Saturday, June 18, 2005

Things you didn't know about Akademi Fantasia

Selepas melihat balik Diari Akademi Fantasia ulangan laporan pertama dan kedua, these are the conclusions I can draw about things kita semua tak penah tau (ke tau tapi tak penah anggap penting).

Sat bagik aku recap... ok here we go.

10 hings I found out (or was reminded of) masa watching Diari Akademi Fantasia ari ni

1. Nokia ajaib!!!
Dalam close-up shot kononnya pakai Nokia 6600 Askrul masa time students call their family tu, kelakar lak tengok Nokia tu kosong jerk! Tatau ler blur sangat camera tak pick up - tapi cam tak on jerk. Kalau yer pun, rasanya kelentong je for show sebab takder sambungan ada lak ala loudspeaker. Ajaib sungguh!

2. President FC M. Nasir
Rasanya ni mak Idayu dapat kot posisi terhormat ni. Sambil sedih-sedih - sempat lak kem salam ke M. Nasir. Dari feeling-feeling, sempat aku tergelak mom dia terus mintak kem salam and chat with M. Nasir. Adus.... Lawak! Tapi ader gak menda yang wat aku tersenyum...

3. Nose for details
Mungkin ramai tak tau, tapi tatau ler ada yang lain perasan ke tak, but I noticed si Ekin ada nose piercing. Nampak sangat bekas tindik kat hidung belah kanan. Kenapa bukak ek? I think she looks sexy kalau biaukan.

4. Mawi and Felix adik kembar?
Kelakar adik (adik ke?) Mawi mintak kem salam kat Felix. Adus! Rosak...rosak! But at least Mawi pun selamba derk je. Good thing ler sebab nampak no competition.

5. Sistem pendidikan?
What an oxymoron! Bila tengok kelas bahasa Inggeris sedih lak aku. Bukan apa...I don't expect them to be that good in English. Tapi I think that basic education kan da ada tuk semua tu. Tu bukan standard SPM pun. Adus! Apa nak jadi?

6.Don't quit your day job
Shina (ke Sheena?) dan Askrul, kedua residen tu, aku rasa tak jadi tul lakonan. Kayu abih aku tengok meka lakon nak kelentong bebudak. Adus! Worst acting in Akademi Fantasia!

7. Tears still work!
Aku suka tengok bab Ekin, Marsha dan Idayu masa talk to their family. Meleleh air mata! Abih tisu Premier. Memang soap opera abih! Yang tak suka tu...you're NOT human!!! Suka part mom Marsha tegur dia pasai menangis...terus Marsha cam kecik ati - tapi mom dia cam sense lak terus katakan - "But we're proud of you no matter what...." Uwaaaarghh!!! Pass the tissues!!!

8. Burok betul kalau alihbahasa
Tengok budak-budak wat sketch kelako gak. Aksi Hang Tuah Hang Jebat ngan Ibu Mertuaku in English. Cam tengok kartun Doraemon lak!

9. It's...alive!!!
Yes...finally...into the end of minggu ketiga, finally aku tengok bebudak dah start more human. Meka crack under pressure nak berlakon 24-7. Kekadang ngada ada agik (cam nak namakan kamera tu perlu ke???). But generally....maybe because of the talk - theraphy group session meka adakan semalam - nampak damai sikit...

10. Dusun is hot!!!
Aku nak take up several languages cam Spanish, German, Japanese and French. Tapi pas Felix again pakai bahasa Dusun - rasanya aku nak belajo ler bahasa Dusun. Heh! Skali mau kecek Kelate cam Idayu! Leh?

Very enlightening. Abih je first laporan aku terus tak kuasa nak tengok sebab second laporan bukan aja da tengok - membosankan tahap cipan. Don't wanna waste a Friday night.... Actually nak kuar ni tapi letih lak. Cam nak simpan tenaga tuk nak kuar malam esok.

Tadik bak keta pun terhoyong hayang da. I haven't been getting enough sleep. It's what Akademi Fantasia's done to me three years now.. adusss....tapi bila abih kang rindu lak.

So now the question - sapa akan kena eliminate esok?

Seriously - dengan voting trend skang - susah nak ramal!

Dalam seminggu ni erratic abih! Amylea, Akma, Kefli, Reza...smuer penah dok paling bawah satu ketika, so tak mustahil antara meka yang terkuar.

But then again - kalau di periksa minggu lepas nya undian - pun takleh ramai. Amylea yang slalu ala nak bye-bye baby tetap top 5!

So bergantung ler...aku rasa lepas seminggu dua ni baru leh mula ramal sapa leh kuar
One thing pasti. Mawi dan Felix je yang selamat!

Sebelas yang lain in jeopardy no matter what position sebab tak jauh berbeza peratusan. Senang sangat nak tumbang.

To make it clear and simple - cepat AFUNDI skang! (Nak reload credit sat nak AFUNDI Mawi, Felix, Marsha, Fuad dan Ekin!!!)

Next posting hanya selepas konsert (radio.blog akan diupdate paling lewat pada awal pagi Ahad) ngan citer dari Stadium Malawati.

By the way - siapa yang akan ada di sana - call ler aku kalau ada masa dan kita sempat berjumpa.

Pastu ni ada pesanan masyarakat sikit.

Mawi Fan Club akan mengadakan gathering pertama ari ni (Sabtu ler) pada pukul 3 petang di Intekma Resort and Convention Center, Shah Alam. Untuk peta lokasi click sini. Sebarang pertanyaan boleh dikemumakan pada penasihat Mawi FC, Juan di 012-2454240. Sesiapa berminat hadir sila pastikan anda dapatkan tiket ke konsert anda sebab ramai-ramai akan ke stadium kemudian.

Pada official fan club (no Yahoo! groups dan sebagainya - OFFICIAL sites only) sila tinggalkan link anda untuk disenaraikan di bawah links Official Fan Clubs. Sebarang pengumuman mengenai gathering pun boleh di sertakan so I can announce it for you...no matter who you support.

See you guys at the stadium...dan jangan lupa....AFUNDI!

Reactions:

0 comments: