Friday, June 09, 2006

Eksploitasi!

Seperti yang telah diumumkan dalam entry posting awal tadi, 'kejutan' yang menggemparkan Akademi Fantasia hari ini ialah pemergian uncle Amirul yang memang dia rapat sejak ketiadaan ayah dia.

I have to say the whole handling of the situation was DISGUSTING!!!

Mana taknya, bab Fazley panggil dia masuk nak bagitau was simply patronizing!

Seolah si Amirul ni golongan kanak-kanak istimewa yang kurang cerdik.

Aku kesian sangat Amirul... in times when you have to deal with berita pemergian seorang anggota keluarga yang tersayang, kena lak layan perangai si Fazley yang wat perangai cam cikgu sekolah rendah (sesuai ler ngan residen pengawas sekolah rendah).

Dah orang tuh sedih, I don't know nak blame editing ke tak, but they should have not EXPLOITED the death of someone untuk meraih simpati penonton. Patutnya, ahli keluarga patut yang beritahu dia melalui panggilan telefon. He should learn the news from others in the family, not someone yang cakap ngan dia cam dia umur tiga tahun, and then lakon-lakon like he's so sympathetic tak kena tempat.

Kalau yer pun Fazley nak break the news, it should have been immediately followed up ngan panggilan ke keluarga.

Perlu ke nak make it a whole spectacle? Kenapa kesedihan pemergian seseorang diperlakukan sebagai pelaris rancangan?!!!

Budak tu dibawa keluar oleh Fazley, cam buat salah lak... nak kena bagitau semua orang. He should be given time to grieve or mourn, then pastu, biar dia yang memberitahu, dan berkongsi perasaan on his own.

Ini depan bebudak lain dahler pengawas wat announcent bukan cam orang ninggal, cam Amirul akan kena sepak keluar dari Akademi ke haper... and then bila da dapat cita tuh... Fazley nak sibuk tanya, you want to tell or should I lak.

It does not help at all, and it shows a lack of respect...and in many ways programming tidak memikirkan hal-hal seperti ini.

Besides, mana Ramli Sarip yang pengetua? Aku heran kenapa Fazley lak seolah take over Akademi sudah. Patutnya bab camni Papa Rock kena ada. Ni si Fazley lak ala bateri Eveready...ada je.

Dengan ni aku officially menobatkan Fazley sebagai Dr. Eveready!

Bukan aku nak PHD (perasaan hasad dengki), tapi aku juga bukan PHD (pretend having diploma katanya). I am just pointing out that not every situation is best handled by Fazley. Agaknya ada yang dalam production yang terlampau sayang Fazley kot.

Aku bersimpati ngan Amirul dan juga keluarga Amirul kerana diperlakukan sebegini. Teringat kes Marsha yang meka tonjolkan dia konon cerewet makan, tapi sebab larangan agama.

Mmm... insensitity to a lot of things should never be overlooked... and this was just a lame exploitation of the situation.

Apapun, kepada keluarga Amirul, sekali lagi aku kirim salam takziah... and I say a prayer for the soul of the dearly departed, and may he rest in peace. Kepada Amirul, aku harapkan dia akan bekerja lebih keras lepas ini dan tidak membenarkan emosi dia terganggu kerana pemergian ayah saudaranya.

Terima kasih kat member office, si Dayang, kawan keluarga Amirul, yang memberitahu pasal kejadian ini...

Diari hari ni banyak menonjolkan benda yang sama iaitu adengan nangis, which in Umi's kelas aku leh maapkan. In Umi's class, nangis tu aku rasa wajib sebab dramatization kan...

Sebut bab nangis, si Salima ratu drama swasta pun nak get in on the act... penghujung diari tuk kenapa meleleh lak? Mmm... dia ni kan... trouble sangat ler.

Yang lain ngan Farhan ok jer.. dia ni nak cari gaduh apa. Menci tol peraih simpati!

Masuk bab lain...

Mmm... perlu ke bawa kuching nak promo tuk sponsor? Mesti wakil Friskies baca blog ni tak puas ati sebab kata...hah tuh... orang tanya kenapa and apa kena mengena kita sponsor... bak model kuching kita masuk Akademi skang gak!!!

Bagi kasut jadi event tuh aku leh paham (cuma nyampah sebab Haziq AGAIN nak ucap thank you pun nak feeling asli - he really has to realise it's irritating and not funny)... tapi perlu ke Adabi punya maskot yang rambut pink (cam rambut Felix katanya...) tuh masuk sekali and siap ada shot bebudak buat Menuju Puncak bersama???

Sponsors again take over too much programming time, and I think production has run out of ideas to be subtle about how they offer airtime.

Other than that... nothing seems to be interesting today.

Aku kena puji ler kesemua sebelas pelajar untuk satu benda however, kerana Menuju Puncak memang nampaknya dah mengambil feel of its predecessors.

Dengan gerakan yang lebih tajam, kemas dan semangat, aku rasa ok gak ler meka da mampu wat lagu tema yang semestinya penting dalam konsert setiap minggu.

I just hope they keep it up

Esok ada lawatan ke Akademi...nak tidur awal malam ni. Bye semua...tunggu posting esok.

Reactions:

0 comments: