Wednesday, July 06, 2005

Weird weekend

Pelik...memang pelik.

Seb baik I didn't read my horoscope for the weekend, because it's been one hell of a weird weekend.

Hilang smangat nak blog terus after Saturday night.

Ni aku kena cover berapa hari, sebab Sabtu pun tak masukkan pics kan...so prepare for a very long posting - the longest ever in my history of blogging. If you're reading this, here's hoping you have time to see what my few days have been like over the last four screwed up, yet at times ecstatically happy days... So let me start from Saturday. Masa nak gi konsert tu - kelakor siot!

And this is what tickled out funny bone.

Kami beramai-ramai, member media ikut rombongan cik Kiah Astro tuk ke tapak konsert ke Putrajaya.

Dalam perjalanan kami singgah ler kat McDonalds nak 'tapow' because we knew we'd get peckish.

Dalam nak masuk balik van Astro nak sambung perjalanan, stocked up with various burgers, sodas and such...I noticed this little sign.

Now...aku berapa kali da lalu kawasan ni, tapi tak penah noticed this sign, which is supposed to warn traffic from the lane sebelah drive-in area to of heavy vehicles, sebab bahagian belakang stesen minyak tu memang tempat kenderaan berat pam minyak.

So this is the sign we saw, yang smuer sampai tergelak pecah perut. What's wrong with it, you ask? Well...if your command of English is fair, you'll know what we were laughing about. Try saying it with a Kelantanese slang for added humour...

Anyway, da sampai tapak konsert, seronok gak sebab tempat stage area lebih kecil dari pentas Stadium Malawati, even smaller than kat Dewan MPPJ masa musim kedua.

Kira more intimate ler. Crowd lak yang tengok lagik besar - smangat konsert betul-betul lah.

Terima kasih ler pada beberapa orang pengunjung kerap blog aku yang tegur - kira besh gak jumpa mereka yang baca apa aku nak melalut ni... Juan Danza sibuk ngan kengkawan Mawi FC, tapi dia at least sempat ler jumpa rakan bloggers lain seperti sultanmuzaffar dan Rakyat Jelata yang lum pernah aku jumpa agik.

Apapun - petang tu disappointed sikit sebab mula-mula dengar dari Fuad, Azlif nak join. Pergh! Dah meriah ni! Pakai baju pink ler join Azlif ni - lagikpun Azlif ni aku kenal dari dia masuk Malaysian idol dulu. Kepala dia memang best!

Sayangnya bila nampak Fuad, Elliza dan Idayu je - aku mesej Fuad tanya mana Azlif - aisey - tak jadi dia datang sebab seating limited takder lak tempat duduk tuk dia. Apa da....

Still aku semangat agi ler.

Bukan sebab orang kata kali ni leh bak makanan nak melantak sambil tengok konsert.

Sejak konsert kat Dewan MPPJ dulu dah aku rajin bak makanan masuk, walaupun curi-curi.

Sebab slalu dok belakang tenaga pengajar - rajin ler kongsi apa saja snack dari cokelat to biscuits to soft drinks ngan kak Fati, Umi and the rest of them.

Siap ada skali, tak silap...Umi bak cheese cake ker marble cake.
So bab ala-ala berkelah tu da kira 'been there and done that'.

But what was really cool about the outdoor concert - was udara segar, as well as the breeze yang meniup - ala ala nak hujan.

Selain udara segar tu - takyah ler sebut pasal dapat menghirup udara segar lain. Tak ketinggalan aku mengkritik walau satu pun persemabahan sepanjang malam - ataupun aksi pengkritik seorang ni akibat nak isap rokok, dengan me'Marlboro'kan diri aku sepanjang malam.

After the concert - letih balik dan wat review di posting bawah. Tertinggal lak laptop - so since my card reader memang da lama MIA, tak dapat ler update pics.

Semalaman lepak ngan Juan kat opis dia. Pergh! Jaga pun da tengahari siot!

Apapun - my bad day started there. Malas nak cakap what happened - tapi petang tu patutnya ada launching studio Linda Jasmin, yang dikongsi Vanessa, iaitu kakak Vince and skali one more partner tak silap aku.

Warna tema petang tu adalah ungu.

Aku lak pening - mana ler nak ada baju ungu ni...masa Linda ajak pun aku da tatau nak pakai apa.

But anyway main redah gak.

Patutnya event tu dari pukul 5 petang sehingga 7.30.

Aku sampai pun da nak pukul 7 akibat stress ngan seseorang. Dahler gi seorang sebab si Juan sibuk lak ada meeting, nak menghadiri mesyuarat Mawi FC.

Tapi bila sampai sana - mood aku terangkat ler sikit.

Sebelum sampai, sultanmuzaffar sudahpun call aku tanya jadi ke tak datang. Dan sesampainya, aku serempak ngan dia dan later dia pun kenalkan Rakyat Jelata.

Besh gak kira bloggers Akademi Fantasia pun semua dapat berjumpa. Ni kena cadangkan gathering bloggers of this genre to meet up soon. After all - of the thousands that read all of us - we must have some form of influence kan?

Anyway, ramai gak keluarga Akademi Fantasia yang hadir.

Abang Ramli M.S. ada...Vince of course adaleler. Then dari keluarga musim pertama, serempak Atie dan Nija masa mereka nak balik. Lama tak jumpa rindu sih! Keluarga musim kedua of course, ada Bob, Anding, Fitri...Farah dan Zahid tak jadi datang sebab dok promo tour kat Ipoh (si Zahid bagitau tengahari tu).

Tapi yang besh skali keluarga musim ketiga hadir!
Selain dari Azlif dan Haider yang hadir, of course Fuad, Elliza hadir gak. Dengar Idayu balik kampung sat - tapi terkejut lak jumpa si Reza dan Amy ada skali.

Kalau nak tau si Reza ni aku kenal sebelum dia masuk Akademi atas member. Pernah join karaoke. In reality (buang ler yang keruh masa lihat TV ek) - dia ni ok sebenarnya. Pala best gak...

Amy lak sebelum ni walaupon tak ngaku - memang dia ingat aku dari Malaysian Idol. Seperti Azlif, of course dia pun penah amik bahagian dalam musim pertama.At the end of it meriah ler.

So sesapa yang tetap rasakan komen aku seolah menyerang memana pelajar seolah peribadi - then up to you ler. At the end of the day - aku tak hypocrite. Aku dok cerita bebudak ni apa kelemahan mereka straight to the face...lagipun...aku da anggap mereka ni adik-adik aku...

Anyway - dalam ramai-ramai dah berkumpul...kami semua ler - walaupun mereka yang tak minat nak amik gambar-gambar, masing-masing keluarkan digital camera pelbagai dan handphone masing-masing tuk rakam aksi-aksi anggota keluarga Fantasia yang hadir.

Tu bawah tu ada pic si Anding pun dok jadik cameraman amik pic entah sapa masa tu. Ada pic bawah tu, kalau ada yang tak cam - tu si Elliza ler...And then of course pic Amy - and then followed by reza ngan Haider.





Meriah la parti pelancaran tu. Linda for one really knows how to make sure we all have fun. Too bad I couldn't really enjoy myself cause something was really bothering me. Lepas gerak malam tu - the whole weekend just blew up in my face.

Ada ler episod hitam dalam hidupku terjadi - but at the end of a couple of hours after that - I thought things would be ok. Malam tu - I faced that episode again - and again benda tu resolve.

Aku terpaksa tak cerita apa masaalah yang aku hadapi sebab tau blog aku sekarang dibaca oleh ramai orang. Tapi aku rasa, even in a blog - some details of my life are too sacred for just anyone to read too.

Ramai gak tanya aku apa masalah aku malam tu - tapi minta maaf sebab aku tak dapat ceritakan. Rasanya cuma seorang je dalam keluarga dua tiga orang saja dalam keluarga fantasia yang tahu masaalah aku hadapi akibat orang lain.

Apapun - later things turned out fine - and I slept easy.

Pagi esoknya memang rasa berat nak bangkit, tapi kena lak sebab kena interview Amy dan Reza - tradisi berdepan ngan mereka yang tersingkir buat kali pertama keluarnya dari Akademi (cuma kali ni lain sebab malam sebelum tu da dok pecah perot layan memasing da)

Rasanya banyak soalan ditanyakan di ruangan Comments aku telahpun terjawab di program memana baik di Ria ataupun di era.fm...so takyah ler aku teruskan lagi.

Cuma aku menyeru semua peminat Akademi Fantasia...sesiapa yang sudah terkeluar tu - takyah lah dikutuk lagi...sekarang serangan apa yang mereka hadapi adalah peribadi - and it's not fair to judge them before we know them at this stage.

Kalau kat Akademi, lain...sebab kami gambarkan mereka sebagai 'watak' dalam drama. But hey...everyone needs to move back to reality at some point...

Anyway - SMS punya SMS - rupanya Fuad dan Elliza ada rakaman tuk carta@era, so abih je interview, mereka join Amy dan Reza kat press conference yang mereka sendiri pernah lalui tak berapa lama dahulu.

Sayu lak tengok mereka berempat menonton Diari laporan pertama diluar ni...sambil yang lain-lain di dalam masih unaware of what is waiting for them outside.

Kalau nak tengok lebih pics dari Nokia aku - of Amy dan Reza masa interview, dan sebagainya termasuk reaksi mereka ketika surat wasiat dibacakan, sila ler ke [klubbkidd's rave] - The fotopages! untuk lihat gambar-gambar exclusive from the interview and photoshoot. Also ada pic Elliza dan Fuad. Dengan itu, suka lak aku nak ingakan teruskan voting/undian untuk aku kat Malaysian Topblogs, tuk segala usaha aku merakam the closer look at the Fantasia family as they progress.

Anyway ni surat-surat dari Amy dan Reza ke peminat mereka masing-masing. Harap-harap, their message will mengubati luka sesiapa yang rindu kat mereka kehadiran mereka dalam Akademi.

Dari Amy...



Ni lak daripada Reza...short and sweet...



Anyway, Monday night, pas aku abih kerja, dengan penuh semangat join Juan , bersama ngan Azlif, Haider dan Isa gi makan kat Bangsar. Again...tengah makan tu - benda sama yang rosakkan mood aku ari sebelumnya dua kali berlaku sekali lagi...and memang benda tu tak dapat dibaiki malam tu. Keadaan tu keruh sehingga ke hari esoknya. Pendek kata, malam tu, Azlif especially along with Isa, were the reason aku leh lagik relax walaupun keadaan aku tension mana....

Balik tidur...bangun segar tuk menghadapi hari baru! Tapi sebelum tu aku hadapi dulu masaalah aku hadapi tu...memang susah....but at the end of it...I thank God for the strength he gives me to face each new day because the problem was gone bila aku berdepan ngan masaalah tu.

Well...sampai office wat keja smuer....and then terkejut lak sebab dapat last minute assignment tuk cover Kris Dayanti kat JW Marriot. Pelancaran album Cahaya repackaged. Rupanya kak KD is in town.

Dalam aku nak gi lak, dapat citer dari salah seorang adik Fantasia, si Fuad pasai keluarga Fantasia pun akan pergi.

Sampai sana je...bukan je keluarga Fantasia...ada beberapa orang contestant reality show lain...yang golongan artis pun ramai ler. Ziana Zain, Ning Baizura, Rem, Nora dan Johan Nawawi, Fadzley, Ezlynn, Zainal Abidin, Liza Hanim...not a bad turnout. Tapi tersenyum gak tengok ramai mintak amik gambar bersama adik-adik Fantasia...banding ngan bakat progrsm realiti yang lain (termasuk seorang ni yang kononnya tengah nak rakam album) tak dihiraukan.

Nampaknya...populariti Akademi Fantasia ni leh tahan gak....

Anyway, ni nak tayang koleksi jam tangan sat. Of course yang itam tu aku nya Guess?. Yang biru tu Fuad nya, manakala yang pink tu sapa lagik, kalau bukan Azlif ler tuan punya dia. Of course, jam aku sendirian berhad...tapi jam Fuad dan Azlif adalah pemberian seorang anonymous fan dari Brunei yang dikirim melalui courier. Cayalah!

Tujuan gambar dibawah ni bukan tuk menunjuk-nunjuk, tapi tuk ucap tima kasih pada peminat yang menghadiahkan pemberian yang mahal ni...I'm sure the boys wanna thanks whoever the mysterious person is in sending the watches.

Let our powers combine!



Back to the showcase memang power lah KD...tak penah anything but amazing. Best gila show! Nak citer lebih-lebih malas lak...tapi dia perform empat lagu, satu ngan Ning as a duet. Tapi yang tak tahan tu time dia nyanyi Penasaran versi dia tuh...rasa nak join in the moves siot.

Skali tengok cam konsep Victorian Gwen Stefani dalam video dia. Stylo kak KD! tetap mesra, tetap peramah! Slalu cam orang!





Letih abih by the time nak balik dari Marriot. Tak larat...tapi pikirkan posting blog berapa lama da terbiar...rasanya kena gak kan nak update...
Anyway ni pun masih ada kat opis pagi-pagi ni nak abihkan kerja so that tak tertangguh...terlampau rajin lak katanya...
Anyway...one of the best pics for the night, I would have to say is this. Kalau antara ramai-ramai penyanyi ke artis yang hadir, ada seorang yang ada kena mengena with one of the Akademi Fantasia kids. Siapa lagi kalau bukan abang Zainal sendiri yang hadir.

Apa lagi... da nostalgia konsert kedua kembali - for the sake of memories - amik ler pic ngan abang Zainal si Fuad ni. Adus...OK ler semua. AKu try upload pics ni tak masuk-masuk lak kat fotopages yang down for maintainence. So nampaknya korang terpaksa tunggu sikit masa agik ah. Will upload them the moment fotopages comes back online - at my availability!

Sebelum abihkan entry yang panjang lebar ni - ni aku pasti ramai dah ada senarai lagu tugasan kan (da dua ari da senarai kuar)...but anyway for the sake of taking note - these are the songs for the week.

Aidil - Matahari (Amuk), Amylea - Hati Ini Telah Dilukai (Kris Dayanti & Ajai), Akma - Hati Keliru (Misha Omar), Ekin - Warna (Sheila Majid), Felix - Smooth (Santana featuring Rob Thomas), Kefli - Kenang Daku Dalam Doamu (Tan Sri SM Salim), Marsha - Destiny (Jim Brickman/Misha Omar), Mawi - Memori Cinta Luka (Nassier Wahab) and Yazer - Cinta Kilat (Broery Marantika).

Support/Sokong [klubbkidd's rave] and/dan VOTE/UNDI

Reactions:

0 comments: