Thursday, July 06, 2006

Stairlights... yes... stair... not star

Aku malas nak ulas Diari sebenarnya, tapi sebab tugas tak selesai tuk nak 'usir' yang tak patut dan tak layak dari Akademi, maka tugas tuk nak jalankan kempen out with Haziq, Amirul and Lotter, lum selesai (especially Haziq)

Aku rasa lebih bernas kalao aku letak by point form, so here's my observations from tonight's Diari.

Ten things that happened in the Akademi yang diringkaskan, walaopon Asteo panjangkan jadik sejam ponya programming with the repeat of the same commercials.

1. Tau ler menang VIOS, tapi perlu ke endorsement lagik tuk keta. Dahler setiap konsert da sebut, ni nak waste entah berapa lama preaching about the merits of the car.
Tak perlu!
Later ada lak Petals endorsement (which I don't know ler how it ties in...) - read kat bawah.
Hanya mangkuk hayun yang gedik nak tengok pompuan cantik jer yang akan TERUJA (bahasa familiar tak?) melihat che ki ni dalam Akademi.

2. Lemau si Lotter tak paham konsep advertising katanya to believe that the car ad which show a Lock Ness like monster planting a decoy of a VIOS cut-out. Sodih!
Was it a stupid joke yang tak kena, or is he just an imbecile?

3. Sebab sebenar Astro masih lum bagik lagu Inggeris to Faizal has become more apparent. Mamat ni memang horror with no initiative to learn as far as I can see.
Ni ler the education system in Malaysia... dah abih sekolah pon haram leh at least decent speaking English. Camna nak maju... so much for globalisation.

Tengok masa second Diari, dia ala miming jer cara group song tuh dipersembahkan. He looked like a badly dubbed Japanese serial ler molot gerak lain, lain lak dinyanyikan yang sebenarnya.
Tuh ler pasal... masa sekolah sibok wat benda lain. Nak ngadu konon...if you had SPM level punya English pun, takkan lyrics To Sir With Love pun tak mampu. Lain kali tolong ek Astro wat ujian lisan English and Bahasa Melayu dulu ek sebelom benarkan bebudak tak prepared ni masuk Akademi.

Ni baru group song... lum solo lagik. Zila dok Jempol pon, usaha leh gak... ko ni nak bising jerk. Dah nampak pemalas streak in Faizal and I am starting to get turned off. Seb baik aku terlampau nyampah ngan Haziq as well as Amirul dan Lotter. Besides, antara semua lelaki, I still think Faizal has the best vocal... so sabau jerlaa...

4. Syafizawati has a problem with utilising the student's abilities. Dah sora budak tu sengau... sengau tuh pun leh sedap. But in Lotter's case memang ler sengau merengek, so what needs to be done is tell him HOW to use it within limits lor. Susah ke. I think Syafizawati is a decent vocal teacher, cuma dalam konteks time frame Akademi, dia tak pandai nak compact kan the syllabus to fit the Akademi's period of studies.

Time dia rehearse Da Bomb, dia berhati sangat nak follow Syafi punya advice, sampai takde tune lak... takkan dia nak nyanyi melody nbacking vocals lak camtuh???
Bak kata Fiebie, dalam minggu keempat keatas baru nak hissing, minggu keenam baru nak tell them what slurring is and all.

5. Velvet ler paling relaks for this week because her assignment takde pon pose any challenge. Camna selection lagu ni? I think there are a lot of areas Velvet still needs to work on, sebab in some parts, she is starting to look as lazy as Faizal.

6. Haziq is still horrible, dan sesapa yang tengok Diari pon aku rasa leh anxiety disorder. Gegemndang telinga aku begging for mercy ler setiap kali mamat ni buka molot dia. I seriously think he has a problem with swallowing his voice, sampai projection dia (or lack of it) sedikit sebanyak impacts his performance. Yang tambah sodih tuh mamat ni cam takleh tima pengajaran fakulti. Why bother then kan?

He has the singing ability of a wedding singer. Baik dok nyanyi je kenduri kawin kat Sungai Ramal or wherever kat Johor dari dia feeling kat Akademi.
Well... selepas Mawi, mungkin orang Johor nak promote anak lahir negeri meka kot... but I think Haziq is definitely not the one. Bak kata orang Johor... LEMAU!

7. Sebut anxiety disorder, as usual, kena la layan scene Haziq nak merayu simpati ngan condition dia. Shape up or ship out I say!!! Kalau tak mampu nak belajar, berambos! To become a singer or an entertainer, either you have it or you don't. And the only thing he has is the ability to sakitkan telinga orang.

Malas lak... I see Syafi and Ajai preaching the same thing over and over again tapi tak masuk his thick skull.

Hope Astro are paying the faculty enough to stand all this crap (but with the number of sponsors dok masuk tiap ari takkan takder kot kan)

8. Which brings us to matilah Petals softenmer pun nak tompang advert katanya ngan endorsement Andrea Fonseka. Cantik ker ko? Aku ingat agik tengok Miss Universe time dia compete. Malu jer....

And they brought her in.. for?

Strictly production eye candy yang membuang masa. Takde kena mengena ngan fokus Akademi. Kalau nak sebut pasal nasihat dan motivasi, dia sendiri takde background, and in fact... kan kita da ada Dr Eveready? Aku rasa cam production takde idea ler... either that or sodih nak layan setiap sponsor sampai tiap ari ada je scene camni.

This seems to be a major problem this season. Kalau musim lepas sakit ati sebab Tirai Akademi Fantasia MEMBOSANKAN ngan bebudak digunakan endorse every Tom, Dick and Harry to sponsor, nampaknya musim ni Diari jadik vehicle sponsor.

Tak subtle langsung!

Agak-agak ler sikit...

Da tengah program tuh ada iklan berapa lama. Perlu ke program tuh pun compriosing of iklan lagik.... whacked tul!

9. Merasalah sapa kata Farhan takleh gelek. Start jer nampak light-light dia gelek keras sikit, but through her effort, I'm proud to say that she's done it. Not too bad... tak sepower orang kurang waras sorang ni ler, but baguih gak.

10. I am sick and tired of how sometimes meka wat cliffhanger ending yang nak bagik suspen konon, tapi tak suspen pon in the end. Erm... so who cares ala ala ada sign No Girls Allowed tu?
Cepatlah Haziq, berambus dari Akademi supaya aku leh rilek dari nak wat ulasan harian Diari (kalao dia kuar ada lak Lotter dan Amirul lak). Hish...


By the way guys... nanti ada upcoming series ni aku nak update korang, that I will also be reviewing weekly, iaitu Ejen 016. You guys can check the site for more info for now, Esok jangan risau, aku akan rajin sikit update ek...


Reactions:

0 comments: