Monday, November 14, 2005

Beraya di Klang...

I promised a long entry...so here goes. Banyak sangat isu dan incidents nak sebut dalam entry kali ni lepas 'menyepi' akibat bosan dengan isu yang panas dan kesibukan kerja.


Anyway fast forward sikit after the last entries, Friday night, gi Liquid for the launching of Madonna's latest album Confessions On A Dance Floor (which is released nationwide tomorrow on November 15!!!).

I have to admit to being a huge M (Madonna ah...bukan Mawi) fan, so memang best lah!
Everything was awesome! I mean, I don't know how to mention the album (dah dengar about five songs including the first single Hung Up yang favourite gila babiks besh) without referring to a thesaurus for other alternatives to just fantastic amd awesome.

Apapun, if you haven't heard the first single off the album, Hung Up, go to Madonna.com to not only listen to the audio tapi at the same time tengok video dia sekali! Power! Retro disco circa early 80s is back in vogue with a vengeance! Yang pentingnya aku ari ni gak nak kuar beli, malas nak tunggu complimentary copy dari Warner Music. I only buy stuff aku bebetul gila minat (Smashing Pumpkins is the only other act aku commit to buying without even listening to ascertain how it is).

Lepas event, keluar dengan member wartawan lain ke City Garden tuk makan. Jemput adik angkat aku dari Melaka tuk join.

Lepas tu balik tidur mati sebab tiga hari tak cukup tidur punya pasal. Pagi esok nya kena jaga awal lak. Nak hantar adik ke Puduraya sebab dia nak balik Melaka awal because of last minute meeting.

Pikir nak balik sambung tidur, but decided against that and forced myself to do something I've wanted to watch a movie on my own.

Tengok wayang sorang diri ni kekadang best sebab I get to really evaluate a film without bloody commentary dari kiri kanan aku.

Problem is, aku tengah nak enjoy The Exorcism of Emily Rose, the irritating habit of Malaysian cinemagoers tested my patience enough. Dengan deringan handphone, loud whispered conversations, couple minah tudung dan rempit yang beromen belakang aku sambil berbunyi "slurp! slurp!" indusing images of drooling menggangu my concentration.

At the end of the movie masa nak keluar, terserempak dengan seorang blogger, Mimirinie yang lum pernah aku jumpa, tapi dia tegur sebab dia cam. Kebetulan memang dah rancang jumpa Juan tuk window shopping so it was great we all got to meet up. Lepak punya lepak sampai malam, we went to Naili's to be later joined by anggota Bloggers United lain like Sultan Muzaffar dan Badrul (Congratulations ek my best friend on the new job position!). Also joining us were Fiebie dan Leez. Also ada tamu jemputan lain tapi takleh sebut sebab nanti undang agi debate kat comments column.

Sorry ler elkapitan sebab dengar ko ada exam, so tak invite...jangan marah ek. Ko baby of Bloggers United so semua kena protective sikit! (Kelentong je...sebenarnya malas nak tunggu warga Subang Jaya sampai entah kul brapa)

Hung out till late...aku balik dalam perjalanan ingat ikut ler highway NKVE balik ke Klang. Time lalu Damansara, singgah stesen Caltex dekat kawasan IBM, parking tidur. Sedar-sedar dah pukul 9 pagi!!!

Huh! Panik aku...mula-mula tak ingat aku kat mana. Ingat dah sampai Klang (camna leh sampai ler...tak logik.Tidur tak sedar keta leh gerak sendiri ke). But when I realised I was still in Damansara, zoom balik Klang. Sebab dah janji kul 10 pagi kat Astro nak ikut ke rumah pemenang AFRAYA beraya bersama Mawi, Felix dan Amylea.

Balik rumah, mandi, sempat sarapan sikit, gegas terus ke Astro. Bas terus gerak. Rupanya semua tunggu aku. Si Mawi missing in action sebab dengar flight dia land 10.30 pagi.

Khabarnya he will join us only kat highway.

Dalam bas, cerita ler panjang ngan Amylea, because I never really got a chance to talk to her much before this.

Kalau betul-betul heart to heart talk, only masa Coke punya event dulu kat Carcosa Seri Negara je sempat bual.

Banyak ler isu peribadi di discusskan...and I'm proud of Amylea if nothing else because she really is a strong woman.

Celah-celah tu, si Felix yang dok belakang aku kena usik tak habis-habis. Mana taknya...sibuk SMS je kerja! Siapa lagi ler...kalau bukan A (bukan nama sebenar). Spekulasi je....Felix bukan nak ngaku (podah lah!)

Usik-usik, kecoh-kecoh...tengok-tengok dah sampai balik kat 'kampung halamanku' di Klang. Kami stop kat tepi highway Shapadu nak gi Meru/Kapar. Lepas kejap, si Mawi pun tiba dalam keta si Apis.

Seronok gak trip dalam bas tu. Bukan apa....paham aje lah, aku nama je dok Klang, tapi sebab kesibukan kerja manjang, dah banyak lose contact aku ngan kawan-kawan yang dok Klang, kecuali ler yang jenis lepak KL manjang cam aku.

Lalu Pekan Meru rasa nostalgic lak sebab dulu port lepak sana gak dekat rumah member time study.

Aku jadi tourist guide ler dalam bas because of my familiarity throughout the route.
Sampai je tempat yang kami tuju, terkejut kami semua dalam bas, yang termasuk beberapa orang wartawan lain sekali ngan orang Astro dan production crew Trek Selebriti (ye...Jimmy Shanley pun ada).

Sampai semua terbangun dari tempat duduk memasing nak intai luar tingkap in total disbelief!
Mana taknya, jalan nak masuk area kampung, tapi ada Rela dok jaga.

Masuk dalam 100 meter kami semua da pening. Ingat gi beraya rumah orang dalam diam, tengok-tengok cam pergi kenduri! Satu kampung hadirkan diri. Paluan kompang mengiringi kemasukan je yang tak ada!

Pemenang AFRAYA (hah...nama dia Azean - mesti korang da tau...glamer dia masuk semua paper ari ni) kata meka tak jemput, tapi sebab orang da tau semua wat muka tembok mai serang rumah dia.

Bukan apa...kesian gak...'hadiah' dia terpaksa dikongsi. Dahler dia wat makan untuk 50 orang tapi tengok dekat 1,000 orang yang hadir (uninvited).

Bawah panas terik matahari, kami semua pun masuk ler kawasan rumah family Azean ni.
Pengalaman yang kelakar ialah bila lepas Azean diperkenalkan pada Mawi, Felix dan Amylea, she later turned to be and asked, "klubbkidd ek??"

Lor...rupanya si Azean ni kaki rayap kat blog, termasuk ke blog Sultan Muzaffar dan Juan.

Dalam pening sebab dah lah panas, sesak...meriah gak sebenarnya - walaupun sakit hati sikit lah sebab orang lain seperti tak menghormati hak si Azean ni nak enjoy beraya ngan bebudak Akademi Fantasia yang datang.

Hello?

She IS the winner...not you guys...bagi lah dia chance. Ni tak...sebelum dan selepas event wat meet the fans nak sign autograph la...nak pose gambar ngan anak kecik masing-masing lah (which for me is pretty disgusting when you have ugly babies or they look like they haven't been changed or bathed - not all babies are cute ok!)

Sebab mereka semua ni mengambil ruang sangat, dan demand sangat sampai bebudak ni yang tak makan breakfast ni nak bernafas pun takleh, maka it was suggested that we move the session masuk rumah family Azean ni. At least, leh la Azean ni dapat spend time ler ngan meka together with her family members. Private time laa katakan...tapi tu pun ada yang menyemak muka tembok masuk selamba badak.

Yang aku sakit ati tu, bangsa fans yang tak hormat ni, sampai dah lah not only trespassing, mereka insist meka ni dapat layanan tip top.

Dari pemerhatian aku, kurang masa Mawi, Felix dan Amylea habiskan with Azean and family than they could because of these people.

Last-last bila pengacau-pengacau dah berjaya dihalau keluar cara terhormat oleh Rela dan security Astro, dan shooting tuk Trek Selebriti dah settle, kami semua dok bersila ler makan.

Malu gak...sebab baru paham rasanya keadaan mereka bila nak dok makan, orang lain tanak makan tengok je ko makan. Segan!

Lepas makan, sesi mencari tisu!

Peluh sebab panas...ramai sangat bersesak masuk rumah sampai menjadikan the house macam oven.

Toleh tengok budak-budak tu, lum lagi habis makan.

Camna nak habis makan, kejap-kejap ada je yang nak ambil gambar lah...nak tu lah nak ni lah.

Memang tak salah makcik, pakcik, akak, abang, adik oi....tapi biarlah budak-budak tu yang dari pagi tak makan...tak elok wat camtu tau!
Azean camna pun sporting gila aku tengok. Majlis dia kena invade pun dia relax je (very the independant woman!)

After the kids were done, meka lepak jap (suka shot Amylea kacau Felix - tapi jangan pikir yang bukan-bukan ek!) before again they went out layan peminat skali lagi ngan sesi autograph dan amik pics.

So more smelly babies shoved about and sweating women yang make-up empat inci giggling away.

Apapun, as we boarded the bus, I have to say, congrats again Azean...and sebab ko pembaca blog aku...dan sebab ko sporting gila walaupun majlis ko kena ceroboh pun ko tak merungut...ni tribute aku kat ko.





So after all that excitement, semua KO dalam bas. But not before we realised ada peminat mengekori bas (haiyo! amik gambar bontot bas pun jadi ke)

Bila da sampai Astro, tengok si Jimmy KO abih! Hah! tengok lah Trek Selebriti to see what happened! Kesian Jimmy jadi mangsa...(gelak sat)

Anyway...aku nak end this entry with a few thoughts.

Blogs - Kebebasan bersuara semakin dipertikaikan. Bloggers seperti kami di caci, hamun, perli dan maki bila tidak memerikan pendapat yang tally with that of the popular concensus. Please, again, remember...we are just saying what we feel and based on what WE know.
Kalau nak katakan orang mengfitnah ataupun mempunyai agenda, that is YOUR prerogative, so tak payah lah nak bangkang sampai meroyan.
Whether or not you are influenced by what we say - you do not have to sink as low as indulge in personal attacks. That really takes the credibility of your arguments - especially when stakat name calling. Comment....as you wish. But remember proper and simple courtesies of being in someone else's domain. You do not have to agree, but you do have to respect.

Capitalising - Ada beberapa blogs yang da take advantage of that situation. May I remind you guys that blogs reflect opinions. And ada satu blog ni, nak gila glamer punya pasal, amik kesempatan isu ni tuk kutuk je sesapa. Yerlah...tukang jawap ramai kan. So dia harapkan kot market ni masuk blog dia yang sebegitu lama tak laku...mana tak nya setiap posting ada je kutuk seseorang atau sesuatu!
Because of these people. I feel proud of Bloggers United. Memang, kadang-kadang kami membuat statement panas...but we don't do it endlessly nak gila glamer ke apa ke...
And at least...pembaca tahu dan kenali rupa kami, nama kami dan pekerjaan kami serta lebih lagi butiran peribadi kami. This is because WE take responsibility for what we write!

Emotional - Kenapa ramai sangat yang melatah. Kalau aku menyindir sekalipun, siapa yang lebih-lebih kalau bukan tukang komen yang membedal je kerja without any substance to their posting. Mawi ok je ngan aku. Aku pun kalau kritik atau komen dia, bukan dia tak tahu. In other words, we're professional. Yang fanatik dan taksub yang emo je yang terasa lebih! Kami tegur menegur walaupun kekadang kasar seperti adik beradik. Yang nak melatah tanpa tahu hal sebenar tu kenapa?

Choice - Sekasar separuh comments aku terima, I can accept almost all, even from the likes of guracus and REM who both have different approaches. I may not accept or agree with these comments but if they're made without personal attacks or a basic respect for being in my blog, I am ok with it. Untilmately, sila ingat ni ye, kalau tak setuju dengan pendapat saya sampai tahap kiritikal, then leave.
Tak payah masuk, kutuk, tapi tetap dalam menghina, nak juga baca atau curi gambar dari sini. Cakap lebih, tapi in the end, still depend on my blog for information, But wait a minute, if you already don't like it, da rasa buruk sangat...tak yah lah masuk ek...I AM SELF INDULGENT! THIS IS MY BLOG!

Debate - Kalau ada isu yang naik seperti isu Mawi baru-baru ni, please be intelligent in commenting about it. Malas nak layan komen-komen yang not fact based but emotionally driven
While I welcome feedback and all, sampai satu tahap, aku rasa kalau da melalut sangat emo komen, senang je takyah feedback, which is something I hope will not happen because I do love reading the more intelligent (though at times unagreeable) comments to my postings.

Ok lah...panjang lebar da posting aku. Apapun, ingat je.

Kalau korang tak puas hati dengan komen aku pun, segala tulisan di sini, I have taken responsilibity for, so those cynical have NO capacity to question or judge me. The parties involved in my comments, the individuals who become the focus of my postings are very well aware of what I have to say - and I don't see why total strangers need to menyibuk nak judge people.

Yes, I am judgemental to an extent in my blog. But at least I'm honest, and not hiding behind anonymity. Why is that important?

Because again...I take responsibility for everything in my blog. Apapun, aku tetap sayang keluarga Fantasia. But because kami tak mempunyai pertalian darah like family members, I too can put a boundary seperti abang Burn, president Mawi FC katakan, iaitu, 'SELAGI berada di landasan yang betul'.

There is nothing wrong with that statement and I think people yang tak setuju kata-kata tu, memang sudah lama membutakan dan memekakkan diri to all reason.

"Kami tak gaduh kan?"

Siapa nak lagakan? Kenapa ada yang nak komen lelebih sedangkan tak ada kena mengena dan tak tahu menahu pasal apa yang berlaku among the parties actually involved.

Reactions:

0 comments: