Sunday, June 25, 2006

Keep walking, boots. Konsert Akademi Fantasia 4 minggu 4

Aku tau aku ada posting 'hutang'... tapi first things first... mengenai konsert minggu keempat.
Permulaan konsert keempat Akademi Fantasia was something yang I looked forward to, kerana aku rasa ni la minggu dimana majoriti pelajar betul-betul dicabar dengan pilihan lagu yang tidak memberikan perhatian kepada kemampuan peribadi.

For me, the concert was one that was really going to test the abilities of the kids.

And how did they fare?

Erm... read on ler kan. Setuju tau tidak - all I can say is, you guys have to think beyond sentiments kerana walaupun musim ni nampaknya pengundi lebih bijak menilai bakat, there still appears to be some who votes based on looks, kesian dan sebagainya.

Apapun, aku nak komen sikit pasal intro konsert kali ni. It started out with Adlin's apology for what transpired over the last concert, which I think was good, both for him and Astro.

Tapi aku cam geram lak bila Saleem lak went on non-stop. Bukan apa... memang dia berhak bersuara, but I think it was too long drawn and that dia went on and went, which was unfair to Adlin who had apologised to Saleem over national TV.

After all's said and done, kalau you were sincere in accepting the apology, then perhaps you should act like it. Malas komen lebih... pikir sendiri.

Oh... and Kevin Zahri was just so bloody irritating... dia cam so in love with the camera (his second relationship after the affair with himself).

Now on to the concert.

Velvet - Dikir Puteri (Noraniza Idris)
I think Velvet genuinely started out well, but something went wrong by the chorus and she seemed to be really pitchy there.

Entah ler...

I salute her because memang susah ler for her to maintain her composure, singing and dancing as well, which I think she did fairly well,

Still she seemed too preoccupied dan terlalu fokus pada tarian dia sampai dia tak memberi perhatian pada stage presence dia.

Entahlah... by midway through the song, baru separuh jalan je dia cam hilang confidence.

Patutnya dia patut lebih yakin not only because she was the opening show, but also because she had this whole ensemble of not only dancer tapi also the backing of pelajar lain.
Camna tuh Velvet... AIYAK!!! Tak consistent lak... ni yang risau ni. I think she's losing focus, and Velvet better brush up real fast.
Rating klubbkidd : (Setengah bintang tambahan sebab kurang peluh kali ni)

Haziq - Buat Sang Puteri (Spider)
I have to admit, Haziq memang improve and he did better than expected. BUT aku tetap kata dia overrated because he was just screaming everytime the chorus came about.

Lagikpun, aku memang meremang bulu roma ngan aksi Karam Singh Walia dia yang tak ubah-ubah... except this time Karam with Parkinsons lak.

It's getting tiring... and I really don't know how orang leh anggap jeritan dia tuh sebagai vokal yang power. Come on ler guys.... this is ridiculous.
At least Farah dalam musim kedua, sedar dan cuma ubah bila dia strain high notes dia and resorted to shouting.

Ni lak...seolah orang kita tak tahu beza between singing and shouting!
Anxiety disorder katanya... aku lak anxiety disorder bila tengok camnih. Aduh...
Erm... tapi tak berani la nak ngata Haziq. Tengok muka dia... nak ngadu tuh kat mummy and daddy!

Horrors la muka dia!!!
Rating klubbkidd : (extra setengah bintang kerana usaha... patutnya at least tiga bintang tapi sebab menyeksa pendengaran dan jiwa aku ngan lalakan dia yang di anggap nyanyian kena tolak!)

Zila - These Boots Are Made For Walking (Nancy Sinatra/Jessica Simpson)
Her diction is far from perfect, tapi aku salute si Zila because she definitely made an immense efforts to perform despite her limitations.

Yang cuma menganggu aku sepanjang persembahannya adalah penari latar yang dok tengah tuh! Aiyo! Horror!!!

Pompuan tulen ke tak ni? Penari mana lak diupah Astro nih???!!!
One more thing, Astro pas ni kena klasifikasikan ler Akademi Fantasia as 18SX judging by wardrobe.

Perhatian ek... pattern baju telah diubah design nak sesuaikan ke the area yang dok meka nak promote sangat ngan baju yang sebegitu erm... sopan.

Nampaknya ada double standards dimana students kena cover up tapi back-up dancer ala gadis-gadis kelab dangdut.

Back to Zila... she was still too cautious, terlampau berjaga-jaga kerana takut wat kesilapan, dan seperti Velvet, kekurangan keyakinan dia mencacatkan sedikit persembahannya.

Patutnya she was taught to understand what she was singing cause I really agree with Adlin yang dia patut mainkan watak seductress atau penggoda yang bersesuaian ngan tema lagu.

Still, Zila gave a decent show... despite baju horror yang dia pakai crotchet knitwork ngan pattern ala patchwork quilt with sequins.
Rating klubbkidd :

Diddy - Nusantara (Kembara)
Aku rasa siot punya kelakar ler skit ngan Hamid Gurkha nyanyi kat Bora Ombak tuh... even though it was a guilty pleasure to be laughing at his singing. Mmm... orang tuh dah senja, tak elok gelakkan dia.

On Diddy's performance itself, I can see a stabilisation of Diddy's vocals, and how there is more confidence in his execution.

His ability to handle the choreography and vocals is commendable, but still I have a problem with his stressing concentration.

Dalam nak pastikan stage performance dia memuaskan, he was all over running like a headless chicken. I think someone has to talk to him about how to learn to enjoy those moments, and why he has to do what he has to do... dan bukan main buat apa yang di suruh saja.

Aku in two minds about him honestly, sebab next to Zila, being hardworking and all, he has a problem with projecting his real personality, which is more interesting onstage.
Rating klubbkidd :

Amirul - Khatulistiwa (Blues Gang)
First of all... perlu ke promote si pengawas sekolah rendah si Jamal tuh!!!!
Sheesh... anyway Amirul was nothing to shout about in the vocal department.

He 'Haziq-ed' midway ngan terkucil and ended up screaming the rest of the way.
Keep it real katanya... keeping it real would be keeping him out.

Kalau tak ada Ito aku da keluar gi hisap rokok je nak ilangkan stress kena layan nyanyian FLAT dia tuh. HORRIBLE!!!!!

Aku rasa Amirul is the only student yang paling tak progress langsung (saingan terdekat dia Salima and Haziq dari aspek ni).

He appears tone deaf... his singing lacks dynamics and dah ler time kena tegur Kak Ani... dia seolah kerek cam... he couldn't be bothered with the advice and asyik "Terima kasih...terima kasih...". Ni ler budak yang tak akan belajar langsung... kalau dia sibuk nak tidur... orang lagik nak tidur time dia wat show (except lalakan dia will keep you awake)
Rating klubbkidd : (Tambah satu bintang hanya kerana Ito on harmonica was fantastic)

Farhan - Tak Ingin Lagi (Misha Omar)
Perlu ke membawa Shazzy?
I think it was unnecessary for him to be there, but dengan adanya si Shazzy ni, aku rasa lagi terbukti Farhan mampu mengawal pentas, walaupun ada yang tompang menyemak atas tuh.

Body language and communication dia with Shazzy, the camera and audience was fantastic!

Vocal control dan breathing technique dia superb and almost flawless. Her improvisation would put Misha to shame.

Definitely... undoubtedly... the BEST performance of the night!!!

And most importantly... Farhan is the most consistent dari semua pelajar seperti dibuktikan daripada empat persembahan.

By the way, pada mereka yang tidak ketahui, Farhan bukan nyanyi sora falsetto sebab ramai puji control vocal dia ni in falsetto. Women do NOT have falsettos.

Read HERE and HERE for more info. So educate yourself and maybe you'll realise some talents are absolutely amazing!
Rating klubbkidd : (Kali pertama aku bagi five star performance - nak bagi enam tapi nanti orang kata aku biased lak)

Faizal - Wo! (Zahid)
Aku memang suka Faizal gila babas... tapi aku kena kata persembahan lagu Wo! Faizal was HORRIBLE!

Cam badut si Pejal ni...er... kenapa lak dia asik tenung kawasan dada penari pompuan yang dok nari ngan dia masa dance break tuh. Gatal gak budak ni... ingat gibeks... ke cover line sebab orang dok perasan dia sesuatuh touchy feely gituh.

Anyway, rap is something that needs an attitude in delivery... it's an artform, and Faizal was simply embarassing.

Just because he's cute, people forgive for screwing up the performance which was nothing short of disastrous!
Ricky Martin? Did Harun Salim Bachik make that comparison? William Hung mungkin lah...

At the end of the day, people have to admit this.
Despite Faizal punya bakat, masa time wat persembahan lagu Wo!, he couldn't sing, rap or dance.

And walaupun memang dia ada masaalah menari, aku rasa dia tak mencuba langsung untuk memperbaiki diri kerana terlalu yakin dia mempunyai ramai pengikut.

Walaupun Mawi dalam musim ketiga mengalami masaalah menari and dia sedar dia mempunyai sokongan kuat... at least midway Mawi improve sampai dia pun leh catch up bab tuh.

Faizal? I don't know... I'm starting to lose confidence in him.
Kongkang? Call him the whole simian family lor for all I care cause he sure dance deservedly into that one.

Memalukan saja tuan milik lagu, tak lain tak bukan, juara Akademi Fantasia musim kedua.
By the way... orang rappers pakai suar londeh. Erm... ni lak pakai atas pusat ke?
And erm... topi tu sapa punya ek sampai beso sangat tuh?
Rating klubbkidd :

Salima - Senandung Hidup Berbudi (Ramli Sarip)
Ngilaian and monotony of her whole performance is simply becoming too predictable.

Aku lebih tertarik fokus kat pergelangan kakinya di mana aku terperasan rupanya dia pakai flesh coloured body stocking yang sampai tahap tu. Erm... sopannya walaupun kain terbelah, pakai stocking katanya.Yang nasi lemak lima puloh sen terbonjol apa cerita.

Aiyak....

"Kalau saya yang nyanyi,...saya pun akan sedar dan insaf" kata Harun SALIMA Bachik.

First of all.. mamat ni punya work so award-winning ker nak justify his position to make comments? Anyway... kalau dia insaf dan sedar... erm... Salima camna?

Apapun, Salima sumbang and was one of the vocally worst of the night.... tak paham gak terselamat lagik minah ni. Nunggu masa je... tak sabar aku nak standing ovation tuk dia time dia exit kang.
Rating klubbkidd :

Lotter - Bertemasya Desa Gemalai (Ramli Saripl)
What the f**k was Lotter doing???!!!

He started was too low, and terus kesumbangan overdose!

Picking up he just picked up momentum and overshot the mark.

Suara dia boleh diklasifikasikan sebagai suara orang baru bangun tidur yang lum 'pecah'.
Kalau yang lain susah kerana tercabar dengan genre, aku rasa Lotter ni tercabar dari semua aspek.

He was definitely THE WORST of the night, even outdoing Amirul, Salima dan Haziq.
Diatas pentas... tengok elok-elok. Seperti member aku pesan... rupa dia dah mula ilang perbandingan ngan Aziz Satar (which is actually a cute comparison) and more similar to Toki (visual horror - merasalah nightmare)

He is succumbing to the worst fears I had for him which is started out with a bang... and since then spiralling uncontrollably downwards and sucking more and more.
Rating klubbkidd :

Sebelum apa-apa, aku nak katakan, aku nilaikan Zila, Faizal a little differently sebab tau mereka yang sebenarnya paling sukar membawa lagu-lagu tugasan memasing.

Aku rate kan Faizal low sebab takde effort, tapi aku generous ngan Zila sebab aku rasa she did try her best.

And that's what is partially important... not totally... but the effort counts for something. But of course at the end of it... results do matter.

All in all, aku rasa aku terhibur gak keseluruhannya konsert ini walaupun sakit telinga ngan binatang-binatang liar yang di benarkan masuk dewan dan melalak tanpa kira masa.

Menuju Puncak was the best of the season so far, with more energy and punch, walaupun Faizal tetap the worst. Bab tu, I have to say the best dancer is Amirul... but I suppose God gives a little extra to those who lack so much.

Congrats to Linda dan Corrie sebab berjaya gak dera bebudak ni nak improve.Yang pentingnya, selepas semusim senyap... pyrotechnics kembali untuk konsert Akademi Fantasia, menambahkan 'umphh!!!' pada show.

Here hoping meka akan ubah-ubah choreography untuk spice things up. And perhaps, supaya bebudak ni lebih focused on performing well for Menuju Puncak, harap-harap Astro consider tutup voting SELEPAS meka selesai tarian tuh.

This will also give more time to pelajar yang perform last sekali supaya mereka yang mengundi berdasarkan persembahan diberi masa lebih sikit.

At least kalao wat camtuh, bebudak ni risau sikit dan brush up their dance (note : Faizal kongkang) and takde ler bebudak ni curi tulang sangat (ada yang tak menyumbang suara and nyanyi at some points masa Menuju Puncak)

Please ler people... start voting based on QUALITY dan bukan sentiments ler... bila nak maju ni. Sampai bila nak camni... kalau hancur pun puji.
Ni kedudukan undian sebelum dan selepas konsert.

Seperti dapat diperhatikan, Salima sekali lagi terselamat. Dan mangsanya Zila.

Apapun, I think this is simply ridiculous. Mengikut sumber yang monitor undian, Salima sebenarnya menduduki tangga terbawah sehingga lima minit terakhir baru dia pintas Zila. Hmphh!!! Sampai bila ler nak terselamat ni...

Aku happy sebab pengundi semakin bijak menunjukkan sokongan untuk persembahan yang berkualiti ngan mengAFUNDI Farhan untuk menduduki lagi sekali lagi diatas.

Apapun, seperti biasa, Isnin tahu ler apa datang kan? So wait for that. Also cita pasal trip kat Singapore yang HORROR!!!!

Erm... aku terhutang ngan peminat Rich kan pesanan dia masa kat last Monday kan? Sorry ler time tu tak sempat, bukan tanak posting.. paham ler ek sebab aku rushing nak abihkan keja sebelum berangkat ke Singapore for four days.

Apapun, thanks for everyone who keeps supporting my blog and me too... I have been reading everything you have to say and it means the world to me, ok.
Sat... sebelum apa-apa, ni yang di janjikan...


Erm... seperti biasa, kalau tak leh baca tulisan Rich tuh, ni apa yang ditulisnya.

To all of you, thanks for your support and encouragement. I hope that you have been enlightened by my presence in AF, and that I will continue to entertain you wholeheartedly. Thanks again for your deeds. God Bless... - Rich

Apa lagi ek... ni wat peminat Nora dan Karen... ada pic istimewa dari meka ek... siap posing tuk aku, Thanks girls! Nak amik pic Yazer, Felix, Rosma dan Sahri tapi sibuk ngan urusan lain time tuh, so layan jer...

Bebudak Prelude pun ada tapi sempat lepak ngan Hazama sat jer hi hi bye bye gitu...and er Liya sekali.

By the way, sempat ler aku snappy here and there sikit, and I think ni pic aku suka sangat nak share.

Kalau ahli anggota keluarga pelajar lain sibuk bak banner dan sepanduk nak promo dan support favourite memasing, ni yang paling semangat punya promo bagi aku, iaitu kaum kerabat Zila. Salute tul tengok keta meka pun dihias.

So meka dapat ler anugerah khas dari aku ni tuk semangat waja. Apapun... kesian lak aku teringat sebelum konsert aku amik pic keta meka ni nak kongsi, abih konsert tersingkir lak.

Adus... why lah... masih tak puas ati aku walaupun tuk aku Zila tuh kekadang nunggu masa je rupa dia. Still, it wasn't her time and she could have improved more given the chance.

Eh eh... cakap punya cakap lupa letak pics lak. NI dia...

Apa lagik ek. Takut ada yang terlupa nak add posting nanti panjang lebar lagik ler next posting aku.

Erm...terima kasih Astro sebab jemput jadi tamu di Imbasan Akademi Fantasia kali ni. Jangan salahkan ek tak dapat banyak sebab waktu terbatas. Tapi besh sebab ngan Alam, my ex editor. Old times...

Ooh... I have more thing to share. Siapa yang tak suka lantak ler ek... tapi untuk peminat Nikki dan Zahid... here's a little bit of exciting news.

Selepas 14 MINGGU lagu Caramu masuk Carta ERA, hari ni, lagu tu bertakhta di NOMBOR SATU!

Selain radio Ria di Singapura (selama dua minggu), lagu Caramu juga kerap menduduki Carta Sepuluh dan juga Carta 20 xfresh dan masih antara tiga lagu teratas! Ni tak kira lagi kedudukan top three di radio Kristal Brunei dan juga Hot Fm dan sebagainya.Terima kasih pada peminat Nikki dan juga Zahid (you go ZA8FC-KSNM!!!) kerana terus memastikan lagu tu at the top!

Apapun, one more piece of exciting news is that, jangan lupa menonton premiere music video Caramu yang akan ditayangkan di Muzik@Ria bersama Yasmin Hani pada hari Selasa ni (tak silap jam 9.30pm) Rugi jer tak tengok... music video dia best ok!

Ok ler... aku rasa setakat ni jer posting panjang lebar... jangan lupa membaca ulasan dan carutan pendapat warga blog lain on konsert Akademi Fantasia, yang menjadi tumpuan untuk pendapat yang alternatif (seperti biasa, akan diupdatekan kalau terjumpa review yang power cili padi yang lain)
mentallydisturbed
mY kopitiam
badrulaftersix
maddox24

Reactions:

0 comments: