Thursday, June 29, 2006

Work your way in

Aku ari ni pening ngan keja... dan sekali ngan beberapa masaalah department lain yang menggangu kehidupan aku.

Still whatever lah... I think I'll be going for a holiday soon nak get away from the stress. Sebab susahkan diri pun nak pening naik blood pressure because of the demands of work, what for kan?

Mmm... tapi sempat ler gelak ngan laporan Diari pertama Release stress terus.

Aku tergelak time mamat chef dari Adabi masuk tuh.

Pasal table ettiquette tuh memang la bagus ajar meka. But seriously I don't think that they'll be layng out any dinner tables anytime soon. So how much time was wasted on teaching them all that. Cooking too... perlu ke.

I mean, yerlah kan... nak tie in for Adabi's sake as a sponsor, but it was silly lah to take it to that extent.

Ten weeks in the Akademi, so little time for them to learn the necessary skills, pastu meka kena put up with all the commercialised crossover elements yang aku rasa menyemak jer.

Everything done could have been summarised into this.

"When you are sitting with tons of silverware, keeping it safe would be recognising the soup spoon, pastuh, work your way using your fork/knife/spoon from the outside in with each course."

Kan?

Kesian muka Faizal the most sebab cam lost jer bab tuh. Tapi at the same time, si Pejal ni kira very the domesticated gak ek. Tima masak, layout table, folding napkins semua... aku tengok dia dengan penuh semangat. Sesuatu tul...

The other half of the Diari fokus pada kritikan tenaga pegajar khususnya Ajai pada persembahan pelajar yang cam ting-tong... main-main sekor-sekor.

Erm... last-last si Ajai ditunjuk dipanggil masuk opis Ramli Sarip and meka ala ala bergaduh mulut kat dalam. Tu ler cliffhanger bab suspen sebelum Diari kedua malam ni.

Apapun, aku rasa salute ler kat Ajai sebab he did what he did (if kalau betul la dia panas sebab penurunan prestasi bebudak tuh).

Tak paham tul ada gak orang-orang (terutama langau/nyamuk kat blog ni) yang dok feeling nak manjakan bebudak tuh sangat. Famili ke fanatik ke... ingat lah sikit, bebudak tu kena kerja keras untuk 10 minggu je (kurang kalao di dush keluar awal).

Dah sah-sah keluar meka ada potentsi bergelar bintang, perlu ke manjakan?

Ada artis dalam industri ni hempas pulas nak naik bertahun punya usaha. Bebudak ni masuk je Akademi dimanjakan dengan segalanya diberikan.

All they have to do for ONE week, is learn one song, perform lagu tema, and later mid-way like this coming concert, learn one bonus song.

Susah sangat ke?

Pastu kena kritik, terus emotional breakdown. Kang bila jadik artis bebetul lagik teruk... leh tahan ke?

Kalau takut dilamun ombak... kan? You can finish the sentence off yourself. Ni sedikit sebanyak ler penyebab industri kita tak maju-maju.

Segala pak tahu yang beriya-iya never been in the industry reducing the professionalism sebab they THINK they know this and that.

Per per jer... nak gi melantak tunggu Diari kedua. Suspen gak sikit pasal Ajai dan Ramli Sarip ni cause I know Ajai is professional in his observation and execution in teaching. Kalau dok posisi dia sapa tak frust... demi kamera je kena kurang tunjuuk kalao tak ada ler mak bapak, sedara mara atau fanatik yang emo melupakan yang anak meka masuk Akademi Fantasia, dan bukan Taska Ribena.

Tengok Diari part kedua... mmm.. memang betul ler... Ajai ngadu kan.

Aku malas mnak ulas dan carut lebih ler Diari bahagian kedua... tapi aku nak stress the importance of this scenes.

Sebab the frustration of the tenaga pengajar ni... can be felt by the scenes showed. Just what are the kids doing... kenapa meka seolah main-main je lebih.

Aku komen sini tuk berapa ari da... ada je fanatik and family kan yang carut aku balik... masaalahnya tengok ler kegeraman tenaga pengajar sendiri.

Oh by the way... ada berita sensasi yang ada kena mengena ngan Akademi Fantasia on the way. By next Monday latest... nanti aku update sikit ek.

Apa pun... tu je la aku nak say about this Diari... cause I just wasn't too interested to bother with the rest of the scenes.

Nak tidur....

By the way... memang aku nyampah ngan orang drama swasta lebih... pada yang suka atau tak suka Farhan pun... ari ni memang... favourite aku pun menyakitkan ati aku.

Apapun...like I will say... aku puas ari ni Ajai luahkan pendapat aku selama beberapa ari ni iaitu bebudak tidak serious dan playing the fool sahaja.

By the way last scene tu... siapa gerangannya wanita misteri tu.

Ramai teka Siti Nurhaliza kan? Tapi aku tengok dari belakang cam tembam lak... Idayu pun mungkin... *gelak tergolek ni*

Ok ler... going to sleep!

Eh lupa announce... Fiebie is back!!!!

Reactions:

0 comments: