Saturday, April 29, 2006

Anugerah Industri Muzik 13

Ni posting dan ulasan secara langsung Anugerah Industri Muzik 13.

Gelak? Well...they can stop me going but they can't stop me writing...kan?

After all, music belongs to everybody.

Again I stress...music is NOT elitist!

Decided to do something yang aku tak penah buat, which is post immediately ulasan aku as the show is going on in the comfort of home...again something I've never done when it comes to events like this.

Aku mula posting ni sebaik saja opening number berkumandang..

First thing that caught my eye was the stage. Walaupun konsep menggunakan plasma screens kerapkali kelihatan ketika anugerah-anugerah, I thihnk this time the implementation not as exciting, though I have to say at least it makes a difference.

Satu aspek aku pelik bab stage ni, perasan tak tahun ni bersegi tiga aja design dia. Backdrop dia...the stage. Not very good feng shui...camno tu...patut ler kontroversi. Next time consult ler feng shui master ek tuk rekabentuk pentas.

The stage itself nampak cramped. Sempit sangat without much performance area.
V.E.memulakan show dengan Rentak Diso which was decent I suppose., tapi kinda tired punya show. We've seen it a million times from them. Tanpa gimik dengan choreography yang tak sharp, it's a little dissapointing ler for an opening act yang patutnya lebih power.

Sejurus jer lengkap persembahan, Afdlin Shauki and Bob Lokman came on. Someone tell Bob to get a proper tailor for clothes that fit, and a proper haircut.The jokes were kinda lame, tanpa much input daripada Bob. Tak payah ler lawak bangang pasal memancing ke...masak asam pedas ke haper...I mean seriously. Not only is the subject dated...execution tak ada langsung.Rambling...rambling...

"Artis datang dan pergi, tapi pemuzik boleh tinggalkan alat muzik untuk orang lain gunakan"

What an intelligent quip. Wonder how long it took for him to come up with that.

Afdlin did a Billy Crystal by showing off his vocal prowess, which would have been quite nice, until Bob decided to join and sent many rushing for earplugs and those at homes, their remote controls to cut off the volume.

Nice for them to pay tribute to the musicians yang usually orang keramaian tak kenal like musicians in Jamie Wilson, Hillary, Steve Thornton, Andy, Ujang and Aubrey Suwito as well as backing voals (though I think tu tak perlu sangat ler...)

All in all, I think the presentation took about 10 minutes, which if you think about it could have been put to better use by giving some talents on stage to perform.

The commercial break ends at about 8.55pm, which means half an hour of programming dah terbazir camtuh jerk. Adus...when they going to learn to make the most of the millions watching.

Eh...muka Dina lak keluar kat kaca TV. Erm...no komen.

Amy Mastura dan Sarimah Ibrahim bagik the first award.

Didn't quite like what they were wearing, but the duo memang lively and bubbly. Nothing fresh in their banter, tapi quite straight to the point.

BEST GROUP VOCAL PERFORMANCE IN AN ALBUM/PERSEMBAHAN TERBAIK VOKAL BERKUMPULAN DI DALAM ALBUM(Artiste/Album)
V.E. - For You

I couldn't think of an act deserving like V.E., walaupun saingan sengit in the form of Raihan and Rabbani.

Terpaksa berdepan ngan muka Bob Lokman lagi sebelum the next performance, which was the much awaited duet between Hazami dan Siti Nurhaliza.

Alamak! Siap ada iringan penari ala RTM, complete ngan baju glitter. Tolonglah...that went out in the Eighties.Firstly I have to say this is one of the few times yang Siti dressing kira kena la...cantik, pakai pants and jacket yang flattering cut. The colour could have been better, but she did look gorgeous.

Hazami was more plain, but definitely not in the vocal aspect.
It was a good combo, though aku masih tak paham pilihan lagu Getaran walaupun aku akui entertaining.

Bukan ke lebih baik kalau Siti membawa lagu daripada album Transkripsi? I'm sure Hazami pun ada lagu-lagu yang boleh diketengahkan.

"Terserlah kejantanan Hazami disebelah Siti Nurhaliza?" Bob Lokman again makes an irritating prat out of himself.

Siap introduce Nurul dan Ajai as pasangan yang halal dan dihalalkan. Apa hal lu...
Kesian lak Ajai punya monologue sounds so scripted. Perasan tak by the way, Nurul cam rupa Linda dari Akademi Fantasia lak...cuma versi lebih tan.

BEST VOCAL PERFORMANCE IN AN ALBUM (FEMALE)/PERSEMBAHAN VOKAL WANITA TERBAIK DI DALAM ALBUM (Artiste-Album)
Siti Nurhaliza - Siti Nurhaliza In Concert at Royal Albert Hall, London

Aku memang bersyukur Siti menang. Dah bertahun aku tak sorak camni tuk Siti. Walaupun ada ler sikit kesedihan bukan Adibah, tapi it was overwhelmed by kepuasan bukan Dina (yang aku rasa memang tak layak dicalonkan sekali pun) ataupun Anita Sarawak (non-Malaysian) yang menang. Lagipun, memang vocal Siti dalam the live album tuh meletups gak.

AIM bersambung ngan Afdlin introduce the line up for the next performance yang merupakan mereka yang tercalon dalam Artis Baru Terbaik.

Sharifah Zarina started the show with Langit Ke-7. She looks so pretty in that dress (except for those fabric tentacles sprouting from the side of her dress). Classic beauty. Too bad suara dia seperti tak kesampaian.

Adibah came on with Terlalu Istimewa showing why after 12 years, the industry made a mistake in thinking she wouldn't amount to anything.

Awmigawd....feel dia. Rasa nak nitis airmata. Proud that she has come this far after all her struggles...not to mention, unline anugerah-anugerah atau event sebelum ni, baju dia kelihatan erm...not so nice, this time she looked fabulous.

Jac was next dengan Tunggu Sekejap. Baju meletup! The best dress I've seen lah so far. Close up pun make-up flawless! Vocals? As usual, Jac memang dependable bab tu. Cuma some of her ad-libs over the top. Still in other parts, it added her individuality and uniqueness to the song.Aku lari cari remote controlo sat bab Dina masuk.

Tak sempat mute, and bateri habis, so terpaksa layan.Tengok dia...teringat si Mek dari Salam Pantai TImur (tak kenal takper) Cuma Mek cerah sikit.

Tak perlu ler backing dancers, feeling siot all out ada pihak seolah nak perjuangkan dia siap ngan pyrotechnics lagik. Ada dance break, tapi takde tarian? Camna tu? Setakat libas rambut? Penting ke?

Pakai cam ala Brokeback Mountain tapi feeling J. Lo?

Dan dance break tuh cam kenal jer drumline dia? tebas dari lagu orang lain ker...sedih ler kalao nak layan yang camni....buang masa jer ada dalam line up. Dah sah ler minah ni tak tahan lama...

Ahli Fiqir Dan 7 Penyamun was the next song out. Aku bab ni impressed, sebab meka perform kira up to mark. Cuma memang aku dari peringkat awal sudah membantah kehadiran Ahli Fiqir di dalam AIM simply because AIM adalah anugerah untuk industri muzik Malaysia dan the simple fact is they're not Malaysian.

Good show, but they were there for me as a selingan saja.

Minah Ahli Fiqir tuh (terlupa nama) cantik, and dressed to theme ala Arabian, dan berkaki ayam. Teringat dulu masa Emmett Butterfingers perform camtuh gak.

Etty Farhana dan Siti Sarah came on next. Who the freak is Etty? Popular ke? Ada album ke? Nampaknya siapa-siapa saja leh onstage sekarang. Sampai Sarah pun panggil dia Hetty.

Sarah lak? Kesian...kalau dulu dia la menjadi the toast of AIM, this time around setakat reduced to presenting an award bila album entah kenapa tak layak untuk apa pun pencalonan.
Lor...nak bagik award pun nak endorsement FedEx yang hantar ke?

BEST NEW ARTISTE/ARTIS BARU TERBAIK (Artiste)
Jaclyn Victor

Aku tak setuju dengan pilihan Jac bukan sebab I don't recognise her talent, but because I feel she did not win on merit.

After all, the technical specification untuk layak untuk kategori iniis that the album must be a debut! Tapi Gemilang merupakan her second, dan entah kenapa Akademi melepaskan album dia untuk contention in the first place.

BEST POP ROCK ALBUM/ALBUM POP ROCK TERBAIK (Album/Artiste/Producer)
Santai - Awie - Edrie Hashim

Aku setuju ngan kemenangan Awie if not anything simply because there was no real competition. Cam si Zoul, seperti Ahli Fiqir juga non-Malaysian, while perlu ke live album Spider dicalonkan in the first place?

Flop Poppy dan Nitrus were the closest competition, but Awie was definitely deserving.
Kenapalah rock sampai ada dua kategori ni...untuk pop rock dan hard rock lak? Gila ke apa?

Macam ler banyak sangat album rock skang? Sangkut dalam 80an ler Akademi ni. Perjuangkan rock sampai lupakan irama lain pun layak tuk bertanding!

Aduh...Bob kembali ngan lawak dia yang memeningkan.

Terkejut aku....tiba-tiba "Everybody in the house, get ya hands in the air!!!"

Lor...Waheeda rupanya...bersama Brothers featuring Akhbar.

Erm...interesting show ler, Tapi using the loud hailer? Done about a million times...

But good performance from them, and a positive step for fusion nasyid.

Tak stereotype...cuma aku geli sikit tengok mamat Brothers sorang tuh rambut overdose ngan glitter lak. Apa kes ni???

"Ayah Sin?"

More lawak bangap from Bob.

Nash dan Rahmad masuk nak present the next award. Tiba-tiba terlihat muka Mus dari May. Argh!!! Buta sekejap aku! Somebody get the paster of Paris and pat it on that mug to patch the holes.

BEST NASYID ALBUM/ALBUM NASYID TERBAIK (Album/Artiste/Producer)
Ameen - Raihan - Bakafro

Takleh cakap apa...nanti kena sambar petir. But memang Raihan undeniable ler deserving apapun.

BEST HARD ROCK ALBUM (Album/Artiste/Producer)
Live & Unplugged at Planet '05 - May - Boon Tan & Rosmin Hashim

Wow! Rosmin pun ada? Chairman of the organising committee of AIM memang pun. Lor...Boon Tan lak jilat. Tolong ler sikit. Get real ler hanya sebab menang.

Konon harap sokongan nak menjilat sampai lecet cam dia.

Masuk SMS time ni dari seorang kawan yang membuat lintas langsung yang dewan senyap je. Padan muka...ko hengat semua nak menjilat cam ko?

Kaki bodek tul Boon Tan ni.

Whatever dude...kalau nak ingat takleh tegur sampai nak kata kalao nak kritik media jangan menulis, then get another job. Nak orang puji, takleh terima orang kritik. KO ingat apa? Aku on your payroll. Dia ni dari aritu masa press conference AIM menjadi kaki merapu backing buta-buta.

Sad, sad person you...

Kelakar tak?

Dah terima award, Rosmin sebagai organising chairman AIM naik nak bagik Anugerah Kembara.

Eh...lawak pancing, Diana, Mawi dan Zamarul lagi? Perlu ke...tak kreatif tul.

ANUGERAH KEMBARA
Raihan

Memang deserving ler. Aku rasa tahun ni, selain Raihan, hanya Siti je yang challenger tuk anugerah ni kerana stint Royal Albert Hall dia dan tour Jakarta dia.

Tapi aku rasa memang Raihan layak sebab of their world tour. Hiburan sambil berdakwah...insaf kejap!

Tak tahan lama keinsafan aku si Jason Lo da naik pentas wat persembahan.

Aiyo...I like the intro!!! Dia pakai yang ala violin kulit kelapa entah haper namanya. Er...bagi mereka yang tak kenal...tu bukan Jason. Si Jason yang main gitar tuh. Anyway biola tuh dulu aku ada kat rumah selalu main-main.

Definitely a great lead in for Jason's performance of Sleepy Head.Now THIS is an award event worthy performance. Kat rumah pun aku rasa nak mosh.

Er...tak berapa paham konsep bebudak bak sign Smile, Believe, Try, Relax, Help, Peace dari Sekolah Seri Inai (Junior) Kuala Lumpur tapi dari camera angle dari belakang aku da perasan the backboard tu membentuk bendera.

Spoil gimik tul laa cameraman ni!

Hah...nampaknya Jason nak defend diri sebab orang kritik dia tak patriotik ler sebab menjadi penganjur Pesta Malam Indonesia.

Tapi takpe....a great rockin' performance! Layan.....

Rina Omar dan Popshuvit were the next presenters. Even they couldn't wake the crowd.
That's the best thing...on camera meka leh try paint a picture of kemeriahan tuk orang yang tengok atau mendengar dari rumah...definitely cuma orang kat dewan je tau kebenarannya.

But it's painfully obvious just how 'exciting' this AIM is.

BEST NEW LOCAL ENGLISH ARTISTE/ARTIS INGGERIS TEMPATAN BARU TERBAIK (Artiste)
Deja Voodoo Spells

I don't know much about them but I think they deserve it from the little I've heard. Mass Raw tak penah dengar...tapi si Saer Ze tuh memang burok nak mampos!!!

Tak banyak ler leh komen pasal anugerah ni.

But at the end of the day I think their speech was longer than the duration they'll last in the music industry.

BEST MUSIC VIDEO/VIDEO MUZIK TERBAIK (Director/Song/Artiste)
Henry Ooi - Sleepy Head - Lo

Antara kategori aku menjadi juri tuk AIM kali ni was for this category and memang Lo deserving gila nak menang ni. Saingan dia paling dekat was Adibah untuk Terlalu Istimewa.

Sayang again kak Dibah tak menang....

Sempat aku isap rokok sebatang dan gi toilet during the commercial break, something I can't usually do at the dewan. So ada ler blessing in disguise kena ban ler.

Pakai M.A.C. tuk wanita muka kemek? Kalau aku sponsor aku da maki da aku nya product di wat lawak camtuh during product placement. Idham wardrobe? Trust me...nothing to puji ler bab baju meka tak tuko tuko tuh...

ANUGERAH WIRAMA
Hashim Said (S. Atan)

Yes, worthy recognition of a talent when they're still alive.S. Atan is definitely one of the deserving winners for the lifetime achievement award. Tapi bab anugerah camni, disebabkan ramai yang layak pun kerana sumbangan mereka dalam industri muzik, tak tahulah kalau ada yang membantah.

Eh...Aziz Bakar dan Sandy Monteiro yang memberikan anugerah? Gelak je...
Alamak...lifetime achievement aku leh la terima menitis airmata, tapi jadi dedication tuk wedding anniversary camna tuh?

Next performance a solo performance by Ridzuan (takde album tapi sebab artis Boon Tan) nga lagu Permata Kasih.

Memang sedap suara dia...tapi tertanya gak kenapa artis yang berpotensi selama ni tidak diberi peluang untuk muncul kat pentas, tiba-tiba setakat keluarkan satu single, dapat pencalonan hanya untuk Artis Harapan Terbaik terus layak Shanon Shah next with Dilanda Cinta. Hah...ni aku leh tima. Mamat ni kira cam Adibah...underrated.

Album sedap...cuma sayang tak begitu dapat perhatian. Ok..so maybe he needs to learn how to dress up...and realise sideburns like that went out with the death of Elvis...tapi when you tinkle those ivories and sound as soulful as you do...leh laa maapkan gak.

Zoul was next. I summarise his performance by saying...we already have M. Nasir. The elder brother is better not just musically...but also better looking. And oh...Dicelah Gigi? Dream up a better title la tuk lagu ko.

At this point aku dapat SMS sorang lagi kawan yang berada kat dewan yang berbunyi, Welcome to Amateur Hour at the AIM...or something like that. Gelak sambil tergolek aku...

Yang tak pahamnya...kenapa Afdlin dan Bob kena introduce satu persatu dan bukan direct je ala medley persembahan mereka ni.

Jawapannya dalam lagu seterus in Tak Tercapai Akalmu. Yang menyanyi the horrendously dressed (what's with the pink ribbon kat bawah tuh???) Ezlynn wannabe, Elyana (nama pon ala ala da).

Nikki came on with Farah Fauzana next. Adus...sapa laaaa yang prepare script ni?
Apa lak lawak Farah...telan panadol sat.

BEST INDONESIAN ALBUM/ALBUM INDONESIA TERBAIK (Album/Artiste/Producer)
Padi - Padi - Piyu, Jan Djuhana & Padi

Yeay! Padi menang!!!! Aku rasa memang meka memang the best!

MOST PROMISING ARTISTE/ARTIS HARAPAN TERBAIK (Artiste)
Ridzuan

Why doesn't his win surprise me? Artis Broadway? Bawah Boon Tan? Erm...very the tulus....
Time ni kak Dibah mesej aku. Tergelak sat aku baca! You go Dibah...aku tengah doa ko dapat menang ni, Tak nak tengok ko pulang tangan kosong!

Lari isap rokok jap time break, sebelom sambung and three technical awards given out were announced.

BEST ALBUM COVER/KULIT ALBUM TERBAIK (Designer/Album/Artiste)
Bert Ismesth Ulam Raja - Rebirth Into Reality - Too Phat

A worthy win sebab packaging, layout and even the metaphorical use of the album title Rebirth Into Reality applied into the album cover. By the way, I say that technically sebab ni lagik satu kategori aku judge.

BEST ENGINEERED ALBUM/RAKAMAN ALBUM TERBAIK (Engineer/Album/Artiste)
Jenny Chin, Greg Henderson, Zailan Razak, Rahmad Ayob, Rosli Selasih, Acis & Simon - Kasih - Dayang Nurfaizah

Go Kasih! Memang album yang bagus! Nasib baik ler bukan album Gemilang...pening aku kalao setakat bunyi yang ala rakam dalam bilik air leh menang. Well deserved win again.

BEST ARRANGEMENT IN A SONG/SUSUNAN MUZIK TERBAIK DALAM LAGU (Arranger/Song/Artiste)
Gemilang (Ramli MS - Jaclyn Victor)

A deserving win because Gemilang as a song memang is a wow!Takde maknanya aku anti-Jac ke haper, bukan seperti ada yang tak puas ati kutuk aku sebab aku kata ada beberapa kategori Jac tak layak atas technicalities!

On with the show, performance lak dari Jamal Abdillah (kenapa la nak medley lagu lama agik...bosan lah)

From Perjalananku, to Kekasih Awal Dan Akhir and finally with M. Nasir for Shazal Untuk Rabiah.

Juliana Banos dan Erra Fazira came on next. June punya baju tu lasam sangat, tapi Erra punya cantik sangat! Cuma kenapa laa si Erra ni tinggi sangat sanggulnya.

BEST VOCAL PERFORMANCE IN AN ALBUM (MALE)/PERSEMBAHAN VOKAL TERBAIK LELAKI DI DALAM ALBUM(Artiste-Album)
Shanon - Di Landa Cinta

Walaupun ramai tak pernah dengar nama dia, aku da lama dapat album dia. Memang power. Untuk aku saingan pun antara dia dan Hazami saja sebenarnya, and well, as long as it was either one of them, aku tak kisah pun.

Kalau yang tak pernah dengar album Shanon ni...give him a listen. Tak rugi...

BEST LOCAL ENGLISH ALBUM/ALBUM INGGERIS TEMPATAN TERBAIK (Album/Artiste/Producer)
Rebirth Into Reality - Too Phat - Malique, Joe Flizzow, DJ T-Bone, Terry Lee, Illegal, Yasin, Jae Chong, Machi, Carlo Nanni & D'Navigator

Another expected win. The only challenge here was V.E. and Lo, tapi aku rasa Rebirth Into reality memang complete package as an album.

Dah 11.30pm?

My how time flies when you're having fun...laughing at how horrible things are going.

Camna la seksa teman-teman yang menghadiri tahun ni. Cuma mampu membayangkan dari SMS-SMS yang diterima.

Eh...Fauziah Latiff dalam iklan. "Aku suka menyelam" katanya....erm...very the double meaning. Takpe...janji bukan sembarangan punya iklan ok...SK II!!!

Apapun perut aku da mula mengadu ni. Nak melantak. Cepat laa habis iklan...
Hah...baru sebut da pun.

Dalam Kenangan - the obituary section had a short delivery of the video montage paying tribute to Rosiah Chik (1931-2006) and S. Jibeng 1942-2006. Sayu rasanya.
Dayang up next wiith an appropriate tune for the rather sombre mood that suddenly seems to follow with Kasih.

Tutup mata saat feel suara Dayang sat tuk menghayati penjiwaan lagunya (tup mata lepas taip ni ler, takkan taip with eyes closed kan...)

Khadeeja and Nora were the next presenters. Adus...sapa laa sangat Khadeeja ni sampai nak jemput jadik presenter? Popular sangtat ke...senang je jawapannya...tengok dia syarikat rakaman mana dan paham ler kenapa dia ada tuh.

BEST POP ALBUM/ALBUM POP TERBAIK (Album/Artiste/Producer)
Gemilang - Jaclyn Victor - Aidit Alfian, Ajai, Azlan Abu Hassan, Edrie Hashim, Jenny Chin, Mohariz Yaakup, Ramli MS, Aubrey Suwito, Sunil Kumar, Michael Simon & Ahmad Izham

Are you joking? Erm...malas ler komen apa apa ...sendiri ingat ler. Aku rasa yang dalam dewan tu je tau setakat jauh mana terkejutnya pengumuman ni.

Tapi mengundang malapetaka ler nak komen sebab nanti orang komen sebab aku setuju kemenangan ni ada agenda peribadi against the singer lak. Some people are shallow like that...nak wat per...

Nearing the end of the show...eh tiba tiba nak overrun gila babas leh puji puji cameraman lak. Mmm...anugerah apa ni?

Kenapa Amy Search nampak sombre sangat dressing kali ni? Aduh...cantik baju Ning tapi body stocking tuh merosakkan ler baju tuh. Dah dah...on with the next category

SONG OF THE YEAR (Composer/Lyricist/Song/Artiste)
Ayub Ibrahim - Habsah Hassan - Warkah Buat Laila - Zahid

Seronok sebab lagu Warkah memang aku da lama suka. It's a great song even though not so radio friendly. Cuma sedih sebab kak Dibah ended the night tanpa satu pun anugerah. Apa nak jadi ni???

Apapun tahniah pada adik oren....no longer mee segera, bro...you proved them wrong.
To kak Dibah, you'll always be a winner for a lot of us who know the real talent that lies behind you, babe.

Seriouslah..what the hell is happening sampai Adibah tak menang satu pun. Just plain ridiculous! Aku simpati ngan meka ya.

ALBUM OF THE YEAR/ALBUM TERBAIK (Album/Artiste/Producer)
Gemilang - Jaclyn Victor - Aidit Alfian, Ajai, Azlan Abu Hassan, Edrie Hashim, Jenny Chin, Mohariz Yaakup, Ramli MS, Aubrey Suwito, Sunil Kumar, Michael Simon & Ahmad Izham


Watching the results, makes me feel like I've been raped repeatedly without the ability to fight back. Yes, that's the term I want to use.

I FEEL RAPED!

Helpless and unable to fight back.

Sesuai sangat ler Spider tutup show ngan Nazraku...lagu basi tuk anugerah paling pretij industri muzik negara kita. Such a great reflection of what's going on.

Ok ler...hope you guys 'enjoyed' the show as much as I did.

By the way aku ada last addition ni. This is a little touch of fashion colour ler to my pages. This is how you SHOULD and SHOULD NOT dress to an awards show as a new artist.On the left...we have Dina, who is obviously the big no no.

The big no no obviously being that purplish maroon chiffon or whatever material (kaim khemah kot) that is draped over her. Wonder how much fabric is hanging off her (harus ler harga kain melonjak pasnih)

And to top it off, top it off with an ugly bow that looks like it's holding it all in place.

Let's not forget bad hair and heavy make up ala drag queen on a bad day and you have HOW NOT TO DRESS FOR AN AWARDS!

On the plus side, and easier on the eyes is Marsha who simply looks stunning in comparison. No description necessary for her except to simply put it...she looks STUNNING!

So the problem here? Some people aren't just meant to be celebrities for a lot of reasons, but mostly simply because they want to be be in that position so bad, they don't mind coming across totally horrible.

Take Adibah Noor for example...simpe beauty! radiant and gorgeous from within...someone teach Dina that...

Note the reason why I haven't added a lot of pictures is because I think only those who deserve a mention for real are focused upon. Yes, these are my winners (except for Dina and that horrid dress and routine, she's the exception...along with Bob Lokman)

So kira settle ek posting ni...dah complete....

Reactions:

0 comments: