Sunday, July 30, 2006

Selagi ada...

Ok...aku kena banyak recap sebab beberapa hari tak update, kan?

Bukan apa, tapi menyibukkan diri sendiri sangat the whole week with work, thought I deserved some time off from blogging.

Ala... sehari dua je. Tu pun 'cuti' tak sengaja.

Sebab tetiba banyak lak planning muncul.

Contohnya on Friday.

Only had assingment with Jericho Rosales. Sampai photography lambat, call bilik manager Echo si Kish, Echo lak yang jawab sebab bilik takde dalam nama dia pakai nama manager.

Tengah tidur katanya kul 12 tengahari.

Terus mintak maap... sebab dia kata ngantuk sangat sebab wat breakfast programme earlier so nak curi tidur sementara tunggu. Ok jer... kesian lak dia sora tak larat, tapi nak wat apa... keja kena buat gak.After dia bersiap and all, kita wat photo session express (express haper... tahan sejam lebih gak ler) and then aku cakap kena ciao sebab nak rush. Sempat tukau email ngan Echo to keep in touch along ngan member dia si Kyle.

Pas abih everything, jemput Fiebie, ajak temankan sekali ke Astro nak tengok Dari Studio 1 : Zahid. Mana taknya, lama gak tak support aktiviti adik oren. Plus lagik, Nikki antara artis undangan untuk perform Caramu.

Sampai je, nampak mama dan papa Zahid. Rindunya tak jumpa my parents angkat. Berbulan kiranya. Also geng dari ZA8FC yang da lama tak join... sorry ek semua. Sibuk lor.

Anyway sempat tanya mama pasal operation hari tu and warded and all. So happy mama seems well. Then gi drop by dressing room jumpa Zahid sat. Sekali ngan Nikki and then jumpa lak si Edlin yang jugak jadi tamu untuk show tuh. Happy gak tengok Edlin ni... all I can say is, vocals dia banyak improve sejak the days of Akademi Fantasia. I guess all things are possible when you're hardworking and focused (merasalah bebudak musim ni yang pemalas).

The show akan tunjuk aku dengar pas Raya je, so nak ulas pepanjang pun tak guna, but I had fun to the max.

Masa nak gerak, singgah sat tengok Ning mati. Yeap... you heard me right. Ning masa tuh tengah shoot final scene filem Diva kat hallways of Astro. Aksi mati dia tahan selama dua minit (nak mati pun lama, rupanya ek?)

Fiebie bangga kerana statement trademarknya iaitu, "matilah mak...matilah mak..." beribu lemon diadaptasikan dalam lakonan Ning yang seolah ucapkan kata-kata tu melalui aksinya yang time tuh (wataknya bernama Kartika... so kalau jumpa Ning panggil Kartika ek) nak mati punya lah lama.

Gelak tahap babun tengok... last-last they apparently decided to reshoot sebab even they realised it took too long for her to die.

'Dia' singgah sat jumpa sebab singgah balik opis nak amik keta pas ada keja luar sikit.

Nothing much happened after that.

Siang tadi kuar awal sebab ada Malay Mail Big Bash kat Berjaya Times Square. Yang perform Nikki, Radhi, Ruffedge, Joe Flizzow... ramai ler gak. Aku layan camtuh jer sebab tak tahan panas. Last-last ujan lak.

Nuts. The weather is so extreme.

Best sebab Joey Channel [V] ada. Lama tak jumpa dia. Since he's Terrina's cousin (bini Emmett dari Butterfingers yang dok satu tempat keja) aku ok ngan dia.

Lepak lepak lepak... tengok jam pun da kul 5 lebih. Jalan terus ke dewan sivik. Patutnya jumpa Fiebie, tapi orang gila sibuk drama swasta kat rumah ngan trauma peribadi nya.

So lepak dalam keta layan lagu baru.Yerlah... semenjak dua menjak dah pasang DVD/VCD/MP3 player dalam keta ni. takyah usung kaset ke, portable CD player... ataupun minicompo (keji Fiebie!!!)

Cuma tinggal nak install screen je (tu je tinggal sebab feeling nak yang ala Pimp My Ride - automated katanya)

Hah...nak tau lagu apa aku layan over and over again?
Layan repeat je single baru bertajuk Drama - nyanyian gabungan diva dan divas to be in Ning, Nikki dan Yanie.

Kalau korang lum dengar, layan ERA sebab it's exclusive on stesen nombor satu Malaysia. It's a quirky, upbeat pop-opera dance song. Rancak gila, tapi jenis lagu funky yang vocals meletup.

The single started rotation tengahmalam Jumaat (pagi Sabtu) and you guys can catch it on ERA cause lagu tu sekarang asik repeat. Kalau nak lebihkan, apa lagi.. request ler kat Pilihanmu Di ERA dan naikkan lagu tuh kat Carta ERA. Speaking of the charts, lagu Caramu masih maintain tempat kedua! Not bad... thanks to everyone yang asik dok request lagu tu. Keep it up guys.

Dahler hari tu da naik nombor satu, keep it in.

By the way, Drama, akan dipersembahkan Ning, Nikki and Yanie masa Anugerah Era nanti, so watch out for that.

Kembali ke cerita aku, tunggu punya tunggu, sorang-sorang mula sampai bila hujan da reda. Termasuk Juan (yang kena samun minggu lepas, pas konsert) dan abang Badrul (baru balik Phuket - tunggu buah tangan apa dia bawa balik, kalau takde nak rajuk)

Hung around and then masuk dewan layan sembang sat ngan Umi. By the way, congrats Umi sebab daughter dia dapat Astro Scholarship untuk meneruskan pembelajaran.

Konsert pun bermula. Untuk aku, no real suspense because I knew Lotter would be in.

Did he deserve it? Well... first of all, benda tu kan SMS... nak wat apa kalau orang sanggup habihkan duit tuk masukkan dia kan?

But personally, I think he deserved it sebab aku nampak dia all out nak masuk balik.
In fact almost all of them perform begitu semangat sekali. Aku nampak semua usaha untuk do their best for the first time dalam siri Akademi Fantasia musim ni.

All except for Amirul yang memang cam tak kuasa. Sampai ditanyakan Adlin pun dia ngaku tak kisah masuk ke tidak.

Well... that just speaks volumes of the future for the boy.

Apapun, aku applaud each and every one of them, even though tempat duduk aku 'berubah'. By the first commercial break, actually aku bosan walaupun show semua ok, tapi cam malas lak sebab takde suspense seperti aku katakan.

Dalam isap rokok, last-last decided dok belakang to get a different view of the show.
I love time Menuju Puncak, sebab aku rasa buat kali pertama aku nampak setiap orang all out nak menari. Bukan cam sebelum ni.

Three quarter way into the show, bahagian belakang dewan, belah kiri kecoh, sebab ada kucing terlepas. Lor... ingat tikus ke apa... kecoh sangat. Rupanya kecoh sebab kucing tu 'ganas' dan main serang dan cakar orang.

Kucing sama yang jadi star naik pentas (promosi Friskies ke?...merasalah subtle advertising katanya) menghidupkan suasana BOSAN time medley Hail Amir dan Uji Rashid dari empat orang finalists.

If you thought orang terhibur kat dewan, I think most people were just having fun with the cat. That and the fact that semua tengah sibuk tatap aset si Faizal yang erm... stood out. Makcik-makcik dekat area aku dok gatal cita pasal 'bakat terpendam' Faizal. Bakat apa? Alah.... yang bakat besar tu...

Alaaa makcik. Kain seluar tuh camtuh ler. Ingat laki sikit ek.The only thing that threw me off the show apart from the predictability of it (the theme of Akademi Fantasia musim ni) was the OVERDOSE of programming tactic yang menjadi irritating konon nak nampak konon naya Aznil

Nak tunjuk result kali ketiga baru nak on. Apa da... it's not funny... it's just stupid.

I have to salute Aznil for the way he handled things though cause hidupkan suasana ler, especially time dia bak payung time letupan confetti tuh. Cool (meletup Julia xfresh punya idea)

How will this affect the whole scenario?

Well, all I have to say is this. Aku tetap mengharap Farhan dan Velvet akan finish sebagai juara dan naib juara (tak kisah seriously pasal who's first and who's second). And kemasukan Lotter akan pecahkan undi orang Sabah which is influential (which is obviously true cause the two AFMASUK tertinggi is Lotter and Rich, both Sabahans).

I just hope the Sabahan voters realise they need a quality act ler.

Apapun, jangan lupa ler AFUNDI FARHAN dan AFUNDI VELVET!!!

It's not impossible, and peratusan tak jauh. Jangan tunggu last minute lagi. Kerah AFUNDI sekarang jugak.

To a question from someone who reads my blog, apa kata kalao bebudak pompuan tak jadi?

Well then... kali ni mee segera yang terhasil bebetul mee segera lah.

Tu je.

Apapun, I think ALL of them (termasuk Lotter - and KECUALI Amirul) deserve applause because semua wat show yang begitu menhibur dan bertenaga serta bersungguh-sungguh. Ni tribute aku pada meka. It's not entirely your fault that Akademi Fantasia season four is kinda lame. And also Aznil too! *tepuk tepuk*

Alamak... tak sedar lak panjang gila babas posting aku. Entry balas dendam biasa lah kan... tu la akibatnya kalau da lama tak masuk blog (sekarang dua hari pun kira lama da)
Abih konsert je, gerak gi amik si drama queen sekali ngan ratu ambush ke Rebung untuk surprise birthday party untuk Bob (ala... Yusrizan Usop ler... Bob Akademi Fantasia musim kedua). Lama tak jumpa Bobo, ingat birthday dia sebab dekat aku punya. Ramai gak kawan lama tak jumpa. Yeay!!! Diddy ada sekali untuk meriahkan... sempat ler puji performance dia yang memang patut dipuji.

Alamak... dapat berita kurang elok, seseorang yang tak ingin jumpa ada call dia kata nak datang. Rasa nak balik je. Seb baik dia tak muncul sehingga kita balik.
Sibuk je... birthday ko esoknya lantak la ko!

The good thing though is that I bumped into my ex. Erm... tapi misteri menyelubungi sapa pasangan dia sekarang (gelak evilest!)

Sebelum end entry terlampau panjang ni, one more thing aku nak share, yang tak ada bloggers bebetul kongsi.

Pasal baju perkahwinan Siti Nurhaliza. Yerlah kan... ada yang sibuk jadi press release cita tuh dan nih. Kita yang dok tahu diamkan sebab benda tu kita cita dalam medium lain je.

Anyway sebab da pun kuar story, pada meka yang miss, ni ler info yang ramai mintak. Yang penting first hand ok.

Aritu aku ada sebut kan... pasal jumpa Natrah dari Embun. Story dia tetap tak pasti baju sapa akan menjadi pilihan Siti - but my bet is on the designer yang DIBAYAR untuk membuat baju.

Oops!!!

Michael Ong dan Khoon Hooi tak silap aku wat western wedding dress, manakala wardrobe aspek traditional akan dibuat oleh Embun, Radzwan Radzwill dan Anna Avanti (designer Indonesian yang meletup).

BUT I don't know about Anna sebab last dengar khabar meka punya side takde info pasal benda ni (ke rahsiakan) manakala Radzwan sibuk siapkan segalanya (tapi aku not a fan of his work, so not bothered).

As far as Embun goes, aku da tengok kain untuk tiga pasang baju untuk Siti yang direkanya.Dua daripada kain tuh adalah UNIQUE, memang takkan ada samanya daripada Christian Dior.

Harga spekulasi adalah RM15,000 untuk semeter for the one on the left yang patutnya untuk baju akad nikah dan mungkin sanding while the other is supposed about RM5,000 for the one on the right.

Mind you, setiap helai kain yang one-of-a-kind and unik tuh berukuran 5.5 meter, so teruskan spekulasi ler harga baju Siti tu ek. Hah... this is where mathematics come in handy.

Yang ceritanya RM15,000 tu aku suka sangat dan harap Siti pakai masa akad nikah sebab leh bayangkan kebaya moden ngan kain tu. Memang wedding of the year lah kalau jadi because dahler warna ala golden-beige brown, pastu trimmings dia lak Swarovski dan pearls. Pening tengok... cantik sangat. Memang dream wedding gila babas!!!

Atas ni sketch of how the dress will be, so korang dapat ler idea camna baju dia kang. Kalah wedding Erra Fazira pasni as Siti's wedding will be the dream wedding (judging by preparations lah)

Aku takleh cita apa details lagi aku peroleh sebab survey sana sini, banyak pihak mintak aku rahsiakan apa yang patut. Tapi memang lavish lah bab baju.

Sayang je pelamin bukan Pak Abu yang buat.

Eh ok ler... panjang gila babas. Kang kena hamun lak sebab meroyan sorang-sorang.

Eh... wait a minute. Ni blog aku. I can!

Tapi ngantuk lak. Esok maybe ada date lak.

Ok ler... kalau korang nak lebih komen pasal bab Akademi Fantsia punya konsert kesembilan @ konsert kemasukan, try these lovely sites :
mentallydisturbed (drama queen to the max)
badrulaftersix (patut berbangga Diddy pun perform bagus)
maddox24 (mesti tengah tepuk tangan Lotter masuk balik - berbaloi AFMASUK katanya)

Reactions:

0 comments: