Thursday, June 08, 2006

Moo!

Ari ni sempat aku tengok Diari Akademi Fantasia in the comfort of my own home sebab balik awal. Mana taknya pas berkampung dalam opis merajinkan diri nak work off the stress! Weird huh?!

Start laporan Diari harian ari ni

Mak aih...ganasnya Velvet! Abih si Rich (dengar kemudian bukan RIch tapi Amirul) dikerjakan. Nasib pakai cushion jer..

Aiseh... isu berat badan lagik. Memang kehabisan topik tul la. Kali ni si pengawas sekolah rendah ngan Salima sok sek pasal how she lost her weight before this dan how she's gaining the pounds back on. We really do care, I'm sure...

Still, nak gak aku dengar cita si Salima ni... tapi sebab si Haziq melalak kat tepi tuh... half of what she said tuh irritatingly enough drowned out by Haziq ngan emo asli dia.
Suka bab Karen dan Farhan sembang pasal bab adik beradik... but kali pertama... in a long time sejak takde... aku betul-betul rasa semangat kekeluargaan wujud dalam Akademi Fantasia kali ni.

Seperti yang ketara dalam musim kedua... jujur...dan bersahaja. Bukan yang meka yang rajin ngumpat, and forever plotting dalam musim lepas. I suppose part of the reason I felt that way is definitely thanks to Farhan yang melayan semua cam adik-beradik. Sampai si Rich pon manja nak urut pala. Nak je sorang-sorang manja...

Aku tak paham babak seterusnya yang menunjukkan si Rich sibuk nak practise main gitar skali untuk tunjuk skill solo ala Sham Kamikaze sedangkan nyanyi pun belum betul.

I know his strength is in performing with his guitar, but seriously I think for the moment he's got to forget his commercial rock band past and focus on the fact that he needs to learn the basics of singing and grasp them firmly sebelum nak go all out. Still, mungkin ini saja untuk dia comeback setelah persembahan yang hambar minggu lepas, dan lagu yang tidak kena ngan jiwanya minggu ni.

Seperti mana wajibnya setiap episod Diari... kena lah ada adengan student membongkan. Kali ni menunjukkan muka Haziq membuta ala ungka, dan Rich berdengkur ringan-ringan.

Kelas vokal ari ni ngan Syafizawati lebih menarik, though in no part thanks to her techniques.

Cuma kelakar sangat sampai bebudak asik pecah perut gelakkan member cam Rich kena dera.

While most of the hyenas were giggling, I thought it was commendable cara Farhan mengambil nota dalam kelas Ajai. Teringat usaha Farah dalam minggu-minggu terakhir time dia amik notes over every one of her mistakes and such sampai Zahid dan Kaer mainkan dia.

Si Karen ditunjuk having a go at her song Kerna Terpaksa. Konperm ler minggu ni aku akan menggunakan tisu Premiere sponsored yang diletak di setiap tempat duduk dalam Dewan Sivik MPPJ. Feel sungguh dia nyanyi...cuma memang banyak lagi kelemahan dia kena perbaiki sebelum persembahan Ahad ni.

Pastu tunjuk lak Amirul tengah nyanyi Fiona... erm and you know what amazing vocalists 4U2C were kan... so Amirul managed to do as well as the original. Flat and monotonous. Adus.. lagu senang pon dia camtuh agik.. tak paham.. cmon ler Amirul... setiap minggu asik drop je. Masa sebelom Prelude aku suka suara dia... tapi skang da pening da.

Back to Rich again... man he's got a lot of work to do. But I have to say, he does work hard. Ke editing berpihak pada dia tatau ler kan. Suka sangat tengok dia dan Velvet wat lawak show miming (Velvet nyanyi lagu Rich, dan si Rich lak miming wat show ala Milli Vanilli)

Farhan menunjukkan her motherly skills again, this time dalam dapur dalam adengan wajib menampilkan produk sponsor, iaitu Mamee (si Kevin lak tak muncul tetiba tegur pasal MSG etc)

Kejutan dengan kehadiran Ning Baizura sudag dikatakan, dan aku perlu berahsia. So I did... tapi hati berdebar-debar wondering what was going to be done.

IN the end aku kind of disappointed because Ning talked to them about image and stuff, things I'm sure bebudak ni dengar tapi tak paham.

Apapun, Ning looked fabulous with her new hairdo... earring ala Sade pun cantik.

At the end of it, at least ada ler bab Ning nyanyi Sayang Di Sayang versi dia yang menjadi lagu tugasan Farhan minggu ni. Hope it helps her more.

By the end of the Diari, aku suddenly terperasan something. Mmm.. Zila cam kurang je ditonjolkkan. Biasalah... kena ikut giliran kan...

Tapi masuk Diari kedua masih tak nampak si Zila sangat.

Adengan lawak ketika menari antara Rich dan Karen yang sampai Linda gelak gila babas tuh menjadi pembuka selera.

Just when you thought the Diari was getting decent, adus.. si Faizal spoil mood aku ngan cita pasal kerusi urut ni, and how takut kena kejutan elektrik dan sebagainya lah and ended ngan statement 'orang kampung'.

Kenapalah aku rasa kekadang si Pejal ni cam nak meraih simpati je. Hish.. Zila tu kena perli toreh getah pon tak cakap apa. Ko ni insecurity dok kerusi urut nak camtuh. Aku salute si Lotter yang cakap, "Aku pun orang kampung...tapi..."

So it's not a kampung thing ek...mungkin Faizal ni jenis server slow kot. Kekadang tengok dia blur tak bertempat.

Tapi seperti biasa...Faizal bukak step power ngan mengangkang atas kerusi tu. Terus ramai melayan lawak... bukan je si Lotter tapi si Velvet dan Amirul sekali (Amirul rupanya... dari belakang aku ingat pompuan mana)

Menu idaman menjadi the next focus. Lotter nak ikan keli goreng dan ulat haper ah? Tak penah dengar lak dish tuh... but it sounds... erm... appetizing!

Salima pun nak ikan keli.. tapi masak lemak. Amirul nak pepperoni pizza (ngada tul), Farhan nak spaghetti (baru nak geram dia kata yang dimasak bapak dia, so leh ditima) as well as sambal mak dia.

Rich pun nak pizza gak (kenapa ni... pizza makanan ruji orang Sabah dah ker) sementara Haziq seperti biasa wat lawak tak jadi dia mintak kebab unta. ZIla nak sambal tumis mak dia.. plus almond chocolates. Faizal mintak 'keropok lekor asli piauTerengganu' (I think he's playing the cute and naive card once too often). Velvet mintak bambangan (tul ker tuh) and hinava (aku tatau aku eja tul ke tak... tapi aku penah makan sekali bila Nikki dan Yanie masak kat rumah semua makanan Sabah).

Diddy nak black pepper steak dan sushi (leh dimaapkan sebab minggu ni dia kena speaking sepanjang masa) manakala si Karen yang mula-mula kata tanak apa-apa sebab da banyak makanan dalam Akademi dan dia jenis tak makan banyak anyway, kata kalao ada kek pun best.
At this point in the diary, meka tunjuk si pengawas sekolah rendah (he seriously looks like kids who got beat up in school for being ultra dorks) played a word game ngan meka to make the longest sentence using the same alphabet for every word.

Soalan aku dua... 1. what the bloody hell was the point of that childish game... and 2. kenapa nama Lotter asyik naik serentak ngan lembu je??!!!

The diari came to an end ngan Rich kena marah ngan Corrie, but they didn't show the results of the 10 minute timeout and samaada Rich improve tak in the end.

As the credits were about to roll, I thought to myself... ari ni punya dua-dua laporan Diari Akademi Fantasia kira menghiburkan gak ler...

And then it happened. They decided to end it with Salima mengilai... oh well.. you can't have everything...

Reactions:

0 comments: