Friday, July 14, 2006

Spekulasi

Mula-mula aku nak buat entry lawak bangang sebangang nyanyian Haziq, Amirul dan Lotter @


The Three Stooges.

Tapi selepas the two episodes of the Diari, aku rasa nak gak wat entry molot poaka.

Aku ada beberapa soalan tuk korang fikirkan... tuk renungkan.

Semalam punya Diari, kesinambungan dari the whole week really, is the culmination of the 'telenovela Teman Tapi Mesra'.

Tolonglah... dah ler nyampah because adakah agenda Akademi ni tuk focuskan pada percintaan?

Ada kah keputusan undian awam yang sememangnya akan lebih pada cita seolah tuh perlu nak di engineered kan oleh pihak Astro?

That is just so lame... no wonder ler kena kutuk camna pun sebab serap Leez, Astro tetap maintain mungkin kehadiran Leez akan 'menghidupkan' Akademi. Bak cita cinta kononnya.

Well, senang je.

Kalau betul ler cinta cinta pelbagai tuh... kenapa Astro tak bagitau orang awam yang si Leez ni dah berpunya, da ada teman laki?

Bukan ke Leez ni 'mesra' ngan Boy dari Esdeco...? Alah... group Adam yang tak jadik tuh.

Pepandai lak ek nak guide skrip sepanjang minggu. Kalau ada yang nak katakan benda tuh tak skrip kan, meka terpaksa ngaku benda ni sedikit sebanyak telah di guide kan direction ngan pelbagai trigger.

Cuba tengok masa Dr Eveready cakap ngan Haziq tuh tanya pasai Leez. Not guided?
Seriously. People seem to have forgotten what Akademi Fantasia was initially all about.

Contoh, Diari ari ni, kedua laporan. Berapa banyak tunjukkan bebudak ni berlatih atau perform. I have no idea apa prestasi meka selepas minggu yang bercelaru dan kelam kabut sebab nothing was shown tonight.

90% fokus pada cita cinta ampeh tuh!

Adakah ni digambarkan as entertaining?

Programming da kebulur ek nak rating sampai wat gimik buruk camni.

Jangan ler terkejut kalao minggu ni, dalam konsert esok, kerana ada ler yang suka cita-cita cinta buatan ni, ada lak yang akan perjuangkan idea membuat kejutan dan serapkan Leez dalam Akademi.

Picture this possibility.

Tiada penyingkiran esok, Leez diserapkan. Ini konsert ketujuh.

Two more weeks to go to the final, singkir dua agik and they have top five.

Singkir lebih ke kurang ke... janji they're playing with more or less the same figure for the final.
Sebab the final will be anything from a minimum of three people (nak wat duit ma... so takleh ler kurang orang sangat) to a maximum of six (ramai sangat pecah undi tak untung lak SMS)

Paling tidak, kalau itu tidak berlaku, orang tak nyampah sangat si Haziq tuh kan... ada ler harapan ler contestant laki dari Semenanjung selain Faizal kan? Sebab kalao stakat Lotter dan Amirul, dominasi peserta laki dari Semenanjung tergugat because the numbers are too even and we all know AFUNDI dari East Malaysia is bigger.

Bangap ler...

Bukan nitik beratkan sapa kuar tuh talented ke tak. It all ends up to hype. And what happens?
Sheesh...

Cita cinta? Setakat ni memacam pasangan Akademi Fantasia meka cuba create and only Rosma and Khai yang jadi. Look at Felix dan Akma. Dah takder pun, tetap masa konsert mingguan meka nak kenenkan.

Cmon ler... selain menjadikan bebudak tu reluctant participants, you are cheating the audience. You are creating this huge lie, just cause nak untung.

Selepas meroyan... tarik nafas... aku tetap geram.

Dahler. Aku mintak kalau esok, Velvet jadi mangsa, biar Farhan ikut sekali.

Puaskan Astro dapat duit kaya-kaya, tapi hasil result yang kuar the three stooges.

Kita tunggu dan lihat nama Akademi Fantasia masa tu.

What a joke.

I don't believe the whole two episodes of Diari ari ni tak focus singing or performance but more to every other non-important element.

Hasilnya?

Kita dapat tengok betapa hebatnya Faizal lepas satu minggu baru dapat satu ayat in English. Woo-hoo!!! What joy! What an achievement! What a cause for celebration!

Isn't it great we get to see Lotter dapat sebut perkataan ngan huruf R di mana Faizal masih terlebih.

Meluat aku ngan airmata yang di provoke tu get a feel of the couple konon meka ni item, from kelas Umi punya performance, to Fazley's pesanan segment. Ridiculous.

The only thing worth watching for two seconds was seeing the whole Akademi LOOKING FOR PUSSY! (bab ni obvious ler si Haziq palin rajin, and definitely not the most subtle - sempat gelak dalam tension)

The fun was over when it turned to be Cat Farish sebagai tamu.

Selain cita cinta dua ekor ni, daripada Diari beberapa ari ni, as well as today, I think they're trying to show Faizal as the third person. Konon cinta tiga segi Leez minat Pejal, tapi Haziq minat Leez ler.

Hurmphh!!!

Scene dramatic Faizal kena pegang tangan Leez memang ler dia takleh feel. Kan Faizal sendiri cakap.... dia tak biasa ngan pompuang!

Merasalah sesuatu tahap cipan. Che ki gersang je akan pecaya dia ni dinch adik-adik.

So many scenes showing how great the Akademi is working on the kids. Contoh bab etiquette. Lotter time makan molot penoh tersumbat pun cakap ngan camera. That's as refined as he gets, ok.

Nyampah... nyampah... nyampah...

Tatau ler camna meka perform esok... ker horror sangat sampai editing terpaksa wat cita ni takut orang nyampah tanak tengok konsert. Tell me when meka tak penah tunjuk evaluation session time ari Jumaat.

Dahler....

The only good thing I can say is Lotter carut pun leh tahan.

Suka lak time last dia carut Adlin ngan tiru gaya ketika mengkritik.

Everything else?

A friggin' waste of time.

Sorry to all my friends yang call dan aku tak jawab these few days. I really don't feel like talking sebab am goin' through a little depression. Sorry guys... but need time to be alone. Hope all of you understand.

Reactions:

0 comments: