Sunday, June 19, 2005

Selamat meniggalkan Akademi Fantasia, Fuad

Pertama sekali, saya ingin mengucapkan terima kasih pada semua yang SMS saya, wishing all the best to me (and messages yang mintak sampaikan kat Fuad - aku akan pass kan).

Sebenarnya - tak adalah sedih melihat Fuad disingkarkan. Pertama sekali, benda tu kita dah sangka pun kan awal-awal with the sentiments of voters this time around yang pentingkan pembawakan peribadi - dan sayangnya Fuad tak dapat tonjolkan a more loveable side to himself in time, walaupun nampak peningkatan and improvement from all aspects in the last week.

Tu realiti nya... dan yang suka ke yang tak suka - welcome to the world of reality television. It's never a measure of how good you are - but a reminder that people will fork up obscene amounts for what may not necessarily be the best. Caveat emptor! You eventually get what you deserve.

Anyway - konsert kali ni elok sikit overall. Nampak ler usaha dari semua - with a majority meningkat prestasi. Tetap ada beberapa orang still fall into the trap of repeating the same mistakes.

We miss you Fuad!



First of all - nak sound tak puas ati. Adus! Wardrobe department - tidur ke? Hish!

Keduanya tak puas ati - kat pengkritik tetap yang da mula (sebenarnya dari minggu pertama) terlalu nampak pilihan dia. If you're not in front of the camera, fine. Tapi you dok depan kamera, mintakler restraint sikit. Bab ni ada yang mungkin tak suka komen aku, tapi ni cara halus ler aku tegur. Dia berpengalaman - and I respect her - and here's hoping she'll realise that.

Pada sesiapa yang perhatikan body language dia, dan pattern komentar dia akan nampak ler who she's partial to. Hats off to Afdlin Shauki sebab being the best for the night - asik spot on jer komen dia.

Ok.. ni evaluation aku pada malam ni.

Again...setuju ke tidak...terpulang. Ni pendapat PERIBADI ku! (Ramai cam masih tak paham konsep ni)

Marsha : Lelaki Idaman (Melly Goeslow)
Ada kekurangan sikit dari segi choreography and also dari segi focus dia, tapi vocals still mantap and I don't see why penonton kat stadium kurang memberi sokongan (as usual). Aku rasa Marsha dah pun menjadi mangsa sentimen Borneo-Semenanjung. It'll be a shame if the girl doesn't make it to the finals not because she lacks talent, but because the general public are too stupid to evaluate her by where she's from. This is star material no matter what anyone says.

Aidil : Nak Dara Rindu (P. Ramlee)
Ni aku tetap tak paham. Menjiwai lagu kata Kudsia...I think, with all due respect to Kudsia, she's just smitten by him. Looks wise that it. It is ridiculous that he can sing perfectly flat and emotionless and still get decent reviews. Afdlin was the only one on the mark bila dia kata Aidil played safe. Please kick his sorry rear out soon. Injustice abih he got into the Akademi in the first place instead of Haider and Isa - ni lak tetap dok dalam walaupon sora tak seberapa. And oh by the way - kalao Astro da dok tolong bagi props and all - anyone yang tau seni persembahan would have utilised them. Note to Astro : no need to monochrome the video next time. his performances are always colourless.

Amy : Asmaradana (Tiara Jacquelina)
Aku tertanya bab Amy ni kenapa mereka mengajar seni persembahan at all. Kesian minah ni. Semangat menjiwai watak puteri Jawa abih tapi baju not even close. Skirt tu dah ler sembunyi anak lembu da! Ada ke... cis! Wardrobe bodoh ke buta ke haper? Rosak tul steps dia nak nari pun susah. Horrible! Dahler salah inspirasi. Orang nak Puteri Gunung Ledang - dia dok jeling-jeling cam Pontianak Harum Sundal Malam lak. I have to say A for effort (because of what she had to wear and also because the original in Tiara tak penah nyanyi live dan nari - so kira berjaya outdo the original ler). By the way - wardrobe take note also - ko nak bagi rupa dia Ning Baizura ke ngan rambut tu? Ke Siti Hajar versi sebelum rebonding rambut?

Reza : Mungkin Nanti (Peterpan)
Right song for his voice yang limited range. Very safe. Good showmanship. Still banyak kena improve. Cuma aku tertanya - kalau dia improve pun orang nampak ke? Sebab dia nampaknya bakal keluar gak ni disebabkan sentimen...

Yazer : Suatu Masa (M. Nasir)
Aku for some reason tak nampak apa keistimewaan Yazer, i mean - dari segi showmanship, yes I admit he's a natural. But secara vocal - he's nothing to shout about. And what else can he do? Belum teruji lagi. Menunggu masa untuk fakulti tak manjakan dia dan memberi lagu yang betul-betul mencabar seperti dihadapi oleh semua pelajar sudah dalam tiga minggu.

Kefli : Keindahan Pantai (M. Shariff & Zurah II)
This was a fun watch!!! Tapi sambil aku enjoy, aku dok tup telinga masa show dia. Memang tak dapat dinafikan he has the WORST vocals in Akademi Fantasia. Why he still is in there is still a mystery to me. But another of Kudsia's favourites where he can't go wrong. Seriously kalau dia tak dapat pertolongan kawan-kawan as back-up tuk memeriahkan - show dia da hancur da. Lagipun benda tu jadi seronok sebab tengok Felix dan Mawi menari. Kefli ni tetap satu geng ngan Aidil ler harap muka je. Masa Shahruddin Mustapha pengarang hiburan Kosmo! kata ada commercial value tuk magazine, entah ngapa aku terus terbayang sesuai sangat dua ekor ni celup dalam kolam renang tuk majalah Mangga.

Amylea : Anggapanmu (Ziana Zain)
I think one of the best vocal performance of the night. Semangat walaupun rasa terseksa tengok muka dia nak kuarkan suara. Terima kasih pada wardrobe sebab bagi pakai baju ala-ala leather kerusi kereta dan mendedahkan lutut hitamnya. Afdlin was right though bila dia kata she needs originality.

Fuad : Gerimis Di Lautan (Sudirman)
Improvement again. You may hate him or whatever - tapi this boy can sing. And it is almost ridiculous that despite the whole of the third week punya Diari, and then performance malam semalam dia show a marked improvement - people still can't appreciate it. Too bad I suppose - but despite elimination dia - he has a bright future. Welcome to reality TV.

Akma : Lagu Rindu (Siti Nurhaliza)
Dependable as usual walaupun vocal kali ni tercabar kerana rentak lagu yang rancak. However, Akma semakin teruk nampaknya dari segi ketiadaan X-factor. I've been mentioning that since the first week, and I'm so thankful abang Afdlin perasan walaupun ni konsert pertama dia tonton. So much for Kudsia kata she was so impressed and focused at Akma blah blah blah. Bakal calon keluar kalau tak improve...

Felix : Memori Bahagia (Sahri)
Dari segi kritikan - aku anggap Felix ni antara yang handicapped. Sebab aku tak penah tengok Kudsia tunjuk muka puas ati ker suka (walau sikit pun - takyah tahap leleh masa Kudsia pandang Yazer, Kefli or Aidil). I could be wrong - but hey - my observations. Watch the playback and judge for yourself. But I think the best is ask anyone at the stadium. Anyway - Felix did good - walaupun ada part dia tak sampai dua ke tiga kali yang dia pakai falsetto dia yang horrible gila. Weak tahap gaban! But again - dia lacking feel - no emotion (but still not as bad as Aidil)

Ekin : Mimpi Sedih (Emillia Contessa)
Looked pretty (walaupun kemetot semacam dalam baju tu). I think she realised it too cause she seemed too self-absorbed in her own performance. Too bad there was an audience there that she didn't notice. Losing it. Jatuh teruk prestasi kalau banding persembahan dua minggu lepas.

Mawi : Gadis Melayu (Othman Hamzah)
Walaupun overall - Mawi has improved tremendously - still aku disappointed habis ngan Mawi's show. Aku harapkan lebih daripada dia. Dan nampaknya kekuatan Mawi dalam kedudukan dia akan tercabar in the near future. Why do I say that? Well at the moment dari segi populariti, aku rasa Mawi kalahkan Felix anytime. Tapi dari segi persembahan, Mawi masih terlalu banyak kekurangan vocally, suara dia memang tak stabil - and he seems to lose focus a lot masa lagunya. Aku terpaksa setuju juga dan akur pandangan Afdlin yang mengatakan tiada yang begitu menarik tentang persembahan Mawi. I don't see why peminat melampau sangat riuh (walaupun aku turut menyumbang suara) about mawi. Karisma? Yelah...tapi soal kualiti persembahan pun kena amik kira ma! tapi at least salute dia persembahan ketika Menuju Puncak.

Idayu : Curiga (Ning Baizura)
Bosan! Orang lain mungkin terhibur, tapi aku rasa Idayu dari first week ni jadi 'artis fotokopi'. teknik swooping and vocal control dia nak tiru Ning lak. Dia ni memang soal originality takder langsung. Sora sedap minah ni...tapi tak kisah ler lagu sapa dia dapat - mesti dia ciplak nya.
Kalau ada yang rasa arrangement tu fresh or new, then you obviously haven't heard Ning in a live performance sebab benda tu da lama Ning buat. Aku rasa Idayu musti kaki Planet Hollywood tengok Ning nya Sunday Nite Live ni....

So kalau tak puas ati ngan evaluasi aku - terpulang ek! Jangan lupa baca bermacam pendapat lagi dari bloggers lain. Everyone, after all, has an opinion.

Sebelum Selepas
Mawi - 24% Mawi - 24%
Felix - 21% Felix - 19%
Fuad - 5% Yazer - 7%
Idayu - 5% Amylea - 6%
Marsha - 5% Reza - 5%
Amy - 5% Ekin - 5%
Ekin - 5% Kefli - 5%
Akma - 5% Marsha - 5%
Aidil - 5% Aidil - 5%
Yazer - 5% Akma - 5%
Amylea - 5% Idayu - 5%
Kefli - 5% Amy - 4%
Reza - 5% Fuad - 4%

Pada peminat Fuad yang ingin bertanyakan apa-apa, sila tinggalkan pertanyaan anda diruangan Comments and I will get the replies for you, dengan sesi interview pelajar tersingkir pada hari isnin seperti biasa.
Jika anda ingin kirim salam atau buat ucapan kat Fuad, tinggalkan pesan anda atau apapun (yang sopan ye - tak sopan aku delete je) dalam ruangan Comments dan aku akan pastikan Fuad dapat baca...ok?
Kalau sempat, mungkin ari ni join gi usha meka wat recording Trek Selebriti dengan Fuad disekitar kawasan Kuala Lumpur. Apapun - gambar-gambar eksklusif aku akan postkan esok je la yeak. Enjoy until then... oh dan ye...blog ni tidak berkabung ek!
Tu tuk jawab pertanyaan (yang serious dan dalam nada perli) samaada aku akan rehatkan blog ngan penyingkiran Fuad.
Jawapan aku wat pe? Kerjaya dia baru bermula....lagikpun, masih ada adik-adik aku dalam Akademi yang perlu teruskan perjuangan.
Jangan lupa tanggungjawab anda - pilihan saya kini tinggal Felix, Mawi, Marsha..Ekin mungkin terkeluar senarai kalau dia tak improve...ciao guys...nak tidur...

Reactions:

0 comments: