Wednesday, June 14, 2006

Hipokrit!

Sorry ler guys aku tak sempat update yesterday's ulasan dan carutan of Diari Akademi Fantasia hari Selasa. Sibuk korek cita... nak tau cita apa? Beli The Malay Mail hari esok kat muka depan!
Apapun, going straight into what happened on the Diari, the story picked up ler daripada cita lirik-lirik dan taju lagu mengarut yang telah diberikan.


Bab ni aku suka sangat tengok Papa Rock dan si Ajai ni berlakon, real siot. Siap leh wat nyanyi semua kan like it's for real.

Tengok muka-muka budak-budak tuh horror sekor-sekor aku gelak cam owang gila.

Anywway masa dapat lagu sebenarnya, aku letih lak tengok Faizal practise. Aku masih sokong Faizal, cuma aku cam tension dia dapat lagu Ganu Kiter tuh cause I wanted him to prove to be more adventurous in his attempts, and somehow Astro is not allowing for it.

Paling seronoknya si Velvet lah.. or as she say, "So siok!"

Muka penyu menyusul... sapa lagik kalao bukan Salima wat muka sedih.. leh dia berani kata lagu Obsesi tu, "tak penah dia dengar etc... tak penah tau pun ada lagu camni kat Mesia". Opah hang.... kalao you turn on the radio the past few months, mesti dengar punya. Don't ler reveal your own ignorance.

Nyampah tengok muka M. Nasir... and tak kuasa Rich nak membodek ngan tak abih-abih go on about "saudara M. Nasir".

Velvet dan Faizal ada dalam scene lawak memasing practise lagu sendiri. Sebut practise, meka tunjuk ler Salima sekali tengah practise lagu dia. All I can say is, kalau sesapa ikut Akademi Fantasia dari musim pertama, korang ingat tak time Atie nyanyi kat tangga nak practise lagu tuh?

Memang Salima ni... erm.. Astro kena dapat sponsor pengorek telinga.

Aku nampak Lotter dan si Zila trying hard to get their songs right, while Haziq was just... erm... entahlah. Dah naik malas dan muak tengok muka dia.
Farhan dan Velvet lak, memasing menunjukkan meka bakal tak menghadapi masaalah ngan lagu tugasan memasing.

Rich? Dia, Salima dan Haziq leh pakat wat satu geng ler... hadiahnya piala SUMBANGsih!
Kelas Syafizawati, Amirul dan Haziq langsung tak serious time vocal lessons, manakala si Salima ni time practise lagu pegang muka camtuh kenapa? Sakit gigi ke???

Dalam kelas Ajai, masa tengah practise lagu Zila, si Salima lak over gedik-gedik cam ungka, bontot kena gigit semut.

Gimik memperkenalkan tamu dengan Kak Engku masuk sebagai cleaner ni was quite nicely done, and I though memang benda tu did show something revealing about perangai bebudak.
First nak rush tolong 'kemaskan' ruang tamu bersepah tu, si Farhan. Si Salima pun leh lari tuk nak tolong.. ok gak ler tuh (the only time aku puji Salima setakat ni - mahal tuh!) diikuti Zila manakala yang lain tercegat je tengok.

Aku suka komen-komen Raja Azura about how lagu macam skrip.. ada jalan cita, kena paham dan bukan je hafal supaya penjiwaan not affected. Wait a minute! Check balik posting lama aku... pasal kertas Double A. Ingat tak aku sebut pasal bab tuh...

"Kita kena jujur, kalau tak suka kata tak suka"

Kak Engku.. salute lah! Masaalahnya orang memang tak suka dengar yang sebenar pasal diri mereka. The truth hurts... time cakap benar, orang kita ni, biasalah... "ko dengki.... busuk hati.. buta seni.."

Tudung Pondok Buruk? Tudung saji pun leh bagi kat Salima. Tak heran...

Dalam kelas Corrie, nampak sekor-sekor masih lembik. There is no energy or punch in their movements, and meka semua ni kira kalao setakat standard tahap RTM punya backing dancer leh la...

Time ni aku confuse... kenapa Velvet asik main rambut dan pose depan cermin. Mmm.. quite vain isn't she?

Dalam kelas Umi, bab antara Velvet dan Salima tu, aku puji tul si Velvet punya lakonan. She was emotionally moving, utilising her physical exterior to add to the emotions of her character. Salima just had no depth.

Kalau Velvet lakon ala Fazura punya standard, si Salima ni... erm... kira taraf extra dalam cerekarama RTM yang make up jer lebih tapi lines tuh cam reading je.
Boo!

I like Umi's explanation of perception and how the kids could really be something else and yet be potrayed as something else to the view of others.

Aku rasa penjelasan Umi tu... memang orang patut renungkan.

You see... orang tanya aku memacam, like ko tak rasa bersalah ke kutuk bebudak ni semua camni. Pastu meka kuar ko buat baik.

Jawapan aku senang.

Akademi Fantasia is a competition. Time meka dalam Akademi tu, kita berhak treat them as competitors, and you know, in any competition, berdaya saing tu tak bermaksudnya jahat.

Same with being critical... it's only as cruel as the competition really is.

Kalau meka gedik.. ke over.. ke sumbang suara.. kenapa lak kita tak berhak kritik? Da tayang kat TV.. da kita tengok... da kita AFUNDI...

Kalau takleh tahan ngan kritikan... jangan jadi artis.

But to be fair, meka yang lama ikut blog aku pun tau. Sejurus sahaja mereka terkeluar, tak kisahlah aku suka atau tidak, aku menyokong usaha mereka untuk menempah nama dalam kerjaya seni.

Dari Akademi Fantasia musim pertama, kedua dan ketiga... ada yang hebat dikritik tu, aku siap tunjuk posting yang lepas-lepas... sebab aku bukan hipokrit. Aku mengkritik dan menegur untuk kebaikan mereka.

Why am I saying all this? Because people get too emotional sampai habih competition pun terbawak that hatred.

Thank you Umi for that advice - and hopefully people will listen to what you told the kids and look deeper into that and understand... it's all a TV programme at the end of the day.

Reactions:

0 comments: