Sunday, July 23, 2006

$%^& you!!!

First of all, aku cuma nak katakan, aku disappointed sangat ngan Astro.


Aku harap sangat they won't go through ngan kejutan meka ni, tapi nampaknya wat gak demi nak meraih SMS.

Yerlah kan... entah berapa SMS setakat ni meka tima.

Whatever... memang aku kecewa sangat.

Teramat sampai aku nak meraih Amirul keluar pun, takde mood. Dahler Haziq second last patut dia pun berambos sekali, tapi terselamat sebab Astro masih nak duit dari AFUNDI rich backers dia.

Well, money talks kan... ni bukan lagi pencarian bakat as far as I'm concerned.

Who cares kalau meka kena label mee segera? Who cares if they don't survive in the real world?

Janji meka leh bak masuk SMS....

Aku terasa tuk belah pihak Umi yang nitis air mata kekecewaaan perangai bebudak lima orang yang bertanding wat show semalam, because they didn't perform at all as thought.

Lantak ler peminat fanatik yang nak kata apa pun. Aku rasa hanya tenaga pengajar je tau perasaan sebenar bila menurunkan ilmu dan seolah tak dihargai sebab bebudak da tau, dok top five da dapat hadiah. Cuma hebat mana hadiah tuh je.

Screw it...

Aku support people who are really dedicated towards the artistry of the job, cam Siti Hajar.

Jelas daripada kritikan dia, and as well pas jumpa dia, dia katakan sayang sebab bebudak ni semua memang ada potential tapi tidak mahu usaha.

Aku kalau ikutkan malas nak blog pasal Akademi Fantasia, but then again... aku pikirkan ni adat competition.

Well, it may not go as I hoped, but like I said, the last laugh is on the fanatics who destroy the kids; futures by giving them false hope that they'll succeed.

Cam aku kata kena hamun ngan peminat Mas dulu (sapa lama kat blog nih leh ingat le...) tapi last-last, who ate their words, walaupun kat sini meka tinggalkan pelbagai kutukan dan kata-kata benci.

It's just sad that a lot of people salah ertikan emosi dan sentimen untuk dijadikan sebagai 'biasiswa' untuk meka yang tak layak.

Ok ler... malas go on. This is my evaluation.

Lagu Bonus - Aku Sudah Jatuh Cinta (Norsheila Amin)
Ok. Sebelum apa-apa, time ni untuk evaluation baju.

Hanya Velvet terselamat dari angkara the evil designers who decided to dress them.

Burok sungguh baju Haziq yang ala pinjam dari channel Vaanavil. And what's with the fluorescent red laces for the white shoes and the topi yang cam nak turun bendang? Tak sesuai at all.

Amirul punya pesen rambut tuh kenapa? The I got caught in the rain an rambut aku basah kuyup look? Atau the my hairdryer broke down motif?

Sodih!!!!

And Farhan tuh per hal ala tank top yang couple with this drapings of red sequinny thingies!

Hish...

And by the way, orang grunge tak pakai boots cam si Pejal.

Entahlah...Faizal sucked big time on this, while Farhan dan Velvet were the saving grace. Melodious harmonies were wishful thinking and ala ala je la performance meka. Nothing great.

And if that was bad... how about the 'wardrobe malfunction yang suar Farhan terlampau ketat kot sampai terlondeh nampak part of her ass?

Aku suka komen Siti Hajar yang aku rasa tepat kena. I think she focused especially on Farhan and Faizal sebab based on the quality of their voices, and I felt a frustration from her on them not utilising it to the max.

At this point, aku da mula persoalkan apa fungsi Tiara yang membebel...
Rating klubbkidd : (Buat cukup syarat je bebudak ni, so rating pun tangkap muat)

Farhan - Emosi (Sheila Majid)
What the hell are they trying to do tiba-tiba nak padankan Farhan ngan Haziq tuh.

Eeeewwww!!! As if!!!

Keji tul!

Farhan started out on bad footing. She had problems surprisingly on her lower notes out of what sounded like nervousness.

She excelled on the bridge and chorus parts.

Again Siti Hajar made the best comments sebab she stressed on vocal placement and projection.

Tiara was just occupying an empty seat and I didn't get what Adlin merapu.
Rating klubbkidd : (Malas.... and caving under some unseen pressure)

Haziq - I Need To Know (Marc Anthony)
I thought he started bersemangat and menunjukkan ability.
Seriously even I was surprised!

Tapi lum abih first chorus da mula karam da budak ni.

I don't know what accent he was singing in, with that pitchy and occasionally flat voice. Erm... tak nak belajar agik ler tuh pasal breathing orang dok sibuk ajar.

Camtuh ler hasilnya. Semput semacam. Haziq is the posterboy for the laziness of the other students yang degil dan malas tuk tima pengajaran mereka yang bertauliah dan berpengalaman dalam Akademi yang dok nak kongsi ilmu.

All in all, I thought it was a 'decent' effort from Haziq, tapi performance yang sesuai kalau ni konsert kedua dan bukan kelapan.

By the way, suka sangat Aznil kata baju dia 'sesuai' sangat ngan dia... read between the lines...

AZNIL ROCKS!!! Carut... jangan tak carut....

Oh by the way...kenapa Haziq semangat ek sangat time show dia?
Secara jujur aku terpegun dengan kesungguhan dia dan semangat never say die dia time show dia!!!

Apa pembakar semangat dia untuk mengatasi kesukaran membawa lagu bahasa lain, irama lain daripada apa yang dia biasa ek???

Lihat gambar disebelah untuk jawapannya...
Rating klubbkidd : (Average performance sebab second part hancur gila babas)

Velvet - Penantian (Harmoni)
I though she was the best solo performance of the night, which doesn't say much for this concert.

I didn't feel the magic at all.

Don't really know what to say because it was such an empty performance.

I like apa Siti Hajar cakap pasal orang kita yang tak reti nilaikan jeritan ngan nyanyian dan naik gila hanya kerana orang dish out a high note.

Tiara was taking up too much oxygen than needed but Adlin made sense with the agreeable statement that Velvet cam langsuir mengilai.
Rating klubbkidd : (Still nothing special)

Amirul - Jatuh (Adam)
I'm sick and tired of video playbacks showing Amirul act all monkey... we all know he's not really acting and just showing his true self... but what else can he do?

Yes, it was amateur karaoke night ngan dia pakai seluar tidur. Oh by the way, blusher dia overdose sangat... dan apa natang yang sangkut kat seluar dia yang ijo tuh???

Erm... sesuai ler kan stail rambut dia yang begitu... err.... mmm... ahh... yang sebegitu... aaaa... vogue... (gelak tak tahan ni)
He may have been honest time dia ngaku dia tak wat bubbling exercises and all, tapi aku bayangkan kalao tenaga pengajar mesti rasa nak pelempang kalao leh je sebab malukan meka depan satu negara.

Makes the faculty look like bad teachers when the students suck.

Setiap pengkritik yang tegur Amirul, dia wat muka toya ngan menjawab baik secara bosan tak kuasa, "ok... alright..."

Sheesh...

Mmmm... Tiara kata believe in Amirul's performance. Well... she also believes she can sing....
Rating klubbkidd : (The sad part is this is not the worse)

Faizal - Smells Like Teen Spirit (Nirvana)
Nak nyanyi sangat lagu ke laut, last last nyanyian memang ke laut!

It was THE WORST PERFORMANCE OF THE WHOLE SERIES OF AKADEMI FANTASIA!

Kurt Cobain is seriously rolling about in his grave with that defiling of a generation's anthem.

But at least now I understand why they gave him this song. The tune is so strong kalao dia tak nyanyi pun (which he didn't), people would still be pumped.

And sorakan tuh... jangan samakan ngan persetujuan yang persembahan berkualiti.

Again, performing monkeys get applause too.

Siti Hajar pointed a sad reality about Akademi Fantasia.

See how they fare nanti when they come out.

Big fishes in small pond, which usually don't amount to anything sebab overconfident ngan 'kepercayaan' fanatics.

Oh by the way, nampak sangat Astro nak tolong sapa. Kan da kata earlier, recording pasal ngan Lotter ngan Faizal mesti nak tunjuk. Undi simpati... jangan tak undi simpati ek... peminat Mas dulu pun abih duit kayakan Astro camtuh.

Pada mereka yang fanatik... amik ler wajah seorang juara!!! (tengok kat bawah)
Rating klubbkidd : (Dapat satu bintang bonus sebab orang terhibur ngan aksi lawak bodoh)

Lagu Bonus - Cinta (Melly Goeslow & Kris Dayanti)
The only real performance worth watching and listening. Tapi yang nih yang orang tak sorak semana nya.

What the f..... are you joking?

Kongkang gila kena sawan feeling Kurt Kobeng leh standing ovation, ni tepuk pun malas???!!!
Farhan and Velvet had their weak points but managed to put together a decent duet.

Agree with Adlin for the need on more interaction between the two, but loved the comments on bebudak laki tuh konon wat backing tapi takde sound pun.

Da memasing malas tahap gaban... and walaupun aku nak kutuk meka ni a trio of bums, tapi aku bersyukur gak tak dapat dengar sora meka yang mungkin menyumbangkan lagu tuh.
Rating klubbkidd : (Aku suka!!!!... tapi lepas satu malas sakit telinga, no wonder gak ler kan?)

Lagu Bonus - Bila Rindu (Ruffedge)
Yerlah tuh orang Astro. Kayakan Ruffedge lagik ek. Asik lagu bebudak tuh jer. Sapa ler yang pilih lagu ek... dan apa hubungan meka ngan Ruffedge agaknya.\

Tapi suka lak meka tunjuk video clip Faizal and Lotter dalam meluat sebab tuh antara yang menimbulkan tanda soal. Pasal apa?

Refer pada lyrics Dealova yang Faizal nyanyi... "Aku ingin jadi sesuatuhhhhhh!!!"

Nak gelak pecah perut... if I wasn't so mortified by their damn show.

The boys just didn't contribute except in the minimal harmony bits.
Aku tanak feel the emotion and shut myself off from it sebab it wasn't worth it. Another effort nak sympathise with the students.... hello... korang sedar tak seminggu lebih je lagi dua orang will be driving with a VIOS?

Korang berapa lama nak dapat keta tuh? And what did you have to do or what do you have to do to get it?

And korang nak melenting kalao bebudak ni sesenang tuh dapat keta dan hadiah lumayan tanpa usaha? Gila ke haper???!!!

Hajar again sent a very real message on the realities of the REAL WORLD dan bukan setakat kehidupan atas pentas Akademi Fantasia.

Tiara menyibukkan diri asik sebut terima kasih... terima kasih... terima kasih... mmm... very the masyarakat berbudi bahasa!
Rating klubbkidd : (bonus satu bintang gelak orang lain nangis dan tercari-cari tissue Premiere yang disponsor tuk lap airmata cover line)

So what did I think?

The concert sucked.

Tak pernah dalam musim-musim Akademi Fantasia sebelum ni, aku so many concerts in a row aku rasa haus sangat!

Sebabnya?

Aku rasa blatant favouritism dari pihak production untuk beberapa contestant dari semua segi, dari pilihan lagu ke pilihan baju. Dari pada triggers dan kejutan, sampai line-up of other elements which contribute.

Another is simply because bebudak ni semua, sejak tiga empat konsert yang lalu, semua da stop growing. Memasing yakin da mampu.... da akan menang....

Wat pe nak usaha kan?

Forget the hadiah for a moment, betul kata Siti Hajar pasal peluang mereka dalam Akademi.
Oh well.. tunggu enam bulan dari sekarang, tengok sapa berjaya di dunia nyata lor. Komen sini lelebih pun fanatik iya iya jer.. pastu ilang bila bintang atau binatang pilihan meka da ilang entah kemana.

Erm... kalau awal minggu ni aku da sebutkan pasal seseorang gibeks, aku rasa korang kena notice beberapa perkara.

Dahler nyanyi lagu yang menjadi indicator, aku suka bila Amirul masa terkeluar tuh, dia sempat ucapkan (aku tak pasti pada Haziq atau Faizal) sesuatu yang maknanya begitu mendalam.

"Jangan buat perkara pelik malam-malam."

Mmmm... renung-renungkan lah ek!

And check out these other blogs
mentallydisturbed (dia tak gi konsert minggu ni - tunggu carutan apa lak dia bagi)
badrulaftersix (sibuk happy Diddy dapat second chance tuk mungkin masuk balik Akademi)
maddox24 (sibuk AFMASUK Lotter... keji!!!)

*Bebudak empat orang tu akan membawa lagu bonus berkumpulan sahaja untuk konsert kesembilan. Waktu latihan mereka 9am sehingga 3pm setiap ari.
*Lapan orang lagi akan masuk ke Akademi mulai Isnin dari 3pm sehingga 8pm setiap hari untuk latihan lagu memasing yang akan dipersembahkan untuk konsert kesembilan. Meka akan dok luar, dan takkan serempak ngan bebudak lain. Lagu adalah dari wish list memasing.
*Undian AFMASUK bermula setelah tamat konsert semalam. Aku syorkan - Diddy, Zila, Karen ataupun Nora, tapi nampaknya lawak bangang bakal berlaku kalao ikutkan kedudukan AFMASUK sekarang.
*Diari akan memaparkan aktiviti kedua kumpulan.
*Sebaik masuk sahaja pada penghujung konsert kesembilan, peserta yang layak masuk final, akan memulakan dengan jumlah undian baru. That means zero... handicap yang diberikan pada mereka yang empat orang yang lain yang mempunyai advantage AFUNDi selama seminggu.

Reactions:

0 comments: