Sunday, September 11, 2005

Of Panadol & Activfast...

Comments yang memang menyakitkan ati aku kat fotopages aku minggu lepas, yang mengugut akan membunuh aku hanya kerana aku pilih tuk memboikot dua ekoq dalam keluarga Fantasia III, tak aku lupakan.

Walaupun ramai dah bertanyakan apa keputusan aku, samaada aku wat police report atau tidak seperti aku katakan akan buat if the guilty party doesn't come forward and apologise...I have preferred nak berdiam pasal hal tu.

Why?

Because malas nak kecoh agik bab tu. Aku tak heran...biasalah...aku start blog ni tuk hiburkan diri aku...along the way, aku dapat bonus tuk menghiburkan orang dengan celoteh aku. Tak sangka lak ramai pulak bangsa yang tak senang hati sangat....dok tanak wat blog sendiri nak nyibuk carut kat blog aku.

For the last time...kalau nak carut sangat...bukak blog sendiri. I did...

Anyway - sebab ramai sangat tanya, this is what happened.

Selepas my last posting on the issue last Sunday morning, di mana I gave the culprit 24 hours...I did contact TIMEnet nak trace IP tu, with which I was told that memang leh detect orang yang posting benda alah tu sebab ada IP dia. But it would require a police report.

Sebab tanak besarkan the matter...I waited for the offender. I gave my word after 24 hours it would be out of my hands. Mula-mula tak ada apa-apa...elok selesai kerja, nak gi wat police report - I checked my e-mail...and there it was...

On Monday - I received this e-mail.



Kandungan dari insan yang cuma bernama ZZ (kesian...susah-susah mak ayah bagi nama...tu yang dia nak) e-mail tu berbunyi begini :

From : Z Z *******@*****.com
Sent : Monday, September 05, 2005 6:16:36 PM
To : ******@*******.com
Subject : APOLOGIES
Hello Joe, meet again.
I want to apologies to u the things i've done to ur blog or fotopages. Honestly, aku salah seorang pembaca blog kau. Yes, i am. I'm very very sorry bcos do stupid things like that. Untuk pengetahuan kau, mmg aku mengikuti semua setiap luahan hati kau. Rasa ketidapuasan hati kau yang kau tulis dalam blog kau itu.. Aku 'pembaca senyap' bak kata SM..
Aku bukannya peminat setia dak F atau pon dak E, tapi kekadang terasa ketidakpuas hati aku bila kau senang senang je nak menyokong, dan tiba tiba membuang orang macam budak F tu. Memang betol apa yang kau cakap.. aku post mmg suka suka, dan tak tahu akibatnya bila dah puaskan hati sendiri. Aku tahu kebodohan aku..
Tapi terdetik juga di hati aku, kan seronok kalau Joe naik berang lalu menulis kat blog page cover dia comment yang post. Mmg dah di jangka ramai sungguh mem'back up' ngko. It was a lousy joke! erm.. aku bukannye seperti yang ngko sangkakan, percayalah.
Aku hormati kau sebagai seorang yang lebih tua daripada aku. Ugutan aku tak bermaksud apa-apa.. Hanya suka suka. Aku harap kau maafkan lah aku.. pls don't take it serious! dan jangan la di reportkan hal ini kepada pihak berkuasa. ( gabra giler aku, series ) Aku tak nak masuk lokap.. Aku mmg budak buta IT. Mana tahu mende mende nie..
Cukup la aku memperkenalkan diri aku sebagai Z je. Aku tak tahu cara apa lagi nak memohon maaf pada ngko secara personal.. I am very very sorry..! andainya ngko ingin mengenali diri aku, aku nasihatkan agar lupakan la niat tersebut kerana sesungguhnya aku malu.. malu yang teramat sangat dgn ngko Joe..Harap di jauhkan lah benda benda yang tidak di ingini berlaku pada ngko Joe.. Aminn..
Aku mengundurkan diri dulu.. Minta maaf dari ujung rambut hingga ujung kaki..
Thanks & best regards

First reaction aku....to this e-mail was...man...has the standard of English education gone down the drain in this country.

It's 'apologise' (or even spelt apologize ler) to begin with. Camna nak mintak maap kalau intention pon tak sampai...! Hish...

Let me put several things clear here.

Firstly - Aku bukan tiba-tiba membuang sesiapa. Mereka yang rapat ngan kita tau the real situation. I know, and hear too many things about the kids everyday. That is my work. And when things get too much, and the individuals involved sendiri perangai cam p*****k tanak ubah...then tell me, aku yang tak bergaji tuk jaga meka...or even mempunyai pertalian darah....have to put up with so much shit from them.

At the end of the day, my blog is not the main thing in my life. Writing is...and in my career, I look at new talents in the music industry as well and assess their talents, potential and total package to go far.

Masaalahnya - orang yang aku tak gemar tu...menjahanamkan diri sendiri! And wat pe aku nak dok tengok benda tu berlaku...gi mampos jer ler kalao tak reti pikir pasai diri ko. Mak bapak ko masih leh jaga ko...at the end of the day, they don't take Akademi Fantasia sebagai peluang tuk meka capai impian.

What's the problem with that? Tell that to nearly 5,000 yang audition tak dapat peluang nak dimanjakan in the richest TV show in Malaysia which promises you instant fame!

Hanya kerana orang tak dengar cerita in detail - nak aku anggap buang tetiba. But some things remain private - as my blog has become too public...thus not allowing me tuk kongsi segala cerita yang terbuku di hati.

Lagipun - walaupun sampah mana perangai bebudak tu pun, aku biarkan pada peminat meka sendiri tuk tentukan...ini ke bakat yang mereka nak sokong? Sooner or later akan nampak...
Secondly (pergh! baru masuk nombor dua tu...nampaknya panjang ler posting ni!) - ko kata ko wat kerana suka-suka? Think again...

You know how stupid was your action? You say you do...now times that by a hundred...and maybe you'll come within a fraction of how stupid your action really was.

You go around threatening people for fun??? Saying you want to kill someone is hardly a joke...Next time...unless you come from a really traumatic family life ler.

Think of your actions well before anything else...sebab next time mungkin terlambat da.

And lastly - kalao awak rasa apa awak lakukan tu kelakar sangat, pecah perut ko tergolek jatuh masuk lobang jamban rumah ko...then I urge you to seriously consider the consequences of your action...long and hard (sounds so sexual)!

Yes...I can forgive you...that would be the noble thing to do. Tapi the fact you had no guts to own up for the cowardly act - sampai pakai e-mail pun palsu ler konon (by the way i can still trace the IP of where the e-mail originated from)...makes it hard.

Apapun - kalao awak tul sincere about it, fine.

I'll just say...what goes around, comes around...

On to a lighter note - weekend aku bosan siot!!!

Seb baik Friday night besh sikit.

Tak plan apa-apa, last-last entah camna, plan ngan LeeZ dan Juan Danza jumpa warga Mawi FC later that night tuk supper. Sampai je, serempak lak sorang agik memebr bloggers yang da lama kenal, tapi dia tak join.

Kitorang makan kat Naili's di Ampang...and my Lord!!! Ramainya! Dah cam gathering bebetul!

Ada dekat tiga puluh orang aku rasa. Sapa yang sempat sok sek tu, I had a great time...sapa yang tak sempat tu, esok masih ada (gituh!) Sampai abang Burn, president of Mawi FC pun tak sempat gossip ngan kita.

But you know what...even though yang hadir malam tu tengok aku kebulur je tak sabar tunggu makanan (amik ko...chicken chop ngan almost a whole Hawaiian pizza aku lantak sorang)...aku sebenarnya memula senyap sikit sebab terharu.

Bukan apa...tapi kerana penerimaan mereka kat kawan blogger aku yang da lama aku kena. Kalau nak tau...LeeZ ialah insan yang lahirnya seorang lelaki.

Plus ngan kecoh pasai posting kat forum oleh kerana perwatakan Juan Danza. Aku baca banyak dia dikutuk kat forum di Mawi FC sendiri hanya kerana di tergolong as lembut.

Tapi...gathering malam tu yang reramai tuh...was so much fun and no one was discriminated.
No one was different!!! Everyone was family.

I mean even though we can't tell what people think or feel, malam tu I felt so welcome to be amongst these people. Walaupun aku sendiri banyak kutuk peminat-peminat Mawi yang pelampau - tapi aku didn't get the feeling ada pihak yang terasa ngan aku there.

In fact, the way they treated each other was so heart-warming. And you know what... then and there aku realise satu keistimewaan Mawi - satu anugerah yang diberikan Tuhan padanya yang kita semua mungkin nampak, but take for granted.

Dia mampu menyatukan orang. He's united a lot of people and brought them together. Biar lah dari semua peringkat umur, bangsa and agama...sure...it sound corny...but that night, I felt it to be true.

Still - ramai agik puak pelampau menggolong diri peminat yang lebih-lebih lak nak komen kutuk orang lain bila mai bab Mawi. Meka over takpe...behave cam lembu, terasa bila kena tegur (mamat Akuascrotum tu)...

At the same time, orang lain rapat ngan Mawi kena tuduh memacam (aku dituduh nak tompang glamer Mawi bila sebut nama dia dalam blog aku padahal aku kenal Mawi sejurus Konsert Prelude and aku rasa dia dan Marsha paling rapat ngan aku)...manakala orang cam Juan kena carut oleh kononnya mengaku diri sebagai anggota-anggota kelab peminat sendiri. Click nick dia dan masuk blog dia tengok sendiri, komen-komen yang diberikan setelah abih bermacam usaha dia tuk menyatukan peminat-peminat Mawi.

What have YOU done for him, you self centred lot of motherf*****s!!!

Aku ingat komen kat blog aku da tahap l*****t...rupanya kat forums carut orang lain worse! By members...(so called ler)...against members!

Tolong lah!!! Hanya kerana ko tak dapat jumpa Mawi, jangan ler sentap sampai nak carut pelbagai.

At the end of the day, konon nak nasihat orang...lobang kubor sendiri ada pasang air-con ke?

Ke nak utang gak the need for pahala - cam ko utang set ruang tamu ko tu yang bayar ansuran!

I challenge these motherf*****g idiots tuk datang gathering cakap face to face apa yang meka tak puas ati!!!

Aku nak mai dok sana sekali dengar...

I know it won't happen though...sebab these people yang dok carut kutuk orang kat blog ke, forum ke... on the need for moral behaviour etc tak cerminkan diri sendiri (probably too butt ungly sampai cermin retak kot!) are in reality A BUNCH OF WHINING B*****S!!!

So camni ler...

This is my double forefinger salute to you...and with a hearty F*** OFF! , I bid you well cause retribution is definite.

But to the real people behind Mawi FC, I would like to wish my deepest most heartfelt grattitude and thanks sebab melayan kita dengan baik, seperti kita belong to the family.

Aku da awal-awal buat pengakuan...memang...aku bukan fanatik Mawi, mahupun penyokong berdaftar fan club. But aku sokong kerjaya daripada mula, and akan terus perjuangannya...

Biar orang kata aku tak AFUNDI dia, that doesn't make me any less credible in believing in Mawi (Aku abih sparuh gaji undi Marsha dow!)

So...Friday night was fantastic.

Saturday - bosan! Nak ilangkan bosan, gi clubbing. Still...cam something tak kena. Umur da ningkat kot...da takleh hargai cam dulu...

That's why I'm still awake...and updating my blog.

By the way, kepada pembaca-pembaca blog aku dari Brunei!!!! This one's for you.

I'm confirmed going to Brunei with keluarga Fantasia (and the two rejects berangan!) untuk show yang akan diadakan di Jerudong Park Amphitheatre!

Untuk mereka yang nak tau details lebih - aku tak pasti ler aku dibenarkan bagitau apa-apa ke tak...but for those of you yang nak meet up (kalau ada masa dan kesempatan), SMS me at my Akademi Fantasia mobile Hotline, ok...

Ok le...panjang lebar da entry aku - kena carut ngan Sultan Muzaffar kang that I'm running for longest blog posting award lak.

Reactions:

0 comments: