Tuesday, July 19, 2005

Product placement

Selepas aku mengilhamkan product Ridsect Kefli - ramai nak bising. Well...take note. Aku buat mock product tu atas sebab menghalau nyamuk-nyamuk peminat Kefli yang tak abih-abih tak puas ati sebab aku luahkan pendapat aku yang sepatutnya dia yang keluar from the start.

Well - too bad.

He is the worst vocalist of the 14 in Akademi Fantasia and I still stand by the fact that he can't sing.

So what about popularity - in reality shows that counts. Tapi kalau da takder kredibiliti - at the end of the day berapa lama gak ko bertahan.

So whatever...tak puas ati - ko undi ler undi kesian korang tuh.

MY blog - MY opinions...not yours. Your comments are strictly yours...but you can post them elsewhere if it disrupts your delicate nature to read them.

Simple as that kan?

Orang nak tak abih-abih kata aku ada favourites aku...question yourself people...how did they become my favourites. Mawi and Felix I agree have charisma - it's just they lack consistency though I still believe they deserve top five on the average of their performing ability.

Marsha and Amylea are the most consistent two and that is undeniable.

Akma is an above average singer - but she still lack identity ataupun showmanship.

Yazer da ada segala yang perlu - in the environment he's in sebab I still maintain setakat ni dia tak diuji.

Kefli? Let's not even go there. He's going soon...and that's a fact.

Perlu ke aku nak memberikan pujian melambung? Hakikatnya...terimalah ini reality industri muzik kita. Ada je yang takleh nyanyi yang akan dipuji puji peminat...akhirnya tak kemana because setakat minat rupa etc.

As for pekerjaan aku - konon aku tak professional - all I can say is ko tak puas ati especially nick pengkritik, lantak ko ler.

Aku buat blog aku as my PERSONAL page. bangap tul tak paham bahasa. Kata kalau ada opinion takyah nak nwat blog ker page ker...abih ko tu? take your opinions and shove em somewhere where the sun don't shine - cause you really have to take a long good look in the mirror.

Anyway - back to the point of the posting.

Setelah aku kuar product tu - terpikir lak...apa macam ler kalao ada companies amik meka endorse product. Yerlah...nama Akademi Fantasia begitu gah skali. Pulling power memang ada.

So siapa akan endorse apa.

Below is my suggested list - and skali ngan tugasan mereka dapat tuk minggu ni and my evaluation. Enjoy...and stop bitching about all this and take it with a funny bone in you and have that ability to laugh. Sheesh!


Felix sudah pasti nya akan endorse product terbaru Loreal. The latest in Wrinkle Decrease cream.

Pihak pengeluar kosmetik dan kecantikan tu akan laris dengan kulit Felix yang memang flawless dan tak pernah dahi berkerut walaupun seteruk mana penderaan terhadapnya dengan tugasan yang diberikan.

Masaalah pihak Loreal cuma nak wat iklan TV sebab dipercayai Felix mempunyai masaalah untuk menunjukkan sebarang emosi sekaligus menimbulkan spekulasi mukanya terlalu 'ketat' because pakai botox.

Lagu tugasannya minggu ni adalah Hukum Karma dari Wings.

Felix has aleady proven rock genre ni - biar ballad atau kapak pun dia leh handle. The only problem he has is with English songs, so this should NOT be a problem. Only hope dia all out kali ni.

Kalau diikutkan, Felix punya only problem is that he makes things look too easy at times, which is not a good thing. Aku nak tengok dia effort with a song. And hopefully he puts his all into hia performance...he really needs to stricke it up a notch!


Akma pula mendapat menjadi duta bantal terbaru dari Vono. Makan hati Ziana Zain!

Bantal terbaru itu dipercayai dapat cure insomnia ataupun masaalah tidur.

Iklan untuk product tu di TV akan menayangkan memana pun persembahan Aka untuk menunjukkan persamaan dengan keberkesanan bantal tu di mana penonton seperti mana pengguna bantal akan tertidur serta merta.

Lagu tugasan Akma untuk mnggu kelapan ni adalah lagu Selamat Jalan Romeo oleh Ramlah Ram.

Lagu ni aku dapat rasakan adalah pilihan untuk menyelamatkan Akma minggu ni because it's a fun and lively number, and charisma and x-factor or not - anyone can be seen as a master showman (or woman) with the dangdut-esque tune.

I think Akma will rock the house with this - but then again - she's disappointed before. However am hoping for her to turn on the magic because seh really does have everything else.


Amylea pula dipercayai menerima tawaran untuk patch for headaches.
WellPatch untuk mengubati migraine - dikatakan effective sebab Amylea telahpun mula menggunakan Wellpatch ketika tak abih-abih trauma ketika di Akademi.

Walaubagaimanapun the prodcut has proven effective because Amylea has managed to control whatever afflictions to improve on her shows. Sekaligus menimbulkan minat Wellpatch tuk keluarkan jenamanya yang khas mengambil kesempatan nama Amylea.

Amylea's assignment this week is Amylea - Dua Insan Bercinta oleh Ella (orang kampung aku sih!) This isn't really heavy rock...but even if it was aku rasa Amylea wouldn't even have problems then. No brainer to comment. She's going to feed the magic that's for sure!


Si Yazer pula dipilih oleh Strepsils tuk endorse line baru Strepsils eXtra mereka yang khas buat yang melalak sampai timbul urat.

Strepsils baru ni dipercayai dapat mengurangkan sakit tekak ketika aksi-aksi meng'rock' kan diri.

Seperti diharapkan, Yazer akhirnya mendapat lagu yang kira leh 'seksa' ler diri dia sedikit. Wish he had gotten an upbeat pop number, but still Mengapa Harus Cinta oleh Vince yang actually aku grade at moderate difficulty ni memang torture ler bagi Yazer.

Especially since live, the song requires the use of falsetto ler, something yang non-existent in Yazer's vocals. So to adapt to the tune, kalau dia nak wat rock grunts and growls dia, then he's bound to strain his vocal chords. It will be the best and first challenge so far for Yazer to prove whether he can pull it off decently. Kalau Yazer is convincing in this - then I truly say he deserves Top 5.


Disebabkan pesen rambutnya menjadi gilaan, sebuah kilang menghasilkan clippers atau alat shave rambut tu, keluarkan satu line clippers berjenama Mawi World.

Clippers tu, atau alat pemotong rambut dijangkakan menjadi hit kerana potongan yang sebegitu rapi yang dapat diberikan.

Tugasan Mawi? A really big number in Pupus from Dewa!

Walaupun mungkin ada yang sangkakan lagu ni tak kuat, for me it's an understated sweeping rock ballad yang kalau Mawi buat betul-betul - he should rocket up the charts again.

This is his best opportunity to redeem himself. Potential problem I see is kalau dia repeat his usual mistake of slurring. Sebutan dan lenggok dia kekadang skema sikit, so kalau dia pandai adapt the song, his style to it...it should be one of the main highlights.


Walaupun digelar 'cenggeng', istilah tu juga ler memberi peluang pada Marsha tuk endorse her own brand of facial tissues.

Premier yang merupakan salah satu sponsor siri Akademi Fantasia, kini tampil ngan their oen brand of Marsha tissues.

Kelebihan?

Kalau biasa tisu tu double-ply, iaitu dua lapis dalam satu, Marsha tissues ni quadruple ply...iaitu empat keping dalam satu untuk lebih kuasa penyerapan air mata!

This week - Marsha mendapat lagu Kris Dayanti iaitu Cobalah Untuk Setia. As with most Indonesian power ballads, the song is relatively easy except going into the bridge on, powering into a climactic finish.

It will be a question mark whether Marsha can survive the song - but with this weepie tune, she will either bomb or perform the highlight of the show to put up another fight with the fab four along with Mawi, Felix and Amylea. While I'm happy she got a chance to showcase her vocals - I can't help but thinking the faculty should have given something a lot more challenging.


Kefli lak disebabkan suara dia sengau - Vicks telah mengeluarkan inhaler baru.

Kemujaraban inhaler ini telah dipuji dan produk ini telah menjadi household name because of its ability to clear blocked noses.

Kontrak Kefli bersama Vicks selama 5 tahun termasuk dirinya di gunakan sebagai test subject di atas sebab kesengauannya yang extreme dapat memberikan gambaran keberkesanan inhaler ni in its fullness.

Kefli's song this week is Hati Emas oleh Kembara. I really have no comments about how he's going to perform. You can be as positive all you want - but all I'm going to say is, his pitching, tempo, phrasing, and accuracy to melody is going to be important.

Of course in any song it's always a basic to have those requirements...but somehow he's been missing the mark week after week.

Could be his swan song finally. At least I'm hoping cause the other two who would probably go out otherwise is Akma or Yazer and I think they're miles better.

So if you guys like the products - apa lagi...we'll see if it makes the shelves of your nearest store soon. Oh by the way - aku malas nak review how the students will do in the group performance sebab aku rasakan by then smuer da make up their mind nak AFUNDI sapa.

By the way - radio.blog skang dah masuk lagu Pokok Kelapa Marsha tu. Sayangnya aku tak dapat grab lagu masa Marsha and the girls perform time Fuad terkeluar.

Tapi aku letak version masa konsert yang Marsha nyanyi tuk Adlin and also versi V.E. perform masa trigger last concert. The inclusion of these songs are bssed on public demand. Hope you guys like it. Kalau suka - teruskan vote/undi untuk aku kat Malaysian Topblogs.

Reactions:

0 comments: