Wednesday, October 05, 2005

Bayar Hutang Part II - Citer seram!!!

Ni part two of the Bayar Hutang series.

Cerita kali ni lak pasal last Friday dan Saturday ler...

While member semua gi Kelantan on Friday, aku lak ditugaskan ke Seremban, untuk shooting programme Anita khas tuk Raya kat Royal Adelphi hotel di Seremban.

Jumpa geng yang turut serta diketuai oleh kak Norizan daripada Astro punya corporate communications.

Aku berlepas saing bas yang digunakan nak transport the media ngan keta aku. Malas nak ikut transport kalau tak jauh.

Plus, konon test power ler nak pakai Touch & Go yang aku baru load dalam MyKad aku. Buat kali pertama aku rasa MyKad aku ada gunanya for all its technology.

Ahh! For the first time, no more nak berbaris berejam nak bayar tol....I am finally one of the elite (konon ler)

When we got to Seremban lak, bilik semua lum siap, so we had lunch (patutnya time tuk kengkawan gi semayang Jumaat - tapi ramai lak yang 'terlupa' kan)

After lunch, bilik kami (aku share ngan Rudy) lum lagi dikemaskan, so kami lepak bilik Farihad bersiap. Memandangkan shoot for the programme bermula hanya 3 lebih, aku keluarkan portable VCD player aku dan melayan sat 30 Hari Mencari Cinta (aku sebenarnya melayan tidur balas dendam tak cukup kuota tidur for the past two or three days).

Aku dikejutkan bebudak tu and we went down for the shoot. It was okay I suppose, tapi entahlah, somehow Anita's programme didn't quite agree with me, entah kenapa aku tak minat kalau talk show ni, trying too hard to get you to shed tears. I mean, the emotional drama is fine, but it has got to come naturally...not forced and with direction to perah air mata.

Last-last lepak kat luar isap rokok (siap beli empat kotak takut harga naik mendadak sangat lepas budget yang akan diumumkan petang tu). Join member budak production, yang juga penah bertugas ngan Akademi Fantasia III nya production. Dia pun citer ler pasai budak aku blacklist sorang ni, mengumpat pasai perangai dia yang semakin over dan berlagak. Huh! Like I didn't know.

After the programme was over, kita ada sesi interview ngan kak Nita.
Entah kenapa...tidur sebelum tu seperti masih tak cukup...kali pertama dalam sesi interview aku rasa ngantuk teramat.

After finishing, we checked on our room, and yes, akhirnya dah dikemaskan.

Akibat malas, tanak lak pindah bilik kami, room 309 yang kat tingkat tiga tu dan terus duduk je kat bilik Farihad kat tingkat lime. Ingat lewat sikit pindah.

So lepak bilik until dinnertime. Aku patutnya gerak balik KL untuk gathering Akma FC kat Menara Kuala Lumpur, tapi akibat dah lewat plus letih, tak jadi.

Tengok pic sebelah.

Huh...ada pak arab ni jual-jual barangan kayu ler. Mahal siot! Dulu aku beli side table dari India yang berukir dari member cabin crew MAS aku (RM70 tuk yang kecik, RM90 yang besar sikit). Ni pak Arab ni (ke Pakistan) jual tuk RM500 ke RM600!!! Pergh! Ko ingat KLCC.

Masa tu, tokei tu takde ler...he only came back later. But tergalk tengok sign dia tinggalkan..."OUT FOR PRAY".

Er...kalau you find nothing funny about that...nevermind.

Sempat rehat sekejap sebelum dinner lak, after which ramai-ramai budak press nak ke Port Dickson, tapi aku da awal planning tanak join sekali, nak gi naik keta sendiri. Last-last si Rudy dan Farihad pun setuju ler nak ikut aku.

Bila da korum tak cukup, they decided to call it off.

Kak Norizan hung out in our room bertukar pendapat (cara manis nak kata bergossip ler).
This is where the story really starts.

Sebelum kak Norizan balik bilik, kami dok takut-takutkan dia pasal benda halus kat hotel tu...walaupun kami memang tak rasa apa-apa.

When Norizan left the room, kami gelakkan betapa takutnya dia. Shortly after that, dia muncul balik kat bilik kami...entah kenapa. We found out later that dia da nak amik lift turun ke tingkat empat ke bilik bebudak reporter perempuan sebab takut tidur seorang akibat colleague dia, si Malina yang da balik Kuala Lumpur. Masa dia da tekan floor dia da lift tu da tutup, tiba-tiba pintu lif leh terbuka.

Apparently kak Norizan da rasa lain da, so dia lari balik bilik kita.

Masa tu kita da memang nak keluar, so kita setuju nak temankan dia ke bilik budak-budak ditingkat empat. Meanwhile, we had an idea, daripada dia bersesak kat tingkat empat tu, ingat lebih elok dia dok sebilik ngan one of the female reporters kat tingkat tiga yang dok seorang gak.

Sebelum tu call bilik budak tu, takde respon, so kami ingat nak try our luck go down to the room.

Turun third floor, keluar dari lift, we had to go around two bends along the corridor to get to room 307 (dekat bilik sepatutnya bilik aku dan Rudy di 309). The second selekoh tu nak masuk corridor to the room, immediately bulu roma aku meremang!!!

Aiyo! Aku jenis sensitif dimana benda-benda camtu aku memang leh rasa. Aku pegang tangan Farihad dan tanya dia, "Ko rasa tak?"

Aku tengok muka Farihad lak da horror masa tu. Konperm dia pun terasa at the same time. Norizan dan Rudy jalan depan...so meka tak tau lak rasa ke tak.
When we knocked and rang the bell and there was still no response, we decided, kita hantar Norizan ke tingkat empat je lah.

Masa tu aku entah kenapa tengok ke area water cooler kat the corner of the corridor yang selekoh aku terasa benda tu. Bukan nampak apa pun...

So bila kita patah balik...the same spot, aku rasa agik benda tu. Rupanya, later bila kami discuss the next day, si Rudy dan kak Norizan had the same feeling AT THE SAME SPOT!!!

As we walked on, after the first bend, I saw something disappear into the second bend, ala ala bayang...lembaga hitam yang laju go around the corner into the lift lobby.

Aku da memang masa tu...hmm...tiba-tiba teringat semua doa yang bapak aku ajar lak nak meminta benda tu jangan kacau.

Rupanya, later dalam kereta, si Rudy pada masa yang sama, ada terbau sesuatu, yang dia samakan ngan bau kopi, tapi lebih manis...

Semua senyap je. Kejutan seterusnya when I pressed for the lift, almost immediately pintu lif terbuka. Ada orang rupanya kat dalam...pekerja hotel.

Bila pintu lif tutup, si Rudy lak bukak mulot exclaiming at the hotel worker bila ternampak name tagnya,..."Eh!!! Nama you Marsani!!!"

Aku pun ingat apa laa si Rudy ni nak kecoh nama orang...walaupun pelik gak nama budak tu.

"Ko kenapa, Rudy?"

"Tu kan nama watak si suami dalam Pontianak Harum Sundal Malam??!!".

Terus a silence came over again.

Budak tu yang muka pucat lesi tuh, lak senyum...dan tiba-tiba menjawab, "Jangan risau...hotel ni takde apa-apa."

Hah...yerlah tu. Then just how did you know we were worried about that??!!

So we sent Norizan ke bilik kat tingkat empat tu, and then made our way to get my car in the basement.

Dari hotel nak keluar ke jalan menuju Port Dickson, kali pertama entah kenapa tak nampak jalan keluar. Pusign kedua baru nampak.

Kami pun rancak menceritakan dan membandingkan apa kami rasa time kat tingkat tiga tu.

Tiba-tiba ada keta ni, tak silap aku Mercedes itam, in the oncoming lane kenghala ke arah kami, masuk our lane.

Aku pun panic sambil melayang ler headlights aku kat high beam nak warning dia kerana masuk lane kami.

Dia tak berganjak...sampai da dekat nak collision, aku lak swerve mana yang boleh ke kiri setakat mana yang boleh tanpa langgar divider. Keta tu laklast minute swerve back masuk lane dia...

Mabuk ke...mengantuk ke....kami pun tatau apa sebabnya...tapi selepas kejadian kat hotel tu...kami semua terdiam.

Sepanjang jalan pergi balik, jalan highway tu berkabus, lending an eerier feeling than what we had in our minds and hearts.

Sampai PD lak tanpa sebarang episod lain, kami pun lepak, last-last makan kat Teluk Kemang kat kedai Ibu. Time tu si Rudy nak bayar, so aku pasti aku masukkan wallet aku balik ke pouch bag aku.

After lepak-king sebentar agik, menghala ler pulang ke Seremban. Sampai tol, aku tercari wallet aku...dah hilang lak. The first thing on my mind...anak toyol mana laa yang amik wallet aku ni. Sebab aku jenis letak semua barang dalam pouch, tak mungkin hilang. No way ada yang copet ke...tercicir ke...

Hish...pusing balik ke kedai Ibu...tempat kami parking kereta dan sebagainya. Tak ada...
Last-last wat report je kat Balai Polis Teluk Kemang. Sampai balik hotel, semua da letih trauma sangat terus tidur.

Rudy dan Farihad jaga awal sebab meka ikut bas balik. Aku lak drive balik sorang so tidur aa sampai tengah ari...

Terjaga pun sebab somehow...something woke me up. Aku dapat rasakan ada seseorang dalam bilik ngan aku.

Sebelum aku leh react, aku dengar bunyi pintu tutup!

Aku gegas ke pintu tengok luar spyhole tu.

Cis...rupanya housekeeping ingat aku da check otu nak bersihkan bilik!

Support/Sokong [klubbkidd's rave] and/dan VOTE/UNDI

Reactions:

0 comments: