Sunday, July 02, 2006

Konsert keberapa ni???

I'm sorry... what was that?

Kita kat konsert keberapa ini... mmm... hampeh!!! Tak ada peningkatan langsung. If anything, the students seem to be regressing rather than progressing. Bazir beras je dok dalam Akademi kalau setakat performance cukup makan.

I don't have a clue to how they're going to survive in the real world after this...

Malam semalam punya konsert was one of the WORST of the whole season, especially since it was already the fifth, tapi standard cam minggu-minggu awal and not halfway as it actually was.
First of all... aku nak komen bab fashion sebab aku tetap sakit hati ngan baju. Pesen kali ni improve ler sikit... tapi mungkin atas sebab aku dengar kali ni da masuk consultant bab tuh.

Tapi tetap... kalao korang perasan, skirt pendek Velvet coupled with the boots tak kena langsung sebab menampakkan betis dia yang ala pemain bola. So unflattering. Meka ni tak study ke bebudak sebelum dress them up?

And how about the other two examples di bawah ni?

Erm... tapi aku suppose meka anggap kelas ler baju tu sebab lampu tuh daripada IKEA punya catalogue. Still it was horrible. Tapi aku rasa tak ler sekeji seperti Fiebie katakan dia sebahagian dari tema Star Wars.

Even my favourite si Farhan pun not spared. Dahler masa show pakai baju tidur. Time Menuju Puncak dia tukar ler baju kerana perlu menari, terus pakai baju yang ala transperent light-light complete with this flowy material yang just was everywhere. Last-last nampak ler lurah dendam time menari. Nasib baik ler pakai bra itam. Cuba kalau masa time Ekin dulu (ingat tak review aku masa tu) yang baju nampak bra murahan ala Bee Dees - or worse RM10 3 helai kat pasar malam kat Keramat.

Pening... pening... but on with the show lah. Hmmm... malas sebenarnya mau review kali ni sebab tak hold aku langsung performances from these kids ngan ala tak kuasa nak perform gitu... someone please slap some sense into all of the remaining ones sebab almost all of them NO PROGRESS!

Kalau ikutkan, Haziq tambah teruk... Farhan pun down sikit... (tapi dimaapkan sikit asalkan tak melarat sebab dia memang meletup da pun) dan yang lain sama jer spiralling downwards uncontrollably.

And here's... the review.

Diddy - Biar Betul (Akar)
He was a little out of breath, but all in all it was a rocking performance. This time, aku rasa his intensity, yang usually buat dia nampak rigid and so calculative (merasalah Adlin kebas dari review aku dan Fiebie tapi tak diberikan kredit) worked in his favour.

Definitely the best performance from Diddy so far but I sort of agree ngan Juliza Adlizan punya komen that his main problem is the lack of identity when he's onstage.

He's one of the remaining few in the Akademi yang masih mengalami masaalah ni yang telah mengakibatkan penyingkiran Zila, so here's hoping he'll prove me wrong before it's too late.
Rating klubbkidd : (Patutnya tiga setengah bintang, tapi tolak setengah sebab dia terkejut tak maintain time bunga api meletup)

Lotter - Bila April (Fazley)
It was a good campfire effort. You know... cam korang gi camping, dok ngan kapok... nyanyi camni time tuh kira ko power la. But onstage? Mmm... I don't know.

It was so-so saja and not really that hot untuk layan a second time.

But I definitely liked how it was that acoustic rock ditty. Almost reminded me of Maman dari Teacher's Pet masa nyanyi Warisan Wanita Terakhir except versi ni cam tertelan helium sebelum bersuara la.

It came across better than I expect (but I didn't expect much anyway). For me, it just highlighted Lotter's problem with lack of versatility as with the majority of the students.

The final attempt to improvise kind of cemented how he didn't have a grasp of even the most basic techniques of singing.

Tapi the joke of it all was, pandai lak si AC nak dok komen pasal bab vocal lak.

I don't remember 4U2C being all that hot when it came to singing.
Rating klubbkidd :

Salima - Because Of You (Kelly Clarkson)
Time Salima nyanyi nih, aku rasa cam dia nyanyi lagu nasyid ketika mulut disumbat ngan selipar jepun.

Her problems were massive in terms of enunciation, diction... etc.

Ok, so she had problems with language. But let's progress from there.

Nyanyian dia slurring tak abih dan terlalu mendayu tuk something that was more along the lines of releasing this pent up emotion and frustration.

Tak guna ke kamus yang Dr Eveready bagi? And kalau pakai takkan ler nak translate word for word... apapun baju dia one of the worse!

Letak lilin ke cahaya apa kat celah kaki dia dah dia leh masquerade as a tanglung untuk Pesta Kuih Bulan.

Kesian Kelly Clarkson kalao dia dengo Salima dan tengok baju dia pakai yang tak kena konsep lagu... mesti garu pala sampai berdarah tertanggal kulit pala.
Rating klubbkidd :

Haziq - Juwita Citra Terindah (M.Nasir)
Start pun cam singing a badly composed lagu rakyat rather than this lagu pop yang tengah popular.

Tahap kesumbangan dia, korang kena dengar sendiri lah. Aku cakap pun, ada yang stok pekak badak tak caya kan? So kalau dengar... eloklah. Kerana dia, aku rasa from now on, aku kena pakai ear plugs je bila gi Dewan Sivik nak tonton konsert.

Yang paling tak tahan tuh signs of anxiety disorder tetap! Erm... takde ke aksi lain? Lain kali mintak ler Ajai pegang rotan dok sebelah dia. Perform jer dia nak wat aksi Karam Singh Walia dia, rotan sekali... komen si AC pasal Haziq rupa terseksa dan teraniaya, aku rasa lebih sesuai digunakan pada para penonton, both kat venue dan melalui TV kerana have to endure that horrendous thing he passes off as singing.

By the way, aku rasa Salima keluar minggu ni pun akibat dia pun sudah di infect ngan anxiety disorder la katanya. Yes, it's contagious! Mintak-mintak student lain tak kena... tapi mengikut gambar diatas, jelas terbukti it's too late!!! Quarantine meka cepat!!!! Lock Haziq up in solitary confinement and throw away the key!!!!
Rating klubbkidd :

Amirul - Lagu Zaman (SM Salim & Ramli Sarip)
Ouch!!!! (review paling pendek tapi tepat to describe that performance)
Rating klubbkidd : (Tambah satu bintang hanya kerana kesian takde bintang kalau tak)

Velvet - Sangkar Cinta (Ziana Zain)
Ok... it's official. Velvet is just getting too lazy to make an effort.
She is too dependant on her vocals alone yang dia tahu cukup bagus sampai tahap koreografi pun dia malas nak ikut sangat.

She even dropped a word early on.

Vocally she was ok ler tapi dia cam overconfident bila dia sampai some difficult notes that dia leh leka and screw up easier parts.

She lacks punch, and that's sad sebab aku rasa potential dia is quite overwhelming (just like the sight of betis dia yang the wardrobe department seolah nak highlight)
Rating klubbkidd :

Faizal - Terharu (Sweet Charity)
"Ko ni cam Ricky Martin - punya kerusi".... kata AC.

Erm... tak silap aku last week dalam review da carut Harun Salim Bachik kan pasal he made that comment. AC has been doing his homework I see... lain kali bagi lak credit if you have to plagiarise apa-apa ek.

But it was deserving sebab Faizal can't dance for nuts. Kadang-kadang tengok swagger dia ni cam drunken master aje. Camna tuh... lebih sebulan dok Akademi jalan pun masih senget!

Vocal ok ok jer... malas nak komen bab tuh sebab takde peningkatan takde penurunan, tapi dia ni... erm korang tengok replay. Dia ni paham lirik ker?

Dari penari empat orang tuh, perlu ke nyanyi line tertentu kat penari laki (gelak jahat sat! Tu komen cik Fiebie kat aku ler... so salahkan dia kalao nak marah)

Malas... I think it's a waste of time and words to continue. Aku rasa Faizal ni memang static, but the audience doesn't even care. He could fart onstage and people would still vote him (*sigh*)

Aku tetap sokong Faizal, tapi aku tak suka tengok dia terlampau selamba without taking things more seriously.

Here's hoping lor...
Rating klubbkidd :

Farhan - Biarlah Rahsia (Siti Nurhaliza)
Honestly... aku kecewa sikit ngan Farhan punya rendition.

It wasn't as good as I hoped it would be, sebab walaupun aku negative gila tengok Diari sepanjang minggu dia struggle ngan lagu tu, I still hoped for the best from her.

Still, it was a challenging song for her sebab unline orang cam Salima, dia tak boleh sangat lagu mendayu ni.

All in all, she didn't stamp her superiority on the song, and quite a few parts where she visibly slipped, tapi in a group of eight yang the best is only mediocre, Farhan was still the best of the night.
Rating klubbkidd :

Apa ler komen yang semakin 18SX ni kat Akademi Fantasia???

Hah? Kembang kuncup katanya. Intelligent ler sangat. Geez... those witty comments were really impressive ler.

Sheesh.

If you guys are looking for what I think of the performance of lagu bonus in persembahan berkumpulan bebudak ngan lagu Serasi Bersama dendangan asal dari Nurul dan Ajai, serta Menuju Puncak, sori ler but I really didn't have the mood to even look at the performance.

Time nak masuk break pas Farhan, kami dapat berita menyedihkan mengenai pemergian ayahanda tersayang Mawi... apa lagi...kami semua terkejut beruk.

Walaupun mungkin meriah ker haper bunyi lagu mengundang kami yang tahu untuk melupakan seketika benda tu... it was impossible.

And it stretched until Aznil made the announcement... I'm sorry but again I say couldn't gather my thoughts and focus on what I thought of the two performances, so memang tak sesuai kalao aku nak komen.

Aku one thing for sure tak setuju ngan komen Adlin pasal pemilihan lagu. Memang aku pun sedikit sebanyak rasa some of the songs hambar, but still I do not see what's wrong with testing the versatility of the kids.

Mungkin tahun ni nampak ketidaksesuaian lebih ketara simply because almost all of the kids TIDAK VERSATILE!

Aku ingat lagi dulu... masa musim kedua. Sedangkan Bob pun lagu Amuk leh bawak ngan bagus... apa pun irama.

And most of the kids were that way. Think back.

Kali ni... semua bebudak stereotype able to carry only one genre at most (tu pun sumbang mahram punya nyanyian).

So jangan disalahkan lagu... salahkan pembawanya.

I said it... and I will say it again. These kids are simply not improving.

At this rate, I don't see them performing any better even sampai final nanti. Biar konsert pertama atau sepuluh, tetap meka camtuh gak.

Bila nak improve?

The worst part is, bila meka kuar kang, kalao attitude dalam Akademi da camtuh, bayangkan bila meka da keluar, da jadik artis. Keras pala nak ikut cara sendiri, tak nak ikut tunjuk ajar.
Artis camtuh ker yang kita nak?

Astro better worry because perangai bebudak tu, will make people think more than twice sebelum menghabiskan duit AFUNDI kalau keadaan ni tetap berterusan.

Okler... da kul berapa... nak ciao balik. Tak tidur ler alamatnya ni...
By the way... thse are the results selepas show. Malas nak pre-show results sebab ranking seminggu tak gerak-gerak pun.


Camna ek undian Haziq tinggi sangat? Very the Misteri Nusantara.

Am I happy Salima has been eliminated? Honestly.. yes. Memandangkan tinggal Haziq yang turn me off, I hope that he too will ikut ler jalan Salima soon.

But then again... that's MY personal opinion of their worth to the Akademi.
Apapun, aku nak katakan sini... sebab ramai masuk sini aku nak caj tuk setiap kali korang masuk blog.

Setiap kali masuk korang diwajibkan AFUNDI SEMUA pelajar KECUALI Haziq at least sekali seminggu.

Aku tatau ler korang wat ke tak, tapi resit doa dimurahkan rezeki korang mengiringi (cam sial je aku ni...) Cadangan aku ni adalah supaya memulakan systematic elimination untuk pastikan Haziq keluar sebab dia je yang nampak sangat ada outside inteference dalam votes, tetiba melambung mendadak walaupon burok persembahan!

Apapun... don't forget ek to check these fabulous reviews :
mentallydisturbed (orang gila meroyan akibat tak makan obat)
mY kopitiam (molot takde insuran yang mega pedas!)
badrulaftersix (pejuang pergerakan AFUNDI Diddy)
maddox24 (gentle sikit nih kalau dibandingkan)
5thE (fashionista divine!)
Lea Laurielle (queenly musings)


Reactions:

0 comments: