Saturday, September 03, 2005

Marsha - ratu pencalonan, menang satu bersama Amylea, Felix & Akma, abang api dan Aznil!

Seharian rasa tak ok.

Biasalah akibat pakai mata palsu, or better known as contact lens, irritation to my left eye.

Merah abih! Cam antu apa je.

And the damn thing happened masa on the way nak gi interview Dewi Yull. Terpaksa mintak maap bebanyak..."Ampun bu, mata gue nggak sihat, irritation!!!" Seb baik Dewi Yull sporting!!!

Finished the interview, sempat gi cilok on the way gi beli sunglasses nak cover my horrendously bloated left eye, and then gi settle some other hal and all, pastu terus head to pick up my bud Ted nak ke Shah Alam tuk Konsert Reunion.

Jam abih sih!!! Apa laa kes Federal Highway camtuh...nama je highway...it resembled more of a parking lot! Frustrated satu hal...especially since aku pegang tiket member semua. Sampai lak satu hal lagik...parking pulak!

Finally made it in ngan kengkawan termasuk para bloggers...seats cantik depan pentas yang lawa bangat...banyak masih available.

Looks like I'm not the only one exhausting himself, cursing and swearing over traffic ler.

The stage is gorgeous...

In fact pelik lak aku. Sebab pentas nampak lebih cantik daripada minggu-minggu biasa.

Tak banyak ler beza sangat dari segi set-up pentas, mungkin lighting je kot yang berbeza, nampak intense sikit.

Aku sebenarnya tengah mata ala ala bengkak baru mau surut (yerlah...esok musti size ping pong ball!) So malas tulis banyak...ala ala review konsert je ler tuk posting kali ni.

Tergelak sat sebab ada ke meka letak nama konsert ni sebagai Konsert Reunion Akademi Fantasia - Penawar Rindu.

Aiyo! Cheesy abih!

Intro of course ler Aznil expectedly perform lagu Penawar Rindu. Apart from being a damn good host kan...aku rasa kalau he started earlier as a singer, ada gak harapan mamat ni nak jadi penyanyi. After all...he can sing better than even some of the Akademi Fantasia nya bebudak.

The show kicked off ngan Amy. Memang meletup. She performed one of her best efforts ngan wat lagu Akhirnya Kini Pasti. It wasn't perfect...but it was an energetic effort worthy of praise. Rasa nak menjoget takut lak kena hamun kalau berdiri blocking lak peminat kat belakang. So setakat goyang ala kadar je...

Kefli followed up next ngan Awie punya Ratuku. Walaupun aku sumpah ranah tak sabar tengok dia tersingkir masa konsert mingguan, aku rasa he too has improved quite a bit. At any rate...it was a good choice of song and the audience joined in for a sing-a-long.

Akma may have lacked charisma, but she too upped her personal best by doing Kelly Clarkson's Since U Been Gone, which somehow seems irrelavant...kan Felix masih ada. Siap menang anugerah agik...read on for more info of that.

The main thing I noticed that night was that most of the kids have obviously learned to pic the right songs which suited them to bring out their best, and Reza camna pun orang kata vocal dia limited, did exceptionally well too with Gigi's Terbang.

'Kejutan' pertama malam semalam, ngan pengumuman 'anugerah-anugerah; khas yang akan diberikan. So Askrul dan Shina came up on stage first to present Anugerah Muzikal Terbaik.

Calon-calonnya...Yazer tengah main gitar, Amylea pun on her honky tonk singing (ala bab dia nyanyi kat Ekin jangan makan ati sebab Sham Kamikaze jadik milik dia) and of course, the most popular original composition, Marsha nyanyi kat Adlin lagu Pokok Kelapa (kelapak?) dia.

Pemenangnya...?? Of course ler Marsha!

Then Ekin cam on with Noraniza Idris' Hatinya Tak Tahan. Pergh...cuba kalau dia perform camtu masa weekly shows...gerenti stay lama sikit temankan Yazer. Semput sana sini sikit...step out sikit...but still entertaining walaupun tak bak dua bas penari.

Marsha was next with Colours Of The Wind. Lepas geram ler katakan...sebab tu ler lagu yang patutnya dia bak ketika Konsert Prelude tapi ilang suara. She was a wow...cuma sayang dia terlupa lirik (you really have to work on your nerves girl) dan terganti verse.

Aidil was amusing and better too with Gerhana Ska Cinta's Terpesona...not too bad, I must say. Then award kedua lak. Kak Fatimah (not related to Oh Fatimah Mawi) dan Dr Azahaari naik tuk memberikan Anugerah Bintang Airmata Terbaik.

Of course walaupon mungkin ramai tercalon...ni yang kena most convincing...so POYO tak layak ler stakat persembahan plastik.

Calon? Marsha, Amylea dan Mawi (masa dia menitis air mata time menang tu)

Pemenang?

Amylea...the drama queen...another popular choice!

Fuad was next ngan I'll Be Missing You. Ya ampun...sorry ler...but masa dia wat Gerimis Di Lautan da leh maafkan memacam sebab memang bagus time tu...tapi perlu ke teruskan aksi 'poser' dia.

Dahler lagu basi. Pastu mintak lak Idayu back-up, senang-senang Idayu overshadow dia...sampai terpaksa dia melalak nak regain control of the performance.

Oh by the way...Timberland boots do not go with a suit. Especially one that looks cam milik atuk sapa ntah.

Felix lak wat Teratai...terbuai sat...even though....he didn't do the best that he could. Still...it was enough to get the essence of Felix.

The best performance of the night....was definitely...without a doubt - the most popular choice for the title for the night was...ROCKSTEADY!
Yeap...Yazer wat lagu Rocksteady yang dia dok laung-laung setiap minggu sebagai his buzz word...and did he rock the house! Pergh...energetic...and just all too smoulderingly hot! He beat the others flat! Then it was on to the next award.

Linda Jasmine naik ngan si EF (enter frame) oops...EE tuk memberi Anugerah Pasangan Paling Romantis.

Ni sama cam awards lain...no fight tul. Tau je sapa akan menang.

Antara calon-calon nikah...eh...skandal...eh...erm...calon-calon pasang romantis : Aidil dan Amy, Felix dan Akma and last but not least, Yazer dan Ekin.

Sapa agik menang kalau bukan the only real life couple in Akademi Fantasia si Felix dan Akma.

Kalau aku leh bagi award tuk show-show semalam, aku nak bagik Anugerah Show Berangan ler (calon pertama Fuad), cause Elliza was definitely right for it with her take of Misha Omar's Dedebu Cinta.

Some people just try too hard. By the way...the top looked like a RM5 piece from kedai Hari-Hari, while the kain perca yang dipakai tu nampak cam on discount kat Kamdar yang dililit and all....so I'm biased (sesuai dua orang ni)

Idayu brought a little cheer with Seindah Biasa (tima kasih Ayu, walaupun bukan Tiada Lagi Tangisan...but I think this was more suitable).

Award agi pastu...kali ni presented by Adnan Abu Hassan dan kembar enter frame iaitu 'protege' Siti Hajar yang patut kena elimination awal-awal, si Shahrol.

Dan anugerah yang di berikan kali ni tuk Aksi Terbaik. Calon dia lawak ler....ingat tak konsert masa ada abang main api tu...hah! Dia masuk pencalonan siot! Then Mawi masa bersilat 'wedding' Amy dan Aidil tu and Kefli masa stage dive backwards tu.

Yang kelakar (expected, but still funny) ialah pemenangnya, abang api!!! Siap naik agik mamat tu nak amik award.Pecah perot...lupa sat mata tengah bengkak...

Amylea was her usual best with Beyonce's Naughty Girl, cuma sayang crowd kita cam takleh appreciate lagu tu. Huh! But Amylea could have done better to work more choreography into it...still... it was sizzling!

Then kononnya ler...konsert abih! Meka wat Menuju Puncak yang ala jazzy sikti yang repeat of musim satu musim dua (Sham Kamikaze dapat berapa aa bayaran???

Tak creative and unique at all!). Tapi kan ada yang lum perform. Ala...gimik standard ler...so cliche! Kononnya main tarik tali sikit (sambil aku terpaksa sumbat telinga ngan ada beberapa fan suara sengau and off pitch menjerit or more like mengembek).

Finally Mawi perform lagu Mimpi Laila.

Yang sayangnya...nampak sangat keletihan Mawi masih affecting him. The worst effect of it was Reza dan Fuad lak backing. Wat spoil jer...tengok aa kang bila ditayangkan...ada sorang back-up to melalak syok sendiri...pastu nak rally fans cam show dia lak...camtu ler bila persembahan sendiri da hambar kan...

Kononnya then it ended there...Mawi lak ala ala wat surprise kat Aznil. Ada agik anugerah terakhir! M. Nasir dan Marlia naik tuk give away the award for Aksi Terlampau Terbaik, dimana calon-calonnya, si Aidil (faking the heart attack masa elimination), Marsha (time mengular bawah kerusi) dan Aznil (masa Ramlah ram wat Selamat Jalan Romeo).
Aznil ler menang...of course...patutnya rename award tu Aksi Over Terlampau...baru betul!

Finale dia? Aduh Saleha by Mawi...aduh...memang aduh....suara dia... And he seemed to lack focus! Empat kali take siot...seb baik recording je. Kalau tak malu sih kalau live camtuh.

Camni ler...aku rasa tiba ler masanya - kalau peminat-peminat Mawi ni really true blue fans ler kan..jangan nak demand nak jumpa ke tengok show dia wat sementara. Tulis ler petition mintak Maestro benarkan ler dia rehat seminggu ke apa tanpa sebarang aktiviti. Tak lama agik aku tengok budak tu pengsan kang time wat show.

Ni pun masa lepas konsert, Mawi dan geng dia turon ler nam salam-salam peminat.

Huh...walaopon ada pagar pemisah, aku takut ada je benda tak elok berlaku sebab semua rush nak jumpa Mawi sampai ada yang terhimpit. Seb baik ler security amik precautionary measure nak bak Mawi masuk balik. Kalau tak ada yang mati kot kena himpit ngan pagar pemisah akibat overzealous fans yang dok pushing all the way without taking into account their own safety as well as those around them.

Yang panas tu..ada lak fans tak puas ati...marah-marah.
Ada ler dengar sorang abang tu jerit, "Woi! Mawi!!! Tak aci la! Mai salam sini la!"

Rilek ler brader! Tau ler minat...tapi takkan tak nampak orang dok kena himpit sparuh mati tu! I really am so thankful nothing untoward happened becaue for a moment there, it was so chaotic it did look like it could have gone out of hand.

Kalau dibawa your side, pikir sikit anak bini ko bak tuh....hish!

Still....it was a good reunion concert. Not the best...not evoking enough nostalgia and all..tapi bolehlah. Hah...kalau nak tengok...pada mereka yang terlepas, tak ke Stadium Malawati, Shah Alam semalam. Kenalaa tunggu Hari raya pertama tayangannya kat Astro Ria. Amik ko...sapa suroh tanak gi.

Anyway...sorry sebab tak amik banyak personal pics selain dari ada yang kat show, sebab mata masa tu memang menggangu my concentration, Tak semangat wat apa-apa. Sampai nak nikmati show pun...kerap terganggu... Apapun...tuk lihat gambar-gambar dari Konsert Reunion Akademi Fantasia - Penawar Rindu, click [klubbkidd's rave] - The fotopages!

By the way, ni ada kesinambungan 'cerita bloggers terlampau'...walaopon ada yang nak kelentong memacam...kan lebih senang ngaku dan tak wat agik dari wat orang angin nak wat statement hanjeng...

Apapun...pada mereka yang berminat nak tau kebenaran statement aku dalam posting lepas, rasanya, kenalah merujuk pada blog Sultan Muzaffar (dia jenis tak sound direct...read between the lines) dan Juan Danza (yang ni kena dok tunggu dia update dulu). Tapi one interesting bit that was brought to my attention ialah posting dari blog kak Waiem. Click nick dia ke link tu...dia ada wat short comment.

Rupanya...the Merdeka eve incident was NOT the first....how naive I can be...du-uh..

Suka ati ko ler labu....and by the way, grow up, own up so you can move on. Stop dwelling on innocence feigned. Sheesh...

Reactions:

0 comments: