Sunday, July 17, 2005

AFKELUAR KEFLI!!!



Sakitnya hati aku! Nak naik angin rasanya!

Apa pekak ke pengundi-pengundi tuk Akademi Fantasia kali ni???

Yesterday night - Ekin keluar - which is fine by me. Memang tunggu masa gak dia akan make an exit.

I just didn't like the way and timing it was done.

Sepatutnya - Kefli yang eliminated yesterday night. Again he was the WORST performance (dia kalau tak worst - musti bawah-bawah tu gak ler slalu) tapi sebab undi simpati, dan undi-undi mangkuk kerana konon rupa comel - Ekin yang keluar dulu.

Aku rasa nak campak my RM500 Heelys onstage when I saw Kefli's smug look of still being in there.

Tak puas ati, sih!

Based on the order of merit, Kefli deserved to bugger off. Tapi tak apa... aku nak tengok kekuatan AFUNDI dia sampai mana.

Baik jadik student yang keluar awal secara bermaruah - dari dok lama-lama kat dalam tu kena keji. Biarlah dia sampai final kalau tu kehendak pengundi-pengundi pekak badak dia - tau ler kejian dia akan hadapi pastu.

Simply stupid!

Yesterday night's performance was hardly stimulating.

Aku tatau kenapa - tapi aku rasa tak ada satu pun show yang meletop unlike previous weeks where Amylea dan Marsha confirm hangatkan suasana.

My choice for best performances for tonight were all four of my top choices - which is Amylea, Marsha, Mawi dan Felix.



Why you may ask. Well, they weren't outstanding - any of them for individual reasons - but keempat-empat ini are special. Amylea dan Marsha dah memang in a league of their own.

As for Mawi dan Felix - their charisma and charm driven popularity cannot be argued, suka atau tak suka.

Here's my rundown for konsert semalam di Stadium Malawati.

Kefli - You To Me Are Everything, (The Real Thing)
Someone smack me real hard cause I really don't believe this is happening!

Camana laa mamat ni masuk Akademi Fantasia let alone survive these past few weeks!

Lawak bangang tul ler the fact he's still in.

Minah-minah gersang mana la vote dia ni sampai dia masih maintain ni???

Ada ler pas ni kuar kes kat suratkhabar pasal underage girls running up a high phone bill in their desperate attempts to save him week in and week out.

Semput ngan tarian go-go boy tak jadik dia (at least Felix wat tuh naik ghairah lagik audience), dia bukan sahaja lupa lirik dan tak reti cover langsung, he was off tune.

Nyanyi cam dipaksa ala berak with buasir gitu and it was monotonous! It's supposed to be a groovy number and aku tatau ler interpretasi groove dia camna.

Kalau dia tak keluar minggu depan aku tatau ler.

Pasni, based on sapa yang tinggal in the Akademi - the difference is so enormous in the quality of performers that people HAVE to see dia ni lebih elok dok luar je!

Akma - Bertakhta Di Hati (Farahdhiya)
Aku ngaku this is one of her better performances. Tapi seriously, considering the fact that Akma ni tak penah out derailed cam Kefli, it's hard to tell.

Pasal bab x-factor - stuju sangat Zainal Alam Kadir.

Masuk je dua baris lagu ni, aku pon sedar that she really is playing too safe.

She doesn't know how to turn it on with a song - dan nyanyi terlalu direct and straightforward.
At the end of the day, she really is nothing but a karaoke queen.

Nothing wrong with that - as she does has decent vocals and average showmanship.

Tapi tu gak masaalah dia sebab dia camna pun tak outstanding.

Minggu ni, tuk aku, di diselamatkan oleh pilihan lagu yang kuat dan juga kehadiran Felix.

Aku tak paham kenapa two weeks in a row meka pakai Felix wat back-up. Kesian mamat tu.

Mintak ler Kefli wat back-up kalao rasa dia layak sangat nak dok Akademi tu. Ke Yazer kalao yakin dia mampu more than stakat poser rock attitude dia.

Mentang-mentang ler Felix tu jenis rupa tak berperasaan, meka wat dia cam props lak.

Sebahagian keluarga Akademi Fantasia yang hadir di konsert mingguan ketujuh Akademi Fantasia







Amylea - Penawar Rindu (Datin Orkid Abdullah)
Aku dapat hayati lagu ni atas sebab-sebab peribadi, but this song did nothing for me apart from that.

Bukan apa - somehow walaupun Amylea did put up a good show, tak ada ummpphh! kali ni. Still it was miles better than the rest of the performers outside the top four I mentioned.

I am however glad lagu ni menjadi pilihan production because it does show that she's not urbanised dan mampu carry a good accessible tune like Penawar Rindu.

Yazer - Nazraku (Spider)
Apa lagi lah aku nak komen. Tak ada cabaran langsung bagi mamat ni.

Mungkin orang kata tu bagus, tapi aku rasa NOT FAIR langsung Astro asik bagi dia lagu, kalau bukan rock, atau rock ballad, yang irama lari sikit jer but within vocal scope dia.

Tak macam pelajar-pelajar lain.

Aku tak kisah apa orang cakap, aku rasa cam ada konspirasi ngan ada orang-orang dalam yang suka kat mamat ni dan nak tolong dia sangat sebab tau limitations dia.

The proof?

Kejutan dia semalam dimana Mas dan ayah Yazer sendiri - followed by the surat for Ekin by his parents tu, took up so much airtime.

Cam nak lebihkan dia saja.

Sheesh!

Pastu tengok aa wardrobe dia. Walaupun aku nak gelak baju-baju koyak sendat denim tak habis-habis repeat performance - at least compared to other students, dia dapat gak baju-baju yang nampak stylo sikit. Tengok Ekin tu...asik dapat kain perca la...baju tak muat la...baju tak lengkap la...

Aku in a way kesian mamat ni. Aku rasa dia lengkap karisma, showmanship dan bakat vokal...cuma tak ada peluang nak tunjukkan sebab 'di manjakan'.

I agree with the critic that there is a sense of honesty pasal Yazer ni - that he is being himself - tapi at the end of the day - is he really honest ke...ataupun is there all there is to him that it's so transparent?

Ekin - Maafkan Kepergianku (Ruth Sahanaya)
Masih memakai kain perca orang dan pinkish red. Apa laa...ada yang suka Yazer sangat dengki kat Ekin ni ke? Burok manjang pakaian dia.

Tapi kan...vocal dia tenggelam ler bab low notes yang si Kudsia puji-puji tu. Tak paham Kudsia kata kekuatan dia padahal tu kelemahan.

Vocals dia boring, even though lagu tu kuat bagi aku tuk dia tonjolkan apa yang patut (selain dari apa yang sering tertonjol akibat baju-baju sendat). In fact, I found throughout this song, Amylea, Marsha dan Akma punya backing lebih menarik dari dia.

Cuma second last line tu je aku dapat rasakan something.

Baru nak hayati dah end lagu.

Apapun ok ler dia keluar ngan lagu ni - final nanti orang leleh nitis airmata kalau dia wat lagu ni -

Takper Ekin - kami maafkan pemergianmu...Kefli jer kena kang....

Mawi - Oh Fatimah
Aku tak setuju Kudsia and agree with Alam. Mawi shouldn't dance. Bukan buruk ke apa sebab memang ada improvement. Tapi meremang bulu roma sat sebab bila dia menari dia suka wat ala ala sotong.

Kelakar pun ada - but I want to take his ability to dance more seriously than that.

Aku rasa vocals dia ok...but dia suka slurring senikata dia - which means cam meleret ler.

Sebutan not one by one. But it was a safe effort - and was good enough to be in my top four performance for the night. Tapi tetap like the rest, was not outstanding.

Marsha - Jambatan Tamparuli
Aku rasa segment trigger dia kind of funny - to see V.E. doing their thing with Marsha's kiddy tune. Tapi at the same time, aku rasa cam meneruskan menghina cara sebutan orang Borneo.

I mean - once is forgivably funny. Tapi it gets tiring.

Apapun - aku nyampah tul si S. Atan sebab komen dia ntah apa-apa. Sampai tahap ni merapu je kata semua bagus ler (dok ngan budak wartawan lain - S. Atan dapat gelaran 'Dasyat!').

The folk song is kind of flat in terms of the beautiful melody with no peaks or climax - but hey...it's a folk song....not a Celine Dion ballad. Rilek ler mamat!

But Marsha did quite well - and I think we got to see another side of her like Amylea - dimana penguasaan mereka terbukti bukan setakat lagu omputeh jerk.

Felix - Fantasia Bulan Madu (Search)
Nak terkencing aku suspen! Dia nyanyi key tinggi sangat - sampai chorus da shrill da.

Aku dok at the edge of my seat sebab the melody in the orchestral version was more held, but takut dia pecah jer falsetto dia.

But he pulled through quite well and established vocal control dia memang bagus, perhaps the best among the boys.

Sayangnya, he did it without that punch...again takder umpphh! Still - he redeemed himself enough from that horrible rendition of Smooth minggu lepas.

Lagu kumpulan - Anekaragam (Black Dog Bone)
Aku panas hati betul!

Masa sebelum masuk lagu tu - aku perasan Marsha cam looking backstage. Something was wrong. And when the song started, baru aku perasan.

Rupa-rupanya, mangkuk hayun mana entah tak bagi dia mic.

Lain-lain da pakai headpiece - dia lak takder. Aku risau bila camtu orang ingat ada kekurangan pada dia tak pasal-pasal.

Tapi strangely enough aku tengok ramai, termasuk pengkritik memang tak perasan langsung dia nyanyi tanpa mic.

Apapun, persembahan lagu kumpulan pertama tuk musim ni had its ups and downs.

The positive was as pointed out, mereka ada unity in their performance and they did appear to have fun - which is extremeloy important.

Sayangnya....

Masa the boys did the intro...it was HORRIBLE! No harmony...nothing.

Kefli sounded the worse going off a couple of times or more. The girls sebab nyanyi kurang seorang cam tak power sikit - but I suppose production leh take cue and make that NEVER happens again!

Overall - aku harap tul ler Kefli out minggu depan. Tak larat da! Memalukan ler tengok dia mara sampai tahap ni tapi ngan tone deaf dan sengau nya.

For the first time - abih je konsert aku terus gerak, tak semangat dok ikut Imbasan or even lepak sebab cam panas hati sangat.

Anyway - going a little off the konsert....tension earlier in the day sebab blogdrive punya server gila sikit as most of you may know. Thank you Marla sebab SMS aku bagitau - masa tu aku tidur. But I did know of the server problem and blog aku cam sangkut.

Anyways - that's all for the review - kang aku upload more pics in the fotopages of who was there at the konsert. Ramai gak anggota keluar Akademi Fantasia dari musim pertama dan kedua menghadirkan diri memberikan sokongan.

By the way - pada mereka yang tatau - yang pegang sign ngaku dia Fatimah tu, dia ni regular blog reader aku skali ngan beberapa bloggers lain. 'Aweks'! Ni tribute aku kat ko!

Kreatif sungguh minah ni!

Ni nak pecah rahsia dia ni.

Kalau dulu dia chat pakai nick AwekSahri....skang dia pakai nick AwekMawi.

Paling tadah ek, Aweks!

Kang aku report kat Sahri (kalau nak top mulot aku bak birthday present elok sikit)

Apapun - Aweks jenis fans aku respect sebab dia menunjukkan minatnya pada pelajar pilihan without going overboard.

Which leads me to one observation I made about last night which I have to share.

Sudah beberapa minggu - bermacam teguran bukan saja dari Aznil sendiri kat venue, but also in all mediums about gelagat peminat Mawi yang overdose melalak masa majlis, bukan saja nak tunjuk support, tapi melampau lak kekadang mengganggu event.

Yesterday however, I was really surprised!

Laungan "World!" masih jelas....tapi lebih sopan dan bertempat, dan tidak menggangu perjalanan majlis ataupun menyakitkan hati orang ramai.

All in all, things went so well - that if the students had put up a better performance, this concert would have been the best, most fun and yet well-conducted showcase. Tahniah Mawi FC for controlling bukan saja anggota-anggota kelab, tapi juga nyamuk-nyamuk fanatik.

Unfortunately biasalah kan...mesti ada lagi yang terlepas. Tapi ni bukan problem Mawi FC. Kali ini the irritating nyamuks were from Yazer FC.

Ya ampun! Entahlah rempit-rempit mana ler. Dari luar stadium sampai masuk - tak abih-abih "Rocksteady!". Pening dibuatnya. Camler meka saja reti support.

Wei nyamuks! Mawi FC beradab tu - bukan bagi peluang korang melalaks tau!

One more thing - ni dua lagu yang diumumkan terpilih melalui AFLAGU yang akan menjadi pilihan persembahan berkumpulan minggu depan.

No.

Lagu tugasan berkumpulan

Penyanyi Asal

Status
1

Seri Langkat

Jamal Abdillah & Amelina

Dipilih
2. Ladki Badi Anjani Hai Kumar Sanu / Alka Yagnik (OST-Kuch Kuch Hota Hai)

Dipilih

Ok...that's all for now...last but not least - I am 29 today. Should I feel happy?
Let's see how the rest of my Sunday goes.

Reactions:

0 comments: