Monday, May 29, 2006

Brace yourselves! Diari Pertama!

Siang tadi memang keletihan sebab dok ofis to finish my work until early morning. Hasilnya bangun da lewat sangat.

Tak sempat make it for the press conference untuk mereka yang dah terkeluar dari Konsert Prelude.

Tapi no hal...sebab selepas beberapa musim ikut the routine, aku da tau nak wat apa dah. Seolah annual ritual.

Lepak ngan meka (sekali ngan Wan dan Adi dari Maestro). Tima kasih bebanyak ler pada presiden Dazzling Diddy FC, Hafiz dan geng kat Astro as well as Nila, ZZ dan juga si Nana from ERA sebab melayan bosan.

Bukan apa...aku bukan nak interview ramai-ramai, tapi cuma Tasha...yerlah interview ramai-ramai pun sama je komen. Skema katanya.

"Sedih la...tapi dah takde rezeki....gembira untuk kawan-kawan yang berjaya...saya akan terus buat yang terbaik selepas ini...etc"

So lepak kat Astro dan last-last berpindah ke konti ERA lepak sekali tunggu Nila dan Nana bertukar shift. Yang dijadualkan interview ari tadi si Hazama, Leez, Tasha dan Jeff. Bebudak nampak segan tak berani tegur sangat, walaupun nampak ler on and off nak bersyara tegur aku.

Aku lak sebab banyak keja...dan juga dibelenggu kebosanan tak sembang sangat. Sempat interview Tasha after sesi kat ERA.

Balik office nak wat keja sat, tuned into the first day punya diary.

Memang terpegun tengok ler kecantikan set Akademi Fantasia kali ni. Tak sabar sebenarnya nak lawat Akademi nak bandingkan ngan yang musim-musim lepas yang dapat aku lawat.

Tapi kalau ikutkan how it looks, grand abih. Yerlah kan...pakai gudang lama...tempat besar...tapi nampaknya banyak ler pengubahsuaian meka lakukan kat gudang tuh. It looks absolutely fabulous!!!

Cuma some places of the Akademi looks a little bare.

But dalam teruja gak melihat Akademi, my irritation level immediately rose.

Pada permulaan dah aku tak tahan da ngan residen (dia ke...orang kat office semua pasang music and were chatting so loudly tak dapat pastikan) yang muka versi Sahri ni.

"Jangan bagi cikgu-cikgu menunggu awak semua, awak semua menunggu dia tak apa" Are you kidding? Skrip bebudak apa ni? Cmon! It's just so silly...baru dua minit bebudak melangkah masuk je tengah nak pasang that messy wire and bits of their mic pack dah membebel cam makcik Bibah dapat ikan tak segar. Ko lak dah nak enter frame.

Next scene further decrese my level of patience. Walaupun aku rasa betina-betina gersang mesti merembes tengok Fazley, I thought he was just out of place and too obnoxious in memberikan the whole explaination of sapa fungsi apa dalam Akademi.

Hello...Ramli Sarip tuh pengetua...bukan ko. Tauler nak sapa multitasker of the year, but seriously, dude...lay off!

That's not your job. Tak sampai 30 saat je...teringat aku cikgu EE dari musim lepas yang dok menyibuk tugasan tenaga pengajar lain.

And what was that motivational crap he was spewing?

"Tiga kawan baik anda...NIHA - niat dan halatuju, RAMIN - rancang dan minat dan terakhir KABER kaji semula etc..."

KABER ni aku tak dengar abih...entah apa dia katakan seterusnya sebab next scene Umi yang bercakap. Editing power ni...ke aku miss sebab tak penting langsung apa yang dikatakan oleh Fazley.

Pastu bak kata seorang kawan, dia role playing lak jadik pak imam...sesuai ke?

Shift focus sat...untuk aku Ramli Sarip belum teruji dalam kedudukan sebagai pengetua. Dia memang nampak very fatherly and all...but I wonder if that's what they really need in a principal.

I have mixed reactions towards most of them...the only ones I have no reservations about is Linda, Umi...and Corrie and even Ajai. Yang lain...erm...I dunno.

Astro has its motivation in doing a lot of things, though they always come out with very diplomatic answers. I leave it up to sesapa ler nak judge whatever...malas...

As for tugasan?

Ini lagu-lagu tugasan bagi minggu pertama Akademi Fantasia.

Nampaknya, Akademi Fantasia dah memulakan jejak nak mengikut siri Idol dengan minggu bertema diadakan buat kali pertama.

The first week's assignments will be a tribute kepada seniman agung Allahyarham Tan Sri P.Ramlee dan bduanita negara Allahyarham Puan Sri Saloma bersempena dengan hari perginya Allahyarham Tan Sri P.Ramlee ke Rahmatullah pada 29 Mei 1973.

Lagu-lagu tugasan adalah seperti berikut :

Farhan - Hujan Di Tengahari
Faizal - Ingin Tahu
Nora - Perwira
Amirul - Dengar Ini Cerita
Karen - Malam Pesta Muda Mudi
Lotter - Azizah
Velvet - Darah Muda
Rich - Ai Ai Twist
Diddy - Aduh Sayang
Salima - Apa Guna Berjanji
Zila - Jangan Tinggal Daku
Haziq - Tidurlah Permaisuri

Update gambar of the previous entry, laporan diari Akademi Fantasia hari pertama serta cerita perjumpaan ngan bekas-bekas calon yang tersingkir dari Konsert Prelude Akademi Fantasia akan dipostkan sebentar lagi.

Reactions:

0 comments: