Sunday, June 04, 2006

Konsert minggu pertama Akademi Fantasia

Seperti yang dijangkakan, there was an elimination (padan muka sapa terkejut, tak baca posting aku awal-awal untuk elakkan dikejutkan).

And mangsa pertama? Nordawati Daud or Nora, mendapat peluang pertama dalam Akademi Fantasia musim ni tuk catwalk ngan beg Samsonite!

The concert all in all was the WORST Akademi Fantasia concert I've ever attended! It was boring...draggy...memang tak inspiring langsung ler, pendek kata.

And it was so bloody long for no comprehensible reason that separuh jalan, they had to rush through the whole thing untuk nak abihkan on time.Even I can't take about two and a half hours of screeching.

Apart from that, it was also the WORST attempt at the Menuju Puncak dance routine ever, dari kesemua musim Akademi Fantasia!

Mula-mula pun aku dah pening dah nak tengok bebudak tuh punya intro...I mean I understand the theme of it and all... tapi they reallyhave to know when things start to get horribly tacky...and Aznil for once...time tuh ler masa pengenalan tema...aku rasa memang membuang masa and made himself look silly.

It was worse when the kids came in...Diddy in trying too hard and being so intense had the silliest intro, while Lotter was the funniest for simply being his wacky self.

And the performances? I can safely safe bebudak dalam Akademi kali ni...semua berbakat...walaupun ada yang memang ketara...dan ada yang.. erm...sesuai juara karaoke. This was how they fared untuk aku.

Rich - Ai Ai Twist

Secara vokal, Rich didn't do as bad as I thought he would. He did come off ok with his own feel, tapi showmanship...ya ampun...for someone yang dah dua album...SEDIH!!!

Tapi dalam nak kutuk dia...kesian lak tengok baju dia pakai with that ugly print shirt, oversized jacket and maroon pants. Nampaknya Rich menjadi mangsa pertama nenek kebayan yang bertakhta di wardrobe department Astro.

Still...I think he could have done a lot better...and kalau dia terus camni...aku bagi dia beberapa minggu lagi...sekuat mana pun sokongan dia. Sebab kalau orang nak spekulasi kata because he's Sabahan dia leh dapat undi...aku rasa calon Sabah lain seperti Velvet dan Lotter anytime akan meyakini orang tuk mengundi mereka ngan persembahan yang lebih mantap.

Tapi kerana aku rasa irama ni yang paling tidak kena ngan Rich...aku tunggu minggu depan untuk peningkatan.
Rating klubbkidd :

Zila - Jangan Tinggal Daku
Sebelum aku komen performance dia...aku nak tanya...kenapa lak meka tunjuk clip dia sodih nak ngadu pasal parents divorced and all. Hello...she's not the only one from a household like that. And I think that's just cheap to exploit something like that...seolah nak meraih undi simpati dari dia. Benda camtuh orang kisah ker kalau dia jadik artis esok? Kalau nak wat sedutan sedutan seperti tu, the production has to put more thought into the whole thing...

Anyway...at this point...with the bland personalities of Rich before...and kemudian Zila...Aznil had totally made up for his silliness of the intro and commanded the show. Memang betul ler kalau takde Aznil ni...Akademi Fantasia ni tak meletop!

Zila punya persembahan ni...erm...I don't know ler...sama masaalah cam Rich. It wasn't enticing...tak ada umphhh!

Stage control was a bare minimum, while vocals tuk aku decent jer...takde yang luarbiasa dan hanya layak menerima an ok.

Apa yang Adlin merepek tuh? Dia nak speaking London tuh budak Jompol tuh paham ker apa dia cakap? Nama jer pengkritik tetap...it was as if he didn't know anything pasal background bebudak and where they came from...or watched the diaries to know more about these kids.

Nasihat tuh untuk bantu meka...bukan setakat puas ati pengkritik tak bertauliah dalam audience tau...so clean and clear ler sikit lain kali.

Si Ahmad Fauzee lagik satu hal. "Wajah kesayangan abang" katanya....mampos!!! Patutnya dia kata wajah kesayangan atok!

And last but not least...kejutan nak konon tunjuk Zed Zaidi ni...aku tak paham betul.Wat malu je Nora obviously tak heran and couldn't guess the surprise. And it cheapened si Zed punya imej.
Rating klubbkidd :

Nora - Perwira
First of all...baju yang dipakai tak menyerlah, and secara visual, dia tenggelam ngan pakaian backing dancers yang lebih nampak outstanding dari dia walaupun ala ala telah ditarik daripada Kiambang Dangdut kat Jalan Chow Kit.

And what was with that sailor thingie? Very the tak kena. Dahler choice of costume lawak bodoh sampai satu Dewan Sivik gelak cam sawan.

Pakaian mamat tuh cam Mickey Mouse Club...or worse still...a bad impersonation of Sailormoon!

Apapun...Nora sama jer ler kategori ngan Rich dan Zila...membosankan.

Say thank you to Ahmad Fauzee with another stupid comment yang memang mengisi 'masa lapang' kami dengan berkata, "Ko ada masa depan sebagai artis...rupa ada". Dia ni era apa punya aa??? Time warp sangat!
Rating klubbkidd :

Haziq - Tidurlah Permaisuri
Aku da kata berkali-kali. Mamat ni takde versatility langsung!

Nyanyi Mungkin Nanti pun feeling lagu asli. Patung yang dibawa Aznil keatas pentas sesuai sangat ngan Haziq because dedua had the same emotional range and the same amount of life in them. Pendek kata....kayu ngan kayu ler (ke plastik ek).

Susah untuk aku judge Haziq sebenarnya sebab genre muzik ni paling kena ngan suara dia. But even then, nak gak ler dia over ngan lenggok dia sampai sumbang katanya.

Body language dia lak static. Tak caya tengok ulangan balik. Pose ala Karam Singh Walia satu tangan pegang mic...satu lagik turun naik turun naik. Apa hal lu...ko tengah wat laporan loji mana mencemar alam sekitar nih?

"Ada pakej," kata Hajah...aiyak....pakej apa...pakej bungkus nasi lemak?
Kalau ikut suara...bintang asli...kalau ikut body language...artis nasyid leh kot.
Rating klubbkidd :

Farhan - Hujan Di Tengahari
Awmigawsh!!!! Ni baru star quality siot. Bukak jer mulot...terasa aku rasa cam kena pukulan sonic boom ala Street Fighter punya Guile.

Lemak...merdu...soulful...texture...soothing...banyak sangat perkataan leh guna tuk persembahan vokal dari Farhan.

Tak nyesal ler aku memang dok sokong dia sampai abih kredit dua phone abih!

Terasa cam penjiwaan dia ler yang menjadi buat kali pertama for the whole night so far.

Tak stuju langsung si Adlin punya komen kata improvisation dia lebih. Ni baru giving your personal feel to a song already known. Ini bukan impersonation contest woit Adlin. Apa daaa....

And bab komen tangan dia cam tai chi lak kata si Hajah...abih...si Haziq yang ko dok merembes tuh ko tak kata cam peminta sedekah?

Amazing...the best performance for the night without a doubt...and sorang jer setakat ni yang dah nampak cam tahap konsert final...harap dia leh ler bertahan sampai final...kalau tak memang rugi ler Akademi Fantasia tidak dapat claim untuk melahirkan bakat seperti Farhan.
Rating klubbkidd :

Amirul - Dengar Ini Cerita
Was he singing ke mumbling. Haram dengar sepatah pun sepanjang dia 'nyanyi'...if that's what you could call it. It was barely audible in most parts...and when you could hear his singing...you wish you couldn't.

Jadik show badut lak...and he became part of a three ring circus ngan show kelam kabut belakang dia.It was the most amateurish performance of the night...and kalau ada debat antara sapa yang patut kuar...aku rasa antara dia dan Nora jer (Nora menang sikit sebab gedik gila babas dalam Diari...)

Cuma...berapa lama setakat comel tu boleh bertahan...

Komen of the century.

"Not romen...romanceeee!!!"
Rating klubbkidd :

Salima - Apa Guna Berjanji
"Pandai masak air". Eh eh...pandai kan Salima wat lawak....rasa nak montah ijo dengo.

Apapun...nampaknya...Salima merupakan pelajar kegemaran nenek kebayan wardrobe department Astro. Pakaian cam dah masuk final katanya.

Tapi Salima ni kira pandai ler...I have to give her credit...sebab lain semua kena kritik sebab takde stage presentation...(kecuali favourite aku si Farhan) dia pun tetiba cam semangat baru. Hebat confidence dia.

Setakat tuh jer ler pujian aku untuk dia..sekian.

Peminat Salima jangan baca dari sini.

Tak mustahil ler kan Salima hidupkan lagu ni memandangkan dia naturally dahpun GEDIK!
Setakat goyang tuh...goyang nih...bouncing sana...bouncing sini ok ler...

Padan muka wardrobe malfunction ala Janet Jackson katanya. I could make another rude comment about that...but I'll refrain ler kan for once.

Bab vokal? Leh lar kalau setakat jadi juara karaoke Bintang Baru warong Pak Mat kat Simpang Tiga belakang sekolah rendah.

Boring!
Rating klubbkidd :

Lotter - Azizah
Memang dari segi rupa...Lotter kalah. Dari segi vokal...biasa aje. But seperti untuk majoriti yang menonton konsert pertama ini...that boy was simply THE MOST entertaining of the night.

Takde Fasha Sandha pun tak apa lah.

Apa kurangnya dia dari aspek lain, cukup dia cover ngan kejujuran dia melalu persembahan dia.

He was the only one who looked honestly having fun onstage while the rest cam layan buasir time nyanyi.

As expected...undian untuk Lotter skyrocketed immediately after the show.

Aku cuma harap...Lotter akan teruskan prestasi dia and that this is not a one time affair. Jadik pak lawak ala Felix ni...tak menjanjikan apa apa...at least Felix ada rupa. So here's a standing ovation for Lotter...and hopefully dia teruskan usaha dia.

Statement menggelikan dari Ahmad Fauzee : "Saya akan amik ko berlakon anytime".

Ada production baru ke bang oi...and erm...by the way. Filem ko penah laku ke...sekadar bertanya...
Rating klubbkidd : (bonus setengah bintang kerana aksi lawak bersalaman ngan Nora dan kemudiannya menghalau pompuan tuh turun pentas)

Karen - Pesta Muda Mudi
Aku nak start komen aku pasal show dia mengenai kak Yan (ala...nenek kebayan ler...)

Woit...kertu...baju salah era la! Karen pakai ala 60an...back up dancers dia lak ala Grease katanya!!! Isn't that Seventies.
Entah kenapa tapi bila aku dengar suara Karen cam Sheila Majid tapi versi vocal stronger (walaupun orang gila kata suara dia cam Sakura Teng...entah sapa tuh pun aku tak pasti)

For me...memang Karen ada package as an entertainer dan dia lengkap dari semua aspek...tak kira apapun bangsa dia ler. While she was just above average, she managed to execute singing and dancing well enough to shame the others...some of whom couldn't even get one right.
Rating klubbkidd :

Diddy - Aduh Sayang
Masa Diddy nyanyi...aku terasa cam dia miming lak sambil Ibnor Riza dok belakang stage menyanyi. Ok ler tuh...better than kalao orang asik banding ngan Ahmad Jais kan...

Yes, I have a problem with his tarian, and kenapa dia bongkok cam The Hunchback of Notre Dame? Ingat masa show dia jer for some reason...tapi lelama aku perasan dia memang throughout the night camtuh.

Adakan beban ketinggian menyebabkan dia bend over ...ker problem with confidence dan dia malu ngan ketinggian dia sampai dia cuba merendah kan dia ...

Can you say osteoporosis?

Vocally he didn't do as bad as Amirul...ataupun overdo it cam Haziq...tapi Diddy mempunyai masaalah where for most parts he was flat and monotonous. He was lacking dynamics in his vocals.

Adlin hammered it home mengatakan Diddy seolah terlalu intense. Masaalah nervousness ker...well, he'd better get over it sebab kalau ikutkan grade...dia leh tahan lebih lama dari some of the others.

Rating klubbkidd :

Velvet - Darah Muda
I'm sorry...but which part of making fun of people's figure is not rude? Especially when Velvet is the only voluptuous woman in the Akademi.

It's lame and pathetic! Dari musim pertama...Sahri kena...second si Bob kena...third si Fuad kena...bodoh tau...it's so lame to keep hyping on someone's body weight or size. Untuk aku...it doesn't matter. Asalkan aspek stamina ketika menyanyi dan membuat persembahan tidak terganggu...after all bebudak tuh dok dalam selama sepuluh minggu.

Astro sering salahkan penonton kerana mentaliti yang terpahat dalam pala otak memasing...but they should blame themselves for promoting that mentality. It was pathetic and lame for Aznil to continue on what was made as a joke in the Diari...kalau benda tuh nak anggap harmless...think about how it instills the notion that thin is beautiful.

Apapun...Velvet kicked ass dan membuktikan dia mampu mengalahkan yang sparuh size dia. Yes, she was the bigger woman for the night...VOCALLY!

Suara dia on par with Farhan all the way.

Only problems I ha with her performance...why Diddy kena nari ngan dia sedangkan he can't dance...and what the fuss was that stupid M.Mobile punya plug for? Bodoh tul...talk about badproduct placement! I guess no one in the production team has heard of subtlety before...

Only plus point from that was dapat tengok betapa Velvet excited ngan dapat cakap ngan mom dia (mom dia kan...sebab aku pun tak paham apa dia dan mak dia cakap)
Rating klubbkidd :

Faizal - Ingin Tahu
Ok...one thing we know for sure is...Faizal has no rhythm! Memang bab Faizal ni...dia tak ada sense of timing langsung!

Walaupun dia comel...tapi kekadang dia ni aku tengok cam badut lak...still he's amusing. Bab loghat dia...I never really had a problem, tapi masa nyanyi tuh did I hear him say "katakang"?

Suara aku rasa dia dan Diddy jer sora jantan power...tapi kelebihan dia sikit..dia ada daya tarikan walaupun mungkin tak sampai tahap aura Mawi.

Yang penting nya masa dia dan Zila tu nari...amboi...perlawanan bumper rupanya. Bumper Nogori lawan bumper Terengganu..and both bootylicious!

I learnt a new word today hasil Adlin...yang kata Faizal nari cam kongkang. Orang gila kata kongkang tuh sama maksud ngan monyet..atau ungka...kalau betul tuh...stuju ler aku..sebab it was as if his arms were just hanging off him cause they were too long or something and he didn't know what to do with them.

Rhumba!!! (as said by Hajah)
Rating klubbkidd : (bonus setengah bintang kerana memberi ilham pada Adlin tuk mengajar aku perkataan baru)

And that was it....how the kids fared. Bab Menuju Puncak...aduh! What the freak was going on???

First verse aku langsung tak kedengaran vokal pelajar perempuan. In fact...it sounded like only four people were singing! Aku rasa choreography was ok tapi memang takde semangat langsung daripada segi execution bebudak, cam !#$%^&!!!

The boys were the worst!!! All of them couldn't dance at all!!! Especially Faizal! Merasalah Corrie akan ngamuk ngan meka Isnin nanti! Meanwhile...Syafizawati and Ajai as well as Ramli Sarip should scream at all of them, especially the girls kerana curi tulang tanak nyanyi sebab konon focus menari. Cam sial!!!

Apapun...again...terbukti 'kejutan' penyingkiran seperti dijangkakan akan berlaku..did take place and Nora was eliminated.

Aku mengalir air mata... bukan kerana Nora tapi seperti orang lain dalam dewan...kerana Lotter yang asik wat lawak.

Ini kedudukan sebelum dan selepas konsert. Aku nak teruskan kalau leh trend posting the results supaya korang sedar kepentingan mengundi awal dan tidak leka sesekali.

Pada peminat sesiapapun...aturkan strategi awal-awal ok.

Posting istimewa petang Isnin. Nantikan...pada mereka yang biasa ikut posting musim Akademi Fantasia aku..korang tauler apa yang coming up...tunggu!!!

Review dan ulasan (bukan sama ke maksudnya?) yang aku suka baca...dan sememangnya tak bias seperti aku juga (especially yang first link)
mentallydisturbed
mY kopitiam
badrulaftersix

Reactions:

0 comments: