Monday, February 27, 2006

Up where we belong...

Arghh! It happens ler everytime kalau aku ada money to go shopping and splurge on something. Mesti ada something happen where I have to use my 'excesses fund' nak do something which I must.


Case in point...naik Genting Highlands tuk menghadiri Anugerah Bintang Popular-Berita Harian.

Melayang duit...

Adus...

But first...recap. Friday was fantastic...or at least it started out that way. Got to spend time with Dreamy a little more. I am really addicted nak spend time ngan dia sebab aku find dia so captivating to talk to. Or maybe I'm just so smitted.

Saturday, awal pagi, aku da gerak jemput Nikki nak hantar dia ke Danga Bay tuk show.
We leave at about 11.30am dari KL and we reach by 3.30pm with a good half hour to spare before the show. Sebab lambat sikit, kerana stop beberapa kali...sebab lapo ler...sebab ngantuk ler...

Sampai sana..terkejut! Tak sedar lak Danga Bay da ada section baru! The last time I was there was end of last year for the Akademi Fantasia II tour. So cam terkejut gak sebab banyak sangat perubahan dah kat sana, termasuk the indoor street mall section where the show was supposed to take place.

No one really interesting performing along except for FarahDhiya who I absolutely adore!

Lepas habis show, redah bundle kat seberang jalan dari City Square (persinggahan wajib everytime I get to JB) and finally get my pair a pair of white, chunky Lugz platform shoes for RM90. Cool!

Make our way back to KL, jemput Yanie, three of us have a dinner at Bukit Bintang.

Esok paginya, disaster struck. Janji nak pick up si Rudy kul 11.30 pagi.

Da kira awal ler aku lepas rumah, malangnya, kerana banjir yang melanda kawasan Shah Alam (you must have read about it), Federal Highway dan NKVE CLOSED!!!

So divert to Kesas yang jam nak gila, then upon finally reaching KL, gi check keta make sure ler tak masuk air dan sebagainya.

Then meet up with Vernon, Rudy and Lucas, pick up Nikki and Yanie and we're on the move.

Sakit atinya baru nak panjat Genting je, keta aku rasa lain macam. Adus...cam takde power. Nak kata sebab diet tak jadi...mungkin gak. But this was bad. The first police checkpoint, it kicked it, and the temperature started rising.

So aku pon stop. And the vultures descended.

To cut a long story short, kena laa start discussing business lor with these idiots who kept coming up asking the same bloody question of whether there was anything wrong dan sebagainya. Nak je laser, "No...I'm standing here in the middle of nowhere for my f*****g health!", tapi control temper aku. Rupanya clutch aku terbakar.

Aah! That explains the stench of burning rubber and smoke! So anyway...the first asshole who comes up kata RM180 nak tuko clutch je, plus RM150 for workmanship. And siap kata no discount, AND "Tatau laa kalau ada benda lain...tu charge lebih tau!" Aku pun hi hi bye bye...nampak sangat nak cekik!

Second punya lagik k***k! Mai je..."Clutch bakar ek...ni kena towing ni!"

Hello!!! My car is mobile laa mangkuk jamban! It's just that it can't climb!

So, si Rudy yang ikut keta aku pun lepak tunggu ada abang ngan family dia lepak ngan kita.

Abang tu ala freelance agent...dia laa yang call kan semua mechanics.

Sambil lepak-lepak camtu...ramai lak member Press yang lalu nak naik Genting.Tiga keta laa total yang stop offer a ride, termasuk abang PR syarikat rakaman ni.

Tengah lepak tu, we notice something quite interesting. There was this spider about the size of my palm...kira beso ler gak in this intricate web. And the most fascinating thing was, the web was held up by two strands extending some 20 feet into the air, attached to the top of a billboard.

We started throwing bits of flowers and leaves and watched the spider scurry towards them in hopes it was fresh food caught in its web.It was amazing how after the spider decided benda yang terperangkap dalam sarang dia bukan makanan, it would give a huffy reaction and campak whatever it was away. Yes, it was an arachnid spring cleaning session.

And how's that for a National Geographic special...who says my blog can't get educational (cam sial!)

So anyways...we finally get this mechanic....RM400 settle the whole clutch set, ori punya...plus workmanship...and a cheery nature. Not too bad. So we make a U turn kat police checkpoint tu and follow the mechanic to the workshop. Aiyo! If you've seen the thriller movie Wrong

Turn....it looks exactly like that yard with all the cars of people they murdered tu!

Rudy got bored and suggested we go find a shop. So we walk through nature and find a rest stop for Singaporean suckers...I mean tourists. We get some ciggys and drinks and then head back.

Halfway tu, we lepak under this bridge area overlooking the highway. If you've seen Pricilla Queen of the Desert...we were doing a Genting Stranded in the Middle of Nowehere.

It started drizzling, and we headed back to the mechanic. Sampai je da nak siap! Wow! Tak sampai sejam pon! These guys are good. Tak nyesal la...walaopon melayang duit lebih sikit.

We head back up and aku drop Rudy at Genting Hotel for a Rafflesia event. Aku gi First World where Press are checking in and then meet up with presiden kelab peminat Osman Kering dan naib presidennya serta kawan meka si Eddie.

We grab a bite at Pizza Hut sebelom jumpa Mama and Papa, Bad and Jolyn (auntie Pet to moi!) Juan is nowhere to be found walaopon he's lurking somewhere.

Meka semua balik ke bilik memasing so aku pun ciao back and bersiap. Rudy and I decide to drive and park in Theme Park Hotel sebab malas jalan ke Arena of Stars.

Ada member lak call mintak tiket...adus...sakit jiwa tul orang ingat suka ati last minute mintak tu ni. Pastu aku dah ler on the way...call lagik...aku kata jap...nak sampai...sabar...dia call again...and again...and again...and again!

Haiyo! Nak mintak tolong ke kutip utang! Very! Terus aku silentkan phone tu! Nasib baik aku ada tiga phone ngan tiga nombor...anytime leh switch off one.

And the show started. Aku takder ler hectic sangat sebab biasa cover anugerah, aku da biasa da with the routine. Plus Cleo was doing the news bit so senang ler ati aku takyah nak immediately send in my story.

Malas ler komen pepanjang on the event, sebab benda tu kan siaran langsung, memasing leh laa nilaikan what's good and what's not kan... So dari aku panjangkan cita...apa kata aku sharekan pics ni je....enjoy!

My family!!! Bad, Jolyn, Zahid and me!!! They all looks so good I feel underdressed! Also my baby sisters Nikki and Yanie




My Akademi Fantasia family - Marsha, Bob, Adam, Vince...tak sempat amik pic Edlin, Liza, Farah dan Kefli

Keluarga ERA dan AMP - ZZ dan Nila dari ERA, Halim dari Sinar dan Julia dan Adi dari xfresh (Adi jangan marah gambar ko blur)

Stunning, sassy and SEXY!!! Ning, Sazzy, Marsha, Nana, Julia, Jac and Rosnah Mat Aris.

Congratulations! Tahniah kepada Bintang Paling Popular - Mawi . Nak gak aku enter frame amik pic...pinjam keta kang ek, botak! Yang pentingnya shading pipi meletup! (mati lah aku kena keji ngan make up artist kang!)

Ada yang tanya aku lepas abih je ABP-BH....adilkah keputusan...wajarkan si polan Selesai sahaja ABP-BH 2005, ramai yang bertanyakan pada aku, adilkah results? Wajarkah si polan ni menang ...sesuaikah si polan tu menang....well my answer is simple.

This is Anugerah Bintang Popular - Berita Harian. Ia berdasarkan peminat yang bersusah payah untuk memilih msapa meka nak nobatkan paling popular. Setuju atau tidak...sudah bertahun aku ikuti ABP-BH dan faham konsepnya.

Tapi dengan itu juga, I have to add that, peminat tak seharusnya sekali-sekali, lupakan yang POPULARITI TAK SEMESTINYA MENJANJIKAN KREDIBILITI!

Keduanya ada berbeza...dan oleh itu, kekecohan yang timbul akibat kononnya album Mawi tak layak untuk Anugerah Industri Muzik is nothing short of ridiculous.

Aku malas nak terangkan panjang lebar....tapi peminat harus ler fahami konsep ni.

AIM mempunyai peraturan-peraturan dan syarat-syarat untuk memana artis, album, lagu dan sebagainya untuk layak untuk dicalonkan.

Produk Maestro, dari Mawi, diterima pencalonannya. CUMA album Yang Tercinta yang merupakan studiop album, tak layak masuk SEMUA kategori kerana ia tidak menepati syarat 10 lagu atau jumlah 40 minit dalam album. Oleh itu, Yang Tercinta hanya layak masuk kategori teknikal dan sebagainya.

Album Koleksi Lagu-Lagu Terbaik Konsert AF3 : The Best of Mawi World pula layak dipertandingkan dalam semua kategori.

Bila aku kata layak...ertinya, kedua-dua album tersebut, mendapat peluang dinilaikan orang industri muzik tempatan. Prosesnya adalah adil, dan melibatkan lebih dari sekadar berpuluh orang.

Jadi kalao ada peminat marah sebab Mawi tak layak bila diumumkan top 5 finalists dalam AIM nanti, jangan cepat melatah.

Kenapa nak mempersoalkan industry players who are more experienced and knowledgeable. Itu yang aku maksudkan antara populariti dan kredibiliti. Jangan hanya buruk sangkakan segalanya konspirasi nak jatuhkan Mawi.

Apapun, pada peminat yang kononnya nak boikot AIM, aku hanya katakan...silakan lah....AIM adalah malam industri muzik tempatan meraihkan mereka yang bergerak dalam industri kami...bukan nak meraih populariti tau.

It's a night for singers, producers, music video directors, composers, lyricists, sound engineers, graphic artistes, entertainment journalists, singers and others I may have left out....bukan peminat yang overzealous rasa kononnya this is another popularity contest.

Don't make a mockery out of our music industry....muzik Malaysia deserves so much better.
Ok ler...letih membebel....saja je tiba-tiba cita pasal kemenangan Mawi, teringat suara-suara nyamuk sumbang yang tak puas ati.

Ok ler...be blogging tomorrow with more updates...ni da abih keja nak balik da...ngantuk lak nak cover tak cukup tidur berapa hari.

The actual ABP-BH tak meletihkan sangat...tapi yang post party tu yang best gila...rugi meka yang tak dapek masuk.

Siap tengok Tengku Muda dan CIk Puan Julita mesra, respect kat meka. They are seriously so laid back and cool! Aku amik ler pic ngan meka tapi segan lak nak posting kan....

Ok ler guys...aku nak ciao dari opis sat agik...rindukan katil sendiri dan bantal bucuk sendiri....there's no place like home....

Before I end this posting...lupalak nak wish....to Sultan Muzaffar on celebrating the fourth anniversary of his blog semalam. Hepi besday to your blog, dude! Hidup SPF 6.5!!!

Reactions:

0 comments: