribute to Amy Search lagu Isabella! Merasalah lagu tuh da almost 17 years old, most of them would have been toddlers time lagu tuh keluar.

It was amazing they actually sang the whole song tanpa salah lirik! Wow.... sapa kata lagu Malaysia takleh jual? Cuma tahap skang, kami da basi... takde pembaharuan saja.

Abih tu, malam tu ngan rombongan kengkawan (takleh cakap sapa yang gi) menyerbu Hard Rock Jakarta.

Aku tak penah gi lagik, only Planet Hollywood Jakarta je, so seronok gak take a look around, layan band, as well as joget lambak.Merasalah masuk je ada welcoming for the Malaysians, especially Amy Search by the performing band. Amboi... Amy!

Meletup! Kemana saja....

We partied the night away... but didn't stay too late.

A normal night, week night camni bukan ramai orang pun, so we decided to call it quits quite early. Plus semua orang da planning nak balik hotel malam tuh, packing siap as we patut leave early the next morning.

Yerlah... shopping punya pasal.

SO there we were, looking like a bunch of crazy tourists, walking the streets of Jakarta nak balik ke hotel kami.

On the way, just across the road along the side of the hotel, aku decide nak bungkus ler McDonalds sikit nak munch before fo to sleep.

Mak aih...!!!

Amik ko fast food outlets meka nak masuk pun ada metal detector. Actually all public places yang American connection semua ada, aku perasan. Paranoia tul... tapi I suppose it's justified ler with the recent going ons and all.

Tapi akibat the additional security... prices pun cam sial.

Aku punya Happy Meal pun da lebih RM20 lepas conversion.

Balik bilik, melantak as watched TV then called it a night.

Aku sempat bangun awal, breakfast, ngumpat etc, pusing lobi lima ribu kali... ada lagik yang tak turun. Dari call time 9.30am, dekat 11.30 baru nak gerak!!! @#$%^&*!!!!

Habih waktu shopping. Sampai just before 12 at Mangga Dua, and redah until almost 3 petang.

Beli barang-barang sikit, mostly for my mom, and a couple of items for friends. Aku tak beli apapun untuk myself sebab tengah blur carik barang, si Nurul beli tuk aku baju (awww!!!). So sweet!!!!

Tolak tok Soekarno Hatta, rasa sedih. Tidur sebaik je masuk plane sebab malas sedih terkenang the last time I left Jakarta. One thing I have to say though... service MAS skang semakin haus!!! Malas elaborate...

Touchdown, di jemput abang Badrul, Fiebie dan wanita bersora Thor. Pas amik keta kat Bangsar, gerak jumpa meka kat Shah Alam tuk melantak agi.

Then went home to KO after hanging out for a bit!The next day bangun lambat!

Petang pick-up orang gila, rush gi stadium. Sampai je, nampak rombongan bus... memang kami gamble dari Ganu ler.

"Alamak!!!! Harga ikan melambung ler esok!," kata Mak Minah.

Aku tanya kenapa... jawapan dia, "Mana taknya!!! Semua nelayan dah turun dari Terengganu!

Takde yang nak ke laut! Melambung lah harga ikan" katanya sambil gelak jahat.

We were laughing about that - and a few other things as pusing kejap tengok booths fan club yang ada.

The best fan club, aku bagi title kat Farhan FC, sebab meka punya, bayar membership fee, siap ada insurance package termasuk. Uwaaa!!!! Kelas!

Aisey... discovered lak tiket aku Rudy pegang sebab dia collect ngan kak Norizan tuk aku time aku gi Jakarta. Sib baik kak Izan ada, dia bak masuk sekali ngan Norkiah Hanum.

Kami bertiga cup best view punya seats, pastu settle in to carut the show.

What did I think of it?

First of all... setelah pulangnya Akademi Fantasia ke Stadium Putra, I found out, in a smaller venue than last season... it was proof that Akademi Fantasia musim ni HAMBAR!

Buktinya the other time masa AF2 punya final which was held here, it was PACKED!!!! Teringat lagi dibanjiri kaler oren... ngan tompok merah, dan dicelahnya ngan peminat yang bak wisel.
Ini.... sodih!!!! Lemau semacam je... dahler tak fully packed. There was just so many empty spots.

Mood lak low semacam, kecuali time meka tunjuk flashback clips dari musim Akademi Fantasia yang lain. Which tells us what?

Anyway... first and foremost... congratulations to the five finalists, and memasing sebab undian yang diterima, walau apapun kedudukan mereka dalam top five tuh.

Here are my thoughts on the show... bear in mind carutan apa-apa in still in the spirit of Akademi Fantasia punya show ek... and not targeted at them personally (since the show is now over).

Velvet - First of all the arrangement untuk Rembulan was pathetic!!!

Lembab semacam!

It was a potential powerful party opener.
Sebab nak this punchy intro, Rembulan would have been the perfect choice, tapi versi Sham Kamikaze punya arrangement, time pengkebumian je sesuai!

Seriously lembab. It was draggy and just totally, offensively boring and the song became a pale shadow of what it really is. Sadly enough, because of this, persembahan Velvet tak 'malatop' because of Sham's handiwork.

Someone please tell Sham la that guitar solos yang goreng sampai hangus is so 80s, just like his style pakai suar sampai ke pusat.

Horrible!!!

Kini Detiknya, lagu baru Velvet is THE best lagu original for the night, and definitely a radio hit for those with a decent sense of hearing.

Memang membuai... secara vocal, Velvet was not at her best, but she was pretty close as far as I was concerned.

Bab baju, time ni jer yang aku terhorror lak sikit. The cleavage thingie is ok sebab ada slip inside, but kain bawahnya belahan maut. Nampak sampai ke panty line katanya... (golek sat gelak gila)

Entahlah...

Velvet did good, and she should have been in top three, be it atas dasar persembahan malam tu, or the whole season overall.

Haziq - Kalao lagu baru Velvet yang paling malatop, lagu baru Haziq yang paling BUSUK!

Kesian lak dia trying his best for a song yang memang doesn't work.

It was mundane, boring and simply not showing any ability.

Pernah kan dengar lagu, 'Killing me Softly'?

Well in this case, it applies ler.

Memang killing me with boredom!

Aku tak paham tul time meka wat single ni nak dapatkan yang bagik orang tidur.

If that wasn't bad enough, baju daler nampak cam kanak-kanak Ribena ngan kasut putih yang dari jauh nampak ala BM 2000 ke Pallas Jazz je. Entah...

Pastu second tune lak pakai baju, ngan rombongan cik Kiah ala ala nak merebut title kak Ani je!

Vocally he did decent, tapi tetap Tora datang lagi ler midway.

Still, here's hoping that Haziq qill improve and that ada ruang tuk dia dalam industri muzik ni yang bukan saja susah melahirkan artis lelaki berkualiti, tapi more so especially dalam genre irama Malaysia.

Erm... I don't know what his future is going to be, but good luck jer lah.

I have doubts, and for his sake let's prove I'm wrong sebab it is a good thing that ada yang young generation ni minat gak muzik akar umbi ni (sayang lak peminat dia semua warga pencen jer judging from the fan club)

Farhan - Awmigawdddddd... Spain is absolutely, positively, ***** amazing!

Sapa yang tak paham dan kata busuk, ko memang bodoh, bangap, pekak, binatang blah blah blah because it was simply amazing for someone as fresh as Farhan to be able to execute that.

It wasn't flawless, but no one else that night could have done that song.

Period!

Ngan persembahan tuh jer dia da kill the show with her amazing vocals, lum agik lagu Ajai yang lebih trademark Sharon Paul tuh complete the show with her lenggok yang pukul abih competition!

What I do have a problem with is her baju.

Cam dengki je ada pihak dalam Astro ngan dia dari awal.

First pakai baju ala skin colour nampak cam kuda yang dianugerahkan blue ribbon for a horse show ke something like that.

Second lak pakai ala Elmo dari Sesama Street!

Binatang tul la orang wardrobe ni.

Bodoh ke buta ke... segalanya campur dengki?

Sheesh!!!

Apapun, Farhan was the real winner that night.

Big effing deal she came out third, we all know who did best.

Faizal - Aku nak meludah time Faizal wat Hujan.
Don't get me wrong, vocally memang takde masaalah.

He did ok there.

But kepitan dia nak tiru sora Sudirman tuh was just so wrong. Aku rasa cam tengah dok kat Red Box for a special karaoke Sudirman tribute competition je.

Untuk Lihatlah, aku ngaku memang lagu tu sesuai tuh dia dan baru nampakkan dia punya own identity. It's the second original song aku suka pas Velvet punya.

I really think he needs to brush up quite a bit more, and oh, he also needs an image.
Bosan image lepak Central Market punya pakaian dah. Again wardrobe Astro berjaya membuat sorang lagi bakal bintang jadik lawak depan sau negara.

Did he deserve to win?

I don't want to take away his win by saying he did not deserve it.

All I can say is, the real competition starts now.

So here's hoping Faizal proves me wrong and works hard to make something out of himself.

Lotter - I thought lagu Neves Pretty Ugly (bukan Nervous Breakdown seperti kata orang gila) was just a hodge podge of melodies and was pretty weird. Only the chorus was decent, but for me it was forgettable.

In The End was actually quite horrible, and Mamat Kalut yang jadik jury was simply dumb in saying at least Lotter leh bawak sorang.

Hello?

What planet you from la...

He even salah part rap tuh... bukan nak pertikaikan kebolehan Lotter, but please don't call critics that try so hard to be funny when they aren't... and make bloody fools of themselves with their silly comments which take up too much airtime.

Aarghh!!!

Stupid people!!!!

Allergic reaction to stupidity!!!

Can't they get people who know about music and performance dan bukan kroni yang ada kait mengait ngan Astro je?

What thing I can say about Lotter is, apa dia kurang bab vocal, he more than makes up for it in his performance, but his body language still tak nampak fluid, so that's one area he needs to focus on, apart from his singing of course.

Baju? Yawn...

Murah sangat nampaknya...

Pas abih, kami dapat the only 'kejutan' of the night. Iaitu show Prelude rejects. Perlu ke show ni? Angkat tangan sapa yang nak tengok sapa yang terkeluar dan bukan meka yang berjaya masuk? Hah? Wat per sebab meka da perform time AFMASUK? Sebab meka student ma ngok!

Apa? Meka perform lebih elok dari yang terkeluar? Abih wat per tak masukkan meka from the start mengong.

As usual, Astro displays lack of sense by getting the Prelude kids to perform and show up the others that they're better and some sense of injustice was committed in not admitting them.

Seriously, meka susah-susah bayar orang yang konon pros (ikut nama je) in all fields to do the best (konon) for the show, tapi takde hasil langsung....bazir duit je.

Baju aku dengar beli kat Uptown ek? Kesian bebudak tu... di mintak perform depan satu negara...baju pun tak leh sponsor ke Astro?

Susah sangat ke baju-baju buruk yang korang dok selalu pakaikan?

Weird lah... tak paham.

Liya, Jeff, Lynn, please take ni seposen and play the far far ok.

Hazama, Haider, Shaz, Tasha dan Leez, please improve lagi ok supaya you get to make something of yourselves in singing.

Menuju Puncak was kind of funny though sebab pas abih event malam tuh, aku cucuk Corrie sebab dia selalu marah bebudak, tapi nampak sangat dia nari Menuju Puncak pun tak betul.

Banyak slack....terus dia susun jari mintak ampun (takut sebab nampak orang gila sebelah aku yang dok jadik bouncer)

The press conference?

Hah... this was fun.

Fun sebab nama tuk media tapi ramai lak yang MENYIBUK dok nak observe kan.

Bangap!

Fun sebab ada yang dok sibuk nak tunjuk terer tapi kena hentaman kuasa gaban tulip katanya. (merasalah carut diri sendiri)

Sidang akhbar dalam lebih setengah jam tuh panas, dan memang sampai jadik perang lak. Majoriti targetkan Astro sebab KEGAGALAN Akademi Fantasia musim ni, LEMBABNYA tenaga produksi dan bagaimana serba KEKURANGAN idea meka kali ni.

Ni fakta yang tidak boleh dinafikan!

Jumlah AFUNDI musim AF4 - 7.4 million
Jumlah AFUNDI musim AF3 - 10.7 million
Jumlah AFUNDI musim AF2 - 15 million
Jumlah AFUNDI musim AF1 - Hampir 5 juta.

Jumlah AFUNDI musim AF4 (7.4 juta) + Jumlah SMS @15 (1.9 juta) = 9.3 juta
Jumlah AFUNDI musim AF2 (15 juta) + Jumlah SMS @15 (5 juta) = 20 juta

Jumlah AFUNDI diperolehi Faizal pada konsert akhir (34%) = 442,000 undian
Jumlah AFUNDI diperolehi Mawi pada konsert akhir (58%) = 986,000 undian
Jumlah AFUNDI diperolehi Zahid pada konsert akhir (28%) = 742,000 undian.

So adakah Faizal juara?

Doesn't look that way to me.

Especially since, banyak lagik fakta yang tidak didedahkan Astro. Seperti jumlah undian yang diperolehi Lotter ketika AFMASUK yang dipadam untuk minggu akhir.

Ada ura-ura mengatakan AFUNDI Lotter itu saja dapat tumbangkan Faizal abih. Spekulasi atau tidak, yang nyatanya Faizal hanya menang by 6% of the votes which is not much considering Lotter start with 0.

So juara Akademi Fantasia kali ni nak kata pilihan ramai pun... betul ke?

Kalau ikutkan kredibiliti Farhan tetap menjadi pilihan ramai, habih, kalau populariti pun bukan yang menang camna?

Salahkan siapa? Faizal? Peminat fanatik? Astro yang mengaut keuntungan?

You guys decide.

Banyak lagi soal timbul ketika press conference. Harus ler pas ni ada orang Astro yang katakan memacam nak tunjuk konon media ler yang tak baik memacam serang ngan soalan pelbagai.

Problem is kalao dibayar gaji pun, sanggup ke nipu dan menidakkan yang benar dan nyata?

Kan?

Whatever it is soal baju, timbul. Bab tu, bila aku bandingkan baju Farhan ngan Elmo dari Sesama Street, benda tuh dipusing dan aku dikatakan tak hormat pada pelajar.

Panasnya ati!!! Uwaaa salahkan kita mengkritik lak.

Kena seround balik ngan aku.

"Siapa yang tak hormat? Astro yang tak hormat bintang ciptaan sendiri. Esok bebudak ni kuar meka da jadi bintang. Hari ni ko pakaikan meka burok camni, jadikan meka lawak bodoh depan satu negara! Korang (Astro) yang tak hormat meka!"

Korang stuju tak statement aku?

Lum agik bila Elly Harian Metro bising pasal seleksi lagu yang "sakit telinga, sakit hati", meka kata ada panel. Tapi tak dedahkan lak sapa ahli panel (selain kroni producer dan yang kait mengait yang diketahui)

Panas punya panas, Aznil yang banyak selamatkan keadaan tuk Astro (memang salute ler Aznil - jangan tak demand lebih kontrak baru ek - they need you!) change the topic to sesi soal jawab ngan bebudak finalists yang diignore sebab tak narik langsung banding isu panas yang timbul.

Faizal jadik mangsa seterusnya. Hah...katanya memang dia takde lesen. Bak keta tanpa lesen time Tirai tuh. Pasni ada ler ada peminat (yang datang bermacam bentuk) yang kata apa salahnya kan?

Jawab pun tak betul segala sampai Aznil pun sendiri marah, "Faizal, bangun!!!!"

Blur maksima.

But memang bebudak lima orang tuh mesra. Sampai ada yang aku elak pun lari kejar nak bersalaman. Last-last ok ler leh gurau.

Pada mereka yang kata aku tak berani katakan apa aku tulis sini to their face, well, tell me next time you're there to witness it and I'll prove it on the spot ek just like I did malam tu.

Sayang tak sempat sembang ngan Velvet panjang. Lotter yang tetiba jadik paling rapat... aku penah direct kata aku kutuk sora dia sengau and perangai badut dia, but dia amik in good nature. Cool! Dia janji nak improve diri dia, and malam tu dia tanyakan tu ni pasal persemabahan dia. Ada jugak yang nak improve walaupun nak menang hadiah. Bagus...

Farhan lak yang pertama salam aku. Daripada saat aku memperkenalkan diri and we talked time perkenalan 20 orang, Farhan tak penah lupa nak carik aku tiap konsert. She is not a diva like some people say and I am sure she will never berperangai like one.

Faizal? Aku ok ngan dia dari mula, kan pilihan blog aku F&F dari start. Time last three or four weeks aku nyampah perangai dia yang nampak memacam. Sempat sesi basuh light-light tapi ok jer. Hope he realises apa kekurangan dia fast sebab this industry is not for the weak.

Haziq? Mmm... this boy has got some good plans, tapi dari apa yang diceritanya, I don't know how realistic they are.

Well, aku kang ada masa will discuss with them a lot more. Bukan nak glamer ker gatal ke. At least in time, bebudak kuar Akademi kawan ngan aku kenal sapa diri aku sebenar and anggap as kawan sampai bebila. Sampai ari ni, keluarga Fantasia ramai yang masih rapat ngan aku walaupun orang anggap meka tak glamer agik.

Glamer ke tidak... sapa yang menjadi kawan aku terima sedia ada.

Bukan nak kejar, berkepit, menggatal hanya sebab meka jadi tumpuan ramai like some I know.

Abih PC, kami ada jamuan, lepak semeja Umi, Diddy, abang Badrul, Amirul (kejap ada kejap takde - lari sebab kena buli ngan kita) as well as some other friends.

Pusing jumpa Leez, Tasha... seronok lak tunggu Imbasan abih.

Abih lak, sempat layan interview sat agik.

Esok KO sampai tak sempat gi abang Aman punya sanding. Sorry ler bro, tapi nasib baik tak gi gak. Dengar Mawi singgah terus semua fokus kat dia. (terbalik lak)

Petang nak kuar malas lak rasa, so lepak all the way until 8, then only jemput Fiebs untuk lepak sekali konsert Fantasia Mawi. Secara jujurnya aku tak pay attention sagat konsert tu, but ok ler time Mawi and Jamal and all. Kira Mawi banyak improvement ler vocals and performance skills dia.

Tapi highlight tuk aku, time Farhan.

Selepas dibuai sora dia, kami pun gerak gi have a drink, sambung carutan pasal konsert semalamnya, and then balik KO.

Semalam masuk keja tonnes of work. Today another round lak... abih je, including paperwork, amik kesempatan update. Sejam lebih gak ni... mak aiii.. panjang lak aku taip ni. Tak perasan lak.

Eh... aku update esok je ek! With some pics... letihlah jari bengkak da ni asik type!

By the way, sapa stuju nak tubuhkan Aiman FC? Aku rasa aura Aiman lebih kuat.

Sapa setuju sila pegi ke official page Aiman FC!

Atau nyatakan dalam ruangan komen di bawah, persetujuan anda dengan taip AFUNDI AIMAN dan tekan POST. Tiada sebarang caj SMS menguntungkan Astro akan dikenakan.

Apa kata orang lain pasal Akademi Fantasia?
Peminat Aiman
Peminat Dr. Fazley
Peminat Lotter
Peminat Zaihani - Ketua Wardrobe Astro
Peminat cameraman Astro - sebab asik dok amik muka dia

PS - Perasan tak apa beza dalam blog aku? Mulai hari ni aku subscribe to blogdrive. Which also means, setiap IP boleh dikesan tanpa masaalah, dan kaki kecoh kat ruangan comment bersedia untuk bertanggunjawab atas setiap komen anda.

Not to mention minor infringements gak akan kena ban. Sukanya aku....

Esok ada posting best. Pada sapa yang nak tengok gambar, esok aku letak ok...

Reactions:

0 comments: