Sunday, June 05, 2005

Terkejut? Tidak sama sekali

As my topic of the posting goes - aku langsung tak terkejut dengan keputusan Astro semalam buat 'kejutan' tuk masukkan dua lagi pelajar...

Kalau yang regular readers my blog - aku kan da banyak kali katakan - akan ada....tunggu masa je untuk masuknya pelajar tersingkir.

Espcially dalam masa seminggu ni kan? So lain kali percaya ler kalau aku dah kata sesuatu.

Ingat apa aku tulis awal minggu ni? Sebelum ni pun banyak kali aku tulis - tapi aku rasa I gave the clearest hint possible with this posting. Cuma aku sendiri tatau Astro last minute tukar fikiran ke tak...obviously not!

So...memang smalam...masa mereka buat kejutan, beg pertama keluar - aku terkejut - bukan sebab apa, tapi sebab carik beg kedua. Cuma yang bermain di fikiran aku - ada ke tidak penyingkiran.

Kalau ikutkan format - tak mengejutkan kalau mereka menyingkirkan dua orang dan membawa masuk dua orang gak. Tapi rupanya Astro nak buat kejutan yang 'selamat' dengan hanya mengambil dua.

Masa Aznil buat pengumuman - aku dah menjerit melalak (sebelum tuh pun)...but I knew it was coming.

Sebelum budak-budak tu diquarantinekan - aku sempat wish all of them good luck. Sah budak-budak tu terkejut. Rasanya - mereka memang tak sangka benda tu akan berlaku.

Masa tarik Mawi ke tepi dan bagitau dia sebelum pengumuman, konperm ada AFMASUK - dia mengigil sat...nervous sebab expectation ramai orang. Aku peluk dia dan bisikkan (sebab orang Astro jeling-jeling saja kat aku) tuk relax and do what he can...and we'll be supporting.

Tapi aku bangga ngan apa dia lakukan...sebab mula-mula masa 'toilet break' kami beramai-rami gerak ke luar toilet tuh, sok sek ler citer pasal performance budak-budak.

Aku ada mention kat abang Nash aku geram nak dok dalam sebab aku rasa lapan bintang tercicir lebih menyerlah. Dia pandang aku blank (mungkin dia tak dengar lapan orang ni kot) and tanya aku seperti contoh, siapa?

Aku tunjukkan Mawi yang dok dekat aku. Abang Nash terus berkongsi ler pengalaman dan memberi nasihat kat Mawi sikit.

Tapi yang pentingnya, masa Mawi diumumkan masuk ke Akademi - abang Nash toleh kebelakang kat aku dan give me a thumbs up, and katakan, "You were right!"

Memang dia terpegun abih tengok persembahan Mawi dan puji kebolehan Mawi as powerful....tu yang kalao korang tengok TV sampai berkerut dahi dan tersengih cam kerang busuk masa Mawi dapat.

Marsha pulak...jangan tatau. Semalam, suara dia belum pulih sepenuhnya. Kira kalau ikutkan, Maestro sendiri confirm she's only 70% well.

But masa start concert - masa mula-mula amik tempat duduk (aku dok belakang Marsha, so senang ngumpat) aku bisik tanya kalau dia bersedia kena AFMASUK. Dia kata dengan segan, dia tak nak kalau boleh. The way she said it, I understood it as she was afraid to disappoint sesiapa.

But masa mereka nak buat show - dia, cam Mawi dah panik! Sempat marah dia sikit...sebab she said, "I can't do my best" indicating suara dia belum pulih. Aku hanya sempat cakap her best will be if she puts her all into it, and kita tak expect apa-apa.

Amik ko! Dapat gak! Deservedly, I might add!

Menggila aku masa keputusan dibaca. Expected...not much of a surprise...but at least pleasant.
Tapi back to the concert semalam - aku rasa concert minggu pertama tu MEMALUKAN sebab yang lapan bintang tercicir tu, lebih menyerlah walaupun tanpa persiapan (and memang mereka tak ada persiapan kecuali peluang buat tiga show sejak mereka keluar).

Setakat Kefli dan Aidil tu - senang senang si Isa dan Haider leh makan ngan kebolehan vocal mereka. Mawi can take on Yazer anytime. As I said....apart from Felix, Fuad dan Reza, Mawi , Isa dan Haider adalah the completion of my top six choice tuk pelajar lelaki.

Sayang sekali....kalau ikutkan hati aku - keluarkan je Yazer, Aidil dan Kefli nak masuk Mawi, Isa dan Haider. Anytime better!

And nyata sangkaan aku tak meleset bila terbukti dengan persembahan mereka.

Tak abih gedik budak-budak perempuan dalam Akademi - akibatnya bazir seminggu je sebab aku tengok Marsha, Shiha and Diana leh match up anytime! Easily!

So...aku tau ramai mesti buat ulasan konsert semalam, so aku takkan panjang lebar bab tu.
Aku akan buat something yang lebih senang baca. Iaitu - I will use one word to describe each performance.

Marilah kita mulakan...kalao tak paham perkataan bahasa Inggeris tu, masuk ler Dictionary.com tuk cari erti perkataan tu ek. Mari kita memulakan kelas bahasa kita.

Fuad : Pop Ye Ye (V.E.)
The word? Cliche
Aku sayang gila Fuad nih, tapi really, semalam, everything dia buat cam ikut skrip. Tak nampak natural. And because he tried to hard - menganggu performance dia overall sebab dia seolah pikirkan apa lagi dia leh buat tuk serikan performance dia. Kurang natural.

Elliza : Elegi Sepi (Azharina)
The word? Bland
Tak ada umpphh! langsung! Vocal bukan tak sedap, tapi cam tak ada apa yang menyerlah melalui persembahan dia. Tenggelam...Tu ler akibat rajin sangat ngumpat kot tak fokus nak imporve diri punya show.

Yazer : Ready For Love (Bad Company)
The word? Shallow
Suara biasa je, and diction hancus! Very the rock kampung. But showmaship power ler. Kira all style but no substance.

Amylea : Inikah Cinta (Sheila Majid)
The word? Overconfident
Tu laa akibat berangan lebih. Aku da kata. Budak ni terlampau yakin dengan kebolehan dia. Sure she's good. But if she stopped showing off and focused, maybe she could perform better. Nak tidur aku tengok dia ni.

Kefli : Nur Kasih (Slam)
The word? Karaoke
Aku rasa ko gi memana, ramai agik bangsa kaki competition yang better than him. Nothing at all worth watching, and dia leh beat si Aidil in terms of being the WORST performer for the night.

Ekin : Erti Cinta (Maya Karin)
The word? Captivating
Selain Marsha, Ekin ni ada total package dari showmanship...her body language, expressiveness, feel and vocals. One of my favourites for the final now.

Akma : Nazam Berkasih (Syura)
The word? Boring
Buat apa dia ada dalam Akademi Fantasia? Some people can sing but still never end up as artistes or performers. And Akma looks set to be one of them. Sibuk aku isap rokok lepas hanya 30 saat dia perform tuk elak tertidur. I swear dia tu...hish...konichiwa...konichiwa...dia paham tak konichiwa tuh apa nak sebut 24 jam round the clock! Silly!

Reza : Roman Picisan (Dewa)
The word? Maturity
Nampak kematangan Reza in his polished showmanship. Vocal perlu digilap lagi, but amazing potential.

Amy : Fallin' (Alicia Keys)
The word? Wreck
Seperti Amylea, sama jadik mangsa berangan. Syok sendiri sebab dah biasa lagu ni. Not only tempo out - dia punya intro itself da lari key.

Aidil : Semua Orang Tahu (Rem)
The word? Amateur
Geli segeli gelinya tengok dia ni. Hish! Tak habis-habis promosi tarian kuda kepang dia. Suara FLAT!

Idayu : Percayalah (Siti Nurhaliza)
The word? Copycat
Mungkin ramai puji her vocals. Aku pun. But really...lenggok sebijik Siti. Perlu ke lagi satu klon?

Felix : Tiada Lagi Kidungmu (Lefthanded)
The word? Sexy!
Siapa yang tak tergerak ngan show Felix memang hati batu! Tapi still kurang feel compared to masa dalam Diari. Mungkin nervous kot. But still...oozing sexuality! Perghh!!!

Dibandingkan dengan yang lapan bintang tercicir?

Diana : Pilihlah Aku (Kris Dayanti)
The word? Ecstatic
Mungkin sebab peluang diberikan, Diana cam overexcited lak. Tak jaga vocals langsung. Bukan hancur, tapi...kira dia tak maximise potential yang dia ada.

Haider : I Live My Life For You (Firehouse)
The word? Rock!
This is what rock is all about. Bukan hanya sebab sora garau dan rambut panjang je konon rock. Haider was almost perfect in his delivery. Stage presence mungkin kureng, tapi suara memukau!

Marsha : Awan Yang Terpilu (Ning Baizura)
The word? Emotional
Nangis aku dengar dia. Suara Marsha mampu melt your heart, and itupun dia masih lum sihat.

Azliff : Mengapa Perpisahan Yang Kau Pinta (Flybaits)
The word? Requirement
Buat cukup tangkap muat. Tak menggunakan peluang kedua.

Shiha : Andai (Dia Fadilla)
The word? Potential
Ni baru sesuai dikatakan kecik kecik cili api!

Isa : Kata (Hazami)
The word? Improvement
Kalau masa Konsert Prelude Akademi Fantasia, dia nervous sikit, kali ini aku nampak Isa lebih yakin. Sayangnya, walaupun suara dia antara suara lelaki paling menarik, persembahaan dia masih perlu diperbetulkan.

Rina : Dia (Sheila Majid)
The word? Why?
As in why she entered this competition in the first place. I mean she can sing - tapi not good enough ler.

Mawi : Kekasih Awal dan Akhir (Jamal Abdillah)
The word? Amazing!!!
Aku tak kisah orang cakap pe. Here's another performance selain Ekin dan Marsha yang mampu move me to tears! He completes the list of the three top most natural performers!

Citer sampingan tuk dikongsi :
*Tanpa menyebut nama - memang ada tenaga pengajar LEBIH dari setuju ngan evaluation aku pasal performance malam tadi. Nyata pelajar-pelajar dua belas orang tu gagal memikat hati walaupun da training sminggu kalau banding ngan response to the eight yang selamba ria je naik wat performance tak dirancang.

*Memang Astro confirmkan semalam asalnya patut ada 14 orang seperti posting May 31 aku kat atas. Cuma meka main-main ngan bila kesesuaian tuk diperkenalkan benda tu.

*Pasal bab Diari - jangan terkejut, ada ramai gak warga Astro...dan tenaga pengajar Akademi Fantasia sendiri yang geli perangai MULUT JAHAT betina sekoq tuh bernama Elliza yang dok mengumpat. Selain gedik tangisan buatan, berangan dan bermacam lagik kualiti tak snonoh pelajar musim ketiga ni. Sampai ada dua tenaga pengajar kata - Kalau banding AFI dan AFII...budak-budak ni takleh pakai....

*Kuda kepang? Kena carut puas-puas ngan kawan-kawan media dan warga Astro gak. Tak henti kami gelak tengok dia. Yang penting apa dia ingat Aznil puji ke tarian dia? Kudsia mungkin....

*Amy yang tak abih-abih feeling nak adlib ngan jeritan "Hoooo!" celah lagu ala Michael Jackson...set satu trend! Trend kena carut baru ler. Kami beramai-rami terikut dia....masa dia nyanyi setiap baris ader jer "Hoooo!!!" tu sampai setiap lagu kami ikut.

*Kalau ada yang tonton TV...jangan tatau memang Aidil dan Kefli paling kureng sokongan! Paling gemuruh...Fuad, Yazer, Felix Mawi, Marsha, Idayu....

*Menang perang banner - penyokong Fuad. Bermacam banner dibawa. Respek!!!!

*Baju recycle! Kalau ingat balik apa di pakai pelajar AF II masa persembahan konsert mingguan mereka, mesti ada yang perasan semalam ada pelajar AF III yang pakai benda recycled!

*Koreografi Menuju Puncak seperti dikatakan...memang bosan! Tapi bergembiralah seketika sebab dengar pihak Astro da amik note perkara ini. Mungkin ada new move tuk gantikan tarian RTM ala silat gayung tak jadik yang ditonton smalam.

*Insiden kentut Fuad kami leihat dalam Diari tu...rupanya kali kedua! Ini atas information seorang tenaga pengajar. Amik ko! Mintak-mintak kali pertama tu pun kat muka Aidil.

*Sebut pasal kuda kepang, bekas waitress kapal terbang tu....kalau ikutkan undian (tolak kuar nama Mawi dan Marsha skejap) kalau sebetulnya ada elimination - Aidil yang terbawah! So that means keputusan Astro supaya tak ada penyingkiran telah menyelamatkan kuda kepang.

Sekian posting panjang lebar kali ni. Aku ada amik pics last call ngan Nokia aku of bintang-bintang tercicir (seperti biasa - lebih pada Mawi dan Marsha). Tapi sebab card reader aku hilang, usha jer ler [klubbkidd's rave] - The fotopages! tuk pics yang akan diupdatedkan sampai ari Isnin. Exclusive ni! Termasuk beberapa gambar ihsan Juan Danza yang dok dekat ngan aku masa tu. Enjoy and don't forget to keep voting my blog yang sentiasa bagi the updates for Akademi Fantasia!

Reactions:

0 comments: