Monday, February 06, 2006

Entry kurang gigih

Aku memang malas sikit ler kebelakangan ni nak update.

Mampuslah konon kena calonkan sebagai Bloggers Paling Gigih konon for the Golden Blog Awards anjuran Ginger de la Loca for the local blogging fraternity.

So sebab dapat pencalonan camtuh...erm...nampaknya I have to lah kan...

So here's my update this time around.

Dah pasti ler dengan Anugerah Juara Lagu semalam, I guess I have to ler at least let a little in about how it was kan?

Semalam janji memang ngan kengkawan because I had lotsa of extra tickets, so Muzaffar, abang Badrul, Najmie, Nizam, Zam and me, myself and I gi jumpa kat area opis aku kat Bangsar.
We went in two cars, dan sampai je sana, after checking in, kita gi makan kat coffee house at the Pan Pacific. Abang Badrul belanja (rasa bersalah lak). Habis melantak we made our way back to Dewan Merdeka.

We bumped into Javardkent yang penah jumpa sebelum ni manakala sorang agik anggota Bloggers United, Juan, muncul kemudian (biasalah diva kan kena grand entrance!)

Kat luar da crawling with people da, so we decided to book our seats first, walaupun da reserved section, risau gak kang masuk lambat nak catwalk...last-last dok lantai cam Hits 1. But of course, this isn't an RTM production...so we seated ourselved third row from the front dekat-dekat da tengah.

The first thing that caught my eye was the stage. Adus...bak kata kawan-kawan, cam kain ela tergantung sebagai perhiasan backdrop. There were a million and one things that was all wrong, but malas ler nak cakap sini.

Pada sesapa yang kenal aku da, or has been reading my blog for ages, you know I can't review penuh-penuh kat sini sebab aku write for a living. So please check my other blog - which is my column (kena laa jual mahal skali skala)

In order of performance, ni my evaluation of how they fared.

Semalakama (Pak Ngah/Ce'Kem/Zehra Zambri)
Perlu ke? Seriously?
She exceeded ler my expectations sebab mampu to perform well live vocally as well as in terms of stage command. But the song...haiyo!
Pak Ngah suka wat hal kan buat lagu-lagu standard issue camni.
Terasa cam tengok Siti yang tak lengkap lor. It did nothing for me at all, and aku rasa show dia nothing great.
Kalau nak audition sebagai back up singer or dancer tuk memenuhkan stage kali seterusnya Kak Ani nak wat show ok ler...
The song was crap, and the performance ala kadar je. Kalao AJL 10 tahun lepas, leh ler bagik rating tinggi.
Rating :

Elegi Sepi (Azlan Abu Hassan/Julfekar/Azharina)
For some reason, lagu ni memang tak memikat aku dari dulu. I never felt this was a strong composition, and lyrically tak challenging. Tapi aku tau memang ramai suka ler lagu ni (habis aku kena carut kawan-kawan sendiri bila kata tak minat)
The performance?
Aku disappointed sikit Nina. Mungkin dia gementar, but she really couldn't hold it together vocally and aku rasa elok lagi dia perform kat Hits 1.
Never had high hopes for this song anyway...
Rating :

Pop Ye Ye (Shahrin Azmi Mohd Shaharudin, Damien Seet, Abdullah Ahmad, Zaf, Cham/Zaf/V.E.)
Aku kecewa teramat ngan V.E.
Going into my final, they were my favourites for Pop Rock, dan aku da bajet ler that they would put up a good fight with Hazami's Katakan.
Tapi ikutkan trend, memang Pop Ye Ye is typical category champion material.
Anyways, takler disappointed sangat they didn't win, but I really feel like their performance really turned me off.
Props gedabak, ngan Vespa pelbagai. But execution - SEDIH!
And please ler...sapa ler back-up dancer yang bulat pakai ijo tu?
Very the salah ok! Not even funny! Rosak tambak rosak agi bila Joe Flizzow's mic tak fungsi lak! Huh! Ilang the impact of the song. Masa semifinal lagi better.
Rating :

Taat (Rosli Md Kasa/Tok Wan/Rohana Jalil)
Aku ingat dalam keghairahan kak Ana nak perform, sampai kuar bila cue Mawi masa nak intro, da menjanjikan a good performance.
It was very theatrical, I'll give her that. Tapi geli aku dibuatnya kerana terasa cam mayat berbalut kain kapan lak menari-nari.
A little too dramatic for a song yang too weak.
Rating :

Awan Yang Terpilu (Lin Li Zhen/Loloq/Ning Baizura)
No matter how anyone looks at it, Awan Yang Terpilu deserved to win something.
Tapi apa nak buat kan...industri menobatkan it as Song Of The Year, while a few people think it doesn't deserve anything.
Apapun, Ning put up a superb performance that was inspiring tro say the least.
It wasn't just me yang bulu roma meremang, atau rasa nak nitis airmata (control macho babe!)...everyone felt it, and you had to be bloody lying to say otherwise.
No matter what the jury says...Awan Yang Terpilu was a winner.
Ning out sikit in tempo at the start, but with just a strings intro, it was forgiveable.
Dengan semua bak rombongan (kecuali Jac), Ning stood out sebab menjiwai lagu bukan dengan rombongan Cik Kiah...but with the simple tools of emotion with her expression and vocals.
Rating :

Tak Tahu (Edry/Edry/Adam)
Busuk ler performance Adam. First of all recycle habis. Koreografi, and gimik kesemuanya la.
Props murahan...vocal tak mantap.
I mean, seriously, the only reason anyone could rate this boy highly was if they wanted to get into his pants, atau like all those hormonal girls in Dewan Merdeka yang tak reti nilai good performance menjerit cam period mencurah tak henti.
It was a performance yang very the Hadiah Penyampaian Hadiah.
Nothing personal against him, but I think he needs to really take a good, long hard look at his performances and tengok apa kelemahannya.
People can put on nice clothes, and whimper out a tune, and pass it off as a pro act.
But let's just say, in this case, he didn't stand a chance. Hopefully he'll do better next time, sebab bakat dia ada...tapi...let's admit it, he's not the best singer around. So he really has to improve and be mkore polished. Ni bukan Akademi Fantasia lagi.
Rating :

Ayuh Juragan (Noraniza Idris/Fedtri Yahya/Noraniza Idris)
Bak nyanyian Ito dan Neves yang sumbang tu, apo nak dikato?
Seriously...it was just standard kak Ani. Lagu tak sekuat Iboq...and performance takde yang luar biasa.
Tambah agi tolak markah bagi penari dia sorang yang menimbulkan kerisauan sebab ala bulldozer ada hati nak lonjat overdose!
Rating :

Wajah (Othman Mohamad/Habsah Hassan/Jaclyn Victor)
I never agreed with this song daripada mula. Horror bila masuk. Anytime Langit ke 7 ke apa lagik elok.
But yesterday night, it was decent, thanks to Jac's vocals.
Kalau bagi orang lain nyanyi - entahla apa hasilnya.
Ni ke evolusi muzik yang dibanggakan?
Rating :

Gaia (Pacai/Pacai & Zainal Abidin/Zainal Abidin)
Patutnya rename je lagu ni Gayah sebab very the che gayah. Ala segala unsur show cabaret ada ni.
Tak caya? Gi tengok performance bebudak kat The Ship.
Dengan ular lah...main api lah...
Gelak sat kerana aksi Wachaa! Zainal, and terdiam sat kerana material seluar baju dia transparent, bila kena lampu dari belakang nampak bentuk segalanya.
Terus pening...perlu ke?
Rating :

Aduh Saliha (M Nasir/Loloq/Mawi)
Ok...ni kena outline bebetul. Kalau tak roboh blog aku jap agik ada y ang protest.
Objectively, Mawi seriously has improved vocally. Stable, and quite confident in his delivery, memang banyak lah improvement dia.
UNFORTUNATELY, setakat dok terpaku setempat kerana teragak-agak is not exactly good showmanship. Dia masih teragak-agak bab pergerakan ni, and it's obvious his control of the stage has to be choreographed. Ada yang bising pasal tak dapat tengok dia gelek kat TV, but serious, kalau Zehra, Adam dan sebagainya menari takde orang puji...apa lagi la setakat step Mawi.
Still...it was a watchable performance sebab Aduh Saliha is a good song.
Best performance? Rationally...you know the answer...
Rating :

Gemilang (Aubrey Suwito/Asmin Mudin/Jaclyn Victor)
Kalau nak ikutkan, her performance masa the final of Malaysian Idol was something that can never ler be repeated.
Sejak tu...she has never had the power to deliver it just the same. Still amazing...but not quite as good.
Really think she deserved the vocal award...though with Hazami getting it, takler teruk sangat kan. At least lost to an equal...
The song itself? Undeniably haunting....
Rating :

Kata (Hazami/Hazami, Tris & Arab/Hazami)
He outdid himself. Hazami has done me proud by not just his vocals, tapi korang prasan tak dia ada menari?
Hah...ko nak puji bab menari...puji ler Hazami..sebab dia lagik kayu dari Mawi sebenarnya.
Bukan kutuk...tapi that boy has got three left feet.....so you can imagine ler kan.
Still, great choir act (cayalah Safri conduct meletop!)...and the backup vocals as well (Farah best!)
Kalao korang nak tau, choir dia dan backup vocals dia semua anak didik dia...
Rating :

Dan resultnya yang takkan aku lawan walaupun ada ahli juri yang aku rasa memang tidak patut (bukan tidak layak) berada di dalam keadaan tu adalah seperti berikut :

Juara Lagu (RM25,000 & trophy): Gemilang

Juara kategori (RM12,000 & trophy)
Irama Malaysia and Ethnic Creative : Aduh Saliha (M. Nasir,Loloq)
Pop/Rock : Kata (Hazami/Hazami, Tris & Arab)
Balada : Gemilang (Aubrey Suwito,Asmin Mudin)

Best Performance (RM10,000 & trophy) : Mawi
Best Vocal Performance (RM10,000 & trophy) : Hazami

Apapun...tahniah ler pada semua pemenang!!! All of you deserve it...one way or another. So this is my tribute to you guys (nak pic composers and lyricists tapi tak sempat amik semua...lagik pun ada muka yang tak sesuai dipaparkan - carutan peribadi)

Ini ada dua keping pics lagi sepanjang awards yang aku rasa nak kongsi (nak dapat title Bloggers Paling Gigih ler konon)

First pic : Innuendo ketika mempersembahkan Belaian Jiwa. Korang cam tak mereka. Ok...asalnya, Innuendo in the first album comprised of four people, iaitu, Reymee, Taj, Pot dan Sam yang kemudiannya meninggalkan the group.

Yang kelakarnya...malam tu meka perform, haram aku cam budak yang nyanyi skali ngan Sam dan Reymee yang aku dapat identify tu.

You see, Reymee and Taj were my college mates, sesama amik sound and audio engineering dulu (241B!!!), and aku kenal meka kerana meka ni junior aku.

To cut a long story short, orang ketiga ngan meka tu, is neither Pot nor Taj.

So who was he?

Apparently, he was just a stand-in meka brought in about half hour before the show started.
Aduh...apalah...last-last member yang dok rumah (kat Dewan Merdeka tak perasan sangat) yang ngadu mamat tu sumbang abih kalahkan kesumbangan Dina dan FO3!

So much for evolution...

Kalau korang nak baca ulasan yang intelligent, yang merapu, yang kelako...then baca balik ulasan aku.

Tapi kalao korang rasa nak something the opposite of all that (matilah aku kena carut teman-teman seangkatan!), then try clicking sultanmuzaffar, Javard ataupun pendatang baru dunia bloggers yang da season, Aku Belum Gila Lagi Tau (ada berani mau click???!!!) ataupun MysticDreamworks (mistik mimpi keja katanya direct translation...)

Pic two : Ini masa Amy dan Andy Flop Poppy kan...masa tengah duet. Amy still maintain...and in fact, aku rasa anytime Amy can teach these kids a thing or two about performing, looking and sounding good.

The thing I wanted to raise was...Andy pakai camtuh kenapa?
Harus ler peminat Brokeback Mountain kan!

Kalau Amy pakai camtu gak camna?

Leh imagine tak korang meka as the lead characters (pengsan terus in horror!)

So it was a little funny...but thank God Andy is one of the few with a decent sense of humour and equipped with the slight ability to laugh at himself.

A lot of people can;t do that, sadly enough.

Anyways...ride 'em cowboy!!!

And one last pic masa Ayuh Juragan. Ni takyah explaination ler. Just looks totally weird to me that's all...what do you guys think? Looks like a freak show run amok lor...orgy ke gang bang punya pic ni? (gelak nak pecah perut tengok berulang kali)

Ok...aku rasa setakat ni jer ler entry aku pasai Anugerah Juara Lagu.

Malam semalam balik kat Bangsar bagi semua amik keta da dekat 2am da. Everyone wanted to head home, so I went back to the office to finsih my article for news, and then wat tuk entertainment.

The joke? Aku dok office sampai 5am pastu ngantuk sangat tidur keta.

Bangun 9.30am, cuci muka (yer...tak mandi!!! Phew!) terus sambung keja. Until now.

Sebenarnya kerja leh cepat abih...biasalah procrastination melampau kan...

Still...more updates tomorrow sebab aku cuma ada press conference Anugerah Industri Muzik 2006 at 3pm tomorrow, which gives me lots of time tomorrow to do some stuff. Banyak chores aku.

Kena gi finance nak settle keta punya payment yang aku tak sempat lagi bayar. Then have to go Maybank and pick up my Mastercard and Visa replacements.

And of course...update my blog over one or two things I want to share...until then...toodle doo kiddies... oh by the way guys....jangan lupa akan datang ni kat Planet Hollywood for the next Sunday Nite Live...sifu himself (tatau lak kalau dia bak Mawi guest artiste kan!)

So take note of the date and book your tables now!!!

Reactions:

0 comments: