Thursday, June 01, 2006

Faizal oh Faizal...

Mmm...aksi hari ketiga dalam Diari Akademi Fantasia sudah mula wat storyline repeat katanya. Well, what can I say...perlu ke ada recycled antics of naming the bloody in house camera.


Masa Farah dulu gedik ngan kamera it was cute ler cause no one had done it, and Farah brought a sense of innocence dengan cara dia nak manja ngan kamera tuh. Especially ingat time Akademi Fantasia musim kedua nak abih tu, it was so touching to see her get emotional parting with the camera.

It was so fake masa musim lepas, and this season, it's even more so. Aiyo...tak payah ler...pas tuh berapa minit nak tunjuk footage. Is that supposed to be cute???

Yeeeeeeerlahhhh tuuuuuh!!! It's about as cute as Fazley, Kevin and Salima...and you know what I think of them personally.

So aksi nak menamakan kamera, and make a big thing out of it, tak payah ler...

Mmm...bab ada student kalao sakit ke apa tuh, why is it everytime nak posing ngan medication to prove that they're really feeling poorly.

Merasalah lepas ini ada klinik nak join sponsor untuk Akademi Fantasia. Abih...semua pun sponsor kan (cuma bab wardrobe je tak insaf insaf)

Yerlah...tengok dia punya closing credits untuk Diari...mak aii...Friskies pun sponsor katanya!

Sapa yang makan Friskies???!!!!

The emotional rollercoaster is taking off to a slow start, but today punya two episodes nampak ler the humanisation of the kids.

Contoh si Amirul, nampak da mula tertekan dah dengan kekurangan daya nak menghafal lirik. Tapi as much as Amirul is one of my picks, aku rasa nak bagik makan selipar jer sebab wallowing in self pity. Cmon ler...baru hari keberapa da camtu!

Hish....toughen up ler boy...pastuh bila da camtuh, tanak lak pay attention in vocal classes. Cam mood depressed jer. Time ni si Fazley enter frame tak wujud lak...ish ish ish...

Sebut nama Fazley ni...apa lagi...seperti dua hari sebelum ni, nak tunjuk ler doktor nih nak feeling bagik the answer to the problems of the world. Kesungguhan Astro nak menjual sangat muka Fazley ni aku rasa memang tak perlu ler.They should focus more on the effort dari bebudak tuh, kesungguhan mereka dan sebagainya, daripada overemphasizing minor problems.

Menampakkan bebudak ni lemau...bangap dan manja sangat.

Dahler bab Fazley ni aku nak kritik lagi...perlu ke time nak advise Faizal hafal lirik...memberikan teknik bebudak tuk berdepan ngan SRP/SPM ker apapun peperiksaan. Hafal katanya...tulis katanya...

Well...that may work with exams but it sure as hell won't work with songs, mangkuk...

Bila seseorang hafal lirik sesuatu lagu camtuh, it doesn't take into account, melody or penghayatan lagu, and sekaligus kerja bertambah berat untuk nak complete themselves with these necessary focus points as well.

Method dia nak promosi ni salah, time consuming and detrimental (lagik merosakkan ler) to the effort of the student in remembering the lyrics.

Patutnya understanding of the song, the flow, and the melody is enough to jog one's memory of a song's lyrics. Mampus laa kalau budak tak bijak kena nasihat ngan Fazley ni jadi kayu jer time nak perform.

Kan buang masa spewing crap...hasilnya...bukan Faizal ikut pun teknik dia (more on that later)
"..rasa lebih tenang..." kata Faizal ek mengadu kat Fazley. Tapi tak ikut pun!

And they have to waste TWO diary reports on Faizal melayan gila glam Fazley...adusss....berapa minit tuh. Konperm Astro nak jual rupa je...tapi seb baik ari ni tak nampak muka Kevin...walaupun Faizal dan Fazley menghias Diari lebih-lebih lak.

Terasa to an extent cam meka berdua ni in Diari Akademi Fantasia setelah stranded on a desert island berdua jer.

On faculty members, ari ni nampak ler Syafizawati wat keja. I don't see an appeal to cara dia mengajar, and her techniques don't strike me as anything original in the syllabus, so tak nak komen cara pengajaran dia. Tunggu lebih peluang tengok dia ajar dulu.

So kembali focus on pelajar-pelajar.

Nampak ler Astro mula nak pasangkan Faizal and Zila.

Mmm...nampaknya bukan Diddy yang feel handsome ni yang the hunk of the Akademi.

Mana taknya, dah buang masa layan Fazley tuk teknik hapal, last-last kangkang atas kerusi, terus kelam kabut ramai yang nak nolong dia. Memang lah bagus tolong...tapi perlu ke si Nora lak lelebih time dia dan Karen sekali ngan ZIla nak ajar!

Mak aih...Lotter pun join...perghhh...hebat Faizal...sampai semua sanggup jadik cikgu gara-gara kangkangan dia! Amirul muka nak nangis tak leh hapal takder yang nak tolong.

Mmm...nampaknya tanpa kehadiran cikgu Fati yang selama tiga musim menjaga bebudak, naik lemak lak sekor-sekor.

Haziq tuh...bukan nak focus assignment, nak syok sendiri kat piano. Ko ingat ko masuk pertandingan lagu asli dah ker dik. Focus tugasan yang ada tuh. Latih ler sementara ada masa.

Si Velvet pun...erm...lagu tugasan dah perfect ke dik melayan emo katy CD player sponsored.
Nampaknya kalau tiga hari pertama dah menunjukkan perangai-perangai sebegini...entahlah what the next few weeks will bring on.

By the way, dengan ketiadaan monopoli Kevin dengan sikit jer focus kat muka dia (Farhan tak nak focus...nampak pilih kasih sangat cameraman melayan sesetengah pelajar gedik dan leh jual aje), idop aku senang sehingga...jeng jeng jeng...

Dalam tak nampak muka residen poyo...tetiba enter frame gak, walaupun hanya the reflection in the mirror katanya. Erm...keluar rmasuk. Hish...takde tugas dok diam. Jangan nak posing.

Cantik ke muka ko?

All in all I really think the production team has to beef up on the camerawork and editing of the diaries sebab they are again doing what they did in the previous seasons. Some students meka focus, some tak. And then some students yang elok je...some tak. Jangan ler pilih bulu.

Pastuh kalao ada student nanti kena eliminate, salahkan penonton. Abih tuh kalau penonton tak dapat identify ngan the kids? Kata lak the kids tak ada persona depan kamera padahal semua end up edited. Seriously...erm...ishk!

Anyway, ari ni layan Diari kay rumah Zeyree sebab Hatta dan aku kelam kabut cari port selepas last minute masa on the way balik Shah Alam, si Fiebie kata Mama takde kat rumah sebab kita ingat nak ramai-ramai meriah mencarut sambil tengok Diari together.

Last minute diversion dari rumah aku, ke rumah Zeyree lak layan Diari. Tima kasih kepada mak dia kerana sponsor juadah tembikai susu dan pisang tuk go together with dosa mengumpat time tengok Diari.

Sebut bab sponsor ni, aku tengah mencari sesapa yang nak sponsor bandwidth untuk radioblog seperti musim lepas. Aku akan bagi satu banner untuk promosi sponsor aku, so kalau nak, EMAIL aku for more info ok.

Also kalau sesiapa nak amik kesempatan nak advertise, don't hesisate to call me. Hopefully by June 15, iaitu the second official anniversary of this blog aku akan subscribe to blogdrive supaya tiada lagi banners yang tak kena mengena.

Sekian...esok nak ke Sri Pentas atas tugasan so takkan ada kat office siang. Mungkin lewat petang sikit je.

Ok ler...nak layan tidur sat...

Reactions:

0 comments: