Tuesday, October 11, 2005

Mawi oh Mawi...

It's been some time since I posted anything on Mawi and the phenomenon he's inspired. Why?


Sebab malas ler...takder cita baru.

Pada mereka yang ada baca column aku (pada mereka yang don't even know my real job is writing for an entertainment section of a newspaper - takyah ler tanya ek) - you would have known dalam my article semalam, mesti da tau aku ada tulis pasal ada sumber-sumber yang telah mengesahkan Mawi lepas Raya akan shooting bersama senior dia si Adam tuh, bersama pemenang tempat ketiga musim ni, Amylea, in a Tayangan Unggul production. Details lain tak dapek lagi because they haven't leaked anymore than that.

But semalam, nak jadi cerita, lepas lepak kat xfresh for Too Phat punya interview (ada keja nak jumpa Joe dan Malique) lepak 'sahur' (konon ler) aku gi ler kedai buku satu ni nak beli ler top-up tuk prepaid aku. Kedai ni adalah kedai sama aku beli buku bangap tu, Mawi - Jantung Hatiku tu.

Aku nak tergelak IN THE SAME PLACE aku penah pick up that stupid excuse for a publication, aku terjumpa satu lagi buku on Mawi!

Talk about bloody unbelivable!!! Ada aje...

The cheek of it!

Nampak sangat nak cash in...and knowing Mawi's a goldmine, suddenly everyone's so bloody deserving of become the next biggest thing on the autobiography front. Oh...go get a REAL day job already!!!

Gila ke haper orang-orang ni nak buat buku bebanyak cita pasai Mawi padahal it's just blatant reproductions of other people's work?

And parts ko merapu pasai your opinion, I mean, do we really care???

Buku ni berharga RM5.90 memang kelakar...rasa nak pecah perut!!! Aku sanggup ni nak korban duit tuk beli buku ni just to paste the cover from this book tuk kongsi ngan korang so I can insult it to kingdom come.

Bayangkan ek!!!

Buku ni ada 64 pages, 4 pages of which da bazir ngan ruangan 'Autograf' (konon ada yang akan bagi Mawi nak sign buku ni), copyright and publication details as well as table of contents listing isi kandung buku ni.

Tolak lagi 4 mukasurat yang di isi agik kata-kata merapu tuk Prakata by Zulkifli Ismail (dahler author hardly a Mawi authority - si Zulkifli ni any more of an authority ke? Baik mintak si Juan Danza ke aku, tapi dah sah kalau kami akan mencarut publication camni).

Pastu buang agik ah 15 muka surat yang konon diisi 'gambar 'eksklusif (gambar blog aku dan Juan Danza semua agik cantik!!!) So what do you have?

23 pages of space filling CRAP! Penulisan sebenarnya baru 41 muka surat je kalau dikira!!!

Haiyo!!! Senangnya skang nak keluar buku sendiri ek! Aku rasa pasni aku ajak je member bloggers semua bukukan blog kami ler....pastu jual...kalau stakat blog kami yang tak semana pun - anytime lebih hebat penulisan kosong yang mengharap nak buat duit ni - duk quote orang tu orang ni curik dari newspaper reports. Ni kes Mawi - Jantung Hatiku gak ni,

Menyebut lak buku bodoh tu....hah! Ni ada lagi satu cerita....dalam column aku...aku ada sebut pasai cita yang disampaikan dari Kelantan kononnnya si penulis buku tu (nama malas sebut - batal posa kang) beriya-iya nak pastikan Mawi bergambar dengan buku Mawi - Jantung Hatiku tu. Pastu tak dapat nangis lak...ngadu-ngadu konon Mawi tarak hal, that it's the people around him yang problem with the book dok nyibuk.

Puh-lease sister...which planet do you come from???

Huh! Just because dia artis terpaksa diplomatik...takyah ler nak push it ler....dia manusia gak.
Orang semua tau perasaan dia pasai buku tu...yang ko dok kecoh cam buku ko ciplak sana sini punya article tu ala Nobel Prize winner tu perhal.

Huh! Hamik ko...jadik mangsa column aku gak. Tapi yang pentingnya...aku ada add one bit yang aku nak tunjuk this picture.

Ada sumber bagitau aku, dalam satu majalah (ala...yang saiz kecik...malas sebut nama) yang satu company ngan tabloid yang si penulis novel bangang tu keja....ada keluarkan Mawi pegang buku tu seolah dok promo....

Yang sebenarnya...gambar tu adalah SUPERIMPOSE!!! Tu laa rupanya si penulis tu dok tension kot tak dapat pose kan Mawi ngan buku bangap tu. Apa punya manusia....

Kalau diperhatikan....aku combine pic tu yang dia pegang buku tu...ngan satu lagi gambar pada muka belakang meka pakai dia konon pose baca majalah yang diberikan nak promote ler publication tu. Pics ni diamik masa yang sama dan mereka yang hadir bersama Mawi insist memang masa pic pertama tu diamik, dia sebenarnya pegang buku yang dibaca.

Tapi magic punya magic, leh lak buku tu tukar jadi novel murahan tu kan...camna tu???

Aku rasa Mawi je leh jawab betul ke tidak pic ni disuperimposekan.

Tapi dahler proportion salah, novel tu lebih kecik dari sebenarnya, dahler colour contrast pun da nampak...so hebat mana pakai Photoshop pun...ingat korang je ke pakai software tu.

Aku da malas tul cheap publications camni...mintak-mintak ler orang kita stop reading crap like this.

Masa kerejaan dok promote the culture of reading...I doubt this was what they meant.

Silly...

Support/Sokong [klubbkidd's rave] and/dan VOTE/UNDI

Reactions:

0 comments: