Wednesday, August 31, 2005

Peminat yang terlampau dan eksploitasi!!!

Aku da berkali kali talked about this, tapi nampaknya ada bangsa yang samaada tak sedar diri...ataupun muka tembok besar China!!!

I am so fed up ngan cita orang merempuh majlis kerana fanatik dan juga peminat yang biadap!

Tapi benda tu terjadi lagi sekali depan mata aku sendiri serta pada kengkawan malam tadi ketika sambutan Merdeka di KLCC.

It all started masa aku ajak Juan tuk join aku wat liputan acara kat KLCC. So, kita pon awal-awal da gerak daripada Bangsar about just after 3pm.

Lepak KLCC sat sebab aku malas jalan jauh dok parking sana je memandangkan traffic jam in KL starting to build up dah.

Lepak punya lepak...terserempak ngan beberapa orang geng fan club seorang bekas pelajar Akademi Fantasia III yang aku menci sangat (baca bawah sikit - ada penerangan lebih pasni pasal student ni yang aku da blacklist). Meluat aku...malas nak layan...meka ni geng GG (gila glamer) yang melampau tak terkira...cakap banyak...whatever ler. Geli tahap cipan kalau nak layan meka ni.

So pastu after bought some stuff, gerak gi Mandarin Oriental sebab janji orang Petronas nak meet up along ngan the rest of the media kat coffee house sana tuk amik tag tuk wat liputan sebelom kami ramai-ramai langkah ke tapak konsert.

Sampai je...aku da kurang senang.

Dan perasaan tu bertambah bila one of the mamat from Petronas punya corporate comm (my sister's friend yang ex-journalist gak aku kenal since I was 14) tanya aku pasai beberapa orang yang hadir at the dinner gathering, sebab aku kenal most fellow members of the press.

Aku naik malu. Bukan apa...aku tanak sebut nama sesapa...tapi kalao da bukan media, bukan wartawan...mahupun penulis...tapi kalau pangkat tu peminat...or stalker...or whatever laa description yang sesuai ngan ko....jangan ler ngaku ko media ataupun merempuh majlis orang dan in the end pakai tag media yang diberikan pada meka yang bertugas sebab sibuk nak amik pic tuk jadi bahan GG.

YOU ARE NOT WORKING PRESS!!!

Kalao ko invited by the organisers, tu priority organisers...tapi kalao da repeat of another incident...look...wake up and smell the coffee.

Aku rasa offended sangat. Aku da almost 10 years in this business. And it's frustrating how some people think this job is all about schmoozing! Suka ati mak bapak ko nak gelar diri ko wartawan sebab nak GG. Huh....Kalau da tak dapek invitation, don't parade as something you're not.

Function tu was strictly for press and associates! You had no reason to be there. Hanya kerana orang beradab tanak tegur - jangan lak pikiq hang nak wat agi. Tu pun orang corporate comm da dok tanya aku memacam - aku hanya mampu jawab, "Biasalah..." Malas nak cakap apa-apa.

Hey...I used to be a fan that did everything I could to get backstage and all. Tapi masa aku zaman tu, aku dok sneak in backstage area pas show (tu pun beli tiket ok ke show tu) tuk jumpa Paula Abdul and also Gloria Estefan.

Kalau cam bebudak Akademi Fantasia...ko da berapa kali amik pics ngan meka and all... so pehal ko nak force yourself in berapa events back to back nak GG. Adus.

Syukur gak tag media pun tak dapek ke backstage sebab tight security yang menghalang...kalau tak tatau ler apa agik akan jadi.

Apapun, on the way nak gi show tu...aku prasan...memacam benda yang terjual ngan muka dan nama Mawi atau World.

Huh...amik kesempatan abis abisan ler orang-orang skang.

Tergeli sat tengok baju yang inferior quality print with the blurry pic of Mawi.

Apa da...kalau tegur kan...ada je...

Cam dulu penah sorang bagi alasan wat benda camni kat aku..."ala Mawi patut tima kasih kita wat camni...bantu populariti dia".
Opah ko...! Banyak cantik punya statement. Mana belajar? Dari press statement magazine tu yang kaut kentungan ngan kuar majalah tu ke?

On to the show Merdeka... kira best gak ler. Yang penting, nampak ler dominasi dan influence bebudak kuarga Fantasia on the crowd. Suka performance Mawi tuk Aduh Saliha, as well as Seroja yang dia perform ngan Bob dan Zahid.

Speaking of Zahid, aku suka yang dia wat ngan Poetic Ammo and that other group whose name escapes me. Then that fusion act Prana...pergh! Power! Mmm...Marsha was great too...but I really have to ask...couldn't we have done without Helmi Gimik tu? Tolong le....Adam dan KRU was fun...

The lagenda rock segment amazing!!! Aku tetap kow-tow Amy Search as the real rocker!
Tapi beberapa soalan aku terpaksa tanyakan...kenapa ler yang konon anak-anak Merdeka memalukan ngan perangai kutu rock haus meka tu ngan gaduh celah crowd sambil baling-baling botol???

Kenapa ler Leonard Tan perform sedangkan bukan aja one (minor) hit wonder? Kenapa ler Helmi Gimik lak sibuk wat Chinese song? Daj tak cukup ke Chinese singers sedangkan ramai mengharumkan nama negara kat Taiwan and all. Paling tidak usaha ler amik Vince!

Kenapa ler Ahmad Fauzee tak sedar hairstyle dia tu outdate by 40 years?

Kenapa ler dancers tu semua ala dari Jinjang Utara (actually that comparison pun menghina bagi penduduk Jinjang Utara)

Kenapa ler mangkuk bodoh back up dancers masa Poetic Ammo tu bangap sangat time letupan api orang da warning da, masih nak dok dekat pyro arrangement tu...sikit agik nak kena bakar.

Pas show, aku dapat tag artiste lak dari Shima, personal assistant (ke manager...sorry Shima) abang Afdlin after dok tepi tu nak feel head-banging masa Highway Star by lagenda rock yang tengah perform.

Anuar, and most of the acts involved in the show aku penah banyak kali deal with...so no hal ler aku move freely.

Kekecohan yang timbul - ni ke jiwa merdeka???



Anyway, pastu Juan join dalam backstage area nak wat photography dan interview sat ngan Mawi, Marsha, Zahid, Farah dan Bob yang ada together dalam bilik tuk Maestro.

Aku dok soal jawab casual informally ngan Mawi...lama gak tak catch up ngan dia. Call pun tak sampai ati nak gayut walaopon banyak benda nak tanya personally as a friend sebab terkenangkan mamat tu tidur pon tak cukup.

Ngan Marsha takyah sebab the night before gayut cita ngan dia da...the first real talk we had since konsert penyerapan kembali. Yelah..sejak kuar Akademi dok sibuk je schedule.

With my baby sis...miss Marsha! Ngan Mawi skali...amik ko. Takyah rempuh, tarik atau paksa ek!



The latest addition to the topbloggers family, Afdlin ngan Mawi punya photo op!



So after we're done, ada agik satu agik episode alkisahnya seorang peminat yang berkaitan kes diatas.

Bebudak di rush oleh security masuk ke bas terakhir yang digunakan tuk transport artist kembali ke hotel. So ada ler mamat tu cuba ler nak amik pics tuk jadi bahan GG or whatever ler dia nak call it.

Da orang kelam kabut and all - cam ler ko takkan ada peluang agik nak bergambar ngan orang tu. Tak silap aku, Sabtu lepas baru bergambar ngan Mawi.

Ni tak hirau keadaan, dok luar tunggu cam stalker...cam penunggu pokok kat Seksyen 2 Shah Alam...nak gak!

Akibatnya, sambil security tengah heret Mawi nak jalan ke bas sambil jerit, "Cepat! Bas nak jalan...bas terakhir da" amidst the chaos sebab security reasons, mamat ni dok selamba badak secara kasar, tarik dan peluk Mawi nak bergambar gak sambil grabbing his shoulder dan collar baju Mawi, tanak lepas paksa gak bergambar.

Mamat ni tak hiraukan kekasaran dia tu...sama seperti dia ignore management yang dok bengang sebab dia kurang ajau...ataupon mamat security yang dok tengah beng gila sebab attitude mamat ni yang leh jerit, "Kejap je..kejap je" sambil holding on baju Mawi tanak lepas.

Seb baik baju Mawi tak rabak!

I'll just say one thing...ko nak wat perangai camna aku leh diam. Tapi when it comes to any of the kids...you don't lay a f****g finger on them! Who the f**k do you think you are nak kasar camtuh ngan adik-adik aku sebab ko nak dok GG sangat. Dasar p*****k lahanat sial!

P*****k punya kurang ajar!!!

Wei...tak malu ka??? Dah laa bukan peminat Mawi. Sanggup tompang apa je opportunity nak GG. Cam sial!

Aku panas gila masa tu...rasa nak penyepak je. Mentang-mentang artis dan pihak pengurusan takleh bersoara sebab terpaksa nak diplomatic ko nak lelebih. Silap aribulan memang kena penyepak ngan security masa tu...poyo tul!

Mungkin ramai tak sedar, tapi aku dan blogger seperti Juan Danza adalah wartawan, dan blog ni kira catatan sambilan diari harian kami dalam melaksanakan TUGASAN kami...kerjaya kami sebagai anggota media.

Blogger cam Sultan Muzaffar lak...sekenalnya aku...tak penah lak merempuh event orang, apa agik kalau langsung tak di ajak. Takder hard-up pun. Sedangkan cam konsert KLCC tu aku tak ajak dia sebab benda tu...tuk meka yang wat liputan pada media rasmi jer.

Tak penah dia nak force himself on others to get into places...only with his OFFICIAL contacts, which I salute.

So pada yang GG...please play by the rules...or sooner or later...ko makan gak kasut aku! And oh...don't bother nak tegur tanya aku or explain anything to me, cause I'm simply not interested. Orang yang berkasar ngan Mawi camtu kononnya atas nama minat tu...padahal GG...can just f**k off and die! No one touches my kid brothers and sisters.

Setakat baru mula blogging berapa bulan...orang da dok kenai dan rapat ngan bebudak ni dari Konsert Prelude...don't think too much of yourself. You may find you're outnumbered and outwitted by the people around you who ARE in the business.

Sepanjang balik perjalanan balik hotel, sekali joined by PA Zahid, si Aypul dan housemate Zahid sorang agik (sapa nama mamat tu ah..lupalak) kita dok cita laa pasai peminat over.

Tak turun ler temprature akibat tu. Sampai kat hotel lak...lagi satu hal. Bebudak naik bas lum sampai. Kita dok tunggu sebab one of my adik nak tumpang us home. So dok ler tunggu bas artis.

Ya ampun!!! Bas sampai je..Mawi turun...kena serbu tak hengat!!!

Walaupun I think dalam 50m dari bas...masuk lobby ke lif Mandarin Oriental...kurang ajar gila ada peminat-peminat yang extreme tu sampai mengulangi perbuatan mamat tadi tu tarik-tarik baju Mawi, sambil tak kurang yang tolak laa...berkasar. Aku hanya mampu dok diam tengok si Mawi kena kasari...oleh pihak yang kononnya meminati dia...dan juga pihak yang terpaksa wat sebegitu tuk jaga dia.

Pas da reda sikit kekecohan, aku pon naik ler ke bilik adik aku sorang ni. Sempat gi hoo-ha kat bilik Zahid skali ngan adanya Aypul dan Hapiz.

Masa balik bilik adik aku ni...terbukak cita peminat overdose ni.

Dia pun cita apa terjadi masa dalam perjalanan.

Masa tu peminat mengerumuni bas artis. So anyway, masa tu adik aku yang anggota kuarga Fantasia ni yang dok tepi tingkap dok perasan ada peminat lambai...so dia pon lambai.

Pastu dia perasan ler sekumpulan peminat ni signal marah-marah. Rupanya demanding lak nak mintak Mawi mai sebelah tu layan meka.

Adik aku pun try ler panggil Mawi. Tapi masa tu Rahim Maarof lak tengah dok tanya benda kat Mawi...so sebab tanak kurang ajar potong cakap artis senior, adik aku mintak ler peminat bersabar sebab bas pun lum gerak.

Nak tau apa yang jadi?

Seorang makcik ni maki-hamun ngan isyarat tangan agresif (tak ler dengar...tapi kalau tangan da ala-ala wat senamrobik bersama Perdana Menteri sambil muka marah tu apa lagi). If that's not enough...dia capai something yang tak sempat di cam...dan campak ke tingkap!

Kurang ajar tul!

Adik aku pun panas tapi tak wat apa-apa...dia gi panggil Mawi dan bagitau ler..."Mawi...tu...peminat ko!"

Kesian tul kekadang aku tengok Mawi tersepit ngan fanatik ni. Golongan ni extreme dan taksub dan tak sedar diri sangat da sampai Mawi sendiri banyak kali tegur camtu, meka masih sanggup biadap, kurang ajar...dan berkasar tuk try and get anything they can from him!

Nama peminat konon...perangai camtu ler yang akan menjatuhkan kononnya yang meka gelar idola.

Atas dosa 'peminat' fanatik ni ler Mawi akan dihukum kang....

Hah...lum abih aku lepas geram ni...

Dalam tension aku sebab benda-benda ni...aku kira skang da relaxed banding dua-tiga minggu ni yang aku dok tension.

It all started on Monday, my pet Maltese, Princess diagnosed da advanced cancer, so kena hantar vet. Tatau ler kena put to sleep or leh operate. So after 24 hours of absence, she was returned home with ten stitches and in recovery from her operation. By the way, the vet says they removed five growths or something like that, but the cancer is still spreading so it's only a matter of time.

But still at least ada ler mood aku happy she's back.

Tambah agi aku puas ati sebab hari sebelum masa kat acara futsal kat Ampang yang melibatkan keluarga Fantasia, aku berjaya gak lepas geram!!!

Aku buat kali pertama dalam sejarah Akademi Fantasia, aku da putuskan, DUA orang bekas pelajar Akademi Fantasia da kena blacklist ngan aku!


Aku malas nak sebut sapa sebab kalao perangai meka cam lahanat...tu hak meka la. Bukan lama pun bertahan kalau stakat keluar awal (no komen sapa!)

The first is an absolute BITCH (aku sebut ni da ramai leh agak) and the other POYO, so pepandai ler nilaikan bebudak ni sebelum minat, kalau tak buang karan je sokong orang takde masa depan dalam industri ni ngan perangai berangan superstar meka walaupon sifat perasan meka melebihi bakat.

Mula-mula aku ok jer bila sampai venue. Tapi da laa ada budak ni berangan nak mampos!

Sedangkan Mawi dan Marsha yang sama rapat ngan aku tak penah kurang ajar atau lupa diri...sekoq ni yang final pon tak dapek...berangan nak mampos...wat hal. Tambah agi ngan cita poyo dia aku dapat dari orang Astro dan Maestro serta beberapa orang luar yang kena mengena pasal kepoyoan dia...naik meluat tahap gaban aku! Dahler aku da bersabar dia wat hal ngan aku.

Ni wat malu aku je bila selama ni kita dok cakap orang dia leh ubah (as if!) tapi dok asik wat perangai. Tapi satu je aku nak katakan...kalau da show free...tu pun ko nak rayu mintak sanggup buat tak dapat payment, bila orang lain tolak sebab sibuk, jangan berangan nak mintak token payment lak...(mentang-mentang takde show langsung)

Kita naik sakit ati, tegur cara baik, kurang ajau lak! Dahler tak hormat...sedangkan keluarga Fantasia dari musim satu dan dua semua masih respect and cherish my advice (bukan mintak apa pun - tapi tu ler simbiosis kerja kami sebagai artis dan wartawan)

Apa lagi champion cam Mawi...ataupun finalists yang semua real to themselves, takyah nak berlakon and act as if meka all that. Jumpa sibuk mana pun...tak kerek! Aku bangga nak katakan Mawi dan Marsha camna pun...sebelum masuk Akademi...hingga skang still remain the same.

Sibuk mana...meka ingat kat orang yang percaya pada bakat mereka!

Anyway - dalam aku selama ni banyak mengalah (ye lah...kalau gaduh sorang jadi api sorang agik kena jadi air kan)...ari tu kat futsal aku naik hantu! Tapi takde penyesalan! Ramai yang dapat tau aku ngamuk...stuju budak tu memang kena be taught a lesson. And boy...is he going to learn one. Ko kalao aku da cakap bebaik ko nak ada hati nak carut nak fitnah aku, ko leh gi mampos! Ko lutut depan aku mintak maap dulu sebelom ko nak mengharap skalipon apa yang ko buat ada harapan tuk dimaafkan aku! Apapun...what you do comes back to you three fold...so wait for it!

Gi je laa makan duit mak bapak ko tu...nak jadi artis jangan harap ler ngan perangai syok sendiri!
Anyways...malam tu sempat ler celebrate ngan Juan dan Sultan Muzaffar yang turut serta ke event tu.

Apapun, happy Merdeka...and try remember why we're celebrating it. Happy 48th birthday Malaysia!

Perkarangan KLCC Twin Towers sebelum dan selepas detik 12 malam



Dataran Merdeka - Malaysia celebrates!



For more exclusive pics, yang takyah dok sibuk kasari orang, dan pose rela, sila ke [klubbkidd'rave] - The fotopages! By the way...happy birthday to Kaer yang celebrate smalam!

Reactions:

0 comments: